Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 701 - 710 (kaikkiaan 731)
  • metsä-masa metsä-masa

    Varhaisperkauksen kemera taitaa olla parasta uudessa kemera valikossa, koska siellä säilyi myös toinenkin kemera taimikonhoito kierros. Näillä toimenpiteillä on luvassa hyviä ja kasvupaikalle sopivia nuoria metsiä.

    Huhtikuun alussa jätin kemera hakemuksen 3,7 ha:n nuorenmetsän hoidosta, eipä mennyt kuin päivä siitä kun soitettiin, että hakemus meni otantatarkastukseen ja tarjottiin tilaisuutta tulla mukaan.

    Aluksi tunne oli, että voi ei, mutta kävin kumminkin vielä kierroksen kuviolla ja tein linjakoeala otannan, tulos oli hieman alle vaaditun 16 cm. Niimpä mielenkiinnosta ilmoittaudun mukaan minulle ensimmäiseen maastotarkastukseen.

    Se olikin mukava ja luottamusta herättävä kierros kuviolla tarkastajan kanssa. Tarkastaja oli ajanut toimistolla linjat ja koealojen paikat valmiiksi tiedonkeruu laitteeseen. Koealat ei tietenkään ollut samoja kuin minulla, mutta tarkastus eteni rutiinilla ja hyvällä ammattitaidolla, myös koealojen tulos perustui mittauksiin.

    Lopullinen yhteen veto koealoilta oli muutama milli alle vaaditun, eli samaa tasoa kuin minun. Jos tarkastajien ote ja asenne olisi kaikilla kerrotun kaltainen, silloin tuloksiin on oltava tyytyväinen.

    metsä-masa metsä-masa

    Kyllä, oli ne Veikko Huovisen toteamuksia. Veikko Huovisella oli kyky muutamalla lauseella maalata lukijan mielenmaisemaan jämeriä ja vahvoja tuntemuksia metsistä ja luonnosta !

    metsä-masa metsä-masa

    Olipa mukava lukea palstalaisten kannanotoista.Mielipiteistä tekee mielenkiintoisen niiden tuomat kokemukset ja tuntemukset erilähtökohdista arvioituina.

    Paljon on koneiden metsässä olo aikana tapahtunut myönteistä kehitystä, sieltä on hävinnyt monta ammattimiestä pois, esim, jälki- ja pystymitta ryhmät ym. Nyt on vaikea kuvitella tehtäväksi nykyisiä ja lisääntyviä hakkuu määriä, muuten kuin persoona miesten ohjaamilla koneilla.

    Kaikilla Suomessa olevilla valtamerkeillä on täysin luotettavat mittalaitteet, kunhan säädöt ja tarkastukset tehdään valmistajan ohjeiden mukaan.

    Pystymittaus oli varsin lyhytaikainen ilmiö ennen kneellista puunmittausta. Itä- Suomessa sitä pidettiin hyvänä mittaustapana avohakkuu leimikoilla. Lopputuloksen osalta siinä oli tärkeä rooli koepuiden apteerauksella ja sioittelulla leimikkoon.

    Onneksi meillä on monen tarpeeseen raaka- ainetta hakevaa metsäteollisuutta, yhä lisääntyvässä määrin. Se on rikkaus kun tarvetta on lähellä. Myyjilläkin voi olla siteitä ja sopimuksia useanpaakin ostajaan, joita kannattaa myös vaalia ja ylläpitää.

    Ps. Pelkästään euroilla mitattuna laadullisesti keskiarvo tai heikompi laatuinen leimikko kannattaa kaupata sille, joka tarjoaa mittoja 2 – 3 alta neljän metrin + vakio pituudet 40 – 61 dm

    metsä-masa metsä-masa

    Kevään viljelytyöt oli täydennys kylvöä ja istutusta. Kylvöt tein heti lumien sulettua, kylvökepillä, se oli helppo mukava toimitus, täydennysistutus pottiputklla oli 1000 kpl puolentoista hehtaarin alalle,”jäniksen syömien tilalle”, taimissa ei vielä kevään uutta kasvua, joten ei siitä vromista.

    Koneellinen kylvö näyttää tuoneen hyvästi- ja heikosti onnistumista. Syynä näyttää olevan, ettei raskaita koneita saada siirrettyä prhaan kevätkosteuden aikaan palstalle, metsäautoteiden märkyyden takia, josta seurauksena on liian pitkälle kesään menevät kylvöt.

