Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 1,383)
  • mehänpoika

    Tämä Kari Löyttyniemen julkaisu vasta vuonna 1982 VMI3:n mukaisista hirvivahingoista (vuodelta 1951-1953), oli päätetty julkaista siksi, kun 30 vuoteen niitä ei ainuttakaan oltu julkaistu. Myöhemmin ne ilmeisesti näkyvät VMI:n metsätuhot-tilastoissa.

    MMM:n osastopäällikön paikat ovat olleet hyvinkin haluttuja Metlan ja RKTL:n eri tehtävissä palvelleille. Hakeneiden samahenkisyys hirvikysymyksissä jo virassaan toimivien osastopäälliköiden ja kansliapäällikön kesken on ratkaissut ketä esitetään nimitettäväksi muiden hakijoiden joukosta. On esim. tapaus, että hyvinkin ansioitunut hakija on jätetty valitsematta, mutta hänen oppipoika (amanuenssi) oli tullut valituksi.

    Ihmettelen suuresti tällaista metsänhoitoon liitettyä politikointia, jolla pyritään turvaamaan harrastuksen jatkuminen tuleville eläkevuosille. Eihän kukaan ole tosissaan vaatimassa kaikkien hirvien lopettamista. Kuitenkin metsästäjäpiireissä hirvikannan alentamisvaatimukset  on katsottu hirvenmetsästyksen loppumiseksi.

    mehänpoika

    Ei näytä paltan lukijoita kiinnostavan MMM:n osuus nykiseen tilanteeseen metsissä, että jalostettuja männyn- tai kuusentaimia eivät metsänomistajat enemmälti uskalla istuttaa. Luulette varmaan että kirjoittelen lämpimikseni. Tässä lisää todisteita:

    Vielä 1980-luvun alkupuolella Riista- ja Kalatalousosaston ylijohtajana toimi Tauno, V. Mäki. Hän ehkä ymmärsi nykyisin tasapuolisemmin hirvieläinten vaikutuksen talouselämään. Hän olisi tyytynyt maltillisempaan hirvikantaan.

    Otavan iso fokus 1975 sivulla 4060 hän kirjoittaa METSÄSTYS-aiheen alla mm: ”Hirviä kaadetaan noin 7000 mutta hirvikannat pyritään kasvattamaan niin suuriksi, että kaatomäärä voitaisiin nostaa 9000:een. Valkohäntäpeuroja kaadettaan 1200”. Viime vuosikymmeninä kaadot ovat olleet luokkaa kymmenkertaiset.

    Vuonna 1982 Metlan tutkija Kari Löyttyniemi tekee yhteenvedon VMI3 inventoinnin yhteydessä kerätystä tiedoista. Sivulla 2.  ”Männyntaimikoiden hirvivahingot 1950-luvun alussa”. ”Kokonaistuhoala mäntyvaltaisissa taimikoissa oli 10 000-15 000 hehtaarin suuruusluokkaa, joka merkitsee noin 2 000-3 000 hehtaarin vuotuista tuhoalaa. Talvehtiva hirvikanta oli vastaavana aikana ollut noin 7 000-9 000 eläntä ja männyntaimikot olivat valtaosaltaan luontaisesti syntyneitä.” Sivulla 7. ”jonkin asteisia hirvivahinkojanoin 150 000 hehtaarin alalla mäntyvaltaisissa taimikoissa.” Viime vuosien hirvituhoalat ovat ehkä luokkaa kymmenkertaiset. Samoin talvehtiva hirvikanta.

    Löyttyniemen tutkimuksista ei RKTL:sä Tauno. V. Mäen seuraaja, Heikki Suomus, ilmeisesti pitänyt, koska hirvivahinkotutkimuksia ei pitkään aikaan tehty. Seurattiin lähinnä yksin Metsälautakunnalle tehtyjä hirvivahinkoilmoituksia. Niitä vertailtiin hyötyihin.

    Löyttymiemi olisi ollut ansioitunut henkilö Mäen seuraajaksi, mutta merkonoomi Suomus sai paikan. Hirvikannat lähtivät huimaan nousuun seurauksineen.

    mehänpoika

    Nykyisen hirvikannan ylläpidossa voi olla MMM:stä käsin hoidettu salaliitto. Olen ollut huomaavinani esim. virkojen täytössä seuraavaa:

    1. Sinne johtaville paikoille on kelpuutettu hirviasiassa vain samoin ajattelijoita. Muut kyseisen tehtävän hoitoon liittyvät ansiot ovat olleet toissijaisia.

