Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset
-
Hirvien metsästys pitäisi säätää vapaaksi vuosittain anottavista pyyntiluvista ja pyyntilupamaksut samalla poistaa. Kun vielä metsästys olisi vapaata tilan rajoista riippumatta, niin olisipa ihme, jos halukkaita metsästäjiä ei olisi riittävästi.
Ilmakuvat todistavat metsien käytöllä aikaansaadun monimuotoisuuden. Vain suojelualueilla näkyy metsien pysähtynyt tila. Monimuotoisuus on hiipunut niissä enemmän.
Ilmastomuutosta ja monimuotoisuuden köyhtymistä meillä kiihdyttää, ilmaston edelleen lämmitessä, metsien jatkuva kuusettuminen. Kuusi ei tulevaisuudessa pysy terveenä ja sen kasvu taantuu. Sen hiilensidonta heikkenee. mikä kiihdyttää ilmaston läpiämistä.
Syytä nykyiseen kehitykseen pitäisi etsiä MMM:n johtamasta hirvipolitiikasta. Se on luonut jatkumon: Nykyinen hirvipolitiikka on jatkunut 1970-luvulta ja vähentänyt luonnon monimuotoisuutta kuusikoita lisäämällä sekä aiheuttanut luontokatoa. Nämä kaikki yhdessä lisäävät metsätuhoja ja vähentävät metsien hiilensidontaa.
Tätä tapahtuu monen pohjoisen valtion alueella ja muuallakin. Sillä on selvästi vaikutusta ilmaston lämpiämiseen eli ilmastonmuutokseen. Miksi tällaista ei tutkita tai tutkimuksia ei haluta julkaista?
Metsiemme monimuotoisuuden uhkana on ollut jo pitemmän aikaa ilmastonmuutos, ei ainakaan metsien avohakkuut ja talouskäyttö.
Mielipiteitä on monenlaisia. Muistaakseni VTV kehotti MMM:tä harkitsemaan luopumista nykyisestä pyyntilupiin perustuvasta hirven metsästyksestä. MMM on ilmeisesti harkinnut. Valitsi suurien vahinkojen tien.
Kannanotot Gla:lta vaikuttivat hirvimiehen kannanotoilta. Vahingot unohtuvat samalla, kun hirvimies kaveeraa muutamassa viestissä.
Nykyinen järjestelmä on pysynyt vahingoista huolimatta käytössä juuri siksi, koska vahinkojen kärsijä ei ole tohtinut loukata muutoin hyvän naapurin, ystävän tai sukulaisen tunteita. Eihän alkoholistillekkaan mennä sanomaan suoraan, että mene katkaisuhoitoon!
Siis käytännössä nykyinen järjestelmä ja hirvien ohjetiheydet ylläpitävät vuodesta toiseen hirvien määrää kriittisellä tasolla liikenteen ja taimikkovahinkojen kannalta.
Nytkin halutaan hirvimyönteisten taholta tiedottaa, että kuuselle uudistaen saadaan metsästä paras tuotto, vaikka ei ole varmuutta siitä, mikä kuusikoiden terveys on esim. 20 vuoden kuluttua. Tutkittua tietoa ei tunnusteta oikeaksi. Kieroilu kukoistaa!
Nytkin tällä keskustelupalstalla halutaan antaa sellainen kuva metsänomistajille ja jopa valtiovallalle, että hirvenmetsästäjät pitävät hirviä metsästäessään hirvikannat sellaisina, ettei vahingot maanteillä ja metsätaimikoissa muodostu kohtuuttomiksi.
Kuitenkin aika-ajoin kohtuuden raja ylittyy. Hirvitiheyksiä ei ole laskettu niin paljon, että luottamus männyn ja koivun viljelyyn olisi kaikkialla palautunut. Se olisi MMM:lle vakavasti otettava asia.
Tarkoitatko mitä tapahtuu ampumisen jälkeen. Vastaus: Hirvi kaatuu ja se käydään pistämässä eli veret lasketaan, jne. Kyllä sinä metsästäjänä tiedät!
