Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 728)
  • metsä-masa metsä-masa

    Kokonaisia leimikoitahan myyntiin on järkevää tarjota ja huomioituna vielä tilan hakkuiden kiireellisyys. Väli- Suomessa on ehkä parempi tilanne valita ostaja  leimikoille, mutta tällä hetkellä kaupat on tehtävä ajanhintaan.

    Onko Apli tarjonnut tosimielessä leimikoitaan myytäväksi ?, siihen kannattaa nähdä vähän vaivaakin omalta puoleltaan löytääkseen kumppanin  puukauppaan.

    Jos paikallinen hankintaesimies ei oikein osaa olla vakuuttavasti kiinnostunut puusta, voi sitä soitella ja tehdä tuttavuutta myös metsäpäälliköille, kun on toistuvasti ja suurempia määriä tulossa myyntiin. Ainakin saha firmojen pomot kertoo mielellään omista toimintatavoista ja tarpeistaan paikkakunnalla.

    metsä-masa metsä-masa

    Metsäylioppilaat uittoharjoittelussa:  – 70-80 luvun vaihteessa sain seurata kaksiviikkoista metsäylioppilaiden opetusohjelmaan kuuluvaa  uittoharjoittelua Lieksassa. Työpaikka oli P-KU:n erottelu- ja niputuslaitos Metelissä.

    Kuuden opiskelijan ryhmä oli erikoisen työn haluinen, mutta rentoa porukka, osa heistä teki kaksikin vuoroa peräkkäin, majoitus ja ruokailu oli järjestetty kämpälle erottelulaitoksen viereen, joten huili paikka oli lähellä.

    Metsäylioppilaiden ryhmää oli jo odotettukin, koska töiden eteneminen oli ollut paikallisten työntekijöiden toimesta takkuilevaa ja hidastelevaa,  palkkaus ei ollut kohdallaan !

    Ryhmä työhön tarttuvia nuoria miehiä sai esimerkillään myös paikalliset miehet kunnolla töihin, ja erottelu- niputustyöt meni läpi aikataulussaan myös siltä kaudelta.  ” Hyvä esimerkki nuorilta ”

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    Kyllä hirvivahingoista on pidettävä puhetta ja kirjoituksia esillä, sillä se on tosiaan laaja ja koskettaa lähes koko Suomea. Vuosikymmen sitten oli mahdollista saada jonkinlainen korvaus kerran kolmeen vuoteen vielä kehityskelpoiseksi todetusta taimikosta.

    Uusi hirvieläinvahinkokirja oli laadittu korvauksen hakijan  kannalta heikommaksi, eli korvattavaa ei enää syntynytkään. Yhteisomistuksessa olevat tilat luovuttivat tässä vaiheessa korvauksen hakemisen ja ennaltaehkäisevän taimikonhoitotyön.

    ( Metsäkeskuksen arvioinnin tekijöitä tästä ei voi syyttää, virhe on tullut muutosta suunnitellessa ja sen hyväksymisessä käyttöön )

    Nyt näitä unohdettuja ja hoitamattomia tiloja syntyy lisää, koska nuorenmetsän kuntoon saanti on työlästä ja erittäin kallista.

    Hirviporukalle nämä ” kaupunkilais ”  maanomistajat voi olla jopa hyödyllisiä hirvien saadessa sieltä suojaa ja ravintoa.

    Ps. hirvitiheys onkin sitten oma juttunsa !

    metsä-masa metsä-masa

    Hidas ilmastonmuutos on jo havaittavissa ja tutkimustuloksetkin on asiaa vahvistaneet, että  metsien kasvun saa siitä lisäetua.

    Tällä vuosikymmenellä omien havaintojen perusteella Väli-Suomessa on kevät- ja kesähallat lisääntynyt ja ne on olleet toistuvia,  kaksiperäkkäistä, joissa kuusentaimikoista tuhoutui vuosikasvu kokonaan ja lisäksi  vuosittain pienialaisia nippa, nappa tuhoja.

