Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 718)
  • metsä-masa metsä-masa

    Pohjois-Karjala ja Kainuun etelä osat on säästyneet vielä hallalta. aamu lämpötilat on olleet 6 – 8 astetta, joten luulen ettei alavatkan alueet ole ollut vaarassa.

    Mustikka on siirtymässä jo raakile vaiheeseen, eli aikaisin kukkineet alueet on pieneltä pakkaselta ehkä jo turvassa.

    metsä-masa metsä-masa

    Pölkyn kauppasopimuksessa taitaa olla tehdasmittaus lähes aina ilmotettu mittaustavaksi, myös pystykaupassa.

    Myyjälle tehdasmittauksesta luovutusmittana voi seurata myös loppumaksun viipymisiä, silloin kun talvi alkaa olla lopuillaan ja tiestö rajoitta kuljetuksia.

    Jos mittaustapa on valinnainen kannattaa valita luovutusmitaksi motomittaus, siihen ei tule muutoksia esim. raakkivähennyksiä eikä
    lajisiirtymiä ja lopputilitys tulee kuukauden sisällä.

    metsä-masa metsä-masa

    Kyllä palstalaiset on esittäneet hyviä toimintatapoja palstan kasvstukseen !

    Kuvauksen perusteella itsekkin valitsisin ykkösvaihtoehdon, jos vesitalous on jokseenkin kunnossa, koska kuviolla on jo paljon valmista kasvatettavaksi kelpavaa taimiainesta, joka oikein hyppää ylös kunhan hoitaa ne rönsyt pois vuosittain ja aari tyhjää aluetta tuo vain monimuotoisuutta kuviolle.

    Itsekkin olen ihmetellyt niten paljon kuvio täyttyy luonnostaan myös rauduskoivulla ( kivennäismaat ),siinä onkin mukava oppimisen ja seurannan kohde.

    Jos kuviolla käy 3 – 5 vuoden välein saa olla tarkkana, että olenko samassa paikassa, kehitys on niin nopeaa ja yllätys on lähes aina myönteinen.

    metsä-masa metsä-masa

    Harvennusten onnistumiselle on myös tärkeää leimikoiden ketjutus ja siihen liittyvä suunnittelu. Jos leimikot on firman pystykaupan leimikoita, siellä ketjuttavan henkilön tulisi olla aktiivinen ja korjuusta kiinnostunut, jotta leimikot olisi ketjussa kesällä korjuu kelpoisia.

    Liian helposti motomiehet joutuu epäonnistumaan väärän leimikko valinnan johdosta ja siitä kunnia tulee tietysti ensin kuljettajalle ja motoisännälle.

    Hyvällä suunnittelulla saadaan korjattua kesäkuun lopulta syyskuun aluun jopa talvikorjuuta pienimmillä painumilla, parhaimmillaan rämeille jää liikkumisesta vain rurkea varvusto urille.

    Ongelmä näillä työmailla yleensä on erikoispuiden käyttäjien kesä tauko.

    Jos leimikolla on myös päätehakkuukuvioita niistä on helppo puida kasoille hakkuutähteet ja siirtää ne vahvistamaan mahdollisia upottavia juontouran pätkiä. ” tunnissa rakentaa jo pitkän pätkän latvusmassa mattoa ”

    Konemiehen ammattitaitoa on myös se, ettei aja sitä uraa rikki enenkuin on tuntuma sen kantavuudesta, kemiat on oltava samalla aaltopituudella molemmilla kuljettajilla, jotta hyvä loppu tukos saavutetaan.

    metsä-masa metsä-masa

    Olipa mukava lukea alueellisia Metsäkeskuksen tekemiä harvennuksen laadun tuloksia. Olen päässyt seuraamaan arvioinnin toteutusta maastossa pari vuotta sitten.

    Työ edistyi valmiin ohjelman mukaan hyvin systemaattisesti, oli jopa koealat merkattu kartalle valmiiksi, eli mittaaja eteni ohjelman mukaan vaiheittain.

    Oikeita asioita oli palstalaisetkin tuonut esille. Nuoren metsän harvennus on yhteistyötä, hyvin helposti syytetään kuljettajaa / yrittäjää kun leimikolla on tullut huomautettavaa hakkuun jäljessä.