Antonin kokemukset hirvenmetsästyksestä vuodesta 1959 viime syksyyn selventävät syitä, miksi jo ennakkoon hyväksyttävillä pyyntiluvilla tapahtuva hirvenmetsästys ei aina toimi. Kuten VTV vuonna 2005 kiteytti, että talvelle jää aika-ajoin ylitiheitä hirvikantoja. Siitä syntyy kohtuuttomia menetyksiä maantieliikenteessä ja metsätaimikoissa.
Männyn ja koivun taimikko on hirvituhoille alttiina maapohjasta ja puulajista riippuen ehkä 8 – 12 vuotta, ehkä VT-pohjalla joskus, ilman 10 vuoden Trico-käsittelyä, jatkuvasti. Siksi metsänomistajat, tämän asian tiedostaen, joutuvat tilaamaan vuodesta toiseen ilmaston lämpenemistä heikosti kestäviä kuusen taimia. Jalostetut rauduksen ja männyn taimet ovat taimitarhoilla vaikeammin markkinoitavia hirvituhon jo kokeneelle.
On metsästysasioista vastaavalta MMM:ltä suorastaan vastuutonta ylläpitää edelleen sellaista hirvien pyyntilupiin perustuvaa hirvenmetsästysjärjestelmää, minkä tuloksena metsät ovat laajasti kuusettuneet, ja ilmastomuutoksen edetessä voi jo lähivuosikymmeninä syntyä kuusikoihin laajojakin hyönteis-, sieni-, kuivuus- tai myrskytuhoja, ehkä myös metsäpaloja.
Tilan rajoista riippumaton hirvenmetsästys, kuten aikoinaan vahinkoeläiminä pidetyillä sudella, karhulla ja ilveksellä oli, toimi silloin hyvin. Petoeläimistä ei ollut silloin kenellekään riesaa, ei myöskään metsälaitumilla käyvälle lypsykarjalle.
Ehkä samanlainen tulos olisi hirvenkin osalla. Kaikki kiittäisivät. Metsien muu virkistyskäyttö ja muun riistan metsästys hyötyisivät. Hirviäkin riittäisi niitä haluaville. Haavikonkin voisi jättää joskus petoelämille metsästystä helpottamaan.
Nopeaa muutosta vaatii puuntuotannon tulevaisuus, ilmastonmuutoksen hillitseminen, maantieliikenteen turvallisuus sekä valtion velan takaisin maksu.
Höpö höpö. Vapaassa hirvieläinten metsästyksessä ei tarvita hirvilaskentoja, vahingot olisivat silloin luonnontuhoja, ja metsästäjät, metsänomistajat sekä autoilijat olisivat tyytyväisiä, myös hameväki. Ehkä ilmastokin kiitäisi. Jäisihän ainakin jonnin joutava autoilla ajelu, viimeisiä vasoja etsiskellessä vähemmälle.
Suomella pienenä valtiona on hyvin rajalliset mahdollisuudet ilmastomuutoksen torjumiseen. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ensimmäisenä. Toisena metsien tuoton ja käytön tehostaminen. Siihen ei sovellu metsien lisäsuojelu tai hakkuiden rajoittaminen.
Tulevaisuudessa talousvaikeudet voivat ajaa ottamaan metsänkäytön piiriin myös suojelualueita. Lahopuukasvattomot eivät lisää monimuotoisuutta tai lajikatoa. Ilmaston lämpeneminen heikentää metsien monimuotoisuutta, ei metsien käyttö.
Pyyntiluvista luopuminen helpottaisi hirvenmetsästystä hyvin monessa asiassa. Silloin voisi puhua valehtelematta hirvikolareiden ja metsävahinkojen osalta hirvien aiheuttamasta ”luonnontuhosta”. Susien kannanhoidollisesta metsästyksestä luopuminen lisäisi luonnontuhon uskottavuutta.
Nykyisellään hirvituho on tosiasiassa hirvimafian tuottamaa. Siksi MMM:n ylijohtajat ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen ja tulos on ollut nähtävissä.