Käyttäjän Matti-x kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Matti-x

    <p>Alkuviikosta kävin metsässä joka on tuhkalannoitettu 7 tai 8 vuotta sitten. Vaikutusta näyttää olevan niin karuilla kuin rehevillä turvemailla. Osa kuvioista oli lannoitettu harventamattomaan metsään joten kasvun parantuminen ei voi olla harvennuksen aiheuttamaa vaan lannoituksen tekemää hyvää. Karuimmilla kuvioilla vanhatkin tasapäistyneet männyt olivat aloittaneet uuden kasvun. Rehevimmillä paikoilla myös heinän ja aluspusikon määrä näytti lisääntyneen</p><p>Kasvu näyttää kyllä lisääntyvän, kannattavuus taas riippuu lannoituksen hinnasta ja takaisinmaksuajasta. Suurempia tykkytuhoja tai muitakaan vaurioita ei vielä näkynyt.  </p>

    Matti-x

    Saako OY vähentää koko tilan hankintahinnan poistoina?

    Matti-x

    Mielellään kai sitä verojakin makselis, sillon ainakin tietää että jotain tienattu. Tähän harrasteluun saa poltettua niin paljon rahaa kun sitä sattuu metsästä tulemaan, ja paljon enemmänkin. Harvojen harrastusten kulut saa verovähennyksiin, tämän saa. Josko sitä sitten ”isona” ottais homman totisemmin ja alkais miettimään touhua kannattavuuden kannalta.

    Matti-x

    Hieman aiheen sivusta liipaten. Verottajahan taitaa nykyään olla nihkeänä mönkijän tai kelkan hankkimisessa metsätalouden käyttöön. Mutta mistä ihmeestä verottaja osaa sen hankinnan vähennyksen torpata? Verottajallehan ilmoitellaan vain numeroita, sen kummemmin erittelemättä. Itsellä on tullut hankittua melkein joka vuosi jotain kalustoa metsätalouden käyttöön, toisinaan useamman tonnin arvoista, eikä niiden hankintojen perään ole verottaja kysellyt. Vai onko tässäkin niin että ei kannata kysellä, helpommin saa anteeksi kuin luvan?

    Jos tarkastus tai lisätietopyyntö tulee ja verottajaa ei jokin hankinta miellytä, mikä on seuraus? Alvi maksuun ja vähennyksistä saatu hyöty maksuun?

    Matti-x

    Olipahan erikoisen hyvin tehty tuo opinnäytetyö! Monesti nuo insinöörityöt on sisällöltään ja kieleltään aikamoista kuraa, mutta tämän eteen oli käytetty ajatusta ja nähty vaivaakin.

    Eipä tuon opinnäytetyön johtopäätös ollut kovin houkutteleva. Jos metsän hankintaan ei tarvitse sijoittaa penniäkään, voi metsässä puuhailulla tulla toimeen. Muuten se on sijoitettuun pääomaan suhteutettuna huonoa sijoitustoimintaa jonka tuottoon voi omalla työpanoksellaan vaikuttaa.

    Jos pinta-alaa on valtavasti, voi raivaussahahommalla ja pottiputkella säästää pitkän pennin, mutta sellaisella pinta-alalla elelee ihan kivasti kun muuttaa itse kuluiltaan halvempaan maahan ja teettää työt ulkopuolisella. Tai antaa luonnon hoitaa.

    Täällä lapissa tarvitaan varmaankin yli tuhat hehtaaria tuottavaa metsää että se vastaa opinnäytetyössä olevaa eteläsavon 250 hehtaaria. Tuhanteen hehtaariin tuottavaa metsäpinta-alaa pitää omistaa maata tuplasti. Sillä pääsee jo komeasti TOP-100 listalle

    Toki kemera-tuet maksetaan hehtaaritaksoilla ja kun pinta-alaa vaaditaan enemmän, tulee kemeraakin enemmän. Mutta ei niillä kemera-rahoillakaan kuuhun mennä.

    Ajatusleikkinä: Minkälaiseen tuloon voisi päästä itse tekemällä, isoilla hehtaarimäärillä ja pelkästään kemeralla ratsastamalla. Taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon tuet taskuun, puusto nurin ja kevyt muokkaus ja antaa uudistua luonnonsiemenellä. Ja kierto alusta.

     

    Matti-x

    Tarkentavana kysymyksenä edelliseen voisi vielä lisätä, että vaatiiko metsätaloudella eläminen jatkuvaa metsätilakauppojen tekoa vai riittääkö nykyinen metsäomaisuus riittävään tienestiin?

    Matti-x

    Nyt tuntuu olevan enemmänkin puheena että kannattaako metsätalous sijoituksena.

    Minua kiinnostaa että kannattaako se ammattina, yritystoimintana kuten muukin yrittäminen.

    Onko tällä palstalla pelkästään metsätalouden tuloilla eläviä? Sellaisia jotka ovat hankkineet metsät puhtaasti ammattia varten, eikä esimerkiksi sijoitukseksi/harrastukseski edellisen työn säästöillä, perimällä tai muun maatalouden kyljessä?

    Kuinka monella onnistuu kulujen jälkeen tienata omasta metsästä joka vuosi edes suunnilleen perusduunarin palkka, eli vaikkapa 25000€ käteen/vuosi. Eläkemaksut ja vakuutukset järkevän tasoisena maksettuna.

    Perustuuko tulo kemeratukiin, hankintahakkuisiin vai pystykauppatuloihin?

    Erityisesti kiinnostaa jos joku on hankkinut metsät ja alkanut päätoimiseksi metsätalousyrittäjäksi lähiaikoina, vaikkapa viimeisimmän 10vuoden aikana.

     

     

    Matti-x

    Eikös tuo tieto ole ollu saatavissa jo hyvän aikaa paikkatietoikkunan kautta. Löytyy puuston määrät ja lajit, ainakin suunnilleen.

    Tieto metsänkäyttöilmotuksistakin löytyy isohkoina ruutuina jo nyt. Minunkin palstan alueelle on hakkuuilmotus tehty. Vielä kun tietäis että kuka ja mille firmalle on myymässä niin vois tarjota omaakin pikkupalstaa harvottavaksi. Yksittäin sitä ei kukaan osta.

    Matti-x

    https://yle.fi/uutiset/3-7425083

    Oisko tuossa vastaus. Taispa olla rovaniemen seudulla kahtena vuonna peräkkäin ja kuuset tosi ruman näkösiä. Joulukuusen löytäminen tuskan takana. Mökkipalstalla näytti olevan ainakin yksi pystyyn kuollut kuusi nuoren mönnikön keskellä..

    Matti-x
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)