Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Jätkä, olet ollut jo pitemmän aikaa oikealla linjalla tukin apteerauksen ja tarkan talteenoton suhteen. Tukin katkontaa metsä-masan kuva 9.3 toi 10 % lisää tukkia kun aptissa oli kaksi pituutta alle 4m:n ja mahdollisuus tehdä pituuksia ilman rajoitusta, ne kaksi pituutta oli hyvä lisä harvennus leimikon tukki kertymään !
Tilinteon hetki: artikkeli on mainio opaspaketti arvoituksellisten matriisien maailmaan, siinä pienellä selvitystyöllä saa kuvan miten katkontaa ohjataan. Runko jaetaan niin, että sen kokonaisarvo kohoaa: siihen antaa Metsälehti Makasiini, maaliskuu 2020 antaa ymmärrettävän vertailupohjan, Näin apteerausmatriisit toimivat, eli miten ostajan laatupäällikkö arvomatriisia painottaa.
Tottahan se on, että rungoissa tulee vikoja vastaan yllättäen, vaikka ammattikuljettaja on jo tulevaa runkoa seurannut ja silmäillyt ennen kaatoa pystyssä, mutta eihän niissä kaikissa rungoissa vikoja ole, tai sitten ne onkin ajettava käsiajolla.
Hyvä huomio Metsuri motokuski !
Metsälehti makasiinin artikkeli kannattaa myös lukea tarkasti, katkontaa on käsitelty asiallisesti sopivasti kuvilla, taulukoilla ja asiantuntia lausunnoilla lisättynä !
Mhy:lä on tärkeä rooli niille metsänomistajille, jotka tekevät metsänhoitotöitä ja puukauppaa harvakseltaan, ilman omaa kokemusta metsänhoitoon, ja ilman ammattilaisten turvaverkkoa. Kun metsänomistajan mielenkiinto ja kokemus karttuu siitä voi hakeutua sitten omatoimiseen toimintatapaan.
Itä-Suomalaisena en voi moittia Mhy:n toimintaa huonoksi, toimintaan tuli uusi ryhti kun yhdistykselle tuli korjuupalvelu mukaan ja siihen sitoutunut toiminnanjohtaja ja korjuuesimies. Mhy:n korjuupalvelu saa kausiluonteisesti hyviä ja vähemmän hyviä kohteita korjattavakseen kun niissä ei aina voi onnistua täysin.
Hakatun leimikon kaikkien puulajien yhteinen rungon järeys määrittää yrittäjän tilityksen perusteen, esim. harvennus 145 dm3, + mahdolliset lisät. PRD- tiedosto suuri kokonaisuus, myyjälle tarkoitetut mittiksen lisätulosteet hoituu puunostajan kautta, kunhan niitä on kaikilta ostajilta saatavilla, motolta niitä tuskin on satavissa virallisesti !
( Erikoispuiden runkomäärät kirjautuu pääpuutavaralajin runkolukuun, mät +mpt +mpa … = ), sama myös kuusella )
mehtäukko: Laajempaa ja tarkkaa käytäntöä ei minulla ole Mhy:n korjuupalvelusta. Kerran pyysin tarjouksen, jossa tavaralaji kohtaiset hinnat myyjälle olisi muodostuneet vasta kun tiedetään hakkuun ja lähikuljetuksen kustannukset, kauppatapa jäi epäselväksi oliko se sitten lopullinen ja yleinen käytäntö.
Mhy:n korjuupalvelulla oli silloin erittäin hyvä mittavalikoima ja paikallinen yrittäjä, korjuukin oli laadukasta, mutta avo kauppaa en arvannut siitä solmia.
Mhy:n kaupat toimii muuten hyvin, mutta tehtaille toimituksista tulee metsämaksuihin viivettä, tämä on varmasti ongelma kaikilla Mhy:n kanssa hankintapalvelua tekevillä, ainakin kelirikko aikaan.
Metsänomistajan saa kaikesta ainespuuksi hakatusta määristä hinnan, niin kun Tolopainen edellä kertoikin, ja niistä samoista kuutiomääristä muodostuu myös hakkaajan, yrittäjän tili aina. !
Jalapan kysymys moton tulosteista on ajankohtainen ja niitä kannattaa kysyä jo kaupan neuvottelun aikaan, niissä on paljon rahana ja mielenrauhan arvoista tietoa. Lajikohtaisia pituus ja läpimitta taulukoita pitää myös pystyä tulkitsemaan poistettavien puiden laatuperusteiden mukaan, eli laatuharvennus voi tuoda kuitupuu taulukkoon tukin kokoluokkaa olevia kappaleita, joista ei olisi kehittynyt koskaan tukkilaatua.
PRD-Tiedosto / Mittaustodistus: tiedostosta löytyy taulukot runko ja puutavaralajeittain, esim. mäntytukki, pikkutukki. parru ja kuitu. Taulukko on sinällään helppolukuinen. Pystysarakkeessa läpimitat ja vaakarivillä pituusmitat, ohjelma laskee valmiiksi läpimitat ja pituusmitat prosentteina, kappaleina ja kuutiomäärinä.
” Kaikista leimikon ainespuuksi hyväksytyistä kappaleista rekisteröityy kappaleet ko. taulukkoon. ”
Epävarmuustekijöitä puumarkkinoilla tulee olemaan jatkossakin esm. puukaupan sopimusehtojen sekä mitta- ja laatuvaatimusten jatkuva vaihtuvuus, joka monimutkaistaa puukauppavertailujen tekemistä.
Katkonnan vaikutuksia puukuppatiliin on tutkittu ja todettu niissä olevan erittäin suurta vaihtelua, esimerkkinä jopa yli 20 % saman kaltaisissa leimikoissa, tämä Toivo Hyvärisen esimerkki on vain yksi niistä, onneksi jatkossa on luvassa saada kaikilta ostajilta tukkitaulukoita mittaustodistuksen lisäksi.
Tavaralajikaupoista teollisuus pitää tietysti kiinni, mutta kyllä Toivo Hyvärisen esimerkki vaikuttaa myönteisesti metsänomistajien keskuuteen ” kun päätös linjaa, että tukkiosan sopimusmukainen talteenotto ensisijaista, ostajan katkontatarpeet toissijaista. ”
ps. näistä aiheista voisi löytyä nuorelle metsäylioppilaalle opinnäytetyö aiheitakin, jos vain uskaltaa alkaa asiaan käydä käsiksi…. !
Pahus kun ei aina kerkeä vastata ajallaan ! Aiemmin päivällä keskustelussa oli esimerkki, jossa välivähennyksen (lumpin) jälkeen jää tukkilaatua ja paksuutta kaksi metriä seuraavaan tavaralajiin, siis pikkutukkiin, sitäkin tosin motokuljettaja joutuu joskus tekemään hyväksyttävästi.
Silloin kun kaupassa on ollut tavaralajit tukista pikkutukkiin ja parruun, siinä välivähennyksen jälkeinen jakojäännös olisi pikkutukin tyvessä, eli halvemmassa laadussa, mutta ei vielä kuidussa. Tämän aptinlaatia varmistaa läpimitta ikkunaa kasvattamalla, jotta tavaralaji kirjautuu pikkutukiksi.
Ongelma syntyy taas pinoa tarkastelevalle isännälle, tai asiaan heikosti paneutuneelle valvojalle, joka voi taas alkaa syyttää siitä kuljettajaa, kun kappaleita ei voi enää hahmottaa rungoksi !