Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset
-
Suomen energiankulutus oli viime vuonna 380 TWH (Energiakatsaus 1/2013). Tästä fossiilisilla tuontipolttoaineilla tuotettiin 161 TWH. Puupolttoaineilla tuotettiin 88 TWH. Jos fossiiliset tuontipolttoaineet korvattaisiin puulla, metsien vuotuinen kasvu riittäisi kattamaan kokonaan fossiilisten tuontipolttoaineiden käytön.
Metsäteollisuus on kuitenkin myös suuri sähkön käyttäjä. Eli lopettamalla osa metsäteollisuudesta, riittäisi puuta vielä jalostukseenkin. No onneksi muutaman vuoden päästä saamme lisää ydinvoimaa (nykyinen tuotanto 67 TWH), joten metsäteollisuuden ei vielä kannata laittaa pannujaan kylmäksi.
Se on kuitenkin selvää, että lyhyellä tähtäimellä bionenergiasta ja etenkin tuulivoimasta syntyy kupla, koska mm. USA saa kilpailuetua halvasta maakaasustaan sekä luiskeöljystään. USA ja Kiina antaa vielä tällä ketkellä piut paut koko kasvihuoneilmiölle. Eurooppa ja etenkin Suomi ottaa asian tosissaan ja menettää lyhyellä tähtäimellä vielä lisää markkinoita mikä lisää ennestään työttömyyttä ja mellakoita. Espanjassa on jo hieman herätty, kun rahat eivät riitä kalliisiin aurinkoenergiahankkeisiin, jotka onkin suurelta osin keskeytetty. Ko. maan vientikin on jo lähtenyt nousuun.
Täällä vaan toistetaan poliittista mantraa hiilivapaasta Suomesta ja samaan aikaan lisätään teollisuuden ja kansalaisten kontolle järjettömät määrät turhia kustannuksia (rikkidirektiivi, energiatodistukset, Durban-sopimus, haja-asutusalueiden jätevesisysteemit jne. jne).
Puuenergiaan satsaus kuitenkin kannattaa, koska sillä saadaan nopeimmin korvattua kauppatasetta rasittavaa fossiilisten polttoaineiden tuontia. Valtiovalta on kuitenkin valinnut pääpanostuskohteekseen tuulivoiman lisäämisen ja ajaa alas puuenergiatukia. Eli pian tuodaan Suomeen kiinalaisia tuulimyllyjä fossiilisten polttoaineiden sijasta. Kotimaisethan tuulimyllyt eivät pärjää hintakilpailussa. Eli huonolta näyttää – kiitos Vihreiden tuulivoimaa suosivien linjausten.MaalaisSeppo 17.5.2013, 08:49Eikös tänä vuonna tule maksuun viime vuoden MHY-maksu ja ensi vuonna tämän vuoden. Eli käsittääkseni vasta vuonna 2015 ei maksua tule, jos laki muuttuu ajoissa. Takautuvastihan ei kai maksua voida poistaa.
MaalaisSeppo 16.5.2013, 14:13Lehtipuusta maksetaan niin huonosti, että hehtaarituotto jää alle havupuun. Jos hyvää lehtipuusto on kuitenkin päässyt hyvään kasvuun, niin kannattaa kasvattaa päätehakkuuseen asti. FCS-sertifioinnilla voisi saada hyvässä lykyssä lisähintaa. 5 vuottahan sertifikaatti on voimassa ko. aikana kannattaa lehtipuut hakkuuttaa ja jätää sertifikaatti uudistamatta.
Ehkä tällä konstilla voisi jotenkin kannattaa. Joku vapaaehtoinen, jolla riittää intoa perehtyä asiaan voisi kokeilla. Katselin vähän tietoja ko. sertifikaatista. Vaikuttaa älyttömän työläältä – taitaa tulla hintoihinsa.
