Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Hyvä huomio Galalta, yhteistyö on manomistajien ja seuran välillä molempia hyödyntävää toimintaa, kun turvataan metsien hyvää kasvua puuvalinnoilla / hirvistä aiheutuvia taimikkovahinkoja.
Tämä minun esimerkki olikin sen perinteisen kylän talojen muodostaman hirviporukan toiminnasta, joka on tuonut onnistumisen tunteita molemmin puolin. Hirviporukan vetäjä vuokrasopimuksen laatia on se henkilö joka on yhdysmiehenä manomistajiin päin sovituista asioista.
Galan edellä huomioma seuratoiminta ja vaikeudet niissä oli ilmeisesti lajempia kokonaisuuksia koskeva epäilys hirviseurueen toiminnasta !
Hirvituhojen korvaamiseen ja kannan tasapainottamiseen ei taida olla lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia, eli on mentävä ns. nykymallilla, jossa vahinkojen korvaus perusteet muuttuivat ja heikensivät halukkuutta hakea hirvituho korvausta.
Suorittava porras kertoikin muovinauha saasteesta, joka on maiseman pilaaja ja joka ei palvele alkuperäistä tarkotustaan siellä. Hirviaitaa on tarkastettava ja huollettava ainakin suurempien lumisateiden jälkeen. Aidan pystytyksessäkin on huomioitava paalujen / tukipuiden väli ja solmutekniikka, ettei aita purkaannu yhdestä puremasta pitenpiä matkoja.
Mehtäukon kanssa samaa mieltä aitauksen onnistumisesta myös nuorissa koivikoissa. Lumisilla- alueilla kaksi nauhaa päällekkäin on osittautunut hyvin toimivaksi, varsinkin jos alueella on vasoja ja kauriita, meilläkin ylempinauha on 170-180 cm korkeudessa.
Vastuun jakaminen hirviporukan kanssa voi alkaa jo uuden vuokrasopimuksen teon aikaan, vuokrasopimukseen voi kirjata esim. yhteydenpito ja aitaan liittyvät asiat. Kun muut valtakunnalliset hirvikannan hoitoon liittyvät parannukset on jähmeitä muuttumaan, jää paikallinen yhteistyö hirviseurueiden kanssa kannatettavaksi vaihtoehdoksi.
Tottahan se on, että hirviseurueen keski-ikä nousee ja mahdollisuudet osallistua hirvijahtiin heikkenee, mutta osalle seuranjäsenistä hirviaika on syksyn odotetuin yhdessä olon tapahtuma.
Hirvi seuroja on kahden laisia, seuraan ja jahtiin voi päästä kun on valmis maksamaan mahdollisuudesta jahtiin, mutta nämä ei sitten osallistu muuhun seuran talkootyöhön vuokra-alueella. Toinen on se perinteinen malli, jossa jäseniä ovat maanomistaja talot ja heidän jälkeläiset, heille hirvijahti aika on myös-syksyn sosiaallinen tapahtuma.
Meidän tilat on kolmella eri hirviporukalla, jotka edustaa tätä jälkimmäistä, perinteistä maanomistaja jakoa. Yhteistyö hirviporukan kassa on toiminut myönteisesti, siellä hirviporukka on rakentanut hirviaitoja mä-taimikoille, ulkoiluttanut koiria aidan tuntumassa, talvella ja viestitellyt niistä maanomistajalle.
Maanomistajan pahaa mieltä tämä tasoittaa ja liennyttää niin, etteivät pienet syöntijäljet tunnu niin pahalta, kun vastuuta hirvistä ja tuhoista on kantamassa myös hirviporukka !
Asiapitoinen tieto 10.11 metsälehden lukijalta, artikkeli tulisi saada mahdollisimman monen metsänomistajan luettavaksi ja pohdintaan, mitä taimikon perustaminen ja sen hoito vaatii, jos alueella on ylisuuri hirvikanta.
Itä-Suomessakin on huomattavan paljon metsätiloja, josta on muutettu 70-90 luvulla pois, isännät on vaihtuneet, leimikoita on tehty ja hakattu eikä kipinää metsänhoitoon ole syntynyt, mutta niistä onkin muodostunut hyvää ruoka- ja talvehtimis paikkoja hirville !