    2. Maa- ja metsätalousministeriksi on pyritty aina saamaan metsästysasiossa ns. ”oma mies”. Yleensä paikka on langennut keskustapuolueelle. Samaa asiaa ajetaan takaa myös presidentin vaaleissa. Nimityksen tai vaalin jälkeen on ”oma mies” -arvo varmistettu viemällä valittu hirvijahtiin ja erätulille aivopestäväksi.

    3. Ylivalta ministeriössä on saatu entisessä kala- ja riistaosastossa valinnoilla ja runsaalla miehityksellä.

    4. Tutkimuslaitosten yhdistäminen saman johdon (Luke) alle (Metla ja RKTL mm) poisti lopullisesti hirvipolitiikalle kriittiset kannanotot tutkimustuloksia julkaistaessa. Esim Metsäntutkimus ja Hirvitutkimus (Hirvitutkimus tutkii lähinnä ”hirvien hyötyjä”) melko sopuisasti saman hirvestystä harrastavan johdon alla. MMM tekee päätökset mitä tutkitaan ja mitä jätetään tutkimatta. Tuleekohan tällaisista tutkimuksista puolueetonta ja hyvää tutkimusta?

    2013-2014 valmistunut hirvikannan hoitosuunnitelma on MMM:n rahoittama ja Luke:n tekemä. Sidosryhmiä silmänlumeena mukana.

    Samoin Kansallisen metsäsrategian 2019 päivitys. Siinä vain parissa kohti on hirvi mainittu, mutta peitellysti sanan riista tai metsän virkistyskäyttö-termin alle liiankin usein. Hirviongelmista ei ollut juuri mainintoja.

    Strategia ei sovellu yksityisten metsänomistajien ohjenuoraksi. Vahingollista se on myös luomakunnan tulevaisuudelle.

    mehänpoika

    Ministeri Anttila oli ensin viety mukaan hirvijahtiin ja jahtitulille. Siellä oli Anttila saatu myötämieliseksi metsästäjien hankkeelle. Näin se on ennenkin pelannut.

    Nyt tilanne on muuttunut. Hirvistä on tulossa ongelma myös ilmaston kannalta.

    Nyt metsäkato aiheuttaa merkittäviä ilmasto-ongelmia, mutta Suomi haluaisi niistä eroon EU:ssa. Luke:n tutkimusproessori Raisa Mäkipää: ”Vastuutonta!”

    mehänpoika

    Kesäinen hirvikarja on meillä ehkä 150 000 elukkaa tai enemmän. Ne laiduntavat kesäöinä myös pelloilla. Huomattavan suuri osa nurmirehusta menee jo keväällä hirvien suihin. Syksyllä juuri puintien alla myös kaurapellot ovat hirvien käytössä. Useita prosetteja sadosta menee hirvieläimille.

    Ehkä vastaava prosenttimäärä pelloista voitaisiin metsittää hiilinieluiksi jos MMM saataisiin uskomaan liiallisen hirvikannan vaikutukset peltojen ja metsien hiilinielujen heikentämiseen. Tarvittaisiin tytkimusohjelma mielellään ympäristöministeriön toteuttamana. Luotto on tyystin mennyt MMM:öön

    mehänpoika

    vmt:lle: Jos moni peräkkäinen VMI osoittaa totaalista hirvituhoa olevan luokkaa 200 000 ha, minkä hirvet tuhoneet kehityskelvottomaksi, niin ainakin minä nimittäisin sitä  hirvien aiheuttamaksi metsäkadoksi. Ainakin turvepohjilla tapahtuu runsaitakin päästöjä, ja hiilinielut heikkenevät kun nieluina toimiva metsä ei pääse kehittymään.

    Varsinaista luonnon aiheuttamaa tuhoa, kuten esim myrsky- tai hyönteistuho on, ei metsänomistajan tarvitse metsittää uudelleen.

