Käyttäjän metsäharrastelija kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • metsäharrastelija

    Puuki on oikeassa, että kasvu yli vuosikasvun kuuluu omistajalle. Verottajan tulkinta lähtee siitä, että kyseessä on koko hallinta-aikainen tuotto eli jos metsä kasvaa 2000 kuutiota (100 kuutiota/vuosi) niin 5 vuoden jälkeen tehty 1000 kuution hakkuu kuuluu hallintaoikeuden haltijalle. Toinen tulkintahan olisi, että 500 kuuluu haltijalle ja 500 omistajalle. Tätä tulkintaa ei lien missään oikeudessa testattu.

    Tässä lainaus verottajan kannanotosta

    Jos osapuolet metsän hallintaoikeuden päättyessä edellä mainitussa tilanteessa katsovat, että viimeisen hakkuun tulot kuuluvat osittain tai kokonaan omistajalle ja esittävät perustellun selvityksen toteuttamastaan jaosta, tulo voidaan jakaa omistajan ja haltijan kesken myös verotuksessa. Jos hallintaoikeus sen sijaan edelleen jatkuu, tuloja ei voida jakaa, vaan ne verotetaan kokonaan hallintaoikeuden haltijan tuloina

    metsäharrastelija

    Verottajan ohjeissa on selkeä kanta

    Jos omistaja saa hallintaoikeuden kestäessä hakkuutuloja, katsotaan ne hänelle  hallintaoikeuden haltijalta saaduksi lahjaksi.

    Poikkeuksena tilanne, jossa päätehakkuulla hakataan koko halintaoikeuden aikainen kasvu, jolloin hallintaoikeus kannattaa päättää.

    Yksinkertaista lienee lahjoittaa ihan muuta rahaa kuin hakkuutuloja.

    metsäharrastelija

    En tunne Päijät-Hämeen hintatasoa, mutta jos katsoo ostajan näkökulmasta niin myymällä 200.000 euron puut saa 176.000 (60% metsävähennys) ja siihen maapohja päälle ehkä n. 15000-20000  eli ostajan kannattaa maksaa ainakin se 200.000.  Uskon, että hinta ylittää summa-arvon kun se tekee niin vähän pohjoisemmassakin. (ovat ylittyneet 15-30%:lla).

    metsäharrastelija

    Metsävähennystä voi käyttää, jos ostaa puolison kanssa yhteisen metsätilan, jolloin syntyy verotusyhtymä. Minulla on ostotiloja ja vaimolla perintötila  ja hänen tilallaan tehdyistä hakkuista voi käyttää metsävähennystä (joka on syntynyt minun ostamilta tiloilta).

    Pari vuotta sitten kysyin asiaa verottajalta ja niin se menee. Tarkemmat ohjeet löytyy verottajan metsävähennys (syventävät ohjeet) kohta 6.1 viimeinen kappale eli perintötilallakin voi käyttää metsävähennystä tässä tilanteessa.

    Varsinaiseen kysymykseen. Näppituntumalla ilman muuta palstan myynti puineen on taloudellisesti kannattavin. Metsätiloista maksetaan tällä hetkellä ”ylihintaa” suhteessa tuottoon ja huonoimmassakin vaihtoehdossa aukosta pitäisi saada n. 55000 e, jotta hakkuu ja aukon myynti kannattaisi.

     

    metsäharrastelija

    Hei!

    Kunnat kyllä saavat metsätuloista yhteisöveroa kuntien metsämaapinta-alojen suhteessa. Suojelualueiden osalta on laskettu  laskennallinen kantorahojen menetys.

    Metsäerän laskenta perustuu hakkuumääristä ja kantohinnoista laskettuun arvioon metsänomistajien saamista puunmyyntituloista. Arvion tekevät metsäkeskukset. Metsäkeskuksen bruttokantorahatulot (mikä sana!) jaetaan suhteessa eri kuntien metsämaapinta-aloihin. Luonnonsuojelualueita ei lasketa mukaan metsämaapinta-alueisiin. Niiltä kertymättä jääneet puunmyyntitulot arvioidaan erikseen ja lisätään metsäerään.

    eli tavallaan lopputulos on kunnan kannalta ihan sama. Paljon suojelualueita sisältävissä kunnissa plussaa. Kaikkiaan yhteisöveroa kunnat saivat 1,7 miljardia, josta osa tuli ”metsän” kautta.