Hirvitihentymät voi tääälläkin olla keskimäärin kpl / 1000 ha aivan sovitusti, kuten Metsri motokuski kertoi, ja Ola_Pallonivel kertoikin toiveet RHY:n suuntaa, mutta, mutta oliskohan metsästysseurat valmiita ottamaan vastuuta ennakoivaan vuokramaiden tihentymäalueiden vahingon torjuntaan ? ?
Kyllä mootori- ja raivaussahat on menneet minultakin vuosipoistona, viimeinen kaksi vuotta sitten. Silloin metsäverokoulutuksen ohjeena oli moottorisahojen ja raivureiden kohdalla oli vuosipoisto, kerralla !
Alkuperäinen kysymys: Kenelle myydä ensiharvennuspuut pystykaupalla.
Piovatti ja Neova yhdistyivät vuonna -22 ja nyt toimialueena on lähes koko Suomi, joka on jaettu nyt viiteen puunhankintapäällikkö piiriin.
Minulle jo ensimmäinen tapaaminen Laanian metsäasiantuntian kassa toi tunteen hyvästä metsien hoidosta, mm. minulle oli uutta, että ostaja kirjasi myyjän toiveita kuviokohtaisesti muistiin, joka sitten siirtyisi aikanaan työohjeena motolle.
Ps. Jos olet aikeissa myydä ensiharvennus- tai energiapuu leimikkoa kannattaa pyytää Laanian metsäasiantuntialta paikkakunta kohtaista oston mahdollisuuta ja hintatasosta !
Minullekin kokemus on osoittanut Stihln varmaksi ja luotettavaksi sahaksi. Joko Stihln 170 tai 201, merkkiliikkeestä käytetynkin uskaltaisin hankkia, koska sahalle saa myös takuun !
Laanialla on energiapuun hankinta organisaatio lähes läpi Suomen. Itä- Suomeen yritys ilmestyi ja tuli ko. nimellä n. 3 vuott sitten, energiapuun korjuuseen ja toimituksiin lämpölaitoksille.
Huomion arvoinen asia oli kun kaupanteko vaiheessa ostohenkilö teki mielellään tuttavuuta metsänmyyjään ja myös kohteisiin tilalla Koneiden tultua työmaalle myös konemiehet puhui samaa kieltä, mitä oston aikaan oli luvattu ja oli ollut puheissa.
Minulle siitä jäi tuntuna, että Laanian toiminta oli valjastettu hoitamaan laadukkaasti nuoria metsiä ja korjaamaan energiapuuta vaihteleviin olosuhteisiin, koko organisaation voimin. Kone valikoima tässä havannoissa oli Ponssen keskiraskasta kalustoa, joka ammatti henkilöiden käytössä oli hakkuuseen ja kuljetukseen sopivaa.
Hyvä laatuiset vanerikoivikot sioittuu Keski-Suomesta alaspäin. Meillä tässä itärajalla tuntumassa on vähemmin varsinaisia vanetin kasvatus vyöhykkeitä ja viljelyksiä, joten laadun täyttävä vaneri käy täällä vielä kaupaksi. Kainuun puolella ei ole montakan ostajaa joka vanerista maksaa lisähintaa, vähäisen kertymän johdosta.
Ei motomies voi omilla päätöksillään poiketa puunostajan määrittämästä minirungon kooste. Enso on luvannut 5 cm:n käpimitta hakkuun myös aiemmin heidän kanssan tehtyihin kuppoihin.
Määrämitta 3m on hankala mitta tekijälle ja myyjälle, varsinkin koivulla. Koivuissa kasvuhäiriot näkyy haaroina ja latvan vaihtoina, kun haarat ja muut viat poistetaan läljelle jäävä osa ei täytäkkään seuraavaa 3m:n pituutta, joten hylkyjen määrä on silmiin pistävän suuri, tästä ei tietenkään voi syyttää motonkuljettajaa.
Vanerileimikolla sama ongelma vielä korostuu, kun vaneri paksuista rungon osaa siirtyy, jopa hylkyyn, tämä etenkin silloin kun vanerin pituusmittoja on vähän