Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,383)
  • mehänpoika

    Ei aloituksessa mitään vikaa ole. Hirvenmetsästys vaan pyyntiluvista vapaaksi tai vaihtoehtoisesti tapporaha, niin päästäisiin kaikista hirvien aiheuttamista riesoista ja vitsauksista. Hirvikärpäset ja punkitkaan eivät olisi borrelioosia levittämässä, kun niiden isäntäeläimet olisivat vähissä.

    Hirvikannan typistyminen voisi Suomessa olla uuden alku myös metsäteollisuuden puuhuollossa ja pitkällä tähtäimellä yhteiskunnan hyvinvointipalvelujen rahoittamisessakin.

    mehänpoika

    Pienaukot on vielä helppo hoitaa taimikonhoidon osalta, mutta noin 20-30 vuoden kuluttua voivat ensiharvennukset viivästyä tai jäädä kokonaan toteuttamatta, koska korjattavalle puulle ei monesti löydy korjaajaa. Raskas korjuukalusto motomittauksineen vaatii entistä suurempia kuviokokoja.

    30 aarin pienaukko korkeamman puuston keskellä antaa ensiharvennuksessa tehopinta-alaa ehkä alle 20 aaria, jolloin saanto jää konekorjuuta ajatellen niukaksi. Monesti erillisenä kuviona sen hakkuu siirtyy viereisen kuvion yhteydessä tehtäväksi.

    Pienaukkohakkuussa voisi harkita jätettäväksi viljavilla mailla raivauspuuston, joka loisi kerroksellisuutta tulevaan metsikköön. Se mahdollistaisi ehkä jatkuvan kasvatuksen soveltamista ko. kuviolle tulevaisuudessa.

    mehänpoika

    Ministeri Koskinen 4.9.2013:
    ””Metsälakiesitys vastaa yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin.

    Eduskunta on käynyt tänään metsälakiesityksestä lähetekeskustelun. Metsälakiin ehdotetaan muutoksia, koska metsänomistajat ja koko metsäala näkevät metsien hoidon ja käytön monipuolistamisen tarpeelliseksi. Metsien monipuolisen käytön odotetaan lisäävän metsistä saatavaa hyvinvointia.””

    – ”Muutoksia” ovat kyselytutkimuksen mukainen metsänomistajien muiden kuin puuntuotannollisten arvojen lisääntyminen, esimerkkinä virkistysarvo. (Hirvenmetsästystä ei tohdi nytkään Koskinen puheessaan Eduskunnalle mainita)
    – Muita ”muutoksia” on metsien hakkaamattomuus ja hoitamattomuus. Lähes 30% metsistä on saanut olla kirveen koskematta 30 vuotta. (Tähän kuvitellaan lääkkeeksi metsien kasvattamisen eri-ikäisenä ilman uudistushakkuita)

    – ”Metsien monipuolisen käytön lisääminen” tarkoittaisi liiketoiminnallisen virkistyskäytön (metsästyssafarit) lisäämisen. Mahdollisten haittojen osalta yhteensovittaminen talouskäytön kanssa (kyllä metsätalous joustaa) kuvitellaan riittävän ratkaisuksi.
    – Lisääntyvän liiketoiminnan odotetaan ilmeisesti poikivan paljon virkistyskäyttöä tarjoavia yrityksiä (konkurssit lisääntyvät), ja se olisi lisäämässä ”metsistä saatavaa hyvinvointia”.

    Onkohan nyt tulossa sellainen metsälaki, mikä ei olisi yhteikunnallisesti hyväksyttävissä? Ainakin lisätyn hirvikannan aiheuttamat hirvikolarit maanteillä lähtisivät nousuun. – Silloin se olisi liiketoimintaa ihmisten hengen ja turvallisuuden kustannuksella, mikä ei olisi millään järkisyyllä hyväksyttävissä.

    mehänpoika

    Ehkä taustalla on metlan tutkimus, jonka mukaan lähes 30% metsistä on saanut olla kirveen koskemattomassa tilassa 30 vuotta. Siitä metsälakiesityksen arkkitehdit haluavat päätellä, että huomattava osa hakkaamattomuudesta johtuisi metsänomistajien tyytymättömyydestä nykyisiin metsänhakkuumenetelmiin. Näin jatkuvan kasvatuksen vaihtoehdoksi on haluttu ideoida metsän pienaukkohakkuu silloin, kun metsä ei ole eri-ikäistä.

    Parempi on siis se, että metsää hakataan kuin se, että metsä saa olla kirveen koskematta. Aika näyttää, saadaanko tällaisten hakkuutapojen sallimisella kovin suurta muutosta puun tarjontaan.

    Voi myöskin olla, että riistataloudelliset seikat ovat ohjaamassa metsiemme hoitoa sellaiseen suuntaan, että metsissä olisi tulevaisuudessa entistä enemmän riistalle syömistä ja meiluisia elinympäristöjä.

    Ehkä kuvitellaan, että näin metsiä käsitellen ei syntyisi ollenkaan mitattavissa olevia hirvivahinkoja. Lakivalmistelussa olleet riistapuolen edustajat eivät varmaan halua ajatella sitä, mitä lisääntyvät myrskytuhot, puunkorjuukustannusten lisääntyminen sekä metsäntuoton aleneminen metsänomistajille voivat merkitä.

    mehänpoika

    Jos edellytys pienaukon teolle olisi jo valmis taimiaines, ei hakkuu silloin olisi uudistushakkuuta vaan kasvatushakkuuta, tarkemmin ylispuuhakkuuta.

    mehänpoika

    Metsien uudistamista on jouduttu jo useita vuosikymmeniä tekemään hirvipolitiikan ehdoilla. Tuloksena siitä on ollut kuusenistutusten lisääntyminen rauduskoivun, männyn ja haavan kustannuksella. Tällä menolla ainakin Etelä-Suomen metsät kuusettuvat liikaa kuusenjuurikäävän ja kirjanpainajan leviämisestä sekä teollisuuden raakapuuntarpeista huolimatta. Nykyinen metsälaki on ollut hampaaton vallitsevaan tilanteeseen.

