Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 1,383)
  • mehänpoika

    Verkkohuppu raivuulle päähän näin viileillä syyskeleillä. Muuten riittää normaali pukeutumine. Huppu estää niin hirvikärpäset kuin ampiaisetkin häiritsemästä työskentelyä. Ampiaisia on vielä nytkin sateelta suojassa olevissa maakoloissaan.

    mehänpoika

    Suorittavalle portaalle turvemaiden kuuselle uudistamisesta ja boorilannoituksesta:

    Boorilannoitus on monesti tarpeen kuusikon latvankuolemisten ja siitä johtuvien päärangan vaihdosten lopettamiseksi myös turvemailla. Aiheetta sitä ei kannata tehdä. Ensin pitää varmistaa boorin tarve. Kuitenkaan kovasti heinettyvillä mailla boorilannoitusta ei pitäisi tehdä taimien vielä ollessa hyvin pieniä, koska heinettyminen voi muodostua entistä suuremmaksi ongelmaksi.

    Kuusentainten hallavahingon näkee selvästi keväällä juhannuksen tienoilla ruskistuneista versojen kärjistä. Se ei yleensä tapa päärankaa, mutta latvasilmut, joskus kaikki, ovat lurpallaan kuin ajokoiran korvat. Boorinpuute kuivattaa latvaosan päärankaa silmuineen ja neulasineen.

    Lehvästöltään lähes sulkeentunut hieskoivuverhopuusto turvemaan kuusentaimikon alkukehityksen aikana estää liian heinettymisen ja hallavauriot sekä haaroittumisen kuusen taimissa. Tätä mahdollisuutta nykyisillä hirvikannoilla ei läheskään kaikissa kohteissa pysty käyttämään, koska hirvi tekee hieskoivuista sinne tänne jääviä puskia.

    Kuusentainten tallaamiset mutalikkoon tai kallelleen ovat toinen hirvien aiheuttama menetys. Kivennäismailla taimi katkeaa hirven sorkan alla tai saa kuoren vikuutuksesta hyvän itämisalusten kuusenjuurikäävälle.

    Mitään etua hirvien tekemästä vesakoiden syönnistä kuusentaimikoissa en parhaalla tahdollanikaan saa mieleeni. Raskaan sorkkaeläimen oleskelu ja liikkuminen kesäaikaan rikkoo kuusen pinnallista juuristoa ja aiheuttaa juurikäävän leviämistä jo nuoriin kuusikoihin. Menetykset paljastuvat vasta tulevaisuuden päätehakkuussa. Kuoren jälttämiset ovat vielä asia erikseen.

    mehänpoika

    Kiitos Korpituvan Taneli ja kisi! Huomattu on ja korjattukin muutamia tunteja sitten.

    Lueskelin juuri tuoretta Metsälehteä. Sivulla 14 Mikko Riikilän kirjoitus, ”Kuusi menestyy myös puolukkaturvekankailla”, herätti ajatuksen, että metla ja sen tutkijat ovat täysin alistuneet nykyiseen hirvipolitiikkaan ja sitä myöten metsänhoito-ohjeisiin hirvien ehdoilla.

    Kirjoituksessa tunnustetaan hirvien syövän turvemailla sinne istutetut männyn taimet, mutta hirvipolitiikka hyväksyen neuvotaan puolukkatyyppiä vastaaville turvemaille jopa istuttamaan olosuhteiden pakosta kuusentaimia. Hyvin ovat hirvimiehet asiansa hoitaneet. Liekkö seuraavilla sukupolvilla kovin onnellinen elämä?

    Toinen hirviin liittyvä ongelma uudistettaessa vähän viljavampiakin turvekankaita kuuselle syntyy siitä, kun hirvet pitävät valtaosan hieskoivikosta hyvin matalana ja kuusentaimet kärsivät monia vuosia keväthalloista. Siinä ehtii vatukko ja horsmikko muun heinän lisäksi haittaamaan pahasti kuusen taimia. Ylimääräistä työtä täydennyksineen joutuu tekemään ja kuusen taimista pyrkii tulemaan monilatvaisia, kun halla vie latvasilmutkin.

    Olisi paljon helpompi hoitaa kuusentaimikko turvemailla ilman hirviä. Hieskoivuista saisi hoidettua sopivan verhopuustun hallan varalle ja tulevaisuuden energiapuuksi.

    mehänpoika

    Jos oletetaan, että hirvikanta saataisiin muutamassa vuodessa alle 20 000 hirveen (kiitos Taneli ja kisi), voisivat maantieliikenteen hirviturmat vähentyä siedettävälle tasolle. Liikenneturvallisuus siis paranisi tuntuvasti.

    Myös metsiemme kovaa vauhtia tapahtuva kuusettumisen voisi loppua. Männylle uudistaminen lisääntyisi karummilla mailla. Viljavat maat voisi turvallisemmin istuttaa rauduskoivulle. Metsien monimuotoisuus paranisi tuntuvasti.

