Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Metsään. fi palvelu tuottaa kyllä pienillä kustannuksilla metsän omistajile ja ammattilaisille käyttökelpoisen tarkkaa tietoa käytettäväksi.
Itse olen verrannut nyt kome vuotta metsään. fi tietoja hakkuissa toteutuneisiin moton tuloksiin. Kohteena on ollut sellainen tila, jossa ei ele ollut metsätaloussuunnitelmaa.
Keilaus- tai aluesuunnitelman tulos on ollut vain -2 – +5 %:n luokkaa toteutuneisiin hakkuu tuloksiin, tässä on ollut kyllä ammattilainen asialla, joka on siirtänyt- ja tulkinnut puumäärät palveluun.
Lisäksi metsään.fi palvelussa on hyvä puoli se, että palveluun voi jättää korjaus pyynnön, johon vastataan ja tarkennetaan tiedot viipymättä.
Palvelun kautta on avautumassa myös muut ilmoitus ja kemeraan liittyvät asiat käytettäväksi. ( 9+ )
Ei lisääntyvä puun tarve vielä tänä syksynä näy harvennusleimikoilla Väli- Suomessakaan kovinkaan kiihkenä ostona.
Kyllä lähtökohtaisesti täälläkin on ostajilla se, ettei oikein kiireesti tehdä tarjouksia sellaisille pelkästään harvennusleimikoille, joissa on vähänkin perkauksen tarpeessa. Meidän leimikko taisi käydä ennakkotapauksesta, tästä paljon puhuttavasta ennakko raivauksesta.
Metsäpalvelu yrittäjien veloitus näissä töissä olisi 200 € :n kahden puolen / ha, joka ei olisi täysin kattanut saatua hyötyä kantohintaan.
Tuhkalannoitus meidän tiloilla on ensimmäinen kerta, tähän on valittu tuhkalannoite T4000, eli levitysmäärä 4000 kg / ha. Levitys tehdään maalevityksenä koska harvennus urat palvelee siinä oikein hyvin, ja ojien perkaus tulee lanoituksen jälkeen, lentolevitys vaatisi rakeistetun tuhkan ja on vähän kalliimpikin.
Mielestäni tuhkalannoitusta kannattaa suosia jos lannoitetta on vain saatavisa, näissä hankkeissa kemeratuki on hyvä apu.
Ei kai ennakkoraivausta: Minäkin olin kävellyt aluetta ja koittanut uskotella itselleni, ettei tässä juurikaan sen tarvetta olisi, mutta melkein viikko siinä meni kahdelta lähes ammattilaiselta !
Nyt kyllä olen raivauksen kannattaja, koska pystykaupan teko onnistui hyvin, tästä on mukava odotella ainespuun tarkkaa talteenottoa ja hyvää työn jälkeä. Ostajan kierros leimikolla oli lyhyt koska vastaan oli tullut pohjaltaan siisti leimikko. ” Ennakkoraivaus toi lisäeuroja leimikolle ”
On mukava huomata, että metsänomistukseen on kiinnostusta hyvin moninaisin odotusarvoihin ja käyttötarkoituksiin hankittaviin tiloihin !
Vuosikymmeniä taaksepäin saattoi metsätilan ostaja tehdä tilin heti oston aikaan, tai sitten myydessään sen, tietenkin voi välillä kerätä lisää myyntitulojakin hakkamala.
Se kai lienee aina ja kaikilla sama tunne ostatellessaan metsätilaa, että on liian korkea pyyntöhinta. Mutta ei täällä Väli- Suomessakaan siitä puhuta, että olisi ostanut ylihintaisen tilan.
Pienempien tilojen hankinnassa hyvin yleinen lähtökohta on metsästys harrastuksen mahdollisuudet, polttopuu asiat, marjastus ja sienestys mahdollisuus, omistamisen halu ja luonnonmukainen ja luontoarvoja sisältävät tilat.
