Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 719)
  • metsä-masa metsä-masa

    Jukka Malisen tutkimus: Tutkimus tuloksen perusteena voi ymmärtää paremmin katkontaohjeiden vaikutusta leimikon tukkisaantoon.

    Tuloksissa ei huomioitu hakkuukoneen kuljettajan vaikutusta apteerauksen onnistumiseen, mutta rungoista kerätyt vikatiedot oli huomioitu apteerauksessa.

    Muisteluksi meni minullakin, en löytänyt enää varsinaista kirjallista koostetta tutkimuksesta, vain osia siitä, ” olisiko jäänyt työpaikan mappiin ” . Tutkimus sisälsi erikseen minimipituuden ja minimipaksuuden vaikutukset tukkisantoon.

    Pituudet alkoi 31 dm:tä 34, 37 …. ja paksuuden vaikutus 10 cm 11, 12 …. ja pylvään vaikutustakin voi seurata rungon apteerauksessa, tutkimukseen sisältyi myös helppokäyttöinen laskuri !

    metsä-masa metsä-masa

    Metlan tutkimus minimipituuksien- ja minimipaksuuksien vaikutusta tukkisaantoon on Malisen johtama mittaryhmä tutkinut jo 2000 vuoden alusta-alkaen leimikkokohtaisilla mittauksilla.

    Vuoden 2006 julkaistun tulokset on helppolukuista ja ymmärrettävää luettavaa. Julkaisuun on mitattu 124 tukkivaltaista leimikkoa aineistoksi. Tutkimus todista selkeästi 15- 25 % hyödyn lyhvien mittojen hyväksi.

    metsä-masa metsä-masa

    Ikää 60 + ja 125 ha, kasvu n. 600 m3 / vuosi. tilat Väli- Suomessa. Hoitotyöt on mennyt sopivasti hyötyliikunnan merkeissä omana työnä, hakkuut konetyönä firman toimesta.

    metsä-masa metsä-masa

    Hyvistä kauppasuhteista kannattaa pitää kiinni, jopa useammalle puunostajalle, silloin luottamus syntyy molemmin puolin, ja kaupan saa pienille tuulenkaato ym. hankalasti korjattaville erillekin.

    Täällä Väli-Suomessa meitä onnisti kun Vapon sahojen ostajaksi valikoitui vahva ja vanha perheyritys Binderholz Itävallasta. Nyt jo reilun kahden vuoden jälkeen on käynyt toteen kauppaneuvottelun aikaiset lupaukset sahan kehittämisestä ja henkilökunnan kouluttamisesta.

    Binderholz tunnetaan mm. puukerrostalojen materiaalin toimittajana. Tuotanto on sahatavarasta, monikerroksisista  massiivipuista puulevyihin. Puunhankinnassa tämä näkyy tukkien lyhvien pituuksien painotuksena, jolla saa raaka-aineen tarkasti talteen.

    metsä-masa metsä-masa

    Maatalouden tukeminen, ” kyllä ”. Tämä on meidän kaikkien suomalaisten etuoikeus sekä maalaisten, että kaupunkilaisten.

    Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa. Tämän on tehneet mahdolliseksi mm. puhdas vesi ja maaperä, hyvänlaatuiset rehut ja terveet eläimet samoin kuin viljelijöiden ammattitaito ja huolellisuus.

    metsä-masa metsä-masa

    Fiksuja ostajia-ja konekuskeja on myös Pohjois- Karjalalassa, kuusisahalla Lieksassa on ollut katkontapohja ( apti ) joka on antanut mahdollisuuden yli 50 % :n 31 dm katkontaan ja lisäksi 43-55 dm  pituudet, tämä on mahdollistanut niitä 25 % :n parannuksia keskiverto katkontaan viimeisissä harvennuksissa

    Palstalaiset on monipuolisesti huomioineetkin kiihtyvää puunhankinta toimintaa, ja niitä kokemuksia kannattaa kyllä levittää tutuille ja metsäkauppaa suunnitteleville, eli on kysymys metsätalouden kannattavuuteen vaikuttavista tekijöistä

    Tässä kiihtyvässä sellun  oston- ja korjuun humussa on myös korjuun valvonnan kannattavaa pysyä ajanvaatimassa kehityksessä. MHY:n valvonta ja korjuu palvelu on täällä saanutkin kaivattua tehokkuutta.

    metsä-masa metsä-masa

    Oikeiden huomioiden ympärillä palstalaiset on liikkuneet tukin saannon suhteen, hyvin on huomioitu ostajat, jotka haluaa reilusti kuitua ja ne sahurit, jotka tekee kannattavaa toimintaa tukilla, joka tuo myös myyjälle oikean arvon leimikosta.

