Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Jätkän kommentin loppuosa tiivistääkin ammatin valinnan onnistuneen ja asenteen olevan kohdallaan kun tuntemukset kahvitauolla on, että nauttii tekemästään työstä.
Nuoren kuljettajan kannattaa ajotöissä seurailla moton tekemiä kokonaisratkaisuja harvennustyömaalla, varastopaikat, kokooja, keruu- ja pistourat niiden valinnalla kun pystyy estämään maastovaurioita.
Vuoden jälkeen kannattaa esittää mielenkiintoa myös moto-kokeiluun, innostunut nuori hyvässä ohjauksessa huomaa pian hallitsevansa myös hakkuun helpoissa olosuhteissa.
Hyvin monella koneyrittäjällä kuuluu urakointiin myös autokuljetus, siinä kortillisella ja oppimishaluisella kuljettajalla on pian kasassa töitä ilman kelirikkokatkoja.
Paljon on ötökkäpuita Itä-Suomem metsissä ja isoilla pinta-aloilla, sopivasti vähän, ettei korjuuta ole kannattavaa toteuttaa 2-10 m3 / ha !
Suurin osa metsätalousinsinööreistä työskentelee vihreän talouden ammattilaisena, joka auttaa asiakasta käyttämään ja hoitamaan kestävästi metsäänsä. Metsätalousinsinöörejä on myös opetuksen, kaupan tutkimuksen ja metsäalan yrittäjän tehtävissä, tähän meillä on hyvä tasoinen koulutus.
Puunhankinnan parissa on eduksi luontaiset piirteet kuten ajanhallinta, itsenäinen päätöksen teko, ryhmätyö- ja sosiaaliset taidot ja ongelmanratkaisukyky, lisäksi maastossa sujuvasti liikkumiskyky.
Itsenäinen työ reilussa ja arvostamassa organisaatiossa on toimihenkilölle lisäarvoa tuottava viihtyvyyden lisä.
Metsäkeskuksen tarkastusraportti on tullut tarpeeseen ja sitä on syytäkin purkaa julkisesti. Edellinen kesä on ollut olosuhteiltaan paikoin erittäin huono, eli korjuun suunnittelussa on tehty virheellisiä leimikkovalintoja.
Mhy:llä on myös tasokasta korjuupalvelua, jossa nuoret toimihenkilöt on kannustettu ja opastettu tekemään asialliset tarkastukset hakattavilla kohteilla, näissä korjuupalvelun leimikoissa on toimihenkilön oma-aktiivisuus myös tärkeä.
Valitettavasti korjuupalvelussa on myös toista ääripäätä, joka ei palvele ketään, tulee vain epävarma kuva korjuusta laskun mukana. Leimikkorakenne Mhy:n korjuupalveluleimikoissa lienee keskimäärin heikompaa.
Ilmeisesti kuljettaja tekee ensimmäisen havainnon seuraavaksi kaadettavasta rungosta jo pystyyn. Kaato on lumisina talvina tärkeä työvaihe, että huomaa sahattua kannosta normaali pituisen.
Tämä on tullut vastaan nuorempien kuljettajien työmaalla käydessä. Yleensä kyse on pienistä poikkeamista, varsinkin kun tarkastelu on ollut työmaan aloituksessa.
Kyllä tukkilistan tarkastelijalla on hyvä olla kokemusta ja näkemystä puuston rakenteesta paikallisesti, jotta pystyy sen kautta muodostamaan jäykempiä lausuntoja. Tukkilista kertoo kaikille lajeille kappaleet, pituus ja läpimitat, eli minkä pituisia pölkkyjä on syntynyt ja mikä on ollut katkaisuläpimitta
Paljon erikoistavaralajia sisältävässä leimikossa on hyvä huomata, ettei esim. tukkipaksuutta siirry pikkutukkiin, pikkutukista parruun ja parrusta kuituun ilman perusteita, eli läpimittaminimit saavutetaan lajeittain.
Hakkuun valvonta on mielenkiintoinen ja jopa metsäkaupan kohokohta. Omilla leimikoilla se on heti aloituksessa joka on jo enemmän rutiinijuttuja, koska puunostaja ja konemiehet on olleet jo entuudestaan tuttuja.
Aluksi työmaalla vilkaistaan moto-otos, että millä arvoilla tässä mennään. Hyvin usein motomies kuljettaa minua jonkun epäkurantti kasan viereen ja pahoittelee, kun joutui ratkaisemaan apteerauksen näin. Jos korjuunvalvonnan teen pyynnöstä vieraalle, silloin on kopio kauppakirjasta tärkeä apuväline johon voi verrata tehtyä työnjälkeä.
Tarvittaessa valvonta kierroksesta voi tehdä kirjallisen arvion, alkaen kaadosta, katkonnasta, ainespuun talteenotosta, harvennuksen voimakkuudesta, vaurioihin ja tietysti katsaus myös ympäristöön liittyviin asioihin, eli sen mitä toimeksiannossa on sovittu.
Lisäksi palaute leimikonomistajalle voi sisältää myös vertailuja erityyppisistä leimikoista ja puunkäyttäjistä. Motomiestäkin on hyvä huomioida myönteisellä palautteella siitä missä onnistuminen on ollut ok, siitä seuraa yleensä hyvää jatkoon.
Videointi mahdollisuutta voi olla hankala saada luvalliseen käyttöön, koska tukkitaulukoiden saantikin oli kovin epävarmaa ja taisipa olla osalla ostajista jyrkkä kielto niiden tulostamiseen metsänmyyjälle
Niin hyvä kun runkohinnoittelu onkin, sitä ei yleensä saa mittaistavaksi kuin sahureilta, keskinkertaista parempaan ja tasalaatuiseen leimikkoon, mutta siinäkin jo tarjousvaiheessa pitäisi ymmärtää tarjouksen kokonaisuus.
Laadullisesti hyvään leimikkoon saa motomies ( taikuri ) parhaan tuloksen
” Käräjillä saa tuomion, ei oikeutta, niin se on ” Kauppakirjalla olevat tukkimitat ja hakkuuaikainen valvonta kaiken A ja O, niitä tarkastellen näkemyserot ei ole ehtineen vielä kovin suuriksi.
Onkohan monikaan saanut hyvitystä viemällä tukinkatkonta asian oikeuteen. Ainut mahdollisuus yksitäisellä metsänomistajalla lienee neuvotella puunostajan tai hänen esimiehen kassa ennen mittaustodistuksen allekirjoitusta, siinä voi vielä löytyä yhteinen ymmärrys, joka voi kantaa vielä tuleviinkin puukauppoihin