Käyttäjän Metsäkupsa kirjoittamat vastaukset
-
Onhan sitä itsekin monenlaista tullut kokeiltua. Olen koivuja karsinut taimikonpäältä, kylläkin sillä ajatuksella, että havupuut saavat kasvutilaa. Koivut näkyvät kyllä pituutta pukkaavan entiseen malliin, vaikka oksia karsii. Sitä en ole koivuissa kokeillut, että karsii niin perusteellisesti, että vain tupsu latvusta jää. Taimikossa olen joillekin etukasvuisille havupuille näin tehnyt, jolloin taimikko hiukan tasaantuu. Vain muutama on kuollut, vaikka vain muutaman vuosikasvun olen jättänyt karsimatta.
Yleensä on päästy yli, joskin kaupat ovat olleet keskimääräistä suurempia.
Tuleva vuosi tulee olemaan todellinen metsien vuosi. Omissa ja tilayhtymän metsissä on aikomus maanmuokkausta ja istutusta n.30 ha. Puukauppaa alettava tehdä heti alkuvuodesta. Olemme nyt osan istutuksista ensikertaa ulkoistaneet. Raivausta myös melkoisesti, josta lähellä olevat kohteet tehdään itse, muut vieraalla. Metsätilakauppojakin jatketaan myös tänä vuona. Mennyt vuosi oli paras, mitä 37 vuotta metsää omistaneena on kohdallani ollut.
Hieskoivu hätävarapuu, jos ei parempaa ole. Itse pidän hieskoivua osin valkoisena valheena, jonka taloudellinen tuotto on jatkuvan kasvatuksen tasoa, eli mielestäni vaatimatonta verrattuna jaksolliseen.
En näillä näkymillä lisää rakennuksia aio pystytellä, kunhan nykyisetkin saa kunnossa pidettyä. Uudistus on tervetullut, joten eiköhän ensikeväänä etenkin rantakiinteistöillä ala pömpeleitä nousta.
Saksan vihreät ovat olleet oiva apuri Venäjälle, saivat saksalaiset Putinin kaasun valtaan, Nyt maa kilpailukyvyltään heikko, talousakkaa, mekin siitä osamme saamme. Ranskan ydinvoimalat hetkeksi pelasti, mutta varojensa ylieläminen vielä karun arjen eteen tuo.
Aikoinaan asfaltilta lakaisin runsaan siemenvuoden satoa elokuussa, osan kylvin heti, osan varastoin. Ilmeisesti talvisäilytys ei ollut sopivassa lämmössä, kun ei taimia suuremmin ilmestynyt. Vuosi sitten olisi myös ollut luonnostaan siementä yllin kyllin. Veikkaisin siemeniä menevät puhallinruiskulla kyllä melkoisesti, ellet siihen annostelijaa saa kehitettyä. Saattaa kalliiksi ostosiemenillä tulla puhallukset, osa jopa naapurin puolelle lentää. Koivunsiemenet eivät ole yhtä helppoja kylvettäviä, ei pullosta kylväminen luonnista.
Asumistuki uskoakseni nostaa vuokria, jolloin siitä osa tosiaan valuu vuokraisännille ja osa tulee veroina vuokraisänniltä valtiolle. Tukien leikkaus on vaikeaa, avustuksia kun liian iso osa kansasta nauttii. Itse olen nykyiseen hallitukseen tyytyväinen, kun ottaa huomioon edellisen perinnön. Ei taida Anttikaan leikkauksia aikanaan tulla perumaan, velaksi on jo eletty 17 vuotta ilman kasvua. Saavutuista eduista tullaan tavalla tai toisella joutumaan luopumaan pakon edessä on näkemykseni, ilman luuloa.
Täällä on aina joskus niitä ajattelijoita, joilla on luetun ymmärtäminen ylivoimaista. Puolestani yhteiskunnassa voidaan aloittaa säästöjen saamiseksi tukileikkaukset. Metkatuet taitavat olla alle 40 miljoonaa euroa vuodessa, samalla esimerkiksi voitaisiin asumistuki puolittaa, tulisi aivan eriluokan säästö. Jokainen voi ostaa metsää jos pystyy, sitten voi kannattavuutta ruveta käytännössä kokeilemaan. Itsellä omana kokemuksena se on ollut kohtalaisen hyvä. Samalla Metkaakin on nostettu, josta kylläkin yli kolmannes palautettu tällä tulotasolla verottajalle takaisin.
Itsellä ei omaan rajaan suojelualueita ylety, mutta yksi suojelualue on 100 metriä tilastani, välissä kapea tila. Kun tilan ostin, en uskoakseni tilaa sen halvemmalla saanut. Tulevaisuutta ajatellen pidän tiukasti suojeltuja alueita erittäin varteenotettavina hyönteistuhopesäkkeinä. Hyvä esimerkki on tavallisella ulkopaikkakuntalaisen metsätalousmaalla tapahtunut myrskytuho. Kukaan ei sitä ennen syksyistä hirvijahtia huomannut, niinpä kirjanpainajat sieltä levisivät myös läheisiin naapurien metsiin. Itse jatkossa mietin kyllä kahdesti, jos myytävä tila rajoittuu suojelu alueeseen. Näen riskit jatkossa myrskyjen lisääntyessä suojelualueet normaalille metsänkasvatukselle vaaran paikaksi.