Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 701 - 710 (kaikkiaan 718)
  • metsä-masa metsä-masa

    Maaseudun Tulevaisuus 6.3.2015 toi ajankohtaisen aiheen keskusteluun hakkuukoneen mittalaitteen tietojen luovuttamisesta.

    Metsä Groupin kohdalla tämä lienee ollut tapana jo pitempään, että tarkempia listoja luovutetaan nihkeästi, jos ollenkaan, eikä pelkästään Keski- Suomessa. Onko Metsä Group metsänomistajien oma yhtiö ?

    Kun Metsänhoitoyhdistykset kilpailevat korjuupalvelusta kautta maan, niin siellä on myös luottamus ja mittalista-asiat on jäsenneltävä uudelleen.

    Leimikon kontrollilistojen suhteen lienee kaikilla toimijoilla sama käytäntö, että sen saa pyydettäissa leimikon aloituksessa.

    Kolmen ison ostajan lisäkki on myös joukko sahureita läpi valtakunnan, jotka ostaa erikoispituuksilla- ja laeilla.
    Siellä jo markkinointi mielellä tulostavat niin sanotut tukkitaulukot ja kertovat katkonnan vaikutukseet ko. kauppaan. Katkonnalla vaikutetaan oleellisesti kaupan arvoon tukkileimikossa.

    ” Näillä toimilla syntyy luottamus puunostajaan ” !

    metsä-masa metsä-masa

    Viisaita ja arvokkaita vinkkejä Rauta- PK:n tilanteestä :

    Tuskin on kovin suuri rikos on ne linkkikokoelmat ! taitaa mennä enemmän hyödyn puolelle, koska lukiaryhmässä on varmasti jokunen metsäpoikakin ja sitten ne nuoremmat metsänomistajat, joille on oiva tie päästä tiedon lähteille.

    Eikä se kansallisomaisuuden myynnistä päättäneiden tarkennuskaan pahasta ollut, kevättä kohti mennään !!!

    metsä-masa metsä-masa

    Terveisiä Rissalasta !

    Kävin eilen ( pystykaupa Harvestia ) talvileikikkoni työmallla, aiemmin kerroin jo kuvauksen leimikosta, jonne moto oli juuri ennen viimmeviikon pakkasia siirretty ja ajokone tuli neljäpäivää myähemmin.

    Moton kuljettaja oli karsinut rungot uran päällä ja polkenut ne alleen, eli kahdenkymmenen asteen pakkanen hoitii tiet kuntoon. Painumia ja kolhuja ei ajokoneella tullut ollenkaan, paikoin vähän paannejäätä,motokin oli löytänyt kaatosuunnan oikein. Poistuma tältä talvikuvion osalta 4 ha, tuli n, 75 m3 / ha.

    Tällä hyvällä asenteella olevat koneyrittäjät on arvokas mannekiini myös työnantajalleen, kyllä leimikoiden ketjutuskin tuntui olevan firmassa tärkeä asia.

    ” Jouduin lupaamaan voileipä kahvit porukalle ”

    metsä-masa metsä-masa

    Rissalan leimikon hakkuun vaiheita !

    Torstaina alkoi meidän Kainuussa olevan harvennus leimikon korjuu työt,leimikko oli alunperin suunniteltu korjattavaksi jo viimme talvenä, mutta myös Kainuussa loppui talvi jo kuukauden etuajassa.

    Leimikko on 10 ha, josta 2 / 3 kolmosta ja nelosta 1 / 3 kakkoskehitysluokkaa, vt, männikköä ja mustikkaturvekangasta.

    Leimikon halkaisee tuleva uuden tien pohja, varsinaista talvilohkoa on lammille päin laskeva n. neljän ha: n kuvio, lumi tilanne metsässä n. 30 – 40 cm, routaa vähän ja metsä puhdas !

    Hakkuun aloituksesta sain tiedon edellisenä iltana moto isännältä joka kertoi, että huommenna se sitten alkaa !!! Mielen kiinnolla ajelin parin päivän päästä työmaalle, kun oli sopivan verran lunta ja pakkasta, niin tunui hakkuun ajoitus sopivalta.

    Mielessäni kertailin kaupan mitat ja tavaralajit, olinhan puolitoista vuotta sitten saanut kauppan parruille, pikkutukille ja tukeille kolme mittaa elle neljän metrin + vakiopituudet ” mielestäni harvennukseen hyvät ”.

    Perillä Rissalassa huomasin heti, että pakkaskeliä hyödynnetään oikealla lohkolla ja korjuuesimies oli motoisännän kanssa käyt läpi mitat ja lajit, ne oli käytössä ja tehtykin mallikkaasti.