Metsätalousyrittäjyys on piristänyt puukauppaa ja tuonut kysyntää isoille, puustoisille ja puhtaille metsä kohteille, näissä metsätalousvähennys mahdollisuus pirisrää tilan pyyntöhintaa ja näyttää tuovan puukaupat lähes jaka vuotiseksi.
Kylvämällä syntyy keskimäärin hyviä taimikoita kunhan maapohja sopii männynkasvatukseen ja kylvöalusta on muokattu. Kylvoaika ja kesän kuivuus vaikuttaa taimettumiseen,
Konekylvollä on vaarana tulla kylvetyksi liian kuivaan maahan ja lähelle kesän kuivinta-aikaa, jälkiitäminen kannattaa odottaa ennen kuin tekee uusinta kylvöjä. Kasvuerojahan on alkuvaiheessa, jotka kyllä tasoittuu taimikon myöhemmässä kehityksessä.
Hankikylvöä kokeilin ja onnistuinkin saamaan hyvän taimikon, mutta maa on oltava muokattuna hyvin ja sinne on varattava 2-3 kertaa enemmän siemmeniä kuin esm. konekylvössä.
Hangelle kylväminen oli mukava ulkoitutapahtuma kun luistelusuksilla etenin aukkoa rinkiin kiertäen. Kylvttyä aluetta on helppo seurata jos hangen päällä on tuoretta lunta, siinä suksen jäljet erottuu helposti.
Syyskylvössä ei liene muuta vaaraa kuin se, että kylvön jälkeen ei tulisi pitempää lämmintä jaksoa, joka saisi siemen kuoren avautumaan ja valkuaisen tuhoutumaan.
Ennakkoraivaus teki meidän n. 16 ha kesäkorjuukelpoisesta kolmoskeitysluokan ojalinja / harvennuspalstasta helpon ja kiinnostavan pystykauppa kohteen. Hintatasostakin jäi myönteinen tunne, koska yleisesä keskustelussa tuntuu menevän niin, ettei harvennuksia kannata edes tarjota pystykaupalla.
Tälle kohteelle tulee tuhkalannoitus talvella ja ensikesänä vanhan ojaverkoston perkaus,laskeutussaltaiden rakentaminen ja pätkä putkitettua pengertietä liikkumisen helpottamiseksi alueella.
Syyskesällä nuori puolituttu 4h nuori kysäisi, ettei sinulla olisi mitään metsään liittyvää työtä muutamaksiviikoksi kun olisi sopivasti aikaa tienata opiskelurahoja ennen metsätalolle menoa varten.
Siinä hoksasin olevan ratkaisun ennakkoraivaus savottaan. Nuorta metsäalasta kiinnostunutta miestä ei ollut tarvis kauan opastaa kun työ alkoi sujumaan ja olihan ne minullekkin mukavia päiviä kun sain vastailla työmatkalla ja taukojen aikaan metsään liittyviin kysymyksiin ym.ajankohtaisiin asioihin, Siitä tuli meille molemmille mielenkiintoinen ja mukava raivuu-urakka !
Koneyrittäjät ja kuljettajat on osaavia ammattilaisia !
Kyselyn tulos osoittaa sen, että koneen tulisi olla tuottavassa työssä tiiviimmin, eikä ainakaan lisättäis niitä kuljettajalle.
Mittalaite tarkkuuden ylläpito ja seuranta on niitä konemiehen perustöitä hakkuun lisäksi, mutta ne muut esim. rajalinjan- ja juontourien etsintä jopa kahden miehen voimin on kyllä jo liikaa.
Seurauksena näistä ylimääräisistä viivykeistä yleensä seuraa kiire työssä, joka näkyy työnjäljessä, laadussa, asenteessa ja urien suunnittelussa. ( harvennukset ja juontourat laaniin )
Yrittäjätasolla tämä näkyy heikkona tuotuksena joka tuo ylimääräisen taksan korotus paineen kuutiohintoihin. Kaikkien kannalta olisi parempi ottaa ylimääräiset työt esille ja huomioida kunkin työnantajan kanssa taksaneuvotteluissa.( vaatimus )
Saattaisi käydä niinkin, että ainakin yksityismetsissä toimivat puunostajat alkaisi rajata ainakin tilanrajat, laanipaikat ja tulourat leimikolta laanille ja purkupaikat kelin mukaan tieltä tai metsästä. Silloin korjuun ketjutuskin tarkentuisi ja ylimääräiset siirrot leimikolle vähenisi.