    Taimikoiden hirvivahinkojen vähentyessä metsätalouden kannattavuus alkaisi kohenemaan. Metsän tuotto olisi enemmän kiinni markkinoista.

    mehänpoika

    Liito-orava ei tarvitse ihmisten tarjoamaa ruokaa. Riittää, että on liito-oravalle sopivia ravintopuita. Koivuja, haapoja tai poppeleita sekä joku kuusi. Ehkä lehmus ja tammikin lisäävät ravinnon monipuolisuutta.

    Tärkein asia liito-oravan itsesäilytysvietin osalta on kaupunkien turvallisuus pesimisen ja päiväunien suhteen. Kaupungeista lähes puuttunee villiminkit ja näädät, jotka talousmetsissä ovat saaneet liito-oravakannat melko pieniksi. Pienet näätäeläimet sopinevat samoista koloista verottamaan liito-oravakantaa, mistä oravakin sopii menemään.

    Liito-oravat ovat vuosien kuluessa ensin siirtyneet petoja karkuun pihapiireihin, sittemmin vilkasliikenteisien teiden varsiin. Nyt kaupunki toimii turvapaikkana. Muutaman vuosikymmenen kuluttua tullee arat pienpedot ravinnon perästä kaupunkeihin. Johan huuhkajakin on kotiutunut pulujen perästä useampaan kaupunkiin.

    Harakastakin on tullut muutamassa vuosikymmenessä kirkonkylien lintu, joka joutuu syömään kirsikoita, karviaisia, pehmeitä omenia ja kurpitsoitakin, kun bio-jätteet on lain mukaan pantava piiloon.

    mehänpoika

    Gla tuo esiin, että hoidettu taimikko pärjää paremmin hirvivahinkojen suheen kuin hoitamaton. Tästä on myös tutkimustietoa. Kuitenkaan hirvien aiheuttamien metsävahinkojen kokonaismääriin sillä ei ole merkitystä.

    Sitävastoin hirvikannan leikkaamisella on suora yhteys muodostuneiden hirvivahinkojen kokonaismääriin sekä teillä että metsissä. Siispä pulinat pois ja hirvikantaa leikkaamaan eikä lisäämään kuten nyt on meneillään.

    Metsänomistaja pyrkii uudistamaan metsänsä mahdollisimman tuottoiseksi metsäksi ja mahdollisimman taloudellisesti. Esimerkiksi ylimääräisistä taimikonhoitokerroista pyritään kustannussyistä pääsemään eroon.

    Kehityskelpoisissa taimikoissa pyritään pääsemään taimikkovaiheesta kasvatusvaiheeseen 1-2 taimikonhoitokerralla. Jos männyntaimikosta jouduttaisiin sahaamaan hirvivahingon pelossa taimien välissä kasvava lehtipuuston vesakko kasvatettavan puuston ollessa esim. alle 2 metristä, tulee hoitotyöstä ylimääräinen kulu metsänomistajalle. Olisikohan hirviporukka suosiollinen laskun maksaja? Ehkä olisi viisainta harventaa hirvikantaa eli hakea tarpeeksi pyyntilupia. Yli 3-metrisen taimikon kun voisi perkaus-harventaa kerralla lopulliseen kasvatusasentoon.

    Hirvien liian harvoiksi tai aukkoisiksi syöneet taimikot voivat ilman täydennystä olla kemera-rahoituskelvottomia. Näitä kohteita voi jäädä lopullisesti pusikoitumaan, ellei metsänomistaja itse ole työkykyinen ja aktiivinen. Nämä alueet näkyvät VMI:n tulosteissa, eikä se ole metsänomistajien vika.

    mehänpoika

    Suorittavalle portaalle perustuslain takaamasta turvallisuudesta:

    Liikenteessä turman aiheuttaja joutuu aina edesvastuuseen. Kuitenkin hirviporukat, jotka anovat liian vähän .pyyntilupia, pääsevät kuin koirat veräjästä. Onhan liialliseksi jätettyt hirvikanta ollut lisäämässä hirviturmia. Hirviporukat ovatkin menetelleet perutuslain vastaisesti noudattaessaan MMM:n ohjeita hirvikannan tavoitetiheyksistä.

    Valtiovalta itse on säätänyt perustuslain, ja ministeriö ohjeillaan on saanut vaikutaa ihmisten turvallisuuden vähentymiseen maantieliikenteessä. Sinä olisi tarpeeksi perustetta luopua hirvien pyyntilupakäytännöstä.

    Omaisuudensuojasta, joka on perustuslain mukaan turvattu:

    Maantieliikenteessä autonomistaja joutuu nykyisin itse kustantamaan laajennetun liikennevakuutuksen auto-omaisuutensa varalta jos sattuu joutumaan hirvikolariin. Sekin sotii perustuslakia vastaan, koska hirvikanta voidaan ainakin pyyntilupakäytännöstä luopumalla saamaan turmien osalta riittävän alhaiselle tasolle.

