Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Omat raivaus kokemukset alkoi koululaisena kun tein kylvötoppaiden harvennusta pienellä vesurilla, raivaaminen oli työlästä, eikä siinä palstakaan paljon edistynyt. Ensimmäinen raivaussaha tuli kun aloin tekemään vapapäivinä metsänhoitotöitä kotimetsässä.
Jonsereds RS 45, oli ensimmäinen raivuri, jonka myynti ja huolto oli lähellä. Samalla kylällä oli myös Husovarnan myynti ja huolto, josta hankin Husovana 165:n ammattikäyttöön tarkoitetun voimasahan. Molemmat liikkeet lopetti toiminnan kun motot syrjäytti metsurit hakkuutöissä.
Vähän myöhemmin aloin etsiä nykyaikaisempaa raivuria ja päädyin Stihliin ammattimetsureiden suosituksesta. Niitä on nyt käytössä 460 C-M, 490 C-M ja rantteella (polttopuun tekopaikka) Stihl 201 C-M. Minun kokemus myynnin, varaosien ja muusta huolenpidosta menee Stihlille !
Kesälomalaisia varten kaikki sahat on edelleen toimintakuntoisia, puhdistus huollon tekee vuosittain entinen metsätyökoulun työnopettaja, joka on pesialisti näihin suutinkoneisiin.
Lannoittaminen on kaikista kannattavinta lisäkasvun ollessa tukkia. Mutta, OMT kasvupaikkana on kyllä riittävän voimakas kasvupaikka ilman kasvatuslannoitustakin. Jos runkoluku ha:la on 500 kpl, siellä on kaikki rungot terveitä tukkirunkoja.
Haittapuolena nopeille nykysahoille kuusileimikoissa on ylisuuret tyvitukit, jos alueella ole sorvin ostajaa. Lisäksi uudistus aikaan on oltava nopea ja seurattava taimien alkukehitystä kun maan ravinteisuus on vahva ja lannoituksella sitä on vielä lisätty, valokasvillisuus aivan räjähtää häiritsemään taimien alkukehitystä.
Tarkastuskäynnit, töiden suunnittelu ja hakkuualueen raivauksetkin on jo aloitettu metsätiloilla. Hakkuualueen raivaus hankikelillä sujui yöpakkasten kovettamalla hangella yllättävän helpolla, aamusta palstalla joutui liikkumaan rivakasti, jotta sopiva lämpö säilyisi. Tulevan kesän urakka on sopivan kohtuullinen, keskikesän voikin järjestää muille menoille.
Täydennysistutusta alkukesästä n. 500:n taimen verran, kylvöä vajaa hehtaari ja taimikon heinänpoistoa 1,5 ha. Syyspuolella ennakkoraivaus jatkuu tulevalla harvennuskuvioilla 6-7 ha:n alalla ja lisäksi ennakkoraivausta 2,5 ha, näistä se oman tekemisen osuus onkin.
Muuta tekemistä tiloilla voisi olla tienpätkän- ja leimikon teko tulevalle harvennuskuviolle, ja tietysti lastenlasten kanssa nuotiokahvittelu ym. ja seurustelu metsässä !
Kyllä energiaharvennus on ollut, joka on tehty jo ennen varsinaista ainespuu ensiharvennusta, ehkä hieman liian voimakkaana, jostain syystä. Esiharvennuksen runkoluku tulisi olla n. 1500 r / ha, siitä syystä nyt harvennuksen poistuma oli pieni.
Moton työskentely oli sulavaa, ammattitaitoista ja jäävää puustoa huomioivaa. Siinä mielessä hyvä esimerkki miten hyvä näkyvyys leimikolla helpottaa kuljettajan työtä ja moton käynnistä leimikolla jää hyvä mieli kaikille.
Väli-Suomessa on metsänomistajilla, myös kaupunkilaisilla hyvä innostus metsänhoitotöitä kohtaan kun arki ja tekemisen puute on muuttanut päivärytmiä. Ainakin jo kaksi raivurikauppaa sai tuttu pienkonemyyjä kun oli kaupunkilaiset menossa taimikonhoitoon ja tilanrajoja avaamaan.