    Väli- Suomessa on kaikki käyttökuntoinen kalusto ja osaava henkilöstö työntouhussa, huolestuttavana erikoispiirteenä on syntynyt eräillä ostajilla koneyrityksen sisällä kilpailua siitä kuka on ajellut kouran läpi suurimmat vuorotuotokset, jota motoisäntä voi vielä palkita erikseen.

    Hankaluushan tässä on yksityisen maanomistajan kohdalla se, ettei tukkia keritä laaduttaa kunnolla ja hakataan tukki varman päälle, tämä toimintamalli on vaarallinen keskinkertaisilla- ja nuorilla kuljettajilla.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Esim. kuusitukki: Selkeä nyrkkisääntö on, että lyhyiden mittojen alkaminen 31, 37 ja  43 – 61 kaikki mitat- ja läpimitta-alue käytössä tuo 20-25 % lisää tukkia. Silloin kuljettajalla on mahdollisuuksia tehdä rungon keskeltäkin runkoon sopiva lyhyt tukki.

    Kolmoskehitysluokan harvennuksen ja hoitamattoman vanhan avohakkuun puun ostajaksi kannattaa valikoida se jolta löytyy edellä mainittu mittavalikoima, silloin lähtökohtana ostajalla on asenne ja tahto   kerätä tukkiosuus tarkemmin talteen.

    Tällä hetkellä on ostajissa kahta laitaa, toinen tekee sellulla ja muutamalla tukkimitalla erinomaisen kokonaistukoksen ja toinen monipolisella mittavalikoimalla ja tarkalla tukin katkonnalla tyytyy hieman heikompaan katteeseen. Tukkileimikon myyjälle on jälkimmäinen vaihtoehto euroissa parempi.

    metsä-masa metsä-masa

    Elokuu -68 oli minulle vielä mopoilu aikaa, mopo oli kaikki kaikessa, jonka olin saanut uutena, malli oli Tunturi Port kolmivaihteinen. Elokuun illassa maaseudulla ajellessa oli aistittavissa syksyn tulo, siinä vuorotteli kuivan heinän ja viljapeltojen tuoksut.

    Maailmalla tapahtuvat asiat ei vielä silloin koskettaneet nuorta miestä kovin syvällisesti, oli vain mopo ja kaverit. Kotiväki kyllä seurasi Kekkosen toimia tarkasti ja mielipiteet oli Kekkosta kannustavia, josta puheen tullen riitti nuorisollekin ylistäviä juttuja väsymykseen asti.

    metsä-masa metsä-masa

    On oikein hyvä, että Suomessa jalostetaan tällä hetkellä puuta huippu hyvällä katteella. Siinä on monelle meille suomalaisille varmistunut toimeentulo, ja usko tulevasta antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuuksia perustaa perheitä ja rakentaa ja investoida kotiseudulle maalaisympäristöön.

    Sellumarkkinat voi hyvinkin kantaa metsäteollisuutta eteenpäin, koska puupohjainen sellu on monipuolinen raaka-aine nykyään. Ei ole kun hetki taaksepäin kun sellutonniin tarvittiin 5-6 m3 raaka-ainetta ja nyt uudet nykyaikaiset laitokset saa sen neljänneksen – viidenneksen pienemmällä raaka-ainemäärällä.

    Sahureillakin oli yleinen käytäntö tuottaa sahantyöntekijöiden palkat sahan sivutuotteilla hake, puru ja sähkö,  kuori ja huonolaatuinen puru meni yleensä oman lämpölaitoksen käyttöön, joten saha oli omavarainen ja ylimenevä sähkö meni myyntinä valtakunnan verkkoon.

    Harvoin yksityisten sahojen johtajat pitää kuluvaa aikaa hyvänä tuloksen teko aikana, mutta taitaa se hyvä raaka-aine ja aktiivinen myyntityö löytää maksukykyiset ostajat sieltä.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 719)