Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset
-
Nykyisellään hirvieläinkannan ylläpito vapaana metsäluonnossa aiheuttaa kuusettumista, mistä johtuen on jo tullut, ja tulee vastakin, ilmaston lämmetessä suuriakin metsätuhoja. Tästä seurauksena on hiilipäästöjä lisää, mikä aiheuttaa ilmaston läpiämistä ja metsätuhoja lisää.
mehänpoika 12.5.2021, 08:50Vaikka metsien hiilinielut ovatkin huomattavasti suuremmat kuin metsistä koituvat päästöt, on päästöjen vähentämisen eteen tehtävä kaikki voitava. Hirvieläimistä suurelta osin johtuva metsien kuusettuminen, jo lähitulevaisuudessa lisääntyvine seurantatuhoineen, pitäisi saada vähenemään. Siihen ehkä auttaisi metsästyslain pikainen muutos: pyyntiluvista ja muista turhista rajoitteista vapaa hirvieläiten metsästys. Hiilinieluja pienentävät haittaelämet eivät tarvitse pyyntilupia.
mehänpoika 1.5.2021, 23:04Ilmaston lämpenemisestä johtuen pitäisi kaikin keinoin välttää kuuselle uudistamista, sillä kuusi on kaikkein alttein hyönteisten, juurikäävän, metsäpalon ja tuulen aiheuttamille metsätuhoille tulevaisuudessa. Kuusen käyttöä puoltaa yksin sen mänyä ja koivua vähäisempi alttius taimikkovaiheen hirvituhoille.
Myöhemmin varttuneet kuusikot voivat kuitenkin mäntyä ja koivua useammin altistua tyviosaltaan hirvien vikuutuksille. Nämä tulisi huomioida taimilajia suunniteltaessa, mutta se on vaikeaa. Hyvin usein istutuksenkin kustannus taimineen on liian tiheänä pidetyn hirvikannan, eli metsästäjien aikaan saamaa.
Nykyisin yleensä istuttamista varten juodutaan muokkaamaan maata ns. kääntömätästyksenä, koska näin taimien kasvu on jatkossa hyvä, eikä perkaustarvetta kehity kohtuuttomasti. Kuitenkin vain harvoille aloille uskaltaa hirvikannan vuoksi istuttaa jalostettuja männyn tai rauduskoivun taimia, vaikka niin pitäisi kaiken järjen mukaan tehdä.
Kaapimisella toteutetun laikutuksen avulla olisi mahdollista saada alueelle ilmainen luontainen rauduskoivikko tai männikkö. Kylvö muommausjälkeen olisi toinen vaihtoehto. Silti puulajin valinta on hirvituhouhkan vuoksi vaikeaa, koska koivu kehittyisi kohta etukasvuiseksi.
Jos sahaa koivut kaikki pois, voi hirvi syödä tai vaurioittaa männyn taimikon. Siksi joudutaan odottamaan lopullista perkausta kunnes koivu on 5-6 metristä eli ohittanut hirvituhoille alttiin koon. Siinä ehtii hirvi tuhota männyn taimistoa ja joskus koivutkin. Ehkä myöhemmin joudutaan täydentämään varjostusta sietävillä kuusen taimilla. Tässäkin tapauksessa taimikon hoitotyö ja mahdollinen kuusen täydennys on hirvitiheydestä johtuvaa turhaa työtä.
Kuusta joudutaan nykyisin istuttamaan aivan turhaan metsästäjien pelkän harrastuksen vuoksi. Näitä ei hirvivahinkoina ole korvannut mikään taho, vähiten hirvivahinkojen korvausjärjestelmä.
mehänpoika 20.4.2021, 21:20Koska hirvi on puuntuotantoalueella selvä vahinkoeläin ,tulisi se ottaa huomioon, kun päivitetään hirvikannan hoitosuunnitelmaa ja metsästyssäädöksiä.
Kun otetaan huomioon myös hirvikannan haitalliset vaikutukset metsien monimuotoisuuteen, hiilinieluun ja ilmastonmuutoksen sopetumiseen, pitäisi hirvien tarpeellisuutta arvioida yksinomaan jajin säilymistä ajatellen.
mehänpoika 27.3.2021, 14:16Hirvieläinten kannoista pitäisi saada rajoitteet uudistettavana olevaan ilmastolakiin. Porojen osalla kysymys on Pohjois-.Suomessa valtaosin elinkeinosta, mutta muiden hirvieläinten kohdalla on kysymys harrastuksesta, kuten riistapäällikkö ministeri Lepälle ilmoitti. Nämä tietysti pitää huomioida.
Kaikilla hirvieläimillä on – ilmastovaikutusten lisäksi – runsaasti muita kielteisiä vaikutuksia metsien puulajivalintaan ja uudistamisen onnistumiseen sekä liikenteeseen. Myös hirvien aiheuttamasta metsien kuusettumisesta, sekä siitä aiheutuvista metsätuhoriskeistä, aiheutuu pitemmällä tähtäimellä runsaastikkin päästöjä. Samalla hiilinielu jää pienemmäksi.
Metsästäjäjärjestöjen hirviharrastus kuitenkin säilynee pienemmällä hirvikannalla, jonka mitoituksessa olisivat metsänomistajien lisäksi mm. ympäristöministeriö.
mehänpoika 26.3.2021, 08:02Kun lukee Metsälehden artikkelin A.Jalkasen linkistä 25.3.2021 11.20 niin näyttäisi siltä, että Hirvikannan hoitosuunnitelma on tarpeen päivittää heti, ottamalla huomioon myös hirvieläinten artikkelissa esiintuodut ilmastolliset haittavaikutukset.
Muista aiheista keskustelu tällä palstalla on nyt toissijaista. Ihmisten elämä katsotaan tärkeäksi myös Korona-lakia säädettäessä. Hirvi vie elämisen mahdollisuuksia monilta.
mehänpoika 25.3.2021, 08:41Näihin Planterin selvityksiin tarvittaisiin suorittavalta portaalta selitys. Miksi MMM ja MTK pelaavat samaan päämäärään hirvikantojen kohottamiseksi vaikka toisin puhutaan ja tiedotetaan?
mehänpoika 24.3.2021, 16:02Planderilta seikkaperäinen selvitys valkohäntäpeurojen oletetuista hyödyistä MMM:n kannalta katsottuna, sekä todellisista vahingoista peurakolareiden muodossa. Ministeriön hirvimiehet laskevat hyödyiksi myös ”jahdeissa saadun lihan laskennallisen arvon”, mutta ilmeisesti veroa metsästäjä ei silti tarvitse maksaa. Jahdin kustannukset kun ovat saadun lihan arvoa suuremmat.
mehänpoika 23.3.2021, 14:46Kyllä kasvissyöjäkin voi olla hirvestysriippuvainen. Ainakin jos on päässyt sopivaan hirviporukkaan ja ehkä myös vastuullisiin tehtäviin siellä.
mehänpoika 23.3.2021, 13:15Jo pitkään asioiden kehitystä seuranneena tiedän, että ko. asia voi hyvinkin olla juuri näin. Ymmärrän hyvin, että sinä, Metsuri motokuski, hirvestystä harrastavana pyrit olemaan epäilevällä kannalla.