Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset
-
Ei toista yhteskunnalle yhtä vahingollista lakia ole läpäissyt Eduskuntakäsittelyä kuin ylhäältä ohjattu metsästysseurojen vuosittain hakemiin pyyntilupiin perustuva hirvien metsästys. Järjestelmässä metsästysseurojen anomat pyyntiluvat määräävät vuotuisten hirvikolareiden sekä niissä menehtyneiden ja loukkaantuneiden määrän.
Leikitään ihmisten turvallisuudella. Puuttuuko koko järjestelmästä moraali?
Pyyntiluvista luopuminen pienentäisi hirvikantaa ja palauttaisi moraalin hirvenmetsästykseen.
mehänpoika 8.4.2013, 20:21Nimimerkki, ”arto”, kirjoittaa:
””Kyllä metsästys on jalo harrastus ja miten suomen metsien laita olisi jos ei metsästettäis hirviä. olisko karhuja liikaa jos puuttuis metsästäjät.””
Pitäisi artollekin palauttaa mieliin aika ennen metsästäjäjärjestöjen tavoitteellista hirvikannan lisäykseen tähtäävän metsästyspolitiikan käyttöön ottoa. Ei silloin hirvistä ollut kauheasti riesaa kuten nyt. Aikaakaan siitä ei ole kulunut enempää kuin vajaa 50 vuotta.
Sama oli tilanna karhujen ja muiden suurpetojen kanssa. Petojen ja muiden vahinkoeläinten tappamisesta maksettiin jopa tapporahaa.
Siis kaikki liian tiheiden hirvi- ja karhukantojen aiheuttamat ongelmat ovat metsästäjäjärjestöjen aikaansaamia. Ylhäältä annettuja typeriä ohjeita on lyhytnäköisesti noudatettu liian kuuliaisesti.
Hirvimafia on luonut omat moraalikäsityksensä. Niitä tukemaan on valjastettu muunneltua totuutta ja valheellista tiedotusta.
mehänpoika 1.4.2013, 20:50Glan viestiketjun alussa mainitsema ”hirvikärpäskantojen säätely” (pienentäminen) olisi hyvä saada toimenpiteineen mukaan nyt uusittavana olevaan metsälakiin. Ehkä tällä metsien virkistyskäytön arvoa vähentävällä haitalla perustellen voisi hirvien määränkin saada pienemmäksi.
Siis pyyntiluvista vapaa hirvieläinten metsästys olisi perusteltua myös lisättäessä metsien suuria virkistyshyötyjä entisestään. Esimerkiksi suuri osa kesämökkiläisistä on joutunut jättämään hirvikärpästen vuoksi ohjelmistaan syksyiset mökkireissut.
Marjastus, sienestys, metsästys, metsänhoito, hankintahakkuu sekä muu luonnossa liikkuminen elokuun alun jälkeen syksyllä kärsii liian suureen hirvikannan mukanaan tuomista hirvikärpäsistä. Sääliksi käy myös metsäammattilaisten tai maanmittareiden työ hirvikärpäsaikaan.
Kyllä virkistysarvojen tutkijat saisivat jalkautua hirvien talvehtimisalueille karhunmetsästyksen aikoihin. Omakohtaiset kokemukset eivät tule esille kyselytutkimuksilla.
mehänpoika 29.3.2013, 08:36Metsien viekistyskäytön arvottaminen rahassa lienee lähtenyt liikkeelle hirvestyksen aiheuttamille tappioille vastapainon etsimisestä.
Hirvien vuotuisesta kaatotilastosta saadaan keskimääräistä ruhopainoa käyttäen saaliin kilomäärä. Tällä on kerrottu vastaavan lihan a-hinta. Tätä pidetään hirvenlihan laskennallisena arvona, mikä on nykyisin ilmoitettu olevan noin 60 milj. euroa. Tästä on johdettu lisäksi metsästyksen virkistysarvo, joka olisi vielä tätäkin suurempi. Kyselytutkimukset ja naapurimaan käytännyt on vedetty tueksi.
Nyt näiden laskelmien tuella ollaan kehittelemässä matkailuelinkeinoa maaseudulle. Mitenkähän paljon se lisäisi metsänhoidon panostuksia ja metsänomistajien virkistyksen vähentymistä?
mehänpoika 28.3.2013, 08:24Ihmeellistä vatkaamista määritteiden välillä! Oliskohan ollut viisaampaa jättää tämäkin muutos tekemättä?
Aika iso projekti olisi maanmittauslaitoksellekkin merkitä tai muuttaa peruskarttoihin kaikkien jokien nimet näkyviin. Loput olisivat puroja tai noroja.
mehänpoika 27.3.2013, 20:02””Tutkijoiden tehtävänähän on käsitellä asioita tietyn, päivänvaloa kestävän periaatteen mukaan, ei vältellä niitä.””
– Gla:lle täydet pisteet avauksesta! Tällaisia tarkoitushakuisilta tuntuvia tutkimuksia on tehty veronmaksajien varoilla viimeisten vuosien aikana useita. Kaikissa alullepanijana on ollu MMM.Samaa tarkoitusta ajavia tutkimushankkeita on delekoitu Metlan sekä RKTL:n lisäksi Sitralle, PTTL:lle ja TEM:lle. Hankkeiden loppupäätelmissä korostetaan metsätalouden virkistyskäyttöön kuuluvien palvelujen ja niiden ympärille kehitettävän yritystoiminnan suurta vaikuttavuutta yhteiskuntataloudelle. Metsästysmatkailua ei erikoisesti korosteta, koska sillä on korkean hirvikannan vaatimusten vuoksi runsaasti kielteisiä vaikutuksia.