MaalaisSeppo 16.5.2013, 07:48Paljonkohan se FSC-sertifiointi maksaa? Metsässäni on liikaakin koivua ja huomattava osa siitä lähestyy päätehakkuuvaihetta. FSC-sertifiointi voisi kannattaa koivuvaltaisissa päätehakkuvaiheessa olevissa metsissä. Siis ensin sertifiointi ja sitten päätehakkuu ja parin vuoden päästä luopuminen FSC-sertifioinnista sekä ylimääräisten jättöpuiden (huom. koivun laatutyvet) myynti.
MaalaisSeppo 4.4.2013, 10:00Eihän Suomen energiankulutusta tarkoituksellisesti alenneta. Se vain alenee, kun teollisuustuotantoa ajetaan alas. Ikävä juttu työllisyyden yms. kannalta.
Suomihan nostaa teollisuuden kustannuksia omin poliittisin voimin koko ajan ja sitten ihmetellään, kun esim. energiavaltainen teollisuus nostaa kytkintä. Esimerkkinä on KELA-maksun poisto ja sen kompensointi sähköveron nostolla. Metsäteollisuushan menetti siinä selvästi enemmän, kuin voitti. Lisäksi onneton rikkidirektiivi, josta saadaan syyttää Valtion virkamiesten torkahtamista ja poliitikkojen sinisilmäisyyttä.
Nykyinen energialinjahan on se, että valtio laittaa kaikki paukkunsa tuulivoimaan ja lisäksi pakottaa sähkön käyttäjät mukaan savottaan. Paljon edullisempi metsäenergia (hinta, työllisyysvaikutukset, tuonnin korvaamisedut jne.) jää mopen osaan (energiatukia leikataan). Eli metsäenergiapuolelle ei ole tämän hallituksen aikana odotettavissa mitään myönteistä kehitystä, mikä on tietysti ymmärrettävää, koska metsänergian käytön lisääminen parantaisi maaseutuväen olosuhteita. Lisäksi nouseva sähkön hinta ajaa edelleen teollisuutta pois. Eli teollisuustyöläiset, joiden joukossa perussuomalaiset ovat vahvoilla ja maaseutuväestö (keskustalaiset) pistetään kyykkyyn.
MaalaisSeppo 18.3.2013, 11:12Hirvikantaa jotkut ehdottavat alennettavaksi 20.000 yksilöön, eli suunnilleen videsosaan entisestä (talvikanta oli 95 000 2011-2012 talvella).
Onkohan kannan alentamistavoiteessa otettu huomioon, löytyykö nykyään riittävästi metsästäjiä hoitamaan homman. Nykyäänkin on joillakin metsästyseuroilla vaikeuksia saada metsästyskiintiötään täyteen ja tulee paljon hukkareissuja. Jos kanta on 20.000, niin hukkareissuja tietysti tulee reippaasti enemmän. Veikkaisin, ettei hirvikantaa saada 20.000 yksilöön nykyisin metsästystavoin, vaikka luvat antaisivat myöten.
Ehkä ainoa keino olisi vapauttaa hirvenmetsästys niin, että kuka tahansa metsästysluvan haltija voisi metsästää myös hirviä maanomistajan luvalla. Ampumakoe kuitenkin pitäisi suorittaa.
Voi olla, että siltikin jäätäsiiin tavoitteesta. n. 50 vuotta sitten ei ollut hirviongelmaa siinä määrin kuin nykyään, kun maaseudulla oli riittävästi metsästykseen sopivia ja halukkaita. Nyt voi kannan alentaminen jäädä jo käytännön syistä haaveeksi. Ketkä sen tekisivät?
MaalaisSeppo 11.3.2013, 09:04Miten niin ei metsään sijoittaja saa riittävää tuloa metsästään. Tuohan on täyttä puppua. Metsään sijoittajahan saa tuottoa sekä puun myynnistä, että metsäomaisuuden arvon noususta. Aivan, kuten osakkeisiinkin sijoittajat. Itse olen hyvin tyytyväinen sijoitukseni tuottoon. Pääosa siitä on tullut tilan arvonnoususta, ei niinkään puun myyntituloista.
Jos metsään sijoittaville asetettaisiin lisävero, jonka tarkoituksena olisi kiihdyttää metsätilojen myