Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Hirvet mielessä valmistauduin eilen jo aamusta hiihtoretkeen metsätiloille. Yöpakkanen oli kovettanut hanget jalkamiehen kantavaksi, kulkuvälinnksi valikoitui kuitenkin sukset, koska kartalta hiihtolenkki näytti olevan 7-8 km.
Ensimmäinen kohde oli turvemaalla oleva n. 3 ha:n kuvio, 03:n männikkö jonka ppa 13-15 ja alle kehittynyt mä-taimikko 110-170 cm, niistä hirvi oli tuhonnut 2/3 osaa. Ajatuksena oli kasvattaa kaksijaksoisena ja kerätä ylispuuna valtapuusto ja poistaa ne n. 10-15 vuoden kuluttua.
Toiselle kohteelle mennessä tapasin kaksi hirveä hangilla tienpohjilla, hankikanto oli hirvillekin sopiva, mutta kirikilpailussa hanki ei kantanutkaan ja hirvet kääntyi minua päin ja puhaltelivat höyryjä sieraimien kautta, ilmeisesti vihaisina.
Kohteena hirvillä oli ollut 1,8 ha:n kuusen taimikko jonka sekapuuna oli vielä syksyllä 150 r mäntyä / ha. Tässä kohtaa minunkin on ihmeteltävä ja todettava sitä samaa ”millä vaistolla hirvet löytää ne männyt kuusentaimikosta , taimikko 3-4 m. ? ”
Kolmas kohde oli jo vuosia aidattuna ollut 3,8 ha mä-taimikko, jossa hirviporukka on tehnyt hyvää työtä pelottelemalla ja koiria juoksuttamalla kuviolla, siellä ei löytynyt uusia merkittäviä tuhoja.
Ja vielä lopuksi yhteenvetona päivästä: Hieman mollivoittoinen tunne jäi, koska hirvituho ei korvaa kaksijaksoisen metsän alle kehittyvää taimikkoa.
Positiivistä: sidosryhmän tekemä työ, aidan tarkastus, koirien ulkoilutus alueella, pelottelu ampumalla ilmalaukauksia ja lisäksi tulihan siinä isännellekin hyötyliikuntaa ja tarkennettu kuva hirvien liikkeistä.
Hirvi asiat puhuttaa täälläkin edelleen. Viime syksynä metsästyskausi loppui marras joulukuun vaihteessa runsaisiin lumisateisiin. Lunta tuli sen serran paljon, että hirviporukka oli vaikeuksissa liikkua jahti alueella.
Maanomistajan kannalta tilanne oli hankala, koska edellisestä luvasta jäi käyttämättä kolme kaatoa. Pelonsekaisin- ja hieman jännittävien tunteisen vallassa olen lähdössä tarkastusreissulle ensi viikolla !!
Metka- asiaa hieman alkuperäisen aiheen ulkopuolelta. Nykyisen metka tuen maksatuksesta on valiteltu maksu viiveistä, vielä maaliskuun toisella viikolla nuoren metsän hoidon tuen maksuunpanossa kerrottiin olevan n. 60 päivän viive maksuunpanossa.
Metsäkeskus yllätti, tein metka- tukihakemuksen 13.3 nuoren metsän hoidosta ja maksuvahvistus tuli 27.3, eli käsittelyaika on normaali !
Tällä hetkellä puun hintataso- on hyvä kaikilla tavaralajilla. siinä mielessä ostajat haluavat tehdä nyt kauppaa, ostajilla voi olla parempaa tietoa tulevasta ja pystyvarastoa pidetään siten optimimäärässä.
Hyvä tarjonta ja kaupankäynti voi sekoittaa myös leimikoiden hinnoittelua, kesä- ja talvileimikon hintaero häviää, eli ei haluta maksaa varsinaisesta kesäkohteesta paremmin kun tällä hetkellä yleisesti, tällä hyvitetään sitten talvileimikoiden hintatasoa. Kaupankäyntiin on nyt ollut raaka- ainetta sopivasti tarjolla.
ps. ostotuntemukset Väli-Suomesta ylöspäin !