Jos kansa (Eduskunta) hyväksyisi tutkimushankkeiden virkistyskäytön arvottamisen rahassa kyselytutkimuksista johdettuine päätelmineen, olisi ehkä seuraavana hankkeena hirvestysmatkailun luoman yritystoiminnan arvottaminen pienen kokemuksen pohjalta. Metsätaimkoiden hirvivahinkojen osaltahan meillä on MMM:n mielestä hyvin toimiva korvausjärjestelmä.
mehänpoika 26.3.2013, 16:48Kenen mielestä mennään oikeaan suuntaan kun otetaan hirvestyksestä maksu? Ei siinä järki paljoa päätä pakota!
Kuusamon Yhteismetsällekkin olisi paljon edullisempaa saada taimikkotuhoja tekevät tuholaiset pois metsistään muulla keinoin kuin hyväksymällä maillaan kaupallisen hirvestyksen. Pyyntiluvista vapaa hirvestys voisi olla paras keino.
Muutama vuosikymmen sellaista toimintaa, että otetaan hirvestyksestä maksu ja samana vuonna kuitataan hirvituhoista hirvivahinkokorvaukset, vähentää puunmyynnistä saatavat tulot alle kestävyyden vaatimuksen. Eiköhän se ole jo vastoin yhteismetsän säädöksiä sekä vastoin myös ylisukupolvisesti ajattelevien (vähemmistönä) osakkaiden etua.
Hirvethän voivat kuolla melko nopeasti johonkin sairauteen, ja sen jälkeen yhteismetsällä ovat osakkaille maksettavat jako-osuudet pieniä. Se ei ole myöskään yhteiskunnan etu. Päätäntävaltaa käyttävä metsästyksen ylin johto tosin hirvipolitiikallaan ajaa esim. Kuusamon yhteismetsää tähän. Heille henkilökohtaisesti tärkeintä on pitkän tulevan eläkeläisajan runsaat hirvisaaliit.
mehänpoika 26.3.2013, 09:23Metsien bioloogisen monimuotoisuuden turvaaminen:
Hoitamalla metsiä mahdollisimman ”luonnonmukaisesti”, johon tärkeimpänä kuuluisi uudistettavan puulajin valinta maapohjalle parhaiten soveltuvaa puulajia käyttäen.– Tähän ei joka paikassa ole kuitenkaan tunnetun syyn vuoksi mahdollisuuksia. Talousmetsien kuusettuminen siis jatkuu jatkumistaan ja luonnon monimuotoisuus siitä kärsii. Samasta ongelmasta kärsii myös metsien käyttö kestävän kehityksen mukaisesti. Siitä johtuen myös metsien luonnontuhokestävyys myrskyjen, metsäpalojen ja hyöntestuhojen osalta koko ajan on heikkenemässä.
Metsiemme eliölajiston rikastuttaminen on suurelta osin samaisesta ongelmasta kiinni. Metsät pyrkivät yksipuolistumaan ja maaperältään köyhtymään. Korjauksena esittäisin ensin pikaisesti tuuletusta maa- ja metsätalousministeriön johtopaikoille. Muuten ei monimuotoisuutta hävittävä hirvipolitiikka tunnu muuttuvan.
mehänpoika 26.3.2013, 09:00Eilen metsälehti uutisoi puukaupan kääntyneen määrien osalta laskuun. Tänään TV1:n aamulähetyksissä metsäteollisuus ja myös metsänhoitoyhdistys Pohjanmaalta uutisoivat päinvastaista. Toivottavasti puukauppa olisi todella piristynyt!
Jokohan yhteisöveron tiedossa oleva keventyminen on alkanut vaikuttaa raakapuun osalta jopa hienoiseen hintatason vahvistumiseen? Tehdäänhän nyt kevään aikana puukauppaa suurelta osalta ensi syksyn ja jopa seuraavan talven hakkuisiin.
mehänpoika 25.3.2013, 09:04Hirvenmetsästys on monelle mieluinen ja tärkeäkin harrastus. Siinä ei kuitenkaan synny enemmälti pääomia, joilla tuotantoelämää ylläpidetään. Päinvastoin!
Pyyntilupiin perustuvalla hirvenmetsästyksellä nykyisellään aiheutetaan pääomia ja raaka-aineita tuottavalle tuotantoelämälle, esim. maa- ja metsätaloudelle, sen arimmassa vaiheessa niin suuria kustannuksia ja tappioita, että tuotannon kannattavuus on jatkuvasti heikentynyt. Siihen olisi helpolta tuntuva ratkaisu, hirvikannan leikkaaminen pieneen murto-osaan nykyisestä.
Siihen tavoiteeseen ehkä päästäisiin vain hirvien pyyntiluvista luopumisella ja toimivilla metsästysohjeilla. Olisihan metsä valtiolle ylivoimaisesti parempi ja tuottoisampi lypsettävä kuin hirvi. Metsätalouden ja hirvitalouden yhteensovittaminen kun ei suurilla hirvimäärillä millään onnistu. Metsänhoidon kestävyys on liikahirvien vuoksi varsinkin laatupuun kasvattamista ajatellen vaarantunut.
MMM on jo yli 40 vuotta harjoittanut yhteiskunnan edun kannalta vahingollista hirvipolitiikkaa. Siitä osoituksena on VTV:n hirviraportti 100/2005. On käsittämätöntä, että valtiontaloudessa ohjaamistoimet eivät koske MMM:n harjoittamaa hirvipolitiikkaa. VTV:lle ei ole viitsitty lähettää edes lausunnolle Suomen Riistakeskuksen laatimaa Hirvikannan hoitosuunnitelmaa. Siitä voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä. Eihän takana voi olla muu kuin Suomen hirvipolitiikkaan pesiytynyt mafia.