    Tuntui mukavalta kun kuljettaja kertoi tehneensä pieniä hylkypöllejä polttopuu kasaan myyjälle, työn jälki oli myyjän kannalta niin arvokkaan näköistä,että totesin ” JATKETAAN SAMAAN MALLIIN JA HYLKYPÄTKIÄ SAA TEHDÄ ”

    metsä-masa metsä-masa

    Harvinaisen suuret säänvaihtelut saatu kokea myös Keski-Suomen itäosissa, josta on seurannut myös sähkökatkoksia, mutta vain tunnin kahden mittaisia, hyvä niin.

    Nyt on kovaa vauhtia yleistymässä kaapelien- ja linjonen siirto teiden varsille, tästä on tulossa hankaluuksia varastopaikoille, kun linjan alle ja kapelin päällä liikkuminen raskailla kuormilla on vakavasti kielletty.

    Jokohan näistä on tullut ennakkotapauksia , onko levenevät linjakorvaukset ajantasalla ja miten edunvalvoja MTK on näihin asioihin ottanut kantaa ?

    metsä-masa metsä-masa

    Mielenkiintoisen paljon syntyi keskustelua jatkuvan kasvatuksen ja uuden metsälain tuomista mahdollisuuksista, kaikissa jk:n osioissa. KIITOS NIISTÄ !
    Kommentit ja lukijakuvat oli ammattilaisten omakohtaisia ja jo vuosikymmeniä sitten tehtyjä havaintoja.

    Eipä taida nykyisillä perusteilla olla kannattava palata pienaukko ja varsinkaan kuusikoiden jatkuvankasvatuksen suosimiseen kovin suuresti,Siitä todisteenä menneiden vosikymmenten ja nykyiststen valtakunnan metsien inventoinnin tulokset, metsien kasvusta ja rakenteesta.

    Jatkuvakasvatus on vaihtoehtona ja erikoistilanteissa käytettynä hyvä uudistus uudessa metsälaissa.

    Aivan uusille ja nuorille ( en tarkoita nimimerkkiä ) metsän omistajille luennot ja videot voi olla liiankin houkuttava vaihtoehto, aiheesta, mutta koulutustilaisuuksiin mastossa kyllä kannattaa osallistua, jos lähiseudulta sellaisen löytää.

    metsä-masa metsä-masa

    Hei, Moto- kuljettajat ja Isännät !

    Tällä hetkellä suuressa osaa maatamme on vaikea, tukala jopa mahdoton olla hakkaamassa nuoria kasvatusmetsiä, juuri niin kuin moto pojat on asian ilmaisseet.

    Silloin voi tulla ilmaistua ajankohtaisia asioita turhan painokkaasti ja kokonaan väärälle taholle. Pystykaupassa kyllä työnantaja on se joka tekee korjuuohjelmia, suunnittelee tulevaa toimintaa ja käsittelee myös palautteen, jos hakkuu kelit ja raivaamattomuus vaivaa leimikkoa.

    Suomessa metsänomistus on suuresti yksityisillä maanomistajilla ja siksi metsän myyjään kannattaa syhtautua asiallisesti, ( ”pystykauppa ja nimet paperilla ja jos muuta ei ole sovittu se on siinä ” ).

    Oston kilpailutilanteessa saattaa tulla ostettua kylkiäisenä se raivaamatonkin kuvio, mutta silloin korjuulle valitaan sopiva ajankohta, raivataan työnantajan toimesta tai motoyrittäja sopii raivuusta työnantajansa kanssa.

    Tämä ” kiireinen ” aika on tullut myös metsään, kaikki ostajat ei tarkaste leimikkoa riittävästi tarjouksen teon aikaan, joten ennakkoraivauksen tarve jää huomaamatta ja tästä yleensä seuraa virheellinen korjuuajankohta kuviolle.

    Metsän kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa, niimpä näissäkin ongelma tilanteissa kannattaa esiintyä maltillisesti, mutta määrätietoisesti. KONE NE PUUT HAKATAA JATKOSSAKIN !

    metsä-masa metsä-masa

    Kannonnosto, kuljetus, murskaus ja käyttö on jo nyky kalustolla mahdollista, mutta kokonais hyöty ei taida aina saavuttaa tavoitteitaan.

