Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Hakkuun valvojan valtuudet voi olla hyvinkin laajat, kun niistä sovitaan ennakkoon. Metsänomista voi antaa valtuuden leimikonsuunnittelusta hakkuun- ja autokuljetuksen lopputarkastuksiin, suppeimmillaan valtakirja voi käsittää vain yksittäisen käynnin työmaalla, kirjallinen palaute työmaan tapahtumista on yleistynyt, varsinkin yhtymien ja kuolinpesien ollessa valtakirjan antajina.
Jos valvojalla on hakattavasta leimikosta ja moton tuottamista tulosteista jonkin verran kokemusta, niin lista tarjoaa puolueetonta tietoa kaikkien tehtyjen kappaleiden pituus- ja paksuustiedoista.
Työnsä osaava valvoja pystyy jo näillä tiedoilla hahmottamaan missä mennään, onko kauppakirjan pituus- ja läpimitta minimit käytössä, esimerkiksi onko, kauppakirjan lyhviäpiuuksia tehty ja mitä on sovittu välivähennyksistä, jääkö hylky metsään vai tehdäänkö kolmenmetrin kuitu ym , nämä vaikuttaa merkittävästi tukkikertymään.
Mtk on oikeaan aikaan kiinnittänyt huomiota jo lähes vakiintuneeseen kuidun katkontaan. Uskon tämän puhuttavan myös ostajien palavereissa, ettei kauppakirjasta kovin paljon poikkeavaa katkontamatriisia voi lähettää motolle työohjeeksi !
Yleistä on myös se, jos moto on työmaalla vielä lähikuljetuksen lopettelun aikoihin, että moto tekee vielä vauriopuut pois, josta seuraa heti iso tyhjä tila jo kertaalleen harvennetussa leimikossa.
Vastaharvennuttuihin leimikoihin taitaa lähes aina sattua joko tuuli- tai lumituhoja, joka pienentää pohjapinta-alaa, lopputulos onkin sitten sitolkan esimerkin mukainen.
Pystykaupan harvennuksen lisätietoihin kannattaakin määritellä jäävänpuuston pohjapinta-ala, tai maininta harventaminen käyrille, silloin vastuu siirtyy hakkaajalle, joka yleensä hillitseekin liian harvaksi hakkuun.
Toinen valvonnan puutteesta esille tullut tilanne on liian voimakas harvennus, runkolukua poistetaan hyvän metsänhoidon suositusten alakäyrän ja lakirajan väliin ja lisäksi vielä väärä jäävän puuston valinta, metsän arvokehityksen kannalta.
Tämä virhe vaikuttaa kiertoajan loppuun ja vähentää myöhempien hakkuiden arvoa merkittävästi !
Metsänmyyjän kannalta ainakin osittain pieleen menneitä hakkuita kerkesi tulla jo kohtalaisen paljon, vähäisen valvonnan johdosta. Osta ei valvo esim. katkontaa myyjän puolesta, vaikka kaupanteon aikaan sellainen tunne jäisikin myyjälle.
Mtk on tehnyt jo jonkun aikaa taustatyötä Mhy:n korjuupalvelun kehittämiseen. Yhdistyksiin on valittu aktiivisia ja motivoituneita korjuupalvelun vetäjiä, joka on ainakin täällä päin nostanut Mhy:n korjuupalvelun uudelle hyvälle tasolle.
Kokonaisuutena katkontatietojen mukaan tulo mittaustodistuksen lisäksi lisää avoimuutta puukauppaan. UPM näki kokonaisuuden sen verran tärkeäksi, että lupasi katkontatiedot ja heti perään MG lupasi harkita ja sitten soveltaa samaa yksityisten metsänomistajien pystykaupoissa.
Itä-Suomessa on 3-4:n yksityistä sahuria, joille oli kunnia-asia toimittaa tukkilistat ja markkinoida sillä jo seuraavia kauppoja. Mhy:n korjuupalvelu on myös saanut vakaan jalansian puukaupoissa, parhailla yhdistyksillä korjuumäärät on 150-220 tuhatta m3 / vuosi. Leimikkorakenne on pääasiassa energialeimikoista sähkölinjojen levenntyksistä pieniin aukkoihin.
Tervetuloa Miikkam, uusi palstalainen tuo aina uusia ajatuksia ja väriä metsänkäsittelyyn ja hoitoon. Palstalaisethan jakaa mielellään näkemyksiä ja käy keskustelua niistä hyväksi koetuista metsänhoito malleista, myös uusille metsästä kiinnostuneille.
