Käyttäjän Metsäkupsa kirjoittamat vastaukset
-
Mänty-kuusisekametsän muodostuminen on itselläni tapahtunut seuraavasti.Olen hakkuualueen muokkauksen suorituttanut syksyllä,ennen lumien tuloa.Keväällä olen istuttanut kuusentaimia,männyt ovat tulleet luojan kylvöstä.Varhaisperkauksessa olen varovaisesti raivannut räkämännyn oloiset puut ,sekä kaikki lehtipuut.Rauduskoivut kerkeävät peliin mukaan seuraavaan taimikon perkaukseen,ainakaan suuremin en ole huomannut lahovikoja tyvikatkaisussa .
Kevään istustustöiden jälkeen en ole kerennyt paljon raivata,enkä heinätä.Tuulenkaadot ja kuivaset saatiin juhannukseksi taapuliin,kesä hupenee rakennuksia korjaten ym.Lomaa ei ole kerennyt pitämään ,tekemätön työ odottaa tekijää.Syksyä kohden painopistettä keskitettävä metsänhoitoon.
Metsäyrittäjyys on paljon pääomaa sitovaa ,hidaskiertoista ,pitkäjänteistä hommaa.Joten nousun tulppana on naapurikateus,verottaja,ym. pääoman rajallisuus.Myös metsämaan hinta karannut Eteläisessä-Suomessa tuottoarvoon nähden ylihintaiseksi.Tilojen jatkuva pirstoutuminen ja omistajien ikääntyminen näivettävät todennäköisesti metsällistä toimeliaisuutta myös jatkossa.
Kyllähän sen lehtiä ja tiedotusvälineitä seuranneena huomannut.Esim.Hesarissa metsäalaan asennoidutaa melkolailla cityvihreästä näkökulmasta.Poikkeus on taloustoimittaja Jyrki Iivonen,joka kunnioitti viimeiksi Niilo Hakkaraista( oli tarkkamies ,ei tittelin kipeä ja ei köyhdyttänyt vaan vaurastutti yhtiötä,kuten Väinö Tanner kasvatti osl.Elantoa ,seuraajat köyhdyttäneet vain palkkioedut turvonneet.)Maaseudun Tulevaisuus lehdessä ei vihervouhotusta ole liikaa,mutta toimittajien kirjoituksia lukiessa kovin kepun äänenkannatajaksi leimautuu.Juha Aaltoilan metsäalan tuntemukseen pohjautuvat kirjoitukset ja jutut ovat minun mieleen maaseudun metsällisenä.
Etelä-Savossa puut ja taimet kasvaneet tänä kesänä erinomaisesti,niin myös heinät.Kun on ojat kunnossa ja metsäautoteillä kantava kerros pintamateriaalia,ei suurempaa haittaa sadekesistä.Kelirikkoleimikot kohta kysyttyjä.
Qlen samaa mieltä edellisten palstalaisten kanssa.Avohakkuualat ovat pieniä ja aavikoitumisen pelkoa ei ole.Viidessä vuodessa hakkuuala muuttuu nuoreksi taimikoksi ja saattaa ämpärit täyttyä vadelmista, jos kuka haluaa marjastaa.
Pääsääntöisesti kuuset pysyvät vatukossa hengissä,mutta kasvu saattaa jäädä kymmeneen senttiin.Joten taimi joutuu helposti kituuttamaan vuosikymmenen ,ennenkuin latva pilkistää vatukon läpi.Olen joutunut liki parimetrisestä vatukosta taimia pelastamaan,kun myyrät söivät 4-vuotta sitten toistakymmentä hehtaaria 90% tuho.Jos heinikko/vatukko painuu taimien päälle,taimet tuppaavat kuolla rehevällä kasvupaikalla.Taimien paikkoistutus oli paljon pienempi urakka,kuin sen jälkeinen heinäys 2-kertaa kesässä.Nyt kääntyy työvoiton puolelle.
Hyvää ja halpaa yrittäjää moni etsii myös metsäpuolella.Pakkoyrittäjyys on monelle taloudellista kituuttanista,etenkin jos kunto ja terveys alkavat verottamaan työtulosta.Eläkekkin tuppaa jäämään hyvin pieneksi,koska ei pysty maksamaan isoa eläkemaksua, sinnitellessä toimeentulon rajamailla.
Kyllä todennäköisesti olemme yhä euromaa ensivuonnakin,koska lypsäminen etelän euromaihin vasta alussa.Tällä menolla puunhinnat laskevat saman verran,kuin kuluneen vuoden aikana.Viime vuonna tukinhinta alkoi yleisesti 6;lla ,nyt 5:lla,joko vuoden päästä 4:lla.Piikki mielestäni tapissa,jyrkkä ei lisävipille euromaihin.Itse meidänkin on ollut velkamme maksettava ja lisäksi verotkin säntillisesti puutilistäkin kuitattu valtion kassaan.
Ei paljon järkeä jättää kaistaletta rakennuksien lähelle,myrsky todennäköisesti kaataa puita.Jos menee toisen rakennuksen päälle,sanomista siitäkin tulee.En usko avohakkuu kieltoa koskaan tulevan,jotain rajoittavaa ohjeistusta kylläkin.Luotan Ruotsin hoitavan nämä asiat Eu:ssa ,jos Suomen myötäjuoksijoista siihen ole.