    metsäharrastelija

    Puuki on oikeassa ,halkomisessa otetaan oma osuus pois kiinteistöstä ja siitä ei synny metsävähennyspohjaa. Matka- ja muiden kulujen osalta on mielestäni kuten osituksessa ja perinnönjaossa eli vähennyskelvottomia elantokuluja. Yrittäähän tietenkin voi.

    metsäharrastelija

    Pitopuu tuossa kirjoittikin hyviä ohjeita. Kuolinpesien osalta kannattaa tehdä perinnönjaot. Muuten onnistuisi yhdellä paperilla,mutta yksi osakkaista näkyy oleva lapsenlapsi, joten hänen vanhempansa osalta pitää tehdä ositus ja perinnönjako, jos ei ole tehty. Jos lapsenlapsi on alaikäinen homma mutkistuu. Murto-osien kaupoissa joskus unohtuu, että ostajan puolisolle tulee avio-oikeus, jos sitä ei rajata pois avioehdolla.

    Kun murto-osaiset perinnönjaot on tehty niin jokaisella osakkaalla on oikeus hakea halkomista  ja jos sopu syntyy tiluksista voidaan tehdä jakosopimus, jonka perusteella kullekin osakkaalle lohkotaan omat kiinteistöt. Ennen tätä kyllä kannattaa tehdä kauppoja, jotta omistajien määrä pienenee.

    Metsäyhtymä ei ole yhteisomistuksen yksikkö vaan verotekninen, joten se purkaantuu vasta kun osuudet on jaettu. Yhtymähallintosopimuksesta kuka tahansa osakkaista voi irtaantua milloin vain.

    metsäharrastelija

    Hei!

    Tuosta Planterin ajatuksesta tuli ajatus voisiko optimoida pidemmän kiertoajan tappiot. Laskin UPM:n ilmaisella sovelluksella 3 % korkokannalla hiilensidonnan ja koko kiertoajan tulon diskontattuna.

    Omistamme kolme tilaa

    Tila 1    tuotto-optimoituna  hiilensidonta 21 tn/vuosi tulot n. 72000

    hiilioptimotuna  23,1 tn/vuosi tulot 53100

    Tila 2   tuotto-optimoituna hiilensidonta 60 tn/vuosi tulot 121600

    hiilioptimoituna 68 tn/vuosi tulot 97000

    Tila 3   tuotto-optimoituna hiilensidonta 29,7 tn/vuosi tulot 88000

    hiilioptimoituna  30,1 tn/vuosi tulot 76000

    Yksittäisten kuvioiden hiilensidonnassa on mielenkiintoisia eroja. Tilan 2 hiilensidontaa voi vähentää hyvin edullisesti. Kankaiden laidoilla heikkokasvuisten ojitettujen korpien/korpirämeiden kiertoaikaa pidentämällä tulonmenetys on hyvin pieni . Vastaavasti tiloilla 1 ja 3 menetys on mielestäni suuri hyötyyn nähden.

     

     

     

    metsäharrastelija

    Männyn laikutus ja käsin kylvö onnistuvat ainakin Keski-Suomessa hyvin (oli hirviä vähemmän) . Säästösyistä kylvettiin käsin n. 5 ha (1979) ja seuraavana vuonna istutettiin muutama hehtaari männylle, kun siinä voitettiin kasvussa. Kylvötaimikko tuotti paljon enemmän tukkia harvennuksessa, koska paljasjuuritaimille tuli sitä tyvilenkoutta eli meni kuiduksi. Ensi kesänä kylvän käsin pari hehtaaria tosin kääntömätästyksellä, koska kuntta on paksumpaa. Laikutus sopii erinomaisesti VT-männiköille.

    metsäharrastelija

    Katselin tuota ohjelmaa ja pääosin se toteutuu metsissäni. Tuo kunnostusojituksen luvanvaraisuus toteutuu mielestäni Kemera-tuessa sulfiittimaiden osalta, muilta osinhan sitä ei tarvita. Avohakkuukielto on vähän samanlainen kukkanen kuin metsien kiinteistövero. Turvemaita on hyvin erilaisia ja vesitalouden tilanne vaihtelee.

    Olen pari vuotta seurannut tätä palstaa ja virkistäviä keskusteluja.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)