    Vaikka muokkaus ja kylvökoneelle on työmaat ketjutettu, alkkaa vuodesta riippuen , kylvöalat olla liian kuivia, silloin tulisi kuivana muokatut alat kylvää vasta aikaisin seuraavana keväävä, käsityönä.Työmaiden suunnittelialla on tässä iso vastuu, koska palautetta päästään antamaan vasta n. vuoden päästä.

    Kesäsateet saattaa synnyttää uusia taimia, mutta ne ei aina kerkiä talveentua riittävästi.

    Kustannuksissa ei ole kovin suuria eroja,koska käsin kylvössä päästään pienemmällä siemenmäärällä.

    metsä-masa metsä-masa

    Kyllä pienessä määrin voisi tulkita hirven käyntiä kuusen taimikossa, jopa sopivaksi kierrokseksi sinne. Koivut, haavanvesat ja paksummat haavan kuoritut rungot on ok., mutta kuusen latvoja hirvet kyllä katkoo ja pudotelee systemaattisesti hangelle polun viereen, syömätä niitä.

    Hirvituho kuvioita peratessa ja täydentäessä meillä maanomistajalla on tullut tavaksi sallia jäämään luontaisesti syntyneitä kuusen taimia täytöksi sinne, että olisi edes jotakin havupuuta kasvamassa. ( hidas kasvu ja järeytyminen )

    VT pohjalle jätetyt kuuset on täysin epätarkoituksenmukainen puulaji. Karummat MT:n kuviot on tietysti viljelty hirven pelossa jo alunperinkin kuuselle, jossa mänty kasvaisi oikein hyvin.

    Näitä kuusen suosimisia ja saman suuntaisia toimenpiteitä on toteutettu monella tilalla, Pohjois,- Keski ja Etelä- Suomessa. Puuntuotannollisesti se on iso menetys, kun näin on tehty jo vuosikymmeniä.

    Metsäteollisuuden investoinnit tällä hetkellä suuntautuu nyt männyn jalostukseen, alueellisesti voi olla hankala saada kuuset jalostukseen, tätä kauta menetys vielä kertaantuu !!!

    metsä-masa metsä-masa

    Kakkoskehitysluokan metsä on vielä kaukana, siitä laadullisesti, terveestä ja arvokkaasta päätehakkuusta ! ”unohtumaton menetys ”

    Kyllä näitä vieläkin sattuu molemmille moto / manu hakkuussa ylilyöntejä, mutta täällä päin vähenevässä määrin, onneksi,

    Yleisimmin moton kuljettajille on nosterrava hattua, siellä on oikea asenne, ja tekemällähän sitä oppii lisää, kun saa oikeaa ohjausta ja oikealla tavalla palautetta.

    Neuvojankin on oltava masto kelpoinen !!! Ohjaus ja työn valvonta on helpoin tehdä työmaalla maastokäynnin aikana, silmän kanssa. Tämä tietysti vaatii neuvojaltakin kiinnostusta ja ammattimaista otetta hehittää toimioitaan metsässä

    Pystykaupoissa on mahdollista kirjata leimikon erikoispiirteet, toiveet ja hakattavan kuvion pohjapinta-alat lisätietoihin, silloin työn jäljen vastuu siirtyy teettäjäjälle.

    Parannusta asiaan saa vain pitämällä puhetta ja viemällä asioita eteenpäin ! ” Metsällä on Suomalaisille paljon tunnearvoa ”

    metsä-masa metsä-masa

    Jos leimikon katkonta tulokset kiinnostaa metsänmyyjää vielä siinä vaiheessa kun leimikko on hakattu ja mittis allekirjoittamatta, silloin kannattaa pyytää niin sanotut tukkitaulukot, ne saa myös kuiduista.

    Tavaralaji erittelystä selviää kaikkien katkottujen kappaleiden mitat,paksuudet mm:n – ja pituus cm:n tarkkuudella. Näistä yhteen vedoista selviää paljon tärkeitä asioita myyjälle.

    Lähtökohta, eli tukkirunkojen laatu tulee tässäkin ottaa huomioon, monipuolisilla pituuksilla tukissa, saa heihostakin leimikosta, jopa hyvän tuloksen, mutta silloin tukkipaksuuta olevia kuituja vidaan joutua ajamaan kuiduksi.

    Tukkitaulukot ei yleensä tule vakiona kaikilla ostajilla, mutta pyytämällä ne puunostajalta silloin ne yleensä saa.