    Kysymys, onko halla asiaan vaikutusta ilmastonmuutoksella ?

    metsä-masa metsä-masa

    Kiitos huomioista ja kokemuksista ! Virtual Forest aikaa kohti mennään !

    t, metsä-masa

    metsä-masa metsä-masa

    Luottamus kasvokkain puolin ja toisin, sen hoito ja ylläpito kuuluu ostajalle ja myös myyjälle. Jos tilan tarpeet on myydä puuta esim. vuosittain, tai kerran kahteen vuoteen ja mahdollisuudet tehdä kauppaa tukilla ja kuidulla on kumppanuus sopimuksen paikka

    Edut on rahallisestikin houkuttelevia ja kutsuja tulisi teemailtoihin, risteilyille, tehdaskierroksille, metsäkahveille ja lisäksi ne muut  jutut.

    Monelle puunmyyjälle voi puun nettikauppa olla aluksi  mörkö ja ajatuksia herättävä, koska myyjällä on sitoutunut paljon tunteita omiin metsiin ja  sen hoitoon. Nyt olisikin kasvoton ostaja toimistollaan ja lähettelee tarjoukset  sieltä, metsässä käymättä !

    Ps. joko on karttunut näistä kokemuksia  ?

    metsä-masa metsä-masa

    Yrittäjä- metsänomistajan kannattaa lähtökohtaisesti valita monipuolisesti puuta jalostava ostaja, etenkin kun  kauppoja tehdään useita vuosittain , sillä varmistuu se, että kaupat saa asialliseen hintaan, heillä on myös erilaisia ns. kumppanuussopimuksia, jotka korjaa perushintoja.

    Lyhyt jänteisessä sahatavaramarkkina tilanteessa sahurilla voi seurata jaksoja, jolloin ei ainakaan hankinta kuituja saa kaupaksi ja silloin tili väli Yrittäjä-metsänomistajalla pitkittyy.

    Kun luottamus ostajan ja myyjän kanssa on syntynyt ( huippuasiakas ) asiat hoituu myös pienten ja hankalien erien ja asioiden kesken.

    Yhteistyö myös ostajankin puolelta edellyttää asiallista kaupankäyntiä  myös naapurimetsänomistajien kanssa, se tasapuolisuus ja luottamus näkyy vasta myöhemmin uusina yhteydenottoina.

    metsä-masa metsä-masa

    Metsäasiantuntija tehtävänimikkeenä on mielestäni oikeinkin kuvaava sitä toimenkuvaa, joka hoitaa itsenäisesti esim. suuren metsäteollisuusyrityksen puunhankintaa omalla alueellaan. Heidän kauttaan löytyy lähes kaikki metsään liittyvä osaaminen ja jos ei löydy niin firmasta saadaan erikoishenkilö jatkamaan siitä, esim. sukupolven vaihdokset ym.

    Puunhankinnan metsäasiantuntia tehtäviin hakeutuu ja valikoituu henkilöt, jotka on ulospäinsuuntautuneita, markkinointi henkisiä ja ovat itsekin kiinnostuneita metsätaloudesta, siinä on hyvä lähtökohta onnistuneille puukaupoille, jos firmaan on syntynyt jo pitempiaikaista kanssakäymistä.

    Metsätalousinsinööri koulutusnimike pitää sisällään opiskelua 4 tiivistä vuotta, osassa ammattikorkeakouluista saa mahdollisuuden painottaa opintoja kaupallisilla aineilla. Alalle tarvitaan myös jatkossa teräviä, ja maastokelpoisia nuoria henkilöitä. ” Virtual Forest toiminnot yleistyy ”

    metsä-masa metsä-masa

    Maallikko ja vähän kokeneellekin raivurin käyttäjälle oikein hyviä ohjeita !

    metsä-masa metsä-masa

    Hyvät maanmuokkaajat on Väli- Suomessakin vähenemässä, ilmeisesti nuorista ei ole kaikilla yrittäjillä jatkajaksi ja lisäksi kausityön luonteisuuskin voi siihen vaikuttaa. Isoilla työntarjoajilla on laatujärjestelmän kriteerit niin tiukkoja, joita ei vanhemmilla koneilla saavuteta ja uudella koneella  pääoma kustannukset nostaa käyttökustannuksia ja  muokkauksen hintaa.

    Omat kaivurityöt olen teettänyt tutulla urakoitsijalla ( muokkaukset, tienrakentamiset ja pienet ojatyöt ) tuntiveloituksella, siinä hintataso on jäänyt pienemmäksi kuin kiinteä € / ha, ja työ on ollut sitä mistä on sovittu, ” näitä yrittäjiä kannattaa vähän hakeakin ”.

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 728)