Käyttäjän Metsänmies kirjoittamat vastaukset
-
Uskallan olla Metsuri motokuskin kanssa eri mieltä. Paikalliset sopimukset ovat sopimuksia työnantajan sanelemilla ehdoilla. Neuvottelupöydässä on toisella puolella yrityksen johtoryhmä lakimiehineen ja muine neuvonantajineen. Työntekijöitä edustaa luottamusmies tai luottamusmiehet. On täysin varmaa, että työntekijäpuoli on noissa neuvotteluissa heikommassa asemassa ja lopputulos on työehtojen huononeminen.
Metsänmies 26.12.2021, 17:23Nyt alkaakin olla jo asia käsitelty, kun tultiin siihen, mistä aloitettiin. Toivottavasti Mettämakurille oli keskustelusta apua. Vastauksissa oli tosin hajontaa, mutta verottaja neuvoo tarvittaessa tarkemmin.
Metsänmies 26.12.2021, 16:15Ateriakorvaus on tämän vuoden(2021) verotuksessa 11,00 euroa päivässä. Verohallituksen päätös. Voi tietysti olla, että kmetsurilla se on poikkeavasti 9.5 euroa.
Sanoinkin, että se on sama verottajalle, ei minulle.
Metsänmies 26.12.2021, 14:50Jos kuolinpesän yksikin osakas vaatii osuuttaan, jako on silloin tehtävä. Jos yksikin osakas jotuu ulosottoon, voi ulosottoviranomainen vaatia pesänjakoa, saadakseen saataviaan. (Lueskelin lakimiehen vastauksia.)
Jos tila on vähäarvoinen, kannattaa se myydä ulkopuoliselle kokonaisena. Jokainen saa osansa ja on yksi huoli vähemmän. Tietysti jos sovitaan keskenään hinnasta, voihan sen ostaa joku, tai jotkut pesän osakkaat toisilta osakkailta. Ei vaan siltä vaikuta. Pirstomaan ei kannata ruveta, kulut lisääntyvät, ja olemattomista tilkuista ei paljon käteen jää.
Metsänmies 26.12.2021, 14:26kmetsuri:”Metsänmies soittaa verottajalle ja kysyy”
Et tainnut lukea aikaisempaa kommenttiani. Olen kysynyt asian verottajalta, ja sieltä on ilmoitettu, että olen oikeassa. Et taida ymmärtää, että verottajalle on se ja sama, mitä ennakkoon peritään. Verolaki koskee lopullista verotusta. Siis sitä verotusta josta päätöksen on tehnyt verottaja veroilmoituksen jälkeen.
Metsänmies 26.12.2021, 13:00Verottajan sivuilla sanotaan ,jos metsätyöstä kertynyt palkka on vähintään kolmasosa kokonaispalkoista, tekee verottaja metsurivähennyksen automaattisesti. Kannattaa kuitenkin laittaa se varmuuden vuoksi itse. Metsuri saa myös ”Ylimääräisen elantokustannusvähennyksen” se oli vuonna 2020 10,75 euroa päivältä, vaihtelee vuosittain. Edellytyksenä on , että työnantaja ei ole maksanut mitään päivärahaa, eikä työmaalla ole ruokailumahdollisuutta(omat eväät saa olla). Myös tietokoneen hankinta- ja käyttökulut on vähennyskelpoisia, jos sitä tarvitsee jollakin tavalla työssään. Jos hankkii tietokoneen, jota käyttää työssään sivutoimisesti, verottaja hyväksyy hankintahinnasta 50%, käytön määräällä ei ole merkitystä.
Metsänmies 26.12.2021, 11:42kmetsuri??. Selitätkö vielä jollakin laskentakaavalla tuon teoriasi? Kun
tes:ssä on 26,3% työnantaja periikin sinun mielestäsi 30%? Niin kauan, kun olen metsätöitä tehnyt,(reilut 40 vuotta), on työnantajani, (niitä on ollut useita)maksanut minulle aina verottomana sen osuuden, mikä tes-sopimuksessa on ilmoitettu. Viimeisessä tessissä lukee selvästi, että ”Suoritepalkan moottori-ja raivaussahakorvaus on 26,3%”. Mielestäsi siis tuo 26,3% onkin todellisuudessa 30%. Mitenkä se voi olla mahdollista?
