Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 1,383)
  • mehänpoika mehänpoika

    Hirvisyönnösten aiheuttamat tyvimutkat istutusmänniköissä ovat yleisiä mutta merkitykseltään ehkä vähäisempiä kuin kuoren syönnistä runkoihin hitaasti kyljestyvät korot. Nekin paljastuvat vasta joskus sahoilla. Siis sellupuuta tulee sahoille hirvituhoaloilta jo nyt ja tulevaisuudessa.

    Ehkä pahin hirvien aiheuttama menetys syntyy silloin, kun hirvet syövät männyntaimikon vuodesta toiseen ”hivuttamalla”. Silloin syntyy enemmän tai vähemmän aukkoisuutta ja lisäksi runkoihin kaikki mahdolliset piilevät viat. Kun latvusto ei ”sulkeudu” jo taimiasteelta lähtien, syntyy runkoihin voimakasta oksaisuutta, kun viereisten puiden varjostus alaoksille on puutteellista. Näin valtaosa järeästäkin männystä päätyy selluksi.

    Lenkuratyvet ovat hyvin harvoin hirvien aiheuttamia. Nykyisin tällaista pääsee harvemmin tapahtumaan, kun paljasjuurisista taimista on valtaosin luovuttu. Valitettavasti männyn istutukset hirvien vuoksi ovat nykyisin hyvin vähissä. Tämä on ollut lisäämässä kuusentaimikoiden hallatuhoja ja latvanvaihdoksia, joista on murheita nyt ja tulevaisuudessa motohakkuissa ja sahoilla.

    mehänpoika mehänpoika

    Takavuosina kun mäntyä enemmän istutettiin, oli istutuksen motiivina istuttaa heinettyvälle maapohjalle tuottoisa ja keväthallaa kestävä puulaji. Koivukuitupuu oli silloin heikosti markkinoitavissa, joten jäljelle jäi mänty. Tottakai karummat maapojat kylvettiin tai uudistettiin luontaisesti männylle.

    Timpan kuvat olivat hyvin tarkoituksenhakuisia, joilla ei ole minkäänlaista todisteluarvoa.

    mehänpoika mehänpoika

    Mitähän uutisessa mainittu ”kansalaisjärjestöjä” koskee? Ehkä kylätoimikuntia, metsästysseuroja ym.

    Mitenköhän näin ollen ”luonnon ekosysteemien toimintaedellytykset” (uutisen viimeinen virke) tulisivat turvatuiksi?

    mehänpoika mehänpoika

    Timppa! Eikös 10 vuoden kuluttua hirvien muuttoliike Venäjän puolella oleville hyville ruokamaille tapahtuisi Suomesta päin, eikä tänne päin?

    Aiemmista viesteistäsi sain kuvan, että mielestäsi hirvet siirtyvät hyvien ruokailumaiden houkuttelemina, ja siinä olisi syy hirvikantojen ennakoimattomalle kasvulle. Eikös silloin tyhjiö muodostu Suomen puolelle, kun hyvät ruokamaat ovat Venäjän puolella?

    mehänpoika mehänpoika

    Timppa:
    ””Viisas varautuu kaikelaisiin olosuhteisiin.””

    – Jos Timpan ajatus olisi loogista, tulisi ”viisaan” metsästäjäorganisaation välttömästi ryhtyä anomaan lisälupia Karjalan kannaksen laajoilta avohakkuualueilta Suomen puolelle tulevien hirvien poistamiseksi

    – Minä kuitenkin luulen, että Venäjän rajan tuntumaan hakatut aukot houkuttelevat hirviä Suomen puolelta sikäläisille paremmille ruokamaille. Jos tämä olisi enemmän totta, olisivat Timpan skenaariot jonninjoutavaa puuron ja vellin sekoitusta.

    mehänpoika mehänpoika

    Ammatti Raivooja:
    ””Tällaisessä puun ylitarjontatilanteessahan niitä hirvensyömiä männiköitä ei edes tarvitse hakata selluteollisuuden…””

    – Kertoisitko Ammatti Raivooja, mistä olet saanut päähäsi, että Suomessa on puun ylitarjontatilanne? Minä olen huomannut lehtien palstoilta, että teollisuus alkaa olla huolissaan kotimaisen puuraaka-aineen riittävyydestä ja varsinkin puun saatavuudesta markkinoille.