    Yksityinen maanomistaja on kokemuksen perusteella pyrkimässä uudistamaan aukkonsa heti, tai viimmeistään seuraavana kesänä, eli ei jää odottamaan engervon,vatun,hieskoivun ym, siemmennystä aukolleen. Kuusivaltaisen leimikon kasvupohja on käytännössä kauttaaltaan mustana ja valmis vastaan ottamaan luonnon siemmennyksen. ( kolme vuotta mahona on liian paljon )

    Kannonnosto alan muokkauskin tulisi tehdä huolellisesti, monesti pintavesien ohjailu laiminlyödään, koska vankan kuusikon jälkeen aukolle on muodustumassa liikaa vetisiä lammikoita.

    Taimikon alkukehityksestä ja mahdollisesta lannoitus tarpeesta ei vielä oikein paljon tiedetä, mutta seurannassa se kyllä kannattaa pitää.

    Mutta jos kantojen myynti kumminkin kiinnostaa niin kannatta se kokeilla, mutta korvaus olisi oltava minimissään Panun laskelman mukainen, ” UUDISTUSKULUT ”

    metsä-masa metsä-masa

    Ompa ollut A.Jalkasella oikea- aikainen tarjouspyyntö syksyllä !

    Hänellä on hyvä esimerkki pystykaupan myynti aikeista- ajoittaa leimikon myynti siihen kun sahurin varannot on hupenemassa, nykyisin aina korjattavista leimikoista on jatkuva puute ( lyhenevät talvet ).Yleensä tilan metsäsuunnitelma pysyy paremmin ajantasalla kun suunnittelee päätehakkuuta ja harvennuksia samaan myyntikertaan.YLEENSÄ MYYJÄ TÄSSÄ PÄRJÄÄ

    Yleinen käytäntö jk:n kuvioille on harvennuksen hinta, se kyllä tarkoittaa silloin tukille -10 euroa, niille parhaille rungoille !!!
    ”suorittavaporras ” on löytänyt videoita, jossa eri valmistajien järeät koneet hakkaa järeitä rungoja, kannattaa vilkaista, mielestäni meiltä löytyy jo valmiina tähän koneet ja huippu kuljettajiakin on niitä käyttämään, ison koneen tuotokset siinä kyllä pienenee, kun suunnittelu ja jäävän puuston varominen lisääntyy.

    ” EI VOI MENNÄ KELIRIKKOSEISOKIN AIKAAN ”
    Koneellahan ne suurimmat hakkuut tehdään, mutta kun kuusen juutet on n:10 cn syvyydessä suurelta osaltaan, niin eipä taida kärsiä monta kierrosta tehdä kahdella koneella ilman juuri rikkoja sulanmaan aikaan, ja kun lahoja kuusikoita ei voi uudista kuuselle !

    Odotellaan ensin tutkimustuloksia juuristovaurioista ja sitten ehkä uusilla memetelmillä ja laitteilla suuremmin töihin.

    EI VALTA MENETELMÄKSI !
    Minustakin näyttää olevan pienten kuusiaukkojen taimettuminen toivottoman hidasta, olisko se niin, ettei kuusi kuusen alle uusiudu ja kasva mielellään ? niin kuin ” tervaroso ”sen ilmaisi.

    .

    metsä-masa metsä-masa

    Kiitos kommenteista !

    Hyvin on samansuuntaiset näkymät täällä keski- Suomen itäosissakin uuden metsälain antamista mahdollisuuksista.

    ” Keskenkasvuisen”, kolmoskehitysluokan hakkaamisen järkevyys on jokaisen metsänomistajan itse puntaroitava.
    Vapaus on arvo sinäänsä: on hyvä, että metsänomistaja saa käyttää omaisuuttaan haluamallaan tavalla, mutta ARVOKASVUNHAN siinä kyllä menettää, tosin ei täälläkään ole tähän paljolti sorruttu ” yksityisellä puolen ”.

    Jatkuvan kasvatukseen on vaikea siirtyä nopeasti, jos siellä on jo valmiiksi runsaasti eri kokoisia puiita silloin siirtymävaihe on helpompi.

    Jos metsänomistajalla itse toteuttaa hakkuun ja kuljetuksen siinä olisi hyvä kokeilu savotta. Suuremmalti vuodet ympäri tehty korjuu koneellisesti sisältää valtavan paljon riskejä monessä suhteessa, tutkittu tieto ko. hakkuista vielä puuttuu, on helposti tulossa VAROITTAVIA ESIMERKKEJÄ.

    Konemiehelle ja leimikon suunnittelialle jatkuva kasvatus on vaativa tehtävä! Aloitus työmaita voisi olla heikompituottoiset suometsät, vesistöjen rantamaisemat ja saaret, talvityönä toteutettuna.

    Hyvää Joulua !

Esillä 10 vastausta, 701 - 710 (kaikkiaan 718)