Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Luottamus kasvokkain puolin ja toisin, sen hoito ja ylläpito kuuluu ostajalle ja myös myyjälle. Jos tilan tarpeet on myydä puuta esim. vuosittain, tai kerran kahteen vuoteen ja mahdollisuudet tehdä kauppaa tukilla ja kuidulla on kumppanuus sopimuksen paikka
Edut on rahallisestikin houkuttelevia ja kutsuja tulisi teemailtoihin, risteilyille, tehdaskierroksille, metsäkahveille ja lisäksi ne muut jutut.
Monelle puunmyyjälle voi puun nettikauppa olla aluksi mörkö ja ajatuksia herättävä, koska myyjällä on sitoutunut paljon tunteita omiin metsiin ja sen hoitoon. Nyt olisikin kasvoton ostaja toimistollaan ja lähettelee tarjoukset sieltä, metsässä käymättä !
Ps. joko on karttunut näistä kokemuksia ?
Yrittäjä- metsänomistajan kannattaa lähtökohtaisesti valita monipuolisesti puuta jalostava ostaja, etenkin kun kauppoja tehdään useita vuosittain , sillä varmistuu se, että kaupat saa asialliseen hintaan, heillä on myös erilaisia ns. kumppanuussopimuksia, jotka korjaa perushintoja.
Lyhyt jänteisessä sahatavaramarkkina tilanteessa sahurilla voi seurata jaksoja, jolloin ei ainakaan hankinta kuituja saa kaupaksi ja silloin tili väli Yrittäjä-metsänomistajalla pitkittyy.
Kun luottamus ostajan ja myyjän kanssa on syntynyt ( huippuasiakas ) asiat hoituu myös pienten ja hankalien erien ja asioiden kesken.
Yhteistyö myös ostajankin puolelta edellyttää asiallista kaupankäyntiä myös naapurimetsänomistajien kanssa, se tasapuolisuus ja luottamus näkyy vasta myöhemmin uusina yhteydenottoina.
Metsäasiantuntija tehtävänimikkeenä on mielestäni oikeinkin kuvaava sitä toimenkuvaa, joka hoitaa itsenäisesti esim. suuren metsäteollisuusyrityksen puunhankintaa omalla alueellaan. Heidän kauttaan löytyy lähes kaikki metsään liittyvä osaaminen ja jos ei löydy niin firmasta saadaan erikoishenkilö jatkamaan siitä, esim. sukupolven vaihdokset ym.
Puunhankinnan metsäasiantuntia tehtäviin hakeutuu ja valikoituu henkilöt, jotka on ulospäinsuuntautuneita, markkinointi henkisiä ja ovat itsekin kiinnostuneita metsätaloudesta, siinä on hyvä lähtökohta onnistuneille puukaupoille, jos firmaan on syntynyt jo pitempiaikaista kanssakäymistä.
Metsätalousinsinööri koulutusnimike pitää sisällään opiskelua 4 tiivistä vuotta, osassa ammattikorkeakouluista saa mahdollisuuden painottaa opintoja kaupallisilla aineilla. Alalle tarvitaan myös jatkossa teräviä, ja maastokelpoisia nuoria henkilöitä. ” Virtual Forest toiminnot yleistyy ”
Maallikko ja vähän kokeneellekin raivurin käyttäjälle oikein hyviä ohjeita !
Hyvät maanmuokkaajat on Väli- Suomessakin vähenemässä, ilmeisesti nuorista ei ole kaikilla yrittäjillä jatkajaksi ja lisäksi kausityön luonteisuuskin voi siihen vaikuttaa. Isoilla työntarjoajilla on laatujärjestelmän kriteerit niin tiukkoja, joita ei vanhemmilla koneilla saavuteta ja uudella koneella pääoma kustannukset nostaa käyttökustannuksia ja muokkauksen hintaa.
Omat kaivurityöt olen teettänyt tutulla urakoitsijalla ( muokkaukset, tienrakentamiset ja pienet ojatyöt ) tuntiveloituksella, siinä hintataso on jäänyt pienemmäksi kuin kiinteä € / ha, ja työ on ollut sitä mistä on sovittu, ” näitä yrittäjiä kannattaa vähän hakeakin ”.
Muutama viikko sitten oli Ylä-Karjalassa uusien autojen esittely, kyseessä oli isompi liike jonka edustukseen kuului myös ns. Kaukoidän katumaasturi. auto oli sulavalinjainen ja pirteän tuntuinen pienessä esittelyajossa.
Esittelypäivä sattui pakkaspäiväksi, mutta autot oli lämmitetty miellyttävän lämpimäksi myös sisältä, auton ympärillä oli paljon kiinnostuneita, olihan se kolmanneksen halvempi kuin vastaava esim. Volvo xc60.
Myyjä huomaasi, ettei kuljettajan ovi mennyt kiinni normaali liikkeellä ja antoikin sille lisävauhtia lyömällä sitä kovemmin kiinni, mutta siitä syntyikin vähän nolo tilanne kun oven sarana tapit menivät poikki, olivat kuulemma siinä mallissa jonkinlaista muoviseosta.
Pakkasten aika on kokonaisuutena sitä vuoden parasta puunkorjuun aikaa. Jos hakkuualan raivaus on tehty alaharvennus onnistuu oikein hyvin, koska poistettavia puita on ne pienemmät heikoimmin kehittyneet rungot, ylispuiden poistoon tulisi tietenkin valita se lauhapäivä.
Talvikorjuusta on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa, autokuljetus tiestö palstalle syntyy jo auratessa ja uraverkosto palstalla syntyy kantavaksi lumen ja pakkasen ansiosta jo moton jälkeen.
Pakkasten aikaan irtolumesta on haitta kaatovaiheessa sen pöllyämisen vuoksi, mutta sekin on lyhytaikainen ilmiö, vähä lumisena aikana voi juurivaurioriskiä välttää puimalla hakkuutähteet uralle, kuten kesällä tulee tehdä.
Käynti työmaalla hakkuun aikaan avartaa näkemyksiä ammattilaisten työskentelystä metsässä !
Kiitos, Hyvää Joulua !
Kesäkorjuukin kuusikoilla onnistuu huolellisella työllä, uranhavutuksella ja uraverkoston suunnittelulla ja varsinkin kokoojaura on tärkeä, koska siitä ajetaan toistuvasti täydellä kuormalla.
Kuusi on pintajuurinen, ja altistuu herkästi maannousemasienen lisääntymiselle. Kuiva sateeton kesä antaa mahdollisuuden korjuulle, mutta yksi sadepäivä pilaa hyvän työn, koska harvoin ajomies jää odottamaan urien kuivumista, raskaan koneen alla ura pehmenee ja syöpyy syvemmälle.
Kesäkorjuussa valvonnalla on korostuva merkitys, rikkoutunutta juuristoa ei huomaa heti puuston hyvinvoinnista tai kasvusta.
Luminen talvi on ainut turvallinen puunkorjuu aika kuusikoille, jo 30 cm :n kuivapakkaslumi kerros ja hakkuutähteet tarvittaessa uralle puituna saa uran jäätymään kun maasta haihtuva kosteus ja pakkanen jäädyttää uran.
Kevättalven täysin nuoskalumi tekee kantavan uran jo ensimmäisellä ajo kerralla, moto. Tämä ihannekeli on joskus metsässä vappuun asti, mutta autokuljetustien kelirikko voi lopettaa myös hakkuun, ( pilaantuvapuutavara )