Metsänmies 26.12.2021, 10:10Jos on hankintahakkaaja, eli omassa työssään, sahakorvaus tulee kulujen mukaan, niin kuin muutkin vähennykset.
Palkasaajan moottorisahavähennys onkin sitten kimuranttisempi laskettava. Jätkä kertoo, että tuo työnantajan maksama veroton osuus on 30%. Näin lukee myös verottajan tiedoissa, vielä tänä vuotenakin. Kuitenkin tuo työntekijän ennakkoon saama veroton osuus on vaihdellut vuosittain ainakin kymmenen vuotta. Enimmillään se on muistaakseni ollut noin 32%, tänä vuonna se on 26,3 %. Korvaus lasketaan moottori- ja raivaussahatöistä. Jos työhön kuuluu muita töitä, veroton osuus ei koske niitä. Lopullisessa verotuksessa(veroilmoituksessa) työntekijä voi vaatia moottorisahakorvausta 40%:n suuruisena. Työnantajan on eroteltava palkkalaskelmassa veronalainen ansio ja veroton osuus. Itse olen laskenut tuon 40%:n vähennyksen yksinkertaisesti siten, että olen jakanut tuon verottoman osuuden kyseisen vuoden ennakkoon lasketulla prosentilla ja kertonut sen 40:llä. Siis tänä vuonna, olkoonpa moottorisahatöitä 20000. Siitä veroton osuus on 26,3%. Se on 20000x 0,26=5200. Tuon 5200 jaetaan 26,3 ja kerrotaan 40. siis 5200/26,3 x40=7908,87. Sahakorvaus on siis 7908,87. Olen kysynyt laskentatapaa verottajalta se on ollut heidän mielestä oikein. Vähennys vähentää siis verotettavaa tuloa, se ei ole vähennys verosta.
Työnantaja voi maksaa moottorisahavähennyksen sijaan moottorisahakorvausta. Se on siis euromääräinen korvaus. Tällä hetkellä se on 5,04 euroa tunnilta. Tässäkin tapauksessa verottaja hyväksyy 40 %:n vähennyksen. Lopullisessa verotuksessa lasketaan yhteen moottorisahalla hankittu varsinainen palkka ja moottorisahakorvaus. Tästä yhteissummata lasketaan 40 prosenttia joka on vähennys verotuksessa. Esim. Moottori-, tai ravaussahalla tehtyjä töitä on 500 tuntia . palkka 12 eroa tunti (500×12)= 6000. Sahakorvaus (500×5,04)=2520. Yhteensä 8520. Kun vaatii 40prosentin vähennystä, vähennys verotuksessa on 8520×0,4=3408. Tässäkin tapauksessa vähennys on tulosta, ei verosta.
Metsurivähennys on 5% metsätyöstä saadusta palkasta, enintään 240 euroa.
Metsänmies 25.12.2021, 13:03Metsänmies toivottaa kaikille palstalaisille hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa. Mielipiteistä riippumatta.
Mistä Metsuri motokuski on saanut kuulla, että oikea synttäripäivä olisi kesällä?
Jätkä taitaa olla todellakin pehmenemässä, kirjoittaa niin hempeästi Tolopaisesta. Vai onko sydän täynnä lämpöä vain Joulun aikaan?
Metsänmies 23.12.2021, 08:12Olen niin vasenkätinen ,kuin voi olla. Kirjoitan, syön, kaivan nenää, vuolen puukolla, hakkaan kirveellä, jne , vasenkätisesti. Kuitenkin olen alusta lähtien käyttänyt moottorisahaa oikeakätisesti, nyt jo lähes 50 vuotta, aika nopeasti sen oppii. Tuon videon mukainen sahaus ei onnistuisi, mutta olen työurallani nähnyt yhden ammattimetsurin, joka sahasi moottorisahalla vasemmalta puolelta. On todella vaarallisen näköistä, koska terä on koko ajan vasemman jalan vieressä, eikä sahan ergonomiakaan ole normaali. Tuohon petep:n jääkiekko juttuun viitaten. nuorena tuli lätkittyä kiekkoa, ihan vaan harrastus mielessä. Pikkupoikana olin siinäkin täysin vasuri, mutta kun opin sahaamaan moottorisahalla oikeakätiseksi, lätkähomma muuttui siten, että molemman puolen mailat käyvät edelleenkin käteen yhtä hyvästi. Samoin on lapion, tai haravan kanssa.