Itse olen tullut metsänomistajaksi 35 vuotiaana ja tehnyt omat metsänhoitotyöni, viljelytyöt ja taimikonhoitotyöt hyötyliikuntana itse, hakkuut ja konetyöt ollut puunostajan ja urakoitsian töitä. Metsänhoitotöitä ym. oli minuakin jo odottamassa kun olin jäämässä päivätöistä vapaalle, tänä vuonna niitä kertyy siitä syystä normaalia enemmän
Metsälehden sivuilla tulee käytyä hieman satunnaisesti, joskus voi olla mielenkiintoinen aihe käsittelyssä, mutta huomaan sen vasta vähän myöhässä, mutta luettua tulee kyllä kaikki, ainakin vähän viiveellä.
Lannoitus käsipelillä vakka ja äyskäri varusteena on kyllä vaativa urakka. Pienialaiset kohteet saa tietysti levitettyä, mutta jo kahdenkin hehtaarin kuvio on jo vaativa urakka maallikolle. Omatkin kokeilut jäi yhteen kertaan, kun oli havaittu boorin puute 1,3:n ha kuviolla, siis siihen innolla kokeilemaan vakkalevitystä.
Kuvio oli mätästysaluetta ja kuusentaimet 2,5-3 m mittaisia lannoite säkkitavaraa, säkkivarasto oli kuvion reunassa. Vaikeutena siinä oli ojat ja laikut mättäiden reunoilla, joista oli muodostettu osa mättäistä. Lisä hankaluutta toi myös säkkivaraston paikka, tuli epävarmuus siitä, missä mahtoi olla levitysalueen raja.
Myöhemmät lannoitukset on tehtykin traktori ja helikopterilevityksenä. Helikopterilevitys on ylivoimaisesti paras valinta kun halutaan tasaista työnjälkeä, palautteena levityksestä saa kartan helikopterin lentoradoista, laaturaportti, jota voi vielä tarkentaa maastossa halutessaan.
Lannoitus-suositusten mukaisilla määrillä on helppoa ja tuottoisaa, kasvu lisääntyy, kiertoaika lyhenee ja kuluista saa verovähennyksen.
Jos syksyisellä taimikonhoito päivällä on pituutta 6-7 tuntia, silloin pitempiä taukoja ei päivään sisälly, kaksi kertaa tankkaus ja samalla välipala. Aamulla normaali aamupala puuro ym., metsään mukaan termos hunaja mehua kuumana, 3-4:n palaa reissumiestä, pienipätkä makkaraa, banaani tai omena ja joskus kahvit. Tulet teen jos on sateinen sää, lämminruoka sitten kotiin palattua.
Aikaisemmin oli kokeilussa lämminruoka termoksessa, mutta se oli liian vahva nautittavaksi kerralla, työ ei oikein luistanut. ennen kun vähän ennen kotiin lähtöä.
Yrittäjämetsurina ympäri vuoden toimijalta vaaditaan myös ns. supliikkitaitoja. On eduksi jos jaksa olla monessa mukana yleensäkin. Tuntemani yrittäjämetsuri on monipuolistanut toimintaympäristöään, tekee välillä pieniä rakennustöitä, mökkitalkkarin ja taajamahakkuita.
Monipuolisuus on se jolla pääsee ja jaksaa vuoden ympäri, ollen jatkuvasti yrittäjä. Yrittäjä tarvitsee verkostoitua toisten pienempien palvelun tarjoajien kanssa, esim. kone- ja lyhytaikaista lisäapua urakoiden läpiviemiseen sovitusti.
Motto hänellä on, että kokemuksen karttuessa tulisi löytää sopivatyö erivuoden- ja säiden vaihtelun varalta jokaiselle työpäivälle, se olisi sitä ammattitaitoa, josta syntyy myös luottamus töidenteettäjille !
Yrittäjä- Metsurit on yleistynyt myös täällä päin. Työn hinnoittelussa on urakkatyönä ja aikapalkalla tekeviä metsureita. Puolituttu metsuri sanoi joutuneen aloittamaan työt urakalla, koska eivät tunteneet häntä aikaisemmin. Tuntityönä veloitus on 30-33 € / tunti, kokenut ja harjaantunut metsuri tekee lähes samaa tahtia molemmissa hinnoittelu tavoissa.
Suuremman pinta-alan urakoissa on se vaara, josta edellä on varoiteltukin, että se sisältää helppoa ja jopa kaksikertaa hitaampaa raivattavaa, siinä yrittäjän mieliala- ja aikataulu kärsii. ” Urakkahinnoittelu kohde on aina käytävä paikanpäällä tarkastamassa ”
Aikapalkalla tehtäessä kannattaa tehdä asiakkaan puolesta ainakin kemera hakemukset ym. muut suunnittelutyöt, koska jokaiseen viikkoon tai kuukauteen sattuu niitä sade päiviä, silloin voi perehtyä niihin, ilman kiirettä.