Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 1,383)
  • mehänpoika

    Suorittava porras:
    ””Ihan sama tuntuu olevan sävel näillä, jotka alituiseen valittavat hirvistä tekemättä itse kommentointia suurempia liikeitä tilanteen korjaamiseksi.””

    – Alkutarinastasi vertauksineen en ymmärtänyt hölynpölyäkään.

    Hirviongelman korjaamiseksi siedettävämmäksi olen tehnyt hyvinkin paljon. Olen esittänyt pyyntilupien moninkertaistamista jo vuosikymmeniä sitten. Kun ongelma tuntuu vuosi vuodelta vain pahenevan, olen esittänyt pyyntiluvista kokonaan luopumista. Näitä esityksiä on myös perusteltu, joten ne eivät ole kommentointeja vaan tähtäävät ongelman ratkaisuun.

    Olen myös pyrkinyt perkaamaan hirville mieluisan lehtipuuvesakon taimikoista tarkoituksella, että kasvatettavat taimet säästyisivät paremmin hirviltä. Siis hirviä houkuttelevat pusikot olen poistanut. Näin olen huomannut tekevän monen muunkin hirvituhoista kärsineen.

    Yli 30 vuoteen olen istuttanut vain kuusen taimia. Se on hirvimiesten sanelema juttu.

    mehänpoika

    Liikaa jää Hermannin seuralle hirviä talvelle. Tekvät vain vahinkoa metsille sekä vaaratilanteita ja kolareja liikenteelle. Riittäisi jos jäisi 0,5-1 hirvi tuhannelle hehtaarille. Siihen voisi päästä pyyntiluvista luopumisen ja suden yhteisellä vaikutuksella.

    mehänpoika

    Jos metsien uudistamista eli yleisesti metsänhoitoa on jouduttu tekemään toteutetun hirvitalouden ehdoilla ja kustannuksella, olisi vähintään kohtuullista, että hirvien pyyntiluvista luovutaan ja hirvikanta mitoittuisi luonnon ehdoilla. Myös liikenteen hirvikolarit ovat tuottamuksellisia eli riistakeskusten lupapolitiikan aikaansaannosta.

    mehänpoika

    Hirvenmetsästyksen säännöt ovat perusteellisen uusimisen tarpeessa. Niin mittaviksi hirvistä koituvat haitat ovat muodostuneet liikenteelle, maa- ja metsätaloudelle sekä myös yhteiskunnalle.

    Lähtökohtana ja ohjenuorana tulisi pitää VTV:n hirvitarkastus 2005:n päätelmiä. Siinä esim. esitetään, että tulisi ottaa harkittavaksi loupua kokonaan vuosittain anottavista pyyntiluvista. Hirvikanta on pidetty jo vuosikymmeniä liian suurena.

    Myös metsästäjien tulisi ymmärtää, että esim. raakapuun tuottaminen omassa metsässä turvaa metsänomistajille toimeentulon sekä elintason. Metsäteollisuudelle se turvaa raakapuuta eri tehtaille ja valtiovallalle verotuloja palkkojen ja liikevoittojen osalta eri portaissa.

    Metsästäjille hirvestys on nykyisellään pelkästään heille itselleenkin tappiota tuottava harrastus. Nykyisen suuruiset virkistykselliset arvot saisi metsästäjä huomattavasti pienemmällä hirvikannalla eli mitä metsästä sattuisi kulloinkin löytymään. Näin hirvestys asettuisi paremmin sille kuuluvaan rooliin metsien virkistyskäytössä. Leipä ennen lirkutuksia!

    Nyt avauksessa esiintuoduissa metsästyslain muutoksissa ei ole tuotu esiin tärkeintä muutostarvetta: miten hirvikanta saataisiin lopulta siedettävän alhaiselle tasolle ja pysyvästi.

    mehänpoika

    Metsistä saatavat tulot eivät ole kasvaneet pitkiin aikoihin. Sitävastoin uudistamisen kustannukset nousevat jatkuvasti.

    Tilanne vaatii ihmisten aikaansaamien metsien uudistamisen onnistumisen esteiden poistamisen, mikä vaatii hirvikannan metsästämistä minimiin.

    Alkutuotannolle ja yhteiskunnalle haitaksi paisutettu hirviharrastus on saatettava välittömästi verolle. Verovaroille olisi nyt käyttöä.

    mehänpoika

    Vahinkojen ja riesan aiheuttaja ottaa vastaata ja maksaa ainakin osan kustannuksista.

    mehänpoika

    Jo useita vuosikymmeniä on metsien uudistamisia tehty toteutetun hirvipolitiikan ehdoilla. Rehevimmillä mailla on hirvituhojen pelossa jouduttu istuttamaan lähinnä kuusen taimia. Tämä on monesti keväisin hallanaroilla alueilla aiheuttanut taimiin hallavaurioita, mistä on aiheutunut metsänomistajille ylimääräistä heinimistyötä, lisää perkuutarpeita sekä huonompilaatuisia taimikoita.

