Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Tällä hetkellä puun hintataso- on hyvä kaikilla tavaralajilla. siinä mielessä ostajat haluavat tehdä nyt kauppaa, ostajilla voi olla parempaa tietoa tulevasta ja pystyvarastoa pidetään siten optimimäärässä.
Hyvä tarjonta ja kaupankäynti voi sekoittaa myös leimikoiden hinnoittelua, kesä- ja talvileimikon hintaero häviää, eli ei haluta maksaa varsinaisesta kesäkohteesta paremmin kun tällä hetkellä yleisesti, tällä hyvitetään sitten talvileimikoiden hintatasoa. Kaupankäyntiin on nyt ollut raaka- ainetta sopivasti tarjolla.
ps. ostotuntemukset Väli-Suomesta ylöspäin !
Tavanomaisia suunnitelmia on toteutumassa myös vuodelle 2025, puunkorjuuta, metsänviljelyä ja taimikonhoitoa.
Loppuvuodesta syntyi kaksi pientä metsäkauppaa- avo ja kuusikon ensiharvennus, olivat sopivasti jo odottamassa hakkuuta, männikössä tyvitervastautia ja kuusikko vielä metka tuen rajoissa.
Hakkuukertymää on tulossa n. 1000 m3, mäntykuvion päätehakkuu 2,5 ha, kuusikon ensiharvennusta 3,5 ha ja vanhan ensiharvennus kaupan lopetus. Keväällä avokuvion muokkaus ja viljely ja kesä- syksylle taimikonhoitotöitä 4-6 ha.
Omana työnä istutus ja taimikonhoito. Taimikontoito on mahdollista järjestellä siihen aikaan kesästä kun metsässä on nautinnollista tehdä rs-töitä !
Mehtäukolta oikea tulkinta moton kuutioinnista. Tukkimittalistalla kertoimien kautta laskettu kuutiomäärä oli oikein kun tukin keskipituus tukkiavauksella oli 49 dm. Jos pituus ylitti tai alitti 49:n keskipituuden kerroin oli + / – 0.0035 mänty, kuusella kerroin oli + / – 0.040.
Siinä olikin sen aikaisella metsäpomolla laskemista kun laski tukkiavaukset ja tilitti mieskohtaiset tulokset käsityönä
No siinä ne ihanneleimikkon tekijät on järjestyksessä ja määritelty. Kaiki leimikot ei kiinnosta kaikkia ostajia, ja yhteistyötä kannattaa vaalia useamman ostajan kanssa.
Yleensä kuidun mitat on pysty- ja hankintakaupoissa on samat 27- 45 dm, silloin kun vapaakatkonta on mahdollista, normaali leimikossa se painottuu neljän metrin tuntumaan keskipituutena, ainakin konehakkuussa.
Hankintakaupassa 27-33 dm on myös hvvä pituus, käsittelyn kannalta. Määrämitta 30 dm on yleensä koivukuidussa (UPM), joka jättää paksua latvaa.
Ps. Pystykaupoissa sellufirmoilla on pihkapuille katkonta painotettu n. maksimipituuteen, ja perusteena oli täydet niput ja turvallinen kuljetus tienpäällä. ….. ?
Metsuri motokuski, sori epätarkka ilmaisu. Sahatavara markkinat maailmalla on muuttuneet, on tullut uusia ostaja maita joissa varsinkin lyhvet mitat kaupankäynnin keskiössä.
Sahurille tämä tarkottaa myönteistä kehitystä, koska rungon tyvi, väliosa ja latva-alueet on uusissa ostajamaissa mahdollista paremmin hyötyntää tukkikertymässä.
”Sahurin mitat” luovutettuna kilpailialle ei vällämättä sisälläkkään sitä kaikkea mitä sahurin omakorjuu pystyy toteuttamaan, silti kansan keskuudessa voidaan puhua, että ”kilpailiallakin” on sahurin mitat.
Tavaralajikauppa josta samasta leimikosta luovutetaan osa eri puunkäyttäjille on kahta mallia. Yleisempää on vain yhden tavaralaji pituuden ja tietyn läpimitta alueen siirtyvän eriloispuun käyttäjälle.
Toinen on ns. sahurin mitat, yleist tukkipituudet, mutta vaikka ne luovutetaan kilpailijalle niissä on yleensä vähemmän pituuksia ja mahdollisuuksia katkoa tukki tarkasti talteen, eli sahuri ei luovutakkaan kokonaan omaa kilpailuetua kilpailialle, vain osan joka on omassa hankinnassa hitaampin kertyvä pituus ja läpimita-alue.
Suomessa tehdään metsäkauppaa valtavan paljon kappalemäärinä ja lisäksi hvinkin laadullisesti erilaisissa kohteissa.
Myyjän odotusarvo voi olla virheellinen jo ennen kaupantekoa, siihen voi olla syynä puumäärä ja tavaralaji arviot, jonka vääristymä voi näkyä myöhemmin hakkuun ja kaupankäynnin arvosteluna myöhemmissä vaiheissa.
ps. pahimmillaan yritttäjä ja koneenkuljettajat voi joutua niistä sitten siaiskärsiöiksi !
Isossa kuvassa puukauppa ja korjuu onnistuu yleensä hyvin ja luotettavasti, tähän vaikuttaa metsänmyyjän tiedon lisääntyminen, ja tieto siitä mitä runkoja moto käsittelee ja katkoo- on tallessa, koneella korjataan, vaihtelevissa olosuhteissa vuodet ympäri.
Motomittauksen alkuaikoina myyjäpuolen ymmärrys ja epätietoisuus johtui tiedon puutteesta ja kokemattomuudesta koneen mittaustapahtumaan. Nykyisin motomittaus on käytännössä tarkka ja joustava tapa saada metsärahat ja työpalkat ajallaan maksetuksi.
Nämä paljon puhutut lyhvet mitat kauppakirjalla eri läpimitta luokissa on kiistatta myyjälle edullisia kun pyritään tukkikertymä saamaan tarkasti talteen.
Ostajat käyttää eri käytäntöjä, joku voi rajata lyhven mitan vain tuoreen oksan-alueelle ja rajata sille tietyn yleensä pienen prosentin. Toinen, yleensä sahuri antaa sille laajemman tekomahdollisuudet, esim. kokorungon alueelle ja useampaan läpimitta luokkaan.
Omana kokemuksena olen huomannut, että sellu firmat on tarkempia siitä mitä katkonta matriisi toivoo katkottavaksi ja mistä läpimitta-alueesta. Sahri on ollut reilumpi niille mitoille mitä matriisi on tuonut motolle katkottavaksi.
Sahurilla leimikko kohtaiset ylitykset on olleet suhteellisia, koska leimikot vaihtelee laadullisesti, heikkolaatuisessa leimikossa lyhvet mitat on eduksi myyjälle eikä seuraavista hyvä laatuisesta leimikosta vastaavaa ylitys tarvetta synny. Ja kuukausi kohtainen katkonta traportti sahalla, on silti Ok.