    Hirven aiheuttamaa tuhoa, eli hirvivahinkoa, varten on MMM:n entisellä kala- ja riistaosastolla aikoinaan kehitelty, ja myöhemmin paranneltu ja silti toimimaton, hirvivahinkojen korvausjärjestelmä, jonka puitteissa on mahdollista myös uusintaistutus ym.

    Nykyisillä hirvikannoilla, mitä ylläpidetään vuosittain anottavien ja sittemmin myönnettyjen pyyntilupien avulla, ovat männyn ja koivun istutustaimet olleet suuressa vaarassa tulla lähimmän 5-10 vuoden aikana ainakin osittain hirvien syömiksi. Siksi nykyinen järjestelmä aiheuttaa hirvituhon, eli ihminen liian vähäisine pyyntiluvillaan.

    Metsät vain jatkavat kuusettumistaan, joten ilmastonmuutokseen sopeutuminen heikkenee.

    mehänpoika

    http://www.yle.fi/uutiset/3-11827740

    (oli eilisaamun uutinen, aukeaa: eu metsäkato suomi)

    LULUCE-asetus: tuli voimaan vuoden alusta.

    ”Metsä aiheuttaa merkittäviä ilmastopäästöjä, mutta Suomi haluaisi ohittaa omansa EU:ssa – Tutkimusprofessori Raisa Mäkipää: – ”Vastuutonta , jos metsäkadon päästöihin ei puututa.”

    Hirvituhoalueita jää oman onnensa varaan. Luokiteltu virheellisesti luonnontuhoksi. Hirvituho on ihmisen aiheuttama, koska metsästystä on rajoitettu ja runsaita hirvikantoja ylläpidetään pyyntilupapolitiikan avulla.

    mehänpoika

    Hirvieläimet aiheuttavat samanlaista metsäkatoa kuin rakentaminen ja turvemaan pellot sekä niiden lisäraivaaminen. Ilmeisesti VMI:n keräämiä metsätuhotietoja ei Suomessa, ainakaan hirvieläinten tuhojen osalta, haluttaisi ottaa hiilidioksiidipäästöissä huomioon, koska ne voisivat olla hyvinkin merkittäviä. Ehkä Ruotsi on samaa mieltä kuin Suomi, mutta EU:ssa on ilmeisesti eri linja.

    Ehkä jo vuosikymmenen ajalta eri VMI:ssä on hirvieläinten tuhoamia tilastoitunut noin 200 000 hehtaaria. Lisäksi eriasteisia hirvituhoja on ollut noin 1000 000 hehtaaria. Tuo 200 000 ha voi olla iso luku siihen verrattuna, mitä menee kakentamisen alle. Lisäsi siitä voi huomattava osa olla turvemailla, joten turvemaan peltojen tai peltoheittojen metsitykset valtion varoin voivat olla rahan haaskausta. Saisihan hirvien aiheuttaman metsäkadon pysähtymään aivan ilmaiseksi. Siinä lisääntyisivät myös hiilinielut.

    Ihmittelen, kun Suomessa metsäkatoon ei lasketa hirvituhoaloja. Kun tuollaisia pinta-aloja pysyy hävitettynä vuosikymmeniä hirvien vuoksi, on kysymyksessä metsäkato. Hirvituho on luokiteltu jo pitkään luonnontuhoksi, jolloin huomattava osa noista alueista jää metsittämättä tuhon jälkeen. Eikä metsän syntyminen ole sittenkään varmaa, kun ohjeen mukaan VT:llekin tulee istuttaa kuusta.

    mehänpoika

    Hirvikannan hoitosuunnitelma on tarpeen päivittää heti! Sille on selkeät perusteet: metsien jo kymmeniä vuosia jatkunut kuusettuminen seurausvaikutuksineen jatkuu, ellei hirvikantoja ratkaisevasti pienennetä. Se olisi ilmastoteko.

    mehänpoika

    Metsuri motokuskille: Vahinkoeläinten hävittämistä varten voi säädöksiä muuttaa. Ensin pitäisi hirvi saada pois riistaeläinten loettelosta vahinkoeläinten luetteloon. Tällaisenaan se aiheuttaa liikaa ilmasto-, monimuotoisuus-, metsätuho- ja liikenneongelmia.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 1,383)