Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 718)
  • metsä-masa metsä-masa

    Mielenkiintoista kommentointia tukkikertymään vaikuttavista tekijöistä edellä. Esimerkiksi mehtäukko ja Metsuri motokuski on tuonut esille hyvin niitä käytännössä esille tulevia näkemyksiä, kun ollaan tekemässä tukkitiliä, laadullisesti vaihtelevissa olosuhteissa.

    Minusta on puunmyyjän kannattavaa seurata tarkemmin jo leimikon tarjousvaiheessa, mitä katkontavalikko sisältää, hyvin usein esitetyt tukkimitat ja paksuusluokat jää ilman huomioiota.

    Kun moto tullee töihin ja katkonta- alkaa paljastaa heikkoa tukkikertymää, silloin lähdetään hakemaan syyllistä aivän väärästä tahosta ja siten ollaan puuttuttumassa pieniin ns. nippeli asioihin ja koko puukaupasta jää paha mieli kaikille.

    metsä-masa metsä-masa

    Jätkä, Tuo tukin 52+ keskustelu alkoi siitä minun esimerkistä joka kertoi erään puunostajan viimeisen vuoden ostoista Itä- Suomessa.

    Firman lähtö oli silloin metsänomistajien keskuudessa pettymys, koska firmalla oli hoitosopimustiloja myös yksityisiltä metsänomistajilta. Evakko aika ei kestänytkään kauan kun firma palasi takaisin, 14.1 siitä edellä kerroinkin.

     

     

    metsä-masa metsä-masa

     

    Täällä Väli-Suomessa on sorvituki järeiden kuusileimikoiden hyvä lisä, jonka- ansiosta leimikon tukkikertymä kasvaa, jos kauppaan kuuluu molemmat pituudet 26 ja 52. Sorvin max läpimitta tyveltä 75-85 cm, kun  normaalin kuusitukin tyvi saa olla 50 cm, tyven paksuudesta sorville tulee merkittävä rahallinen etu.

    Esimerkissä edellä oli sellaisen puunostajan hakkuutyömaa, joka puunostajana hakeutui Itä-Suomesta pois, lopetti Kainuun tuotantolaitokset, möi huomattavan osan metsäomaisuudestan ja irtisanoi toimitilat. Poissa olo Itä-Suomesta kesti vai 5-8 vuotta, toiminta jatkuu,- uudet toimihenkilöt, urakoitsijat ja toimitilat palvelee nyt metsänomistajia nuoruuden innolla.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Edellä kerrotussa mäntytukkileimikon esimerkissä oli tukkipaksuisen puun siirtymää lisäämässä pituuksien 52 + painotus, näkymä oli myös hakkuun valvojalle vaikea tilanne.

    Parasta tukkikertymää vastaavasta mäntyleimikosta olen kokenut sahurin pituuskatkonta valikosta, lyhviä pituuksia kaksi alle neljän metrin + 40 dm alkaen kaikki pituudet 61:een käytössä, lisäksi ns. hrsitukki alkaen 43 … Läpimitta 20+ joka sai sisältää lenkoa ja mutkaisuuttakin kunhan tukki oli kokonaisilmeeltään suora. ”Nämä kaksi leimikkoa oli tukikertymän suhteen täysin vastakohtia toisilleen”

     

    metsä-masa metsä-masa

    Ostajan laatuvaatimukset ja tukin pituusvalikoima on tukki kertymän suhteen ratkaiseva tekijä. Pahimmillaan tukista syntyy kuitulaatua, jos tukkimittoja on esim. vain viisi, ja niistä kolme on 52 dm tai pitempiä, ja leimikko on laadullisesti keskinkertainen tai heikompi.

    Näkymä kuitukasoissa on myyjän silmiin on harmillista katsottavaa, on vain  todetava, ettei tee seuraavaa kauppaa samoilla kaupan ehdoilla. Aluksi syyllistä etsitään yleensä moto kuljettajasta, Motolle tuleva katkontaohje (apti) sisältää ko. kauppan pituusmitat, jota kuljettaja ei voi toisin soveltaa.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Tasainen lenkous tulee olla tasaisesti koko tukin pituudella, mutka ja monivääryys ei kuulu lenkous mittaan.

    Muut tukit, paitsi laatutyvi, lenkous on 1 cm/jm. Laatutyvellä tukin lenkous mitataan latvan ja 1 m:n etäisyydeltä tyvileikkauksesta olevan pisteen välillä. Tukin latvalieriön on pysyttävä tyvihalkaisian sisällä. 52 dm ja pitemmillä laatutyvillä latvalieriön on mahduttava 80 %:sti tyvihalkaisian sisään.

