Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Esim. kuusitukki: Selkeä nyrkkisääntö on, että lyhyiden mittojen alkaminen 31, 37 ja 43 – 61 kaikki mitat- ja läpimitta-alue käytössä tuo 20-25 % lisää tukkia. Silloin kuljettajalla on mahdollisuuksia tehdä rungon keskeltäkin runkoon sopiva lyhyt tukki.
Kolmoskehitysluokan harvennuksen ja hoitamattoman vanhan avohakkuun puun ostajaksi kannattaa valikoida se jolta löytyy edellä mainittu mittavalikoima, silloin lähtökohtana ostajalla on asenne ja tahto kerätä tukkiosuus tarkemmin talteen.
Tällä hetkellä on ostajissa kahta laitaa, toinen tekee sellulla ja muutamalla tukkimitalla erinomaisen kokonaistukoksen ja toinen monipolisella mittavalikoimalla ja tarkalla tukin katkonnalla tyytyy hieman heikompaan katteeseen. Tukkileimikon myyjälle on jälkimmäinen vaihtoehto euroissa parempi.
Elokuu -68 oli minulle vielä mopoilu aikaa, mopo oli kaikki kaikessa, jonka olin saanut uutena, malli oli Tunturi Port kolmivaihteinen. Elokuun illassa maaseudulla ajellessa oli aistittavissa syksyn tulo, siinä vuorotteli kuivan heinän ja viljapeltojen tuoksut.
Maailmalla tapahtuvat asiat ei vielä silloin koskettaneet nuorta miestä kovin syvällisesti, oli vain mopo ja kaverit. Kotiväki kyllä seurasi Kekkosen toimia tarkasti ja mielipiteet oli Kekkosta kannustavia, josta puheen tullen riitti nuorisollekin ylistäviä juttuja väsymykseen asti.
On oikein hyvä, että Suomessa jalostetaan tällä hetkellä puuta huippu hyvällä katteella. Siinä on monelle meille suomalaisille varmistunut toimeentulo, ja usko tulevasta antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuuksia perustaa perheitä ja rakentaa ja investoida kotiseudulle maalaisympäristöön.
Sellumarkkinat voi hyvinkin kantaa metsäteollisuutta eteenpäin, koska puupohjainen sellu on monipuolinen raaka-aine nykyään. Ei ole kun hetki taaksepäin kun sellutonniin tarvittiin 5-6 m3 raaka-ainetta ja nyt uudet nykyaikaiset laitokset saa sen neljänneksen – viidenneksen pienemmällä raaka-ainemäärällä.
Sahureillakin oli yleinen käytäntö tuottaa sahantyöntekijöiden palkat sahan sivutuotteilla hake, puru ja sähkö, kuori ja huonolaatuinen puru meni yleensä oman lämpölaitoksen käyttöön, joten saha oli omavarainen ja ylimenevä sähkö meni myyntinä valtakunnan verkkoon.
Harvoin yksityisten sahojen johtajat pitää kuluvaa aikaa hyvänä tuloksen teko aikana, mutta taitaa se hyvä raaka-aine ja aktiivinen myyntityö löytää maksukykyiset ostajat sieltä.
Omilla ennakkoraivaus- ja varhaisperkaus kohteilla olen käyttänyt molempia. Stihl 460 / 200 mm- ja Stihl 490 / 225 mm teriä. Varhaisperkaus kohteilla on tullut tunne, että 225 mm terällä työ joutuisi sukkelammin, samalla työajalla.
Ennakkoraivauksella Stihl 490 225 mm terällä on nopeampi, koska poistettava on keskimäärin paksumpaa. Varhaisperkauksella Stihl 460 225 mm terällä on ollut mielestäni erittäin hyvä.
Mukava kuulla, että sellunjalostajatkin on siirtymässä tarkempaan tukin talteen ottoon, katkonnan seuranta ja siitä tiedottaminen on tuonut tulosta, tässä Mhy on avain asemassa.
Ilmeisesti aina on hyvässäkin leimikossa piilossa olevia vikoja , jotka paljastuu vasta karsinnan aikaan. Keskimääräistä heikompi leimikko ja vähän käytettäviä mittoja vie tukkisaannon nopeasti alas.
Tukkitaulukot ainakin sahureilta saa aina, toistuvassa kaupanteossa ne on tulostettu jo pyytämättä, ilmeisesti ne on sahurin hyvää markkinointia.
Omat arvot on olleet pitkäjänteisesti kohdallaan ja arvostaa myös työnantajaa. Työnantajalle arvokas luottomies, joka kuvaa hyvin yhteisiä tavoitteita.
” mukavia metsätyöhetkiä ym. myös jatkoon !
Samaa mieltä tamperelaisen kanssa, luonnontilaisessa metsässä jo kulkijan turvallisuuskin on vaarassa. Lisäksi kuvasta on helppo arvioida taloudelliset arvot omistajilleen !
Onkohan tässä tullut tiedon katkos ?
Ilmeisesti varasto on väliaikainen, joskus hätätilanteessa voi näin tapahtua. Voisin kuvitella auton olleen sama joka ajoi tienvarsi leimikon puut, ja nyt kelirikon aikaan talvitiellä on tullut ongelmia joka on vaatinut pikaisia toimia.
Kun autot liikkuu läpi vuorokauden ja ilta- ja yöaikaan luvan saanti ei aina onnistu, kun puutuu yhdystiedot, kuljettajat on tehnyt ratkaisun tuomalla puut ( saman ostajan puita ) jo aiemmin tyhjennettyyn varastoon.
Varastointi vieraalle maa-alueelle vaatii sopimisen ja vahinkojen korvaamisen aina. Uskon, että kaikki puunostajat hoitaa varastoasiat mallikkaasti jo maineensakin säilyttämiseksi, kun yksityismetsistä ne on puut ostettava jatkossakin.
Puukaupan suunnittelun ja myynnin aika on kesän aikaan, puunkäyttäjillä on pienet varastot kun vanhat talvikohteet saatu korjattua hyvän talvijakson aikaan.
Myyjän kannattaakin tässä markkina tilanteessa myydä päätehakkuun lisäksi niitä harvennus kohteita, josta ei aiemmin ole syntynyt kiinnostusta, nyt niille saa molemmille oikean hinnan.
Joskus voi metsärahojen sijoituskohde määritellä kannattavan metsänmyynti ajankohdan, lainaraha on aina lainarahaa, ja kun korotkin on pian nousemassa !
Väli-Suomessa on ollut erikoisen hyvä talvi puunkorjuuseen talviteillä ja turvemailta. Pakkaset ei estäneet paljonkaan työskentelyä, lunta tietysti oli pienille metsäkoneille oli liikaa.
Tällä hetkellä on vuoden parhaat korjuuolosuhteet, pitkä valon aika ja havuja uralle puiden syntyy yöpakkasten jälkeen pitkäksi aika kantavia keruu-uria, ainut miinus kuljettajalle voi olla liika auringon säteily, jos joutuu hakkaamaan vasten aurinkoa.
Metsäpäässä korjuukelit jatkuu arviolta reilun viikon vapun jälkeen. Autokuljetus vaikeutuu jo aikaisemmin, ainakin päivävuoron kuormat voi jäädä ajamatta.
Vanhat hakkuu rästin on tullut korjattua ja paikoin on korjattu ostosta uusia talvileimikoita.