Kuviokohtaisiin rajauksiin antaa tekniikka luotettavaa- apua, kunhan tarkentaa kuvion reuna puuston, ettei jää epämääräisiä kaistaleita.
Kyllä yleensä sopimus asiakkaasta pidetään hyvää huolta. Työn, ammattitaidon- ja materiaalin laatuun kiinnitetään erityistä huomiota, jos jotin nenee pieleen asia korjataan heti ja reilusti.
Sopimus tilallisille järjestetään teema- ja asiakas iltoja, jotka on koottu ajankohtaisista metsäasioista, tyylikkäästä tarjoilusta ja viihteestä, se luo sitä sitoutumista ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, jota osa nykyisistä metsänomistajista arvostaa kovasti.
Nämä myönteiset kokemukset tuo aina uusia asiakkaita sopimustilojen piiriin, etupäässä tilat ovat kooltaan keskisuuria ja suuria tiloja, omistajat on yleensä kauvempana- asuvia kaupunkilaisia.
Mutta kyllä asiakkaan tulee laskeskella itsekkin onko sopimuksesta kokonaisuutena plussaa vai miinusta.
Kiitos huomiosta: Sorvivanerin laatuvaatimuksetkin vaihtelee vielä omistajan- ja käyttöpaikan mukaan. Väli- Suomeen itäosissa on maksimiviat muodustuneet onneksi melko vakioiksi, ainoastaan pituudet ja minimi läpimitat vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Käyttöpaikan määritelmä, lenkous sorvipöllin mukaan ( 15 dm ). esim läpiläpimittaluokat 18 – 23 / 2 cm, 24 – 35 /4 cm ja 36 + / 5 cm.
Silloin vaneritukki silmämääräisesti katsottuna saa näyttää vähän mutkaselta.Vanerin teko motolla siinä ja siinä, koska tukkikouran syöttönopeudet on niin suuria, ettei siihen kerkeä tekemään kuin silmämääräisiä arvioita ( maksimi oksa- ja oksa ryhmät ) tukin laadusta, jos ajetaan pätkissä silloin on vaarana rikkooutua pintaviilu ja siitä on helposti tulossa raakki tukki.
Jos leimikossa on myös ns. erikoissorvilaatua tai on huomattavan paljon koivua silloin apteeraus ja katkonta on ammattimetsurin työtä.
ps. Sahavanerilla on laatuvaatimukset vielä erikseen !
Kolmekymmentäneljä % ei kyllä ole paljon.Varmasti harmittaa, jos silmämääräinen odotus arvo on ollut korkeampi.
Sorvattavan vanerin tukkiprosentin kertymään vaikuttaa paljon eri asioita, esim. käytettävät pituusmitat 34 – 70 dm, minimi läpimitta 18 – 22 cm, runkojen järeys ja motomiehen kokemus hakata motolla pintapuuta rikkomatta vaneria, tyvilumpit huomioiden ( kova laho ja syväpoimuinen tyvi ).
Rungoja tulisi havannoida jo pystyssä. välivähennys yleensä saa sisältyä tukkiin jos vähintään 15 dm on hyväksyttävää tukkiosuutta on molemmin puolin vikaa, lenkous vanerilla mitataan sorvipollien mitalla, ei kokotukin lenkoutena.
Vanerin markkina tilanne vaikuttaa ratkaisevasti tukkiprosenttiin, ylitarjonnassa , tyvitukki pituus yli viisi – ja latva alle viisimetriä ja välissä kiellettyjä mittoja, silloin myös latvan minimi on paksummasta päästä, joka hävittää tukin kertymää.
Hakkuun valvonnassa kannattaa huomioida, että hakkuu dehdään kauppakirjan mukaisilla mitoilla !