Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 719)
  • metsä-masa metsä-masa

    Palanterilta vahvaa huomiointia aiheesta. Tukinlaadun varmistaminen ja pelkästään hakkuumäärän tavoittelu johtaa hyvin helposti ns. hyväksyttyyn toimintamalliin. Ostaja joka on vahvasti kuidunjalostaja saa järeää raaka-ainetta edullisesti, motoyrittäjä joka saa tuottavuutta nostettua ja tukin kohdalla myönteistä palautetta kun laatu on tasaista ja hyvät laatuaprosentit, siis hyvä ja esimerkillinen yrittäjä.

    Huomattavan monessa ostotarjouksella tänä voi näyttää myyjälle jopa hyvältä, tukilla korkea, kuidulla jopa hieman kilpailijoita heikompi hinta, leimausluettelon tiedoilla laskettuna. ”Siinä voi maallikko olla hieman pulassa” , mutta olihan siinä tukille kunnon hinta !

    metsä-masa metsä-masa

    Paljon on hyödyllisiä näkökohtia tullutkin esille Turun hovioikeuden päätöksestä ym. leimikkotekijöihin liittyvistä kuvista ja tekstistä. Tämä on pelkästään hyvä, että aiheesta saadaan monipuolinen kuva.

    Metsänomistajaillassa oli samainen päätös puheenaiheena, ryhmässä oli myös kaksi moton kuljettajaa, joista toinen myös metsänomistaja. Kysymyksiä sateli motoammattilaisille kun selvisi, että heillä oli asiallista käytännön tietoa jakaa hakkuuseen ja katkontaan liittyen.

    Väliajalla keskustelu kääntyi motontoimintaan palstalla, tunnelma vapautui ja kysymyksiä sinkoili eräs naismetsänomista kysyi kuinka paljon moto hakkaa tunnissa avoleimikolla, siihen tuli vastaus heti, että aukolla 50 m3 ja vuorossa 300-350 m3, siinä sitä ihmeteltiin aikansa ja hetken päästä toinen motokolleega kertoi päässeensä tekemään tilivälin, josta kertymä oli ollut 50 m3 kaikille työtunneille. Siinä vaiheessa minulla särähti, että olikohan tämä oikea kohderyhmä näille saavutuksille !

     

    metsä-masa metsä-masa

    Hovioikeuden päätöksen syntyyn on olleet vaikuttamassa vahvasti MTK:n lakiasiahenkilö ja kenttäpäällikkö. Kenttäpäällikkö on kerännyt vaikuttavan määrän asiallista työmaakohtaista tieto tapahtuneesta. Sillä tietopaketilla on pystytty toteen näyttämään tapahtunut virhe.

    Metsänmyyjällä on ollut myös päättäväinen asenne kun on jaksanut taistella oikeuksistaan vuosia.

    metsä-masa metsä-masa

    Laadullisesti tavallinen leimikko voi sisältää vastaanoton mukaan sahalla 1, 2, 3 luokkaa miltei tasajaolla ja lisäksi 1-3 % ns. raakkia, kaikki nämä myyjälle  60 € / m3. Jos leimikko on heikkolaatuinen ja hakattu hyväksyttävästi tukiksi silloin kolmoisluokan tukin osuus kasvaa ja ykkösluokan vastaavasti pienenee. Sahurille tämä on tietysti menetys, koska valmiintavaran hintaerot on huomattavia.

    Käytännössä tämä tarkoittaa, että laadullisesti heikonleimikon myyjä hieman voittaa, koska laatulisää suursahoilla ei käytännössä tunneta. Oston vaiheessa leimikoiden välinen hintaero on vain muutama euro ja kilpailutilanteessa ei sitäkään.

    metsä-masa metsä-masa

    Saman havainnon olen tehnyt täältä Väli-Suomesta MG:n puunhankinnasta kun Mäyräkoira ja jees h-valta. Omista ja naapurin hakkuun valvonta tilanteista olen saanut myös myönteisen kuvan ja tunteen hakkuun etenemisestä, siihen voi vaikuttaa myös miten valvoja asian esittää. Keskustelu vapautta myös motonkuljettajan toteuttamaan niitä ko. kaupan ehtoja ja tekemään siinä parastaan.

    Pahimmillaan virheellinen ostajan- ja hakkaajan syyttely voi johtaa siihen, ettei seuraavalle leimikolle tulekkaan tarjouksia tai jos tulee se voi olla hieman puutteellinen.

    metsä-masa metsä-masa

    Hyvä mehtäukko, oikeat arvot löytyy sieltä hakkuunaikaiselta työmaakäynniltä. Moton kuljettajien ammattitaito on korkea, mutta ovat ammattiylpeitä siitä, jos asiallisesti kysyy he kyllä  kertovat mielellään katkontaan ja mittaukseen liittyviä asioita metsänomistajille palstalla. Yleensä ahaa elämys ja ymmärrys hahmottuu sieltä !