    ” Tukinostajilla tässä olisi hyvä ja halpa markkinointi tilaisuus ! ”

    metsä-masa metsä-masa

    Ymmärtääkseni palsta on juuri komusten, mielipiteiden ja vinkkien antamista varten, sopivan hyvä kanava !

    Heti alkuun kannataa tarkastaa kauppakirjan ehdot,tukkien pituudet ja minimit ja tehdäänkö kaikkia mittoja ja vastaako työnjälki sovittua.

    Jos itselle on hankala hahmottaa asia, niin kannattaa ottaa ammattilainen apuun ja tehdä korjuujäljen arviointi palstalle.Tukin ja kuidun hintaero on nyt suuri ja kuidun käytölle on kasvavaa käyttöä!

    Kauppakirjalla oleva latva ” minimi ” on se mihin pyritään aina, jos se on tukin laatua, vika voi pakotta katkaisemaan sen myös aiemmin.

    Korjuunjäljen tuloksen perusteella yhteyden oto puunostajaan ja yleensä asia tulee sillä kuntoon. Sopimus rikkomista varoo kaikki puunostajat, se tietää epäluottamusta seuraaviin kauppoihin lähi alueella.

    Pikkutukki ei saa sisältää normaali tukin osuutta, tehdään silloin kun mitat ei riitä normaalitukin minimiin, yleisimmin pystyrungosta.

    Parrun mitat täyttyy paremmin myös minimi tukin katkaisun jälkeen ja hoikista pysryrungoista, tietysti kertymään, vaikuttaa paljon onko harvennukset tehty ajallaan.

    Itsenäisille sahureille myyty leimikko tuottaa yleensä paremman tuloksen myyjälle, siellä pyritään mahdollisimman pieneen kuidun määrään.

    metsä-masa metsä-masa

    Mhy:n korjuupalvelu on varteen orettava vaihtoehto, jos leimikko ei ole kovin suuri, sieltä yleensä on kaupat auki pikkutukkien ja parrujen toimitukselle, kannattaa tiedustella !

    Pailalliset sahat on paras vaihtoehto, jos lähietöllä sellainen tekee puukauppaa. Siellä löytyy myös hyvät mitat molemmille, parru esim, 28 dm / 9 cm, pikkitukki 34 – 46 dm / 12 cm harvennus leimikossa yleensä parru on se laji, jota kertyy eniten.

    Keskimäärin terve leimikko tuo lisäarvoa kuidun hintaan kolmanneksen japa puolet. Tälle kertymälle on edellitys, ”Ammattikuski ” ja apreeraus rungon mukaan, ensin tukki, pikkutukki, parru ja jos jotain vielä jää jäljelle on kuitua.

    Kolme isoa firmaa edustaa, harvennus leimikoissa, vaihtelevasti nihkenmpää tulkintaa, lisälajien suhteen, jos yleensä kauppaa syntyykään järkevään hintaan.

    metsä-masa metsä-masa

    Hakkuun valvonta on oleellinen osa tämän päivän puukauppaa !

    Ostajien laji- ja mittavalikoima painottuu ja muuntuu useampaan kertaan vuodessa, joku mitta tai laji voi jäädä kokonaan pois (kaupanteon ja korjuun välillä ) , jos se mitta ratkaisi kaupan se on harmin paikka, menetys, pettymys !

    Kiitos kommenteista, valvonta kommentit tuntuu olevan saman suuntaisia, kun täällä Itä- Suomessakin. Oma kaupanteko ja valvonta on suorissa kaupoissa yleisin, sehän on mukava vuoden kohokohta kun on löytänyt siihen luotetavat kumppanit.

    Valtakirjakaupoissa valvonta on jo kokonaispaketissa, josta tehdään kirjallinen raportti maasto käynnin perusteella, toinen vaihtoehto on, että otetaan korjuun valvonta erikseen ja raportti kirjallisesti,( kannattaa vaatia ), niitä tehdään myös hyvällä menestyksellä metsätalousyrittäjien toimesta.

    Raporti kannattaa vaatia tarkastettavaksi viimmeistään ennen mittiksen allekirjoitusta. Valvojan raporttin on hyvä sisältää kaadosta kannot, lajit ja mitat harvennulsella jäävän puuston tiheyden, ainespuun minimit, hukkapuun ja yleisen järjestyksen kannan otot.

    Neuvovalla ja ohjaavalla asenteella tehty työmaa kierros hyödyntää myös nuorempia kuljettajia työssään.

    Hyvää Pääsiäistä !

Esillä 10 vastausta, 701 - 710 (kaikkiaan 731)