    Nykymuotoista hirvenlihan tuotantoa metsänomistajien metsätaimikoissa suorittavat metsästäjät kertovat harrastuksen virkistysarvon olevan heille saatua hirvenlihaa tärkeämpää. Lihanarvoksi kerrotaan nykyisillä kaatomäärillä noin 50-60 miljoonaa euroa vuodessa. Kuitenkaan siitä tai virkistyksestä ei ole metsästäjät tarvinneet maksaa minkäänlaista veroa.

    Tällaisesta vapaamatkustamisesta ja hirvien aiheuttamista metsänuudistamisen haitoista johtuien olisi vähintään kohtuullista pudottaa hirvikanta niin pieneksi, että sillä ei olisi vaikutusta uudistamisen puulajivalintaan, onnistumiseen yleensä tai metsänhoidon kustannuksiin. Sujuu se hirvijahti pienemmilläkin hirvikannoilla.

    Koska hirvi on yhteiskuntataloudellisesti lähinnä rasite ( VTV:n hirvitarkastus 2005), tulisi jahdeissa saatu hirvenliha saattaa verotettavaksi sillä perusteella, että jahtien kustannukset ovat virkistyksellisyyttä eivätkä siten kelpaisi vähennyskelpoisina lihan veropohjaa laskettaessa. Verotuksessa kertyneet varat tulisikin ohjata metsien uudistamiseen sekä varhaishoitoon.

    Toimiva periaate: vahinkojen ja riesan aiheuttaja ottaa vastuuta ja maksaa ainakin osan kustannuksista.

    mehänpoika

    Aika pieni tutkimuksen mukaan tuo syväistutuksen pituuskasvuhyöty 4 kasvukaudessa, vain 10 cm. Normaalisti silloin taimien pitäisi olla mättäissä jo yli metrisiä.

    Mätästystä voidaan tehdä eri toteuttajien toimesta monella eri tavalla ja erilaisissa olosuhteissa. Ojan pohjalta kaivetusta kivennäismaasta moudostetuista mättäistä katoaa huomattava kohouman muodostama etu, jos taimikennon pohja halutaan saada ulottumaan kuntan yläreunaan. Tietysti kuivamisen riski suurenee, jos istutetaan tällaisen mättään harjalle.

    Mielestäni kohteen valinta mättäissä ja huolellisuus työssä ovat yhtä tärkeitä kuin ohjeen mukainen istutussyvyys. Minulla on päinvastaisia havantoja liian syvään (10 cm) hurahtaneiden taimien kasvuunlähdössä. Osa niistä kasvoi hyvin hitaasti ja osa jopa kuivui.

    Esimerkiksi kauhan ulkopohjalla painalletut mättäät oli vaikea istuttaa, ja lis’ksi tiiveys näytti haittaavan myös taimen pituuskasvua. Tästä saisi oman tutkimusaiheen.

    mehänpoika

    Jos kevään ja kesän säillä ei ole osuutta istutettujen ku-tainten uuteen kasvuunlähtöön, niin ehkä istutuksessa käytetyillä pakastetaimilla.

    Kesällä 2015 istutin jo ehkä edellisenä syksynä tai talvella pakastetut ku-taimet juhannuksen jälkeen kesäkuun lopulla, eli tämäkeväisiä taimia lähes 2 kuukautta myöhäisempänä ajankohtana. Silloin kasvuun lähtö, eli silmujen turpoaminen ja latvakasvun virahtaminen, tapahtuivat hyvin hitaasti, ehkä vasta 2-3 viikon päästä istutuksesta. Kasvainten puutuminen näytti silti normaalilta.

    Nyt kasvuunlähtö oli noin 2 kuukautta aikaisemmassa, ja puutuminenkin näytti aluksi aivan normaalilta. Kuitenkin viileän kesäkuun jälkeen valtaosa taimista heräsi heinäkuulla uuteen latvakasvuun. Myös tämän vuoden keväällä istutetuissa ku-taimissa on havaittavissa samanlaista latvakasvun uudelleen heräämistä.

    Onkohan tainten pakastuksella saatu sotkettua tainten normaali kasvurytmi? Maapohja on rehevää, eikä booripitoisia lannoituksia ole tehty kyseiselle kuviolle. Toiselle kuviolle on tehty 10 vuotta sitten terveyslannoitus, mutta uutta pituuskasvua on tapahtunut sielläkin.

    mehänpoika

    Tehokkaasta heinäämisestä voi olla apua myös talvella lumen alla tuhojaan tekevien myyrien ravinnon valinnassa. Nimittäin paljon kesän aikana valoa saaneiden taimien tyvien kuoret voivat kelvata huonommin myyrien ravinnoksi, koska valoa saanut kuori on kitkerämpi, kuten valossa ollut porkkanan yläpääkin on.

    Heinäämisestä voi näin olla apua myös hybridihaavan uudistamisessa. Ovathan taimien tyviosien suojaksi kehitellyt muovisuojat hyvin hankalia ja kalliitakin.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 1,383)