Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Yrittäjä- Metsurit on yleistynyt myös täällä päin. Työn hinnoittelussa on urakkatyönä ja aikapalkalla tekeviä metsureita. Puolituttu metsuri sanoi joutuneen aloittamaan työt urakalla, koska eivät tunteneet häntä aikaisemmin. Tuntityönä veloitus on 30-33 € / tunti, kokenut ja harjaantunut metsuri tekee lähes samaa tahtia molemmissa hinnoittelu tavoissa.
Suuremman pinta-alan urakoissa on se vaara, josta edellä on varoiteltukin, että se sisältää helppoa ja jopa kaksikertaa hitaampaa raivattavaa, siinä yrittäjän mieliala- ja aikataulu kärsii. ” Urakkahinnoittelu kohde on aina käytävä paikanpäällä tarkastamassa ”
Aikapalkalla tehtäessä kannattaa tehdä asiakkaan puolesta ainakin kemera hakemukset ym. muut suunnittelutyöt, koska jokaiseen viikkoon tai kuukauteen sattuu niitä sade päiviä, silloin voi perehtyä niihin, ilman kiirettä.
On täälläkin ollut takavuosina tuo sitolkan kertoma ilmiö, varsinkin ne pelkät pienet talvi harvennukset !
Ennen viimeistä Mhy:n lakimuutosta korjuupalvelu toiminta oli jo muutamilla yhdistyksillä yleistä, joka tosin puhutti kovasti kilpailevia tarjouksen tekijöitä, mutta ei niitä kumminkaan lakitupaan asti viety. Lakimuutoksen jälkeen sen otti käyttöönsä kaikki Mhy:t ja palvelulle nimitettiin vastuullinen vetäjä.
Leimikko rakenne oli kirjavaa, Mhy hoiti kumminkin nekin pienet ja vaikeammin korjattavissa olevat kohteet, hyvä niin, ” se on palvelua asiakkaille” . Kokonaisuuden onnistuminen on sen varassa, kuinka hyvin korjuupalvelun vetäjä on motivoitunut viemään korjuun läpi, hakkuu ajankohta, valvonta ja yhteys myyjään ym.
Kyllä Itä-Suomessa koivukuitu täyttää latuvaatimukset kesänyli olleena, mäntykuitu niin kuin suorittava kertoi !
On varmaan metsänomistajilla tilanteita ja tarpeita hakkauttaa nykyisen metsälain sallimalla tavalla, silloin se on harkittu ja toivottu valinta.
Jos päältäpäin hakkuusta tulisi valtamenetelmä hyödyn siitä saisi ainakin lähitulevaisuudessa puunostaja, parikymmentä prosenttia pienemmällä kantohinnalla, tukin keskikoon kasvulla ja eurosta kahteen pienemmällä hakkuukustannuksilla. Motoyrittäjille tämä näkyisi myös myönteisenä ja toivottuna tuottavuuden paranemisena.
Valtaosa firmojen korjaamista toisen harvennuksen leimikoista on pystykauppoja, joissa tukkien hinta avo / harvennus ero on 10-12 € m3, jota päältäpäin harvennettuna kertyy varsin paljon !
Mielenkiinnolla olen käynyt tarkastelemassa päältäpäin harvennettuja kuvioita, joista on paljastunut sama totuus, pohjapinta-ala on mennyt liian alas ja täytteenä on varsin hassun näköisiä kasvatettavia runkoja, eli kuviolta kerätty jo seuraavan hakkukerran satoa ja kasvupaikka on osittain vajaana (mahona) vuosikymmeniä.
suoritavalta hyvä huomio, joka koskee kaikkia pystykauppoja !
sitolkka: Juuri noin se käytännön harvennus malli on, hieman siitä voi joustaa jos pohjapinta-ala ei yllä hyvän metsänhoidon suosituksiin. Alemman latvuskerroksen puusto on yleensä vikaisempaa ja niiden kasvattaminen vaatii rutkasti lisää vuosia !
Kyllä kokeneelle ja ammattitaitoiselle motomiehelle on riittävä ohje, että jätä ne rungot kasvamaan joiden arvokasvu kasvu on suurin ( suhteellinen arvokasvu on ammattisanastoa ) ja täydennä lisävaltapuilla, kun kyseessä on hoidettu metsä.
Päävaltapuissa on arvokasvu on jopa 3-5:n kertainen verrattuna väli- ja lisävaltapuihin. Poistettavia olisi etupäässä rikkonaiset, toispuoleiset väli- ja lisävaltapuut, ylispuut ja alispuut jos niitä kuviolla on.
Ei Väli-Suomessakaan hirvikärpäsiä ole paljon, eillen liikuin päivän metsässä ja tasan yksi pienikokoinen hirvikärpänen tavoitteli minua, se olikin suuri ihmeen aihe. Nyt jää nähtäväksi tuoko syksy ja sateet niitä lisää !