Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset
-
Nykyisin on tarpeen tehdä hankintakauppa ja pyytää mahdollisimman suuri käsiraha. Kaupan teossa selviää hinnan lisäksi puutavaran mitat, laatuvaatimukset ja varastopaikka.
Siten valmistautumalla selviävät myös hakkuun ajankohta ja varmuus myöhemmästä mittaamisesta. Itse en lähtisi hakkaamaan hankintapuuta ilman mittaamisen varmistamista jo ennakkoon.
mehänpoika 1.10.2013, 09:22Tätä palstaa seuraa aika moni muukin kuin palstalle kirjoittajat. Se on positiivinen asia. Hyvä olisi, jos mahdollisimman moni kansanedustaja joutaisi kiireiltään lukemaan palstan kirjoituksia, koska esim. metsälakiesitys on parhaillaan Eduskuntakäsittelyssä.
Palstalta voisi saada jotain ajateltavaa, mihin metsäasioita ”demokratian” nimissä nyt ollaan viemässä. Metsänomistajaa ja puuntuotantoa ajetaan entistä ahtaammalle kun kyselytutkimusten pohjalta metsien muut käyttömuodot myös yksityismetsissä asetetaan samalle viivalle puuntuotannon kanssa.
Metsästysharrastus on muuten ihan hyvä harrastus, mutta jossain sen hyväksyttävyyden rajan pitäisi kulkea. Ainakaan sitä ei pitäisi harrastaa ihmisten turvallisuuden kustannuksella, kuten nykyisin tehdään maantieliikenteessä liian tiheän hirvikannan muodossa. Lähes kaikki autoilijat pelkäävät hirvikolaria hyvin paljon, moni kaikkein eniten liikenteessä.
Kun hirvikeskustelu joskus palstalla kiihtyy, ilmestyy kuin tyhjästä joku nimimerkki, joka ilmoittaa olevansa metsänomistaja, mutta hirvivahinkoja ei ole hänen maillaan ilmennyt. Ilmeisesti palstat ovat enemmän metsästyskäytössä. Kirjoituksista saa vaikutelman, että lammasten vaatteissa kirjoittelija onkin susi metsänomistajille.
mehänpoika 30.9.2013, 21:04Jos nyt on valtakunnallinen yhteinen linjaus hirvikannan kasvattaminen, vaikka kaiken järjen mukaan kantaa pitäisi pudottaa reilulla kädellä, niin pitäisi katsoa sen oikeutus.
Hirvieläinkolareita sattuu edelleen vuosittain useita tuhansia, joissa loukkaantuu useita satoja ja muutama menehtyykin. Hirvikannan kasvattaminen merkitsee loukkaantuneiden ja menehtyneiden osalta lisääntymistä, eli hirvikannan lisääjät tekevät toimenpiteensä maantieliikenteessä hirvikolareissa loukkaantuneiden ja menehtyneiden kustannuksella.
Onkohan tähän saatu lupa jostain ylempää? Ainoastaan pyyntiluvista luopuminen hirvenmetsästykssä vapauttaisi hirviporukat ja Suomen riistakeskuksen vastuusta hirvikolareista..
mehänpoika 30.9.2013, 20:42Puun takaa:lle
Pyyntiluvista luopuminen karhun- ja hirvenmetsästyksen osalta on nykyistä käytäntöä selvästi parempi.
mehänpoika 30.9.2013, 13:41Taitaa Metsuri motokuskita olla kärähtäneet hermot? Entteriä ei pitäisi paukuttaa yhtä tiheään kuin hirvimetsällä. Tulee tulokseksi haavikoita.
Haavikoita tulee nykyisillä kaatomäärillä muutenkin liikaa. Alhaisemmalla hirvikannalla myös hirvien kärsimykset jäisivät pienemmiksi niitä metsästettäessä ja myös liikennekolareissa. Hirvikolarit ovat viemässä metsävahinkojen kanssa viimeisiä hyvinvointipalvelujamme.
mehänpoika 30.9.2013, 12:52Metsuri motokuski:
”” Tämä jauhaminen tällä foorumilla voisi pikkuhiljaa loppua vaikka…””Liika hirvien määrä vaikuttaa metsien uudistamiseen jo puulajin valinnan osalta. Metsät kuusettuvat, tautisuus lisääntyy ja metsänhoidolle tulee hirvien vuoksi koko ajan ylimääräisiä kustannuksia. Hirviasian ratkaiseminen olisi perustavaa asia metsätalouden kannattavuuden turvaamiseksi. Yhteiskunnallekin hirvi on pelkkä rasite.