    Nuoremmat kuljettajat: silmä harjaantuu kun mittaa kokeeksi lenkoutta joko  Veli-Jussin keppi mallilla tai pingottamalla mittanauhan tukin suoralle sivulle.

    Kokeneet kuljettajat: pystyy lenkouden määrittelemään jo silmäyksellä lähestyessään kaadettavia runkoja ja varmistaman sen silloin kun runko on kourassa. Pituusmittojen määrä, lenkouden ja vikojen määrittelyn tarve on paremminkin kiinni siitä, mikä on puunostan loppu tavoite tukille ja kuidulle.

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    Veli- Jussi toi arvokkaan asian tukkileimikon korjuun valvontaan. Jos puunostaja antaa myyjälle tukin laatuvaatimukset silloin niitä on syytä myös valvoa hakkuun aikaan.

    ”Lisäksi hyvä huomio aloittajalta oli sekin, ettei lenkoa tukkia tukkikasasta löydy”, käytännössä varsinkin nuori kuljettaja on aluksi epävarma tukinlaadusta ja varmistaa sitä tekemällä mieluummin kuituja. Joskus myös totuttu tapa on tullut sallituksi, jos hakkuun valvontakaan ei siihen ole puuttunut.

    Nuori kuljetta on jo moto kuljettajan koulutusaikaan voinut saa kannustusta raakittoman tukin tekoon, lisäksi puunostajan tukin vastaanoton kuorma-ja kk. kohtaiset palautteet on tunut siihen lisää  onnistumisen tunnetta.

    metsä-masa metsä-masa

    Joskus sattuu puukaupan teko sopivaan aikaan, kerroinkin siitä 4, 1 olleessa keskustelussa, n. 100 m3 tuli laanille kaupan päälle, eli lähtötilanne halkosavottaan oli kannustava.

    Ps. puun ostajilla on kyvän kysynnän aikaan taipumus suostua pieniin lisä arvoa antaviin kaupan päällisiin, kannattaa ottaa puheeksi !

    metsä-masa metsä-masa

    Nämä omien polttopuiden tekotalkoot voi järjestää myös yhteiseksesi puuhapäiväksi. Meillä tälläiseen oli mahdollisuus kun isovanhemmet oli vielä maalla-asuvia ja toimintakuntoisia, eli kolmesukupolvea oli talkoopäivässä mukana.

    Polttopuut oli kuljetettu yhteiselle puun kuivatus paikalle, Massikka oli varustettu Palaxsin klapikoneella ja hydraulihalkaisija oli jäseiden lahokuusien halkaisua varten. Työpäivä alkoi mummom riisipuurolla, päivällä oli kahvipaussi jonka mummo avustajien kanssa (lapset) kuljetti puun teko paikalle, mehutaukoja oli myös välillä ja iltaruokailu oli sitten työpäivän päätepiste.

    Työt eteni puuntekopaikalla huomaamatta, halkopinoja syntyi ukin ja nuorison toimesta vauhdilla, viimeisinä taukopaikalle tuli pinojen latojat, oli saatava Palaxsin rössipino ensin pinotuksi.

    Näistä puutalkoista jäi kaikille hyvä mieli, tehtäväjako oli onnistunut voimien, kunnon ja kokemuksen mukaan !

    metsä-masa metsä-masa

    Rahallisesti parhaimman mallin polttopuun hankintaan olen löytänyt, kun puukaupan yhteydessä sovitaan myyjälle jäävistä puutavara lajeista. Edellisen kauppaneuvottelun yhteydessä ostajan tarjous oli jo lähes valmis,, kun puheeksi tuli myyjän polttopuutarpeet, (puumäärät polttopuuksi myyjälle oli n. 100, josta koivua 70 m3).

    Ostaja suostui toimittamaan koivukuidun ja lahokuusen varastolle ilman veloitusta, siinä syntyi sopiva malli jota kannattaa hyödyntää, kun leimikko on ostajaa kiinnostava, ja kun kalusto on paikalla kannattaa lisä työstä maksaa myös normaali leimikon mukainen taksa.

    Sitten ne tunnelmapuut, leivinuuniin kerätään tienvarsikuvioiden reunoilta, yleensä ne ovat koivuylispuita terveitä ja puhtaan valkoisia, joita ei raski jättää lahopuusi maatumaan, vaan karsitaan, halotaan ja aisataan kuivumaan.

    Tänäänkin pakkaspäivä -36 astetta, on mukava lämmitellä leivinuunia ja muistella niitä lämpimiä raivri päiviä siellä tilalla !

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 718)