Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Hyvä ja yksinkertainen neuvo kalibroinnin suoritukseen, kiitos !
Tykättyjä ja luettuja lehtiä ovat kaikki. Jokainen julkaisu on tietysti omistajansa näköinen, mutta siinä on se niiden kiinnostavuus !!
Kun rosessoriohjatut raivurit ja m-sahat tuli markkinoille sain koekäyttöön Stihlin tuoteita, pian hankinkin Stihl FS 460 C-MK ja vuoden päästä Stihl FS 490 ja rankasahaksi Stihl MS 201 C-M.
Sahojen huoltotarve on ollut vähäistä, vain puhdistus ja terähuoltoa, maallikonkin on mukava tehdä metsä töitä kun laitteet toimii kunnolla.
” Lisäys aiheesta, hakkuuohjeet ”
Sahan omistajasta vaihdoksesta johtuen kuitujen katkonta ohjeet oli muuttuneet, nyt meidän kaupassa oli kaikki kuidut vapaalla katkonnalla. Moton korjuun ohjelmassa oli molempia leimikoita, mutta tärkeintä minulla oli tehdä tuttavuutta uuden kuljettajan kanssa kertaamalla ko. asiat, Hyvin se savotta meni !
Latvusmassan ollessa kiinnostava laji tein kaupan paksusta tavarasta parruun asti 9,5 cm, ja loppu meni latvusmassan mukana polttoon, rahallisesti se oli hyvä, mutta lannoitteet tuotiin sitten Forest Vitallin kautta takaisin.
Helmikuun alussa meidän leimikolle tuli sellainen yrittäjä, joka ei ollut minulle aiemmin tuttu. Nuori kuljettaja soitti aloituksesta ennen hakkuuta, Siinä olikin sitten hyvä tilaisuus käydä leimikon erikoispiirteet läpi.
” Oliko meidän leimikon kartta ja työohjeet tulleet ? ” kerrattiin erikoispuut ja mitat, kuitujen katkonta ja minimit, siihen olikin lisättävää vain lumppien teko mahdollisuus.
Nuori kuljettaja oli mukava yllätys kun menin kolmannen hakkuuvuoron aikaan työmaalle. Pyysi katsomaan kuitukasalle tekemiään paksuja kuituja,, minusta tämä oli suuresti luottamusta lisäävä huomio.
Pinoon paksujen kuitujen tarkastelu on suuresti myöhässä siitä seuraa aina hämmennys molemmin puolin, terveiset Metsuri motokuskille !
Ps. myös hakkaajan luottamus valvojaan vahvistuu kun tarkastellaan työtä palstalla !
Taas tuli palstalle paljon tärkeitä ajatuksia- ja mielipiteitä hakkuun valvontaan, katkontaan ja ostajan valintaan, kiitos niistä.
Leimikotkin eri puolilla Suomea vaihtelee kovasti maaston puuston ja laadun mukaan, silloin on tärkeä ymmärtää ja asettaa toiveet siitä tukkiprosentista leimikon mukaan, parhaillaan voi päästä 90 %:n, mutta joskus 50 % :n tukkiprosentti voi olla hyvä valinta ostajasta ja hakkaavasta motosta.
Firmojen välistä puiden vaihtoa on jatkuvasti, koska sahurinkin on saatava kuitunsa pois tienvarsilta. Sahuri ottaa sitten vastavuoroisesti tukkia tilalle.
Yleensä niissä tukkipituudet ei ole niitä sahurin käyttämiä erikoismittoja, vaan sahurin toimituksiin tarvitsemia mittoja. Näin sahurilla säilyy oma ostovaltti omaan tukinhankintaan.
Ollaampa jatkossakin antamassa ” höylisti ” neuvoja niille, jotka ei vielä ole löytäneet sitä sopivaa ostajaa leimikolleen !
Katkonta metsässä laatuluokkiin A, B ja C lienee jo taakse jäänyttä aikaa, metsurien vielä ollessa avohakkuulla työneuvojat opastivat silloin laaturajoista katkaisuun palstalla. Nyt laatukatkonta ( lajit ) on motoilla ja lajittelu sahan vastaan vastaanotolla.
Motolla tämä tarkoittaa tiettyjä pituus- ja läpimitta haarukkaa, esim. ratapuu, hirsitukki ja normaalisuman laatuja. Sahan kuorma- ja eräkohtainen linjastolajittelu laaduttaa neljään luokkaan 1, 2, 3 ja raakki + mahdolliset ratapuut, hirsitukit ja erikoiserät omille lokeroille.
Lajittelulinjasto on useamman sata metriä pitkä ja lokerot molemmin puolin jonne tukit ohjataan haluttujen vaatimusten mukaan.
Sahapuun jalostaminen alkaa jo metsässä laatu sopivasti mittoihin katkonta. Vienti sahatavarakauppiaat on jo pitemmän aikaa valitelleet, ettei lyhyttä tavaraa saa kaupaksi sopivaan hintaan.
Binterholz poikkeaa tässä edukseen koska, yrityksen massiivipuutuote tarjonta yltää sahatavarasta profiilipuun kautta yksi- ja monikerroksisiksi liimattuihin ja puulevyihin.
Lisäksi Lieksasta helmikuussa ostetun Anaikan Kevätniemen jatkojalostuslaitoksen osto lisää lyhyen tavaran tarvetta. Näistä syistä perinteinen pituuden jako on saanut tarkennuksia myös tukkien pituuksiin
Oma havaintoni tukkien pituusluokista on, ettei kaikille pituuksille tarvitsekkaan syntyä tasaista jakaumaa päästäkseen korkeaan tukkiprosenttiin, siihen vaikuttaa leimikkotekijät.
Erittäen hyvä apuväline maastokäynnin lisäsi työmaalla on ns. tukkitaulukot, joka kertoo kaikista tukkikappaleista pituuden ja paksuuden, sahurit taitaa tällä taulukolla markkinoida samalla omaa tukin talteenottoa !
Kauppakirjalla ja tukkitaulukossa on sahurilla esin. 41 dm + / – parisenttiä. Kokorunko kaupoissa on kyllä osattava myyjän arvioida arvo leimikolleen jo ennen myyntiä, esimerkkinä voisi olla hyvä laatuinen avo mäntyleimikko, jossa huomattavan paljon pylväsaiheita !
Väli-Suomessa Mhy :n toimesta käydään puukauppaa valtakirjalla huomattavan paljon ja siellä leimikoista seurataan systemaattisesti eri ostajien onnistumisia tukkiprosentin suhteen.
Hei ate !
Laajalla tukkien mitoilla tehdään se maksimaalinen metsätili päätehakkuuleimikoilla. Eri ostajien välillä on pituus valikoissa suuria eroja. Sellun jalostajilla on useimmin vähiten mittoja, koska ne haluaa kuitua omaan jalostukseen mahdollisimman paljon.
Binderholzin oma korjuun etu on saada omaan jalostukseen mahdollisimman paljon sopivaa raaka-ainetta. Alkuviikolla poikkesin Binderholzin toimistolla ja kut mitat oli 31, 41 – 61 dm, eli tarkoittaa, että välimitat on käytössä tarvittaessa. lyhin 31 :n voi tehdä rungon kaikista osista, kerää ns. jakojäännöksen talteen.
Sahalta motolle tuleva metriisi kertoo ko. leimikkoon ne tavoite pituudet ja välimitoilla täydennetään tukkikertymän saantoa. Omat kokemukset 31 :tä on oikein myönteiset tukkikertymän suhteen.