Lunta täällä on vielä metsässä, muta hanki on yöpakkasten ansiosta kovaa, eteläpuolen rinteillä pärjää jo ilman lumikenkiä. Koronan hyötynä on ollut ihmisten lisääntyvä kiinnostus metsiä ja luontoa kohtaan, huvi- ja hyötymielessä.
Omat kokemukset on tukemassa A. Jalkasen ja Timpan kommenttia kylvön osittaisesta epäonnistumisesta hienojakoisilla mailla. Kaksi kertaa olen saanut mä- taimikon tasaiseen kasvuun kun täydensin seuraavana keväänä istutustaimilla, mutta se vaati vähän ylimääräistä työtä.
Suometsän Y1 (N 10% / P 4% / K 10%), levitysmäärä 600-700 kg / ha . Niukkatyppisille, karuille soille sopiva lannoite, jossa olisi fosforin ja kaliumin mukana.
Varmin tapa onnistua on neulasnäytteen analysointi on esim. Suomen ympäristöpalvelun kautta, (Ahma ympäristöpalvelu Oy)
Tässä voisi käyttää saavi vertausta havainnollistamaan ravinnetasapainoa. Esim. saavin reunalautojen pituudet osoittaa eriravinteiden määriä kuviolla, ja mututuntumalla lannoitetaan vielä lisää niitä, jota jo ennestään on runsaasti (pitkät laudat, pääravinteet), siitä seuraa hukkaan mennyt rahallinen panos ja lisääntyvä ravinne- epätasapaino joka virtaa maastoon rehevöittämään ympäristöä.
Hyvä huomio Timpalta. Ei aina oikein huomaakaan, eikä tule ajatelleeksi miten metsien määrätietoinen ja ammattitaidolla johdettu metsienhoito on saatu aikaan. Lisäksi konepajateollisuus, jossa valmistettiin paperikoneita ym. puun jatkojalostamiseksi.
Tukkivaltaisista kesäleimikoista on syntynyt yleistä kiinnostusta täälläkin, lähinnä itsenäisten sahureiden toimesta. Kauppakumppanuutta tarjotaan hyvällä pituusmitta valikoimalla ja sitä kautta hyvällä tukki saannolla. Vaikuttaa kuin sahureiden toimesta uskallettaisiin vahvemmin perustella tuleva tukkikertymää.
Myyjän tehtäväksi jää saada kauppakirjalle laaja pituusmitta valikoima ja selitys (ennalta määrätyt mitat) mitä pituuksia aptin kautta painotetaan.
Hoidettu ja ainakin kaksikertaa harvennettu päätehakkuu leimikko on yleensä kokeneelle hakkaajalle jo selväpiirteinen mitä rungosta saa ja milloin siihen on mentävä käsiajon kautta, tämä tietysti edellyttää niitä pituus ja läpimitta vaihtoehtoja.
Joskus voi lipsahtaa motokuljettajalta jopa liian helppo vastaus, että kun oli sitä ja tätä vikaa, ja kun automatiikka ohjasi näin, näitä tosin tapaa vähemmän sahureiden. motoilta.
Kirjoittamaton hakkuun sääntö ja ohje voi syntyä kun hakkuuta ei oikein valvo kukaan, firma tykkäsi kuidusta ja kuljettaja tykkäsi ajaa automaattiohjauksella ja jos hakkuusta ei tule palautetta, siihen syntyi käytäntö ja malli Toivo Hyvärisen esimerkin mukaan.
Onko samoja huomioita ?: Hienomaalaji kuivalla- ja kuivahkolla kankaalla näyttää olevan kylvölle hankala, kun yöpakkasrouste nostaa sirkkataimet ylös toistuvasti. Männyn istutus syvään tasaisen taimikon saamiseksi näyttää olevan siinä parempi valinta !