    Hyvään työn jälkeen pääsemiseen kaikkien olisi tunnettava vastuunsa, isännästä alkaen ( ennakkoraivaus ).Työnantajalta ja motoisännältä tuleva ohjaus ja valvonta olisi hyvä keino neuvoa ja rohkaista nuoria kuljettajia tekemään työt oikeilla tekniikalla esim. pienialaisissa pehmeiköissä.

    Nuorille on hyvin tärkeä antaa palautetta tehdystä työstä, myös hyvin onnistuneesta työmaasta, siitä syntyy työn ilo huomaamatomasti tekijälle.

    Omana huomiona on tullut esille pari tärkeää kesäharvennukseen liittyvää seikkaa. Noremmat kuljettajat ei hahmota kunnolla kantavaa uran paikkaa ja havutuksen tärkeyttä mototyössä.

    Korjaava toimempide oisi olla kuljettajan kävelylankki tulevilla urilla ja opettelemalla työtekniikka niin, että suurin osa havuista tulee jo luonnostaan parantamaan kantavuutta, ” ajokoneella ne painaumat vasta syntyy ”.

    metsä-masa metsä-masa

    Omilla hyvillä kokemuksilla suosittelen kyllä ehdottomasti Stihllin sahoja ja M-Tronic järjestestelmällä. Stiihl 460 ja 490 on olleet erittäin toimintavarmoja ja helppoja huoltaa maallikon toimestakin, ” huoltotarvikkeet on myös edullisia ”!

    Jos raivaat paljon ennakkoraivauksia silloin kannattaa vaihtaa 225 mm terä ja sektorisuoja tekeminen nopeutuu huomattavasti esim. Stihl 460.

    metsä-masa metsä-masa

    Runkohinta kaupoissa, joissa kuusen osuus on merkittävä käytetään lahokuuselle tavaralaji hintaa.

    Koska kuusi voi olla päällepäin jopa hyvin hyötevän näköinen, mutta sisältää silti lahoa vaihtelevasti, se riski saadaan pois tavaralajihinnalla.

    ” Tavaralajikaupassa kaikki riski katkonnasta kun on metsänomistajalla, vaikka vain ostaja voi siihen vaikutta ”

    Runkohinta kauppoja ei voi kilpailuttaa kunnolla, koska tarjouksen saa vain sahafirmalta ja senkin hyvään kohteeseen.

    metsä-masa metsä-masa

    Onnittelut Ean ! Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä kun entiset on saatu sovittua. Joskus on hyvä kun vahingonkärsinytkin malttaa mielensä ja rakentaa tosiperäisiin tietoihin korvausvaatimuksen.

    Se tässä on myös hyvää, että korjaaviatoimenpiteitä siellä mietitään myös maksajanpuolella, ettei tuhriminen enää pääse toistumaan. Siinä mielessä muutaman rungonkin pieni vahinko kannattaa käsitellä aina kuntoon.

    metsä-masa metsä-masa

    Maataloudessa oli käytössä hyvin yleisesti vantailla oleva kylvö keppi se soveltuu myös metsäkylvöihin kun maa on äestetty tai laikutettu.

    Mäntyä kylvettäissa kannattaa muistaa, ettei siemenet mene tasajakoisessa maassa kovin syvään. Männyn siemen tarvitsee auringon valon herätteeksi itämiselle. Kuusen siemen itää myös pimeässä, syvemmällä.

    metsä-masa metsä-masa

    Helluntai sattuu lähes aina maa- ja metsätalouden kiireellisten töiden aikaan, niin tänäkin vuona.

    Maatalouden puolella se on peltotöiden aloitusten aikaa, täällä päin on paljon hyvin kasvavia savimaita, jotka on ns. minuuttimaita, eli jos ei olla oikeaan aikaan muokkaamassa, niitä ei tahdo saada kylvykuntoon ollenkaan.

    Metsätalouden töistä kiireellisimpiä lienee kylvöt ja istutukset. Niitä on tullut tehtyä monet juhlapyhät oikein antaumuksella ja aivan hyvällä omalla tunnola. tärkeät työt kannattaa tehdä ajallaan.

    ”Tänävuonna toukokuun kolmassunnuntai on myös kaatuneiden muistopäivä”, silloin olen moottorisaha- ja raivurityöt jättänyt väliin !

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 718)