    Tuskin näitäkään uusia puunjalostuslaitos- tai laajennuspäätöksiä olisi tullut, jos teollisuus ei olisi ensi varmistanut puun riittävyyttä.

    Jos hirviä ei olisi ollut haittaamassa puuntuotantoa, voisi teollisuutemme kapasiteetti ja kilpailukyky olla nykyistä paljon parempi. Silloin teollisuudella olisi ollut varaa maksaa parempaa hintaa puusta. Myös Oy Suomi Ab:llä olisi voinut mennä muutenkin paljon paremmin kuin nykyisin. Hirvi on vienyt kehitystä yksinomaan alaspäin.

    Sekin pitäisi Ammatti Raivoojan ymmärtää, että metsistämme lähes kolmannes on jostain syystä jatkuvasti taloustoiminnan ulkopuolella. Ylituotannolla ei siten pitäisi enemmälti ratsastaa.

    mehänpoika mehänpoika

    Timpalle:
    Minua jo periaatteessa närästää, jos runsaan hirvikannan puolustelijat antavat metsien uudistamisen ohjeita puuntuottajille. Runsas hirvikanta ja puuntuotanto eivät ole koskaan sopineet yhteen, eivätkä sovi jatkossakaan.

    mehänpoika mehänpoika

    Timpalle!
    Heinettyvät alueet pitää istuttaa metsänuudistamisen onnistumisen varmistamiseksi. Kova olet neuvomaan muita!

    mehänpoika mehänpoika

    Puun takaa:
    ””Liian suuri hirvikanta on ympäristölle aiheutettu vahinko.”” (sivu 3, viesti 9. Painavaa tekstiä nimimerkiltä monessa viestissä tässä ketjussa)

    – On se sitäkin, mutta erikoisesti liian suuren hirvikannan aiheuttama vahinko on erikoisesti maantieliikenteen turvallisuudelle, metsänomistajan menetyksille taimikoistaan ja muista metsänhoidon hirviongelmista sekä metsäteollisuuden puuhuollolle ja yhteiskuntataloudelle aiheutunut vahinko.

    On aivan sama lopputulos kaikille vahinkja kärsineille, jos hirvikanta edes jollakin perusteella saadaan järkevän pieneksi. Ympäristölle aiheutettu vahinko voisi aivan hyvin olla tällainen peruste ja vähemmillä vastaväitteillä perusteltavissa. Metsien kuusettuminen, monimuotoisuuden kärsiminen talousmetsissä ja metsätuhojen lisääntyminen mm. voisivat olla perusteita.

    mehänpoika mehänpoika

    Metsuri motokuski! Älä nyt hulluja puhu! Vai hoitavat MMM:n virkamiehet hirviasioita ”virkavastuulla”? – Eivät taatusti hoida! He hoitavat niitä hirvestystä harrastavien kansalaisten mieleisellä tavalla. Kaikki ”toisinajattelijat” on joko vaiennettu tai niitä pidetään vain perusteettomina mielipiteinä joihin ei ole otettu mitään kantaa.

    Kaikki ”virallinen” hirvitiedotus on keskitetty määrätyille tahoille omaten lähes aina saman liturgian kuin uskonnollisessa hurmosliikkeessä ikään. Siihenkään ei oteta minkäänlaista kantaa jos väitetään, että hirvikolarit ja niissä loukkaantumiset ovat pyyntilupia myöntävien riistakeskusten ja hirvikannan tavoitetiheyksiä suositelleen MMM:n virkamiesten aiheuttamia. Jos tämä ei olisi tosi, se olisi selvää herjausta. Tappi on auki!

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 1,383)