Tavanomaisia suunnitelmia on toteutumassa myös vuodelle 2025, puunkorjuuta, metsänviljelyä ja taimikonhoitoa.
Loppuvuodesta syntyi kaksi pientä metsäkauppaa- avo ja kuusikon ensiharvennus, olivat sopivasti jo odottamassa hakkuuta, männikössä tyvitervastautia ja kuusikko vielä metka tuen rajoissa.
Hakkuukertymää on tulossa n. 1000 m3, mäntykuvion päätehakkuu 2,5 ha, kuusikon ensiharvennusta 3,5 ha ja vanhan ensiharvennus kaupan lopetus. Keväällä avokuvion muokkaus ja viljely ja kesä- syksylle taimikonhoitotöitä 4-6 ha.
Omana työnä istutus ja taimikonhoito. Taimikontoito on mahdollista järjestellä siihen aikaan kesästä kun metsässä on nautinnollista tehdä rs-töitä !
Mehtäukolta oikea tulkinta moton kuutioinnista. Tukkimittalistalla kertoimien kautta laskettu kuutiomäärä oli oikein kun tukin keskipituus tukkiavauksella oli 49 dm. Jos pituus ylitti tai alitti 49:n keskipituuden kerroin oli + / – 0.0035 mänty, kuusella kerroin oli + / – 0.040.
Siinä olikin sen aikaisella metsäpomolla laskemista kun laski tukkiavaukset ja tilitti mieskohtaiset tulokset käsityönä
No siinä ne ihanneleimikkon tekijät on järjestyksessä ja määritelty. Kaiki leimikot ei kiinnosta kaikkia ostajia, ja yhteistyötä kannattaa vaalia useamman ostajan kanssa.
Yleensä kuidun mitat on pysty- ja hankintakaupoissa on samat 27- 45 dm, silloin kun vapaakatkonta on mahdollista, normaali leimikossa se painottuu neljän metrin tuntumaan keskipituutena, ainakin konehakkuussa.
Hankintakaupassa 27-33 dm on myös hvvä pituus, käsittelyn kannalta. Määrämitta 30 dm on yleensä koivukuidussa (UPM), joka jättää paksua latvaa.
Ps. Pystykaupoissa sellufirmoilla on pihkapuille katkonta painotettu n. maksimipituuteen, ja perusteena oli täydet niput ja turvallinen kuljetus tienpäällä. ….. ?
Metsuri motokuski, sori epätarkka ilmaisu. Sahatavara markkinat maailmalla on muuttuneet, on tullut uusia ostaja maita joissa varsinkin lyhvet mitat kaupankäynnin keskiössä.
Sahurille tämä tarkottaa myönteistä kehitystä, koska rungon tyvi, väliosa ja latva-alueet on uusissa ostajamaissa mahdollista paremmin hyötyntää tukkikertymässä.
”Sahurin mitat” luovutettuna kilpailialle ei vällämättä sisälläkkään sitä kaikkea mitä sahurin omakorjuu pystyy toteuttamaan, silti kansan keskuudessa voidaan puhua, että ”kilpailiallakin” on sahurin mitat.
Tavaralajikauppa josta samasta leimikosta luovutetaan osa eri puunkäyttäjille on kahta mallia. Yleisempää on vain yhden tavaralaji pituuden ja tietyn läpimitta alueen siirtyvän eriloispuun käyttäjälle.
Toinen on ns. sahurin mitat, yleist tukkipituudet, mutta vaikka ne luovutetaan kilpailijalle niissä on yleensä vähemmän pituuksia ja mahdollisuuksia katkoa tukki tarkasti talteen, eli sahuri ei luovutakkaan kokonaan omaa kilpailuetua kilpailialle, vain osan joka on omassa hankinnassa hitaampin kertyvä pituus ja läpimita-alue.