Tämän asian jauhaminen entistä useamman mielipiteen käännyttämiseksi on jatkuvasti tarpeen. Ainakin minä olen läpeeni kyllästynyt hirvenmetsästäjien valheelliseen tiedotukseen. Mukamas ”hirvimiehet tekevät yhteiskunnalle ilmaiseksi arvokasta liikenneturvallisuuden turvaamista ja taimikkotuhojen ehkäisytyötä metsästämällä hirviä”.
– Asia on juuri päinvastoin: Hirvenmetsästyksellä taataan hirvikolareiden ja taimikkotuhojen jatkuminen myös tulevaisuudessa. Metsästetäänhän käytännössä vain tuottoa jos sitäkään.
mehänpoika 30.9.2013, 12:11SDuorittava porras: ””Lupamenettelystä luopuminen ei ole kelvollinen ratkaisu monesti hyvinkin paikallisiin hirviongelmiin.””
Lupamenettely on ollut hirvenmetsästyksessä käytössä tähän syksyyn asti. Suuria ongelmia ja muutospaineita on tästä aiheutunut joka vuosi maanteiden turvallisuuteen, metsätaimikoihin sekä peltovahinkoihin liittyen.
On syytä palauttaa muistiin VTV:n hirvitarkastus 100/2005, jossa todetaan, että nykyinen pyyntilupiin perustuva hirvenmetsästys ei käytännössä toimi. Se johtaa aika-ajoin liian korkeisiin hirvimääriin ja sen mukanaan tuomiin kohtuuttomiin ongelmiin maatieliikenteessä ja metsien uudistamisessa. VTV esittääkin kantanaan, että käytäntöä on tarpeen muuttaa, ja MMM:n olisikin harkittava yhtenä vaihtoehtona kokonaan nykyisestä pyyntilupakäytännöstä luopumista.
Koska vanha järjestelmä ei toimi, olisi käyttöön tarpeen ottaa uudet keinot hirvikannan saattamiseksi kohtuulliselle tasolle. Tähän käyttökelpoisin keino voisi olla luopuminen hirvenmetsästyksessä pyyntiluvista.
mehänpoika 30.9.2013, 07:24Moni kesämökkiläinen ei pysty hyödyntämään hankkimaansa omaisuutta syksyn hirvikärpäsaikaan kärpästen runsauden ja niiden aiheuttaman haitan vuoksi.
Se on hirvestyksen aiheuttamaa virkistyskäytön menetystä. Pitäähän hirvieläinten säädelty metsästys hirvikannat jatkuvasti runsaasti hirvikärpäsen toukkia tuottavana. Borrelioosin on varomaton kansalainen voinut saada kesämökillä virkistäytyessään.
mehänpoika 29.9.2013, 18:13Sittenhän suorittavan portaan metsästysalueilla hirvitilanne alkaa lähestyä kohtuutta. Tilannetta ei vaan missään tapauksessa pidä päästää uudelleen pahenemaan. Se yksikin tappisarvi on takuulla liikaa.
mehänpoika 29.9.2013, 11:28Nyt Eduskunnan käsittelyssä uusittavana oleva metsälaki tähtää selvästi hirvikantojen kasvattamiseen. Puhutaanhan lain esittelyssä metsien monipuolisen käytön lisäämisestä, koska metsänomistajien omaan metsään kohdistuvat arvot ovat kyselytutkimuksen mukaan muuttuneet enemmän virkistyskäyttöä suosiviksi.
Näihin kyselytutkimuksiin ei pitäisi lakien valmisteluissa enemmälti perustaa. Lopputuloshan riippuu kokonaan siitä miten tarkoitushakuisesti kysymykset metsänomistajille on aikoinaan esitetty. Ainakin tämä tehty tutkimus on johtanut valtiovallan kokonaan hakoteille. Nyt Eduskunnan pitäisi hoksata tämä.