Käyttäjän Makarov kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 759)
  • Makarov

    Nehän on aina tilanne kohtaisia nämä asiat. Voihan naapurin metsässä olla koivua tai sitte ei. Voihan kuviot olla omankin metsän sisällä niin pystyt niihin vaikuttamaan. Kannattaa rukopiikinkin kokeilla kyseistä hommaa jos mahdollista, voit yllättyä.

    Makarov

    Kyllä ne huoltotiet saa uudestaan entrata jos sulan aikaan koneet päästää.

    Kyllä se käveleminenkin paljon mukavampaa kamppeitten kanssa on tieuraa pitkin, kun jotakin isoa aukko kävelet kuvion perälle niin kyllä se työstä käy. Myös mönkijällä on näppärä kulkea uria pitkin, tulee samalla helposti kamppeetkin mukana. Artonkin juttuja täällä lukeneena niin ei käy kateeksi kun saa välillä kilometritolkulla kävellä työmaille. Saman huomasin itsekkin kun muille tein. No omilla tiluksille se ei onneksi ole ongelma kun on tieverkostot hyvät. Hyvä tie ja uraverkostohan tuo jo töihin tehokkuutta huomattavasti.

    Makarov

    En minä mitään sekoita. Tarkoitan tulevan taimikon raivaustarvetta. Täällä varsinkin jotkut vierastaa tamppaamista niin lehtipuiden poistolla viimeisessä harvennuksessa sitä voidaan huomattavasti vähentää. Ei synny siemenpankkia saatikka vesomista sillälailla. Tuossa minun kohteella saattaa jopa olla että mennään suoraan taimikonhoitoon ilman varhaisperkkauksia. Toki vielä heinäkin pitää vesakkoa loitolla. Tolopalle sen verran että tuleehan sitä luontaista mutta tuossa minun kohteella siihen voisi mennä yllättävän kauan aikaa. Oli nimittäin yllättävän paljon heinää sinne pukannut. Ne ei ne luontaiset taimetkaan joka paikkaan tule niin kuin Manulle illallinen

    Makarov

    Tänään kävin kahtomassa sitä omaa kuusi/mänty aluetta. Yllättävän tasaisesti oli lähtenyt vaikka kummatkin yhtä aikaa istutettiin, hyvältä näytti. Alueelta hakattiin vielä täystiheä kuusikko josta poistatin viimeisessä harvennuksessa kaikki lehtipuut. Käytännössä vesomista ei juurikaan ollut tullut ja vaikka heinää oli noussut niin sekään ei häirinnyt enää taimien kasvua kun ne olivat kerenneet kasvaa ja vankistua. Istutus toki tehtiin heti hakkuun jälkeen keväällä n.3-4 vuotta sitten.

    Eli tässä tulee samalla hyvä ohje taimikon perustamiseen. Pidä metsä täystiheänä niin vältät heinittymisen,  poista kaikki lehtipuut viimeisessä harvennuksessa ja tee istutus heti hakkuun jälkeen. Tällä keinolla uuden taimikon onnistuminen lähentelee 100%

    Makarov

    Hyvin se muutama hukka mahtuu metsiin juoksentelemaan. Kuuden lauma tässä pyöri niin mukavasti hirven raatoja löyty pitkin ja poikin niiden jäljiltä. Ei ne oikeita vahinkoja aiheuttaneet. Suurempi ongelma ne hirvet on, niitä vois vähän salaakin vähentää niin vahingot pienenesivät.

    Makarov

    Aukkojakin on monen muotoisia vaikka ne olisivat vain 2ha. Jos on 50m leveä aukko niin pituutta kertyy jo 400m. En tarkoita mitään penkkateitä vaan 2-3m kulku uraa johonkin ojan, kuvion tai rajan reunaan. Ei se kokonaispinta-alaan vaikuta käytännössä ollenkaan. Maaperän kantavuudesta riippuen sitä pystyy vaikka autolla ajamaan. Minulla on niitä paljon niin ompa mukava kamppeitten kanssa kävellä tai käydä vilkaisemassa onko viereisellä kuviolla vaikkapa tuulenkaatoja.

    Makarov

    Melko kyynisen oloisia nuo Perkon ulostulot välillä. Voihan sitä asioita hieman positiivisemminkin ajatella.

    Makarov

    Tuossa vielä kun tein metsänhoitotöitä muille niin kävin joitakin firmojen järjestämiä kursseja. Siellä kerran yritin herättää keskustelua uudistöiden kokonaisvaltaisesta hoitamisesta. Olin huomannut kun metsää ihan kohtuullisesti omistan ja kun työmaita lähinnä raivasin niin paljon puutteita niiden toteuttamisesta. Aukkoilla olisi voinut esim. puulaji suhteita tarkemmin miettiä, yksi parannus olisi koskenut huoltourien tekemisiä uudisaloille. Ne olisi palvelleet omistajia ja työntekijöitä eikä olisi muokkauksen yhteydessä maksaneet paljoa. Ei firman henkilöillä riittänyt keskusteluun into, tärkeämpää oli keskustella jättöpuista (haapaa) ja riistatiheiköistä. Nehän ne tietysti nykyään tärkeimpiä ovat ja tuovat metsänomistajille tuloa. No nyt harrastetaan paljon sekaistutusta että on se tuonut tuohon puulaji asiaan parannusta. Silloin kun kursseja kävin niin sitä ei vielä harrastettu vaikkei siitä niin kauan ole.

    Makarov

    Kyllä näissä uudistustöisäkin olisi parannettavaa firmojen toimesta reippaasti. Aika paljon minullekin tulee ihmettelyä käytännössä vuosittain joistakin taimilaatikoista jotka saattaa ajella jossakin tien varressa auringossa kuivumassa ilman kastelua viikon tai pari. Samoin istutuksen laadussa olisi reilusti parantamista. Mhy:kin kouluttaa muutaman tunnin nuoria ja sitten käytännössä ilman valvontaa päästää ne istutustyömailla. Naapurin isäntä kävi muuan vuosi sitten lopettamassa yhden n.30ha työmaan jonka nuoret olivat alottaaneet ja sitä liki kuukauden tehneet. Taimet aukolle valmiiksi jaettuna kuivuneet, liekkö kukaan kertaakaan kastellut. Tunnollisena ja ammattitaitoisena ihmisenä sitten yritti taimia ojissa juottaa ja istuttaa niitä.

    Makarov

    Tuo on totta mitä Mettämies virkkoo. Nuorempana tuli itsekkin laitettua jollekin vaikka 6ha hakkuu alueelle pelkästään kuusta tai mäntyä. Sitten kun näitä alueita varhaisperkkas niin huomasi eroja kuvion kasvupaikkojen suhteen. Siitä oppina osaa katsoa kuvion puulajisuhteita aina maaperän ravinteisuuden mukaan. Monesti jos on muuten mäntykuviota niin saattaa jotku ojien varret tulla laitettua kuuselle tai muita rehevämpiä notkopaikkoja, taikka toisapäin pääsääntöisesti kuusikuviolla. Se tuo myös mukavasti silmälle monipuolisuutta, vielä kun sattuu hyvää raudusta tulemaan johonkin paikkaan.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 759)