Käyttäjän Metsäkupsa kirjoittamat vastaukset
-
Koivikon täyttäessä 40 vuotta ja rinnan korkeusmitta 35 cm , poikki ja pinoon. Itsellä v. 1989 peltoon istutettu koivikko laitetaan lihoiksi tänä syksynä. Ovat hiukan Visan koivuja rinnankorkeudelta ohuempia, kun toinen harvennus venähti myöhään. Syy koivikon lihoiksi laittoon on täydellinen kuusentaimikko alla, jossa seuraavan metsän tarpeet ovat.
Onko puunhinta kuusitukissa jo 80€, vastaus on. Tämän päivän kauppa risuineen, bonuksineen, murskeineen ja tonnin vauhditusraha reilun parintuhannen puukaupassa lähempänä sataa euroa, kuin 90 euroa.
Puu ovat sinällään firman, mutta en tiedä kuin yhden tapauksen jälkiajosta. Koneurakoitsija on ensikädessä vastuussa, kun on jättänyt ajamatta työnantajan puita. Täällä vuosikymmen sitten kävi niin, että Umpin omilta mailta joutui urakoitsija ajamaan metsään jääneet puut jälkikäteen. Sekin johtui siitä, että yhtiön isot herrat olivat hirvijahdissa alueella, jolloin heidän silmiinsä puut osuivat. Itse olen myynyt kerran myytyjä ripukkeita useinkin, muutamasta pöllistä en ole kysellyt ollenkaan. Hyvä tapa on kysyä, jos vähänkään isompi määrä kysymyksessä. Voin kokemuksesta sanoa, ettei siinä keräily hommassa kummoiselle tilille pääse. Mutta vanhan kansan ihmisenä olen silmistä pois pyrkinyt jos mahdollista hakemaan.
Sehän riippuu siitä, minkä kokoisia koivusi ovat. Jos vielä taimikkoa, niin kyllä etenkin raita suutii muut puut. Koivujen oltava useita metrejä edellä, silloin sama mitä tureikkoa alla kasvaa. Jos haluat hirvien majoittuvan sinne, niin kyllä pajut ja raidat toimivat kutsuna tulla koivikon hoitoon.
Usein metsäpalvelu yrittäjät ainakin täällä urakoivat pienet mökkipalstat. Ottavat puut eli maanomistaja ei saa rahaa, vaan päikseen homman tekee. Jos metsuri tekee laskuusi puut ja ajattaa niin taitaa arvailun varaan jäädä, saatko rahaa, vai meneekö pakkaselle kun ripsausta jollekin tarjoilet ostettavaksi.
Kyllä kuusesi selviää, niin pieni on vaurio. Lahonvaarakin olematon, haaroja saattaa kylläkin tulla. Itse olen muutaman vuoden päästä oksasahalla latvoja muotoillut, jos vaan olen ylettänyt tai kerennyt.
Viidettä vuotta on Annelin aloittamasta ,Avohakkuut historiaan? ketjulla ikää. Ei avohakkuut ole tässä ajassa historiaan ole ollenkaan olleet menossa, eikä taida ihan heti näin tapahtua. Yllättävän vaisua on jatkuvan kasvatuksen yleistyminen, eikä ole kyllä etelässä ihmekään.
Itse siirryn toukokuun alusta alkaen kiinteähintaiseen sähköön, hinta 8.09 c 2 vuotinen. Marginaali pörssisähkössä nousi, myös itsellä toteutunut keskihinta lähellä kiinteää hintaa vuoden keskiarvona. Maailman epävakaus ja tammikuun huippukallis päivä kaksine euroinen kWh kypsytti. Kesällä pörssisähkö halpaa, kuten myös tuulisena päivänä. Mutta kylmällä yllättävän kallista, jolloin kulutus itsellä aivan toista kuin kesällä. Kun hinnat lähes yksissä, niin siirsin riskin itseltä sähköfirmalle.
<p>Kyllä kolmas maailmansota on alkanut jo vuosia sitten, mutta se ei ole saman kaltainen kuin kaksi edellistä. Jakokin on selvillä, Venäjä, Kiina, Iran ym. vastaan USA, EU, Japani ym. Intia, Brasilia ovat myös nousevia suurpelureita, Euroopan valtakausi on mennyttä, vanhamanner taantuu.</p>
<p>Itsellä kaikki leimikot ovat olleet ” kesäkorjuu” leimikoita, joten hinta sama hakataanko sitten talvella vai kesällä. </p>