    Metsätaimikoiden hirvivahinkojen osalta omaisuuden suoja on erittäin heikko. Hirvivahinko on ihmisen aiheuttama. Muut hyönteisten tai tuulen aiheuttamat vahingot ovat asia erikseen. Nehän ovat luonnon aiheuttamia tuhoja.

    mehänpoika

    Suiorittava porras mainitsee ”hirvityhjiöt” ja pitää niitä ongelmallisina. Niissä kun pyritään lisäämään hirvikantaa pienentämällä myös rajoittuvien alueiden pyyntilupia. Tämä voi lisätä hirvikantaa ja hirvivahinkoja vielä entisestään.

    Mtk pitää liikenneturvallisuuden parantamista sekä metsätaimikoiden hirvivahinkojen vähentämistä ensisijaisiksi hirvikannan mitoituksessa. Näitä vahinkoja on pyritty vähentämään ja saamaan siedettävälle tasolle jo yli 40 vuotta siinä kuitenkaan onnistumatta.

    Alkuaikoina selitettiin vuosittain Neuvostoliiton puolelta siirtyneistä hirvilaumoista. Myöhemmin selitettiin vasatuoton arvioitua suuremmasta määrästä. Sittemmin sanottiin hirvilaskentojen olevan epätarkkoja ja siksi liian pieniksi jääneiden pyyntilupien olevan olevan vahinkojen syynä.

    Hirvikolareiden saaminen edelleen pienemmäksi on tilaston kustannusten valossa valtiovallan kannalta ensisijaista. Hirvikannan ylläpito niin suurena, että teillä liikkuvat autoilijat ovat hirvien vuoksi vaarassa on lisäksi perustuslain vastaista. Ko. lain 7§:n mukaan ”jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen”.

    Vuotuisten taimikkovahinkojen kokonaismääriä ja merkitystä valtiontaloudelle ei vieläkään ole selvitetty. On vedottu vain vahingonkorvausjärjestelmän olemassaoloon ja mahdollisuudesta vahinkoarviolomakkeen täyttämiseksi ja toimittamiseksi arvioitavaksi. Tässäkin tapauksessa perustuslain 15§ on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi. Sen mukaan ”jokaisen omaisuus on turvattu”.

    Jos perustuslain mukaisia omaisuuden ja turvallisuuden turvaamista ei pidetä ensisijaisina hirvien pyyntilupien mitoituksessa ja leikata hirvikantaa siedettävälle tasolle, tulee hirvenmetsästys vapauttaa pyyntilupakäytännöstä. Jos jahkaaminen jatkuu hirvikannanhoitosuunnitelman pohjalta entiseen malliin saa Suomen perustuslailla pyyhkiä… Sanonko mitä?

    mehänpoika

    Puten mainitsema pyyntiluvista luopuminen lopettaisi pyyntilupamaksujen perimisen, hirvivahingot korvauskäytäntöineen ja hirvikirjoittelun metsänomistajien puolelta. Se kaikki olisi myönteistä.

    Metsästäjäjistä valtaosa olisivat varmaan samaa mieltä, mutta metsästysorganisaation ylin johto olisi jyrkästi vastaan. Vastustus johtuu siitä, kun nykyisen käytännön luojat ovat vielä elossa ja käyvät aktiivisesti hirvimetsällä. Heille on vakuutettu nykyisen järjestelmän olevan hyvän ja toimivan. Heidän elämäntyönsä ikäänkuin valuu hiekkaan, jos heidän elossa ollessaan luovutaan hirvenmetsästyksen pyyntilupakäytännöstä.

    Eräskin MMM:n ylijohtaja kauppaa vielä yleisötilaisuuksissa vanhentunutta Tapiola suuri suomalinen eräkirja-teosta. Hän on yksi kirjan kirjoittajista. Eikö eläkeläinen voisi jo hellittää?

    mehänpoika

    Vaikka tasaisen hirvikannan koosta metsänomistajien ja metsästäjien kanssa pystyttäisiin sopimaankin, ei se takaa pienempiä metsätaimikkovahinkoja tulevaisuudessa. Hirvikannan laskenta ja pyyntilupien myöntäminen jäisivät kuitenkin molemmat metsästäjiä edustavien RKTL:n ja Suomen Riistakeskuksen suhmuroimiksi. Ei tässä ole muuta takana kuin ajan tappaminen ja entisen käytännön jatkuminen.

    Hirvenmetsästäjät saavat taas muutamia vuosia aikaa tehdä havaintoja ja kokemusta uuden käytännön toimivuudesta. Viisainta olisi säätää kiireellä hirvenmetsästys vapaaksi pyyntilupakäytännöstä.

    MTK:n olisi huomattava hyvissä ajoin metsästäjien laatiman hirvenhoitosuunnitelman perimmäinen tarkoitus. Ei vahingot liikenteessä ja metsätaimikoissa sillä vähene että taas sovitaan joku tasaisena pidettävä hirvikannan taso, jota metsästäjät voivat laskennallaan selittää mieleisekseen

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 1,383)