    Tulevan uuden metsälain hyväksyttävyyttä on pyritty laatijoiden puolelta kehumaan vapaammaksi kaikista rajoitteista. Esim. hyväksyttäisiin metsien uudistaminen pienaukkoja (alle 0,4 ha) käyttäen. Myös jatkuva kasvatus hyväksyttäisiin yhtenä metsien käsittelymuotona ja monta muuta vastaavaa.

    Varsinkin nuo kaksi edellä mainittua on ilmeisesti ajateltu hirvipolitiikan kannalta hyödyllisiksi. Eihän metsiä noin käsitellen pysty tekemään hirvivahinkojen korvaushakemuksia, vaikka vahinkoja koivun ja männyn taimille tulisikin. Tältä osin metsälakiesitys tähtää hirvivahinkotilastojen kaunistumiseen myös VMI:n tulosteissa.

    Tuntuukin siltä, että uusittavaa metsälakia ja metsäohjelmia ovat olleet ideoimassa läheisesti hirvikannan hoitosuunnitelmaa laatineet henkilöt. Mm alueellisessa metsäohjelmassa on maininta, että metsätalouden kehittämiskeskus laatii metsänuudistamisen ohjeet rikkaan hirvikannan alueille. Kertaalleen ne on jo laadittu.

    mehänpoika

    Metlan viime kesänä julkistama tutkimus, että metsistä lähes 30% on saanut kasvaa kirveen koskematta on ilmeisesti tarkoitettu päättäjien keskusteluun sen vuoksi, että metsälakiesityksen viimeiseen pykälään sisältyvä kansallinen ja alueellinen metsäohjelma, sekä niiden mukana metsien käytön monipuolistamisen lisääminen hirvisafareineen, tulisivat vähin vastaväittein mukaan metsälakiin.

    Eduskunnassa hyväksyttyä lakia, johon muutoksia on ajateltu tehtäväksi pelkillä ministeriön asetuksilla, on hyvin vaikea saada korjatuksi vaikka tarvettakin ilmenisi. Siitä hyvänä esimerkkinä on Esko Ahon hallituksen hallitusohjelmaan kirjattu metsästyslaki ja sen läpivienti kissapykälän avulla Eduskunnassa. Siitä on yli 20 vuotta kärsinyt puuntuotanto, metsäteollisuuden kilpailukyky sekä Suomen kansantalous velkaongelmineen.

    Näkyvin haitta liiallisista hirvistä on ollut maanteillä, mistä on melko luotettavat tilastot.

    mehänpoika

    Uutisten mukaan hallitus on hyväksynyt yksimielisesti metsälakiesityksen. Esitys on luovutettu Eduskunnalle. Metsälakiesityksessä korostuvat metsänomistajan oma vastuu ja vapaus.

    Metsälehti MAKASIININ mukaan ko. lakiesitystä on käsitelty jo Eduskunnassa: ”Moni kansanedustaja muistutti metlan viime kesänä julkistamasta tiedosta, jonka mukaan metsistä melkein 30% eli 5 milj. hehtaaria on 30 viime vuoden aikana saanut kasvaa kirveen koskematta. Yhdeksi syyksi siihen arvioitiin tyytymättömyys nykyisiin hakkuumenetelmiin.”

    – Onkohan tieto 30 vuotta tai yli koskematta olleista metsistä saatu kuviokohtaisesta aineistosta vai tilakohtaisesti summattuna? Näistä tulee aivan eri luvut. Esim. hakkuukypsää metsää voidaan seisottaa hyvinkin pitkään vaikkapa ennustettavissa olevan taimikon hirvivahinkovaaran vuoksi.

    Ehkäpä metsälakiesityksessä jatkuvakasvatus ja pienaukkouudistaminen laillisena metsänkäsittelymuotona on pantu tarkoituksella lakitekstiin keskustelua kokoamaan. Näin lain loppupuolella oleva ehkä tulevaisuudessa tärkein pykälä menee lukkoon läpihuutojuttuna kuten meni hallituksessakin. Siinä pykälässä alueelliset metsäohjelmat sidotaan lakiin. Se merkitsisi metsätalouden harjoittamista jatkossakin hirvitalouden ehdoilla.

    mehänpoika

    Puun takaa: ”Koivu voi joutua hirven suuhun hyvinkin pienen hirvikannan aikana.”

    Kerrohan ”Puun takaa”, miksi hirviä pitää olla metsissä niin paljon, että koivuntaimet voivat joutua hirvien syömiksi?

    mehänpoika

    Anton Chigurh: ”On täysin varmaa, että tappiota tulee ja rajusti, kun juurikäävikkö pakoitetaan uudistamaan juurikääviköksi.”

    – Eipä tule paljoa muuta kuin kustannuksi ja tyhjää työtä. Puulajin vaihtaminen ja aitaaminen sähköpaimenella vuosikymmeniksi johtaa pomminvarmasti samaan tulokseen, sillä vaihtelevan lumiset talvet sekä pimeys vaikeuttavat aitaamisen valvontaa ja vievät aitaamisilta tehoa.

    Pelkkä juurikääpää kestävän puulajin käyttäminen nykyisen hirvipolitiikan ja hirvenpyyntiluviolla kahlehditun hirvenmetsästyksen vallitessa on puolestaan liian riskialtista kalliin kustannustason ja heikentyvän raakapuun hinnan vuoksi.

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,383)