Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 711)
  • metsä-masa

    Ei Väli-Suomessakaan hirvikärpäsiä ole paljon, eillen liikuin päivän metsässä ja tasan yksi pienikokoinen hirvikärpänen tavoitteli minua, se olikin suuri ihmeen aihe. Nyt jää nähtäväksi tuoko syksy ja sateet niitä lisää !

    metsä-masa

    Edellä tulikin hyviä neuvoja: Mhy:n katkonta-aineisto on luotettavan aineiston lähde. Aineisto sisältää samalta-alueelta hakatuista leimikoista saadut tiedot ostajittain.

    Stora Enso ajaa tällä päätöksellä ehkä omia sopimusasiakkaitaan kilpailijoiden leiriin. Kahden, kolmen sentin läpimitan muutos vaikuttaa Pohjois-Karjalassa niin, ettei tukkikertymää enää sanottavasti kerry harvennusleimikoista, täällä on tukkirunkojen pituus on jo luonnostaan  keskimäärin 3-4 metriä lyhempää.

    metsä-masa

    Sama havainto isoista, pystyssä olevista kivistä, siinä  ihmeteltiin, että mistä niin paljon kiviä on löytynytkään. Niitä väistellessään ajokone joutui väistämään vaon pohjalle, jolloin urasta tuli mutkitteleva ja kalteva, joka vieritti perävaunua kasvaviin puihin, varsinkin kokoojauralla !

    metsä-masa

    Reipasta on puunkasvu syväauratulla-alueella. Etelä-Kainuussa aurattiin viimeisiä vuosia n. 40:tä vuotta sitten. Meidänkin 8,5 ha:n aukko sai silloin samanlaisen käsittelyn kun muutkin aukoksi hakatut alueet sinä kesänä.

    Alue on loivasti länteen viettävä rinne, jossa pillari kiersi ympyrää, ja veti katkeamatonta ojaa painanteet ja pienet kumpareet mukaan lukien. Kuviolle tuli paljon vesipesiä, joita ojituksella jouduttiin korjaamaan. Viljelytyöt ja perkaukset on olleet työläitä syväaurauksen ja ojituksen johdosta, mutta vastapainoksi kasvu on ollut lähes puolta nopeampaa.

    Ensiharvennus aikaan vaikeudeksi tuli ajokoneen pysyminen paltteiden päällä, niillä osuuksilla, jossa joutui ajamaan rinteen suuntaisesti.

    metsä-masa

    Totta se on, että taimikoiden yleisilme paranee jo kahdella viisivuotis jaksolla, kun talvehtiva hirvimäärä pysyttelee 3-4 kpl / 1000 ha. Pahin ja hurjin hirvitilanne on nyt toistaiseksi rauhoittunut, Venäjältä tulevien susien ja karhujen ansiosta.

    Omat työläimmät kuviot on olleet Kainuun eteläpuolella olevilla tiloilla, joista on ollut joku tarinakin täällä ja Metsälehdessä, mutta onneksi pelastajat naapurista on ollut siihen ainut ja toimiva keino. Hirvien vakiokulkureitit alkaa taas metsittyä ja hirvien liikkuminen on hajautunut paremmin yksittäisiksi jäljiksi, kun vieraat saalistajat käy kierroksella.

    metsä-masa

    Yksityiset sahat kertoo toiminta tavoistaan avoimesti, esim, otetaan tukki tarkasti talteen ym. lauseilla, sahurilta se onnistuu heille kuitu on läpikulkuerä. Kuitu ei välttämättä tuota rahallista-arvoa, mutta varmistaa sahauksen sivutuotteille kaupan, hake, puru ym.

    Kun julkinen lupaus arvopuun talteenotosta on mainoslauseessa, silloin niistä kauppasopimuksista pidetään kiinni ja jaetaan toteutuneita tukkitaulukoita mainosmielessä myyjälle, tätä kautta hyvä leviää.

    Sahurin leimikkovalinta on kriittisempi, paljon kuitulaatua sisältäviä leimikoita vältellään varastotilanteen mukaan. Hyvälaatuisesta tukkileimikosta saa tietysti hyvän tukki %:n jo luonnostaan.

    Sellufirmojen tukkilista voi nyt olla puutteellisempi, tässä tukin ylitarjonta tilanteessa. Ostetuille pituuksille sielläkin tukit katkotaan, jos myyjä on aktiivinen hakkuun aloituksen aikaan… !

    metsä-masa

    Kyllä se ostettuihin pituusmittoihin ja katkontamatriisiin perustuu miten moton kuljettaja voi tukit katkoa. Heikkoon tukkiprosenttiin vaikuttaa laadullisesti jo keskinkertaisella leimikolla pituusluokkien puute, ei kuljettaja voi tehdä muita pituuksia ja paksuuksia kun matriisin antaman katkonnan, sahan ja kuukausipalaverien palaute siitä pitää huolen.

    Nuorille kuljettajille siinä on vaaran paikka, tehdään vain varman päälle koneen tarjoamat pituudet ja jakojäännös kuiduksi, työvuoron tuloksena voi ollakin hyvä tulos bruttona, mutta ei myyjän kannalta !

     

     

    metsä-masa

    Omat kokemukset UPM:n kaupoista ja hakkuusta on paremmin hyödyn puolella, siihen aikaan oli vielä UPM:llä  Kajaanissa saha ja paperitehtaat.

    Harvennus leimikot oli kauppana ja korjuunosalta hyvää keskitasoa, mutta boonus tuli kesäkuusikkoaukolta. Oli kesälomien jälkeinen aika ja paperitehtaalla varanto pienenä, tuli soitto, että sopiiko hakata tukki ja kuitu hiomokasaan ja moto erottelee tukit ja kuidut, siinä syntyi myyjälle hyvä tukkiprosentti ja reilu kuva ostajasta !

    Sittemmin tehtaiden lopetuksen jälkeen tukkien pituusmitat oli myyjän kannalta puutteellisia, pahimmillaan tukissa vain kolme mittaa, ne voi olla oman käytön kannalta parhaita mittoja, mutta siitä syntyi heti tyytymättömyyttä ostajaan. Lisäksi vielä katkonta tietojen kielto lisää tukkiosan väärinkäytön epäselvyyttä myyjissä.

     

    metsä-masa

    Kun sahatavara markkinat on ylitarjonnan puolella silloin on aina tukin laatuun liittyvät asiat puhuttaneet, eli ollaan keräämässä tukkisaantoa varmanpäälle.

    Jätkän kokemukselle, laatutietoisuudelle ja sen  esillä pitämiselle on annettava tunnustus, laatuasiat haalistuu jos niitä ei pidetä terveesti esillä, tiukasti tulkittuna tukinlaadusta tulee pian pinttynyt totuttu tapa toimia, joka on vahingollista metsänomistajille.

    Tukin ylitarjonnan hyöty on sitten sahaajalla varmanpäälle apteeratusta tukista, selluteollisuudella järeästä täyspitkästä kuidusta ja moton kuljettajalle myönteinen palaute raakittomasta eristä ja jakaumatavoitteen saavuttamisesta.

    metsä-masa

    Melko tasaveroisia ehdokkaita molemmat, mutta Kalmuni on sisäistänyt paremmin keskustalaiset arvot ja oikeudenmukaisuuden, siis valintani olisi Kalmuni !

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 711)