    Kauppakirjan sisältöön kannattaa tässä markkinatilanteessa kiinnittää erityistä huomiota ja syventää siinä omaa tietämystään, siihenkin on saatavilla-apua ammattilaisilta.

    Hyvä yhteystyö puunostajan ja motokuljettajan kanssa  lisää hyvänolon tunnetta ja kannustaa metsänomistajaa valmistelemaan sitä seuraavaa leimikkoa.

    metsä-masa metsä-masa

    ”mehtäukon” näkemys leimikoiden lähtötilanteesta on hyvin monessa tapauksessa osunut oikeaan. Oma huomioni on myös se, että motonkuljettajasta tehdään syntipukki liian usein. Jos motonkuljettaja poikkeaa saaduista katkontaohjeista tekee hän siinä virheen, joka voi johtaa hänet myöhemmin hankaluuksiin työnantajansa toimesta.

    Kaikki merkittävät puunkäyttäjät ohjaavat nykyisin moton katkontaa ostajan toimesta lähetetyllä aptilla, ja sen painotuksia kuljettajalla ei ole sanottavasti mahdollisuutta muuttaa.

    Puunostaja ohjaa motoisäntiä hyvinkin tarkkaan hakkuutuloksen määrällä ja sopimuksen laatuvaatimusten pohjalta, palaute tulee nykyisin nopeasti ja luotettavasti (laaturaportit hakkuusta). Yrittäjän heikko menestyminen hakkuussa voi vaikuttaa alentavasti hakkuutaksaan, tai tulla eteen seuraavassa sopimusneuvottelussa.

    Metsänmyyjän kannattaakin perehtyä tarkemmin ostajan mittavalikoimaan ja sen liitteisiin ennen kaupan solmimista, silloin kädessä on kättä pitempää ja mustaa valkoisella, jos tarvetta ilmenee.

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    On erittäin mielenkiintoisia seurattavavia eri ostajien tukinkatkonta tulokset !

    Tavaralajikatkonta on ostajien suosiossa, koska laaturiskit pystyy hakkuuvaiheessa eliminoimaan pois sahanraaka-aineesta. Sahuri voi käyttää runkohinnoittelua, mutta vain tasarakenteisissa- ja hyvä laatuisissa tukkileimikoissa.

    Yllätyksiä voi tulla vastaan myös paljonerikoismittoja sisältävissä aptissa, huomio kannattaa kiinnittää erikoispituuksien latvaläpimittoihin, esim, jos latva poikkeaa 2-3 cm minimi tukin paksuudesta, hukkapätkä menee silloin kuituun, tai jos erikoispituuden jälkeen ei saada aivan normaalia tukkia. Tietenkin näiden kertymään vaikuttaa aptin painotus haluttuun pituuteen.

    Tukkileimikoiden korjuunvalvonta on mielestäni kannattavaa, ja heti aloituksen päivän jälkeen. Työn ääressä tapaaminen selventää molempia osapuolia ja vapauttaa moton kuljettajan normaaliin työn rytmiin.

    metsä-masa metsä-masa

    UPM:n paluu Pohjois-Karjalan yläosiin ja Kainuun alueelle toi tullessaan silminnähden uutta ryhtiä UPM:n puunkorjuuseen, nähtävästi hoitosopimus- ja omat tilat täällä, ja paremmat talviolosuhteet puunhankinnalle, hyvä niin, tuli uusi puunhankkija lisää.

    Merkittävä parannus on tukkien mittavalikoimassa, koska tukit ohjautuu Kajaaniin entiselle omalle sahalle, Pölkyn tukkimittavalikoimalla, kuidut osoite on omille laitoksille Pietarsaareen.

    metsä-masa metsä-masa

    Tavaralajikaupassa on hankala miltei mahdoton määritellä ennakkoon kertyvä tukki prosentti, tämäkin ylilyönti oli sitä pahinta ääripäätä, onneksi hovioikeuden päätös meni oikein.

    Päätös koskee lähinnä sellun keittäjiä, lisäksi sieltä tiedotettiin jo vuosia, ettei katkontatuloksia voi antaa metsänomistajalle liitteenä mittaustodistuksen mukana, joka ei ainakaan lisännyt luottamusta ostajaan.

    Päätöksestä on jatkossakin hyötyä, koska näitä katkontaan liittyviä asioita käsitellään ja luodaan uusia toimintamallia firmojen sisäisessä koulutuksissa ja palavereissa.

    Oman vastuunsa joutuu kantamaan myös metsänmyyjä kun valitsee kauppakumppanin, kauppakirjan sisältö on siinä ratkaiseva tekijä, kun aletaan seurata tukkikertymää. Parhaimmillaan sahuri antaa katkontapohjan (aptin) jo kaupanteon aikaan, ainakin heti korjuuseen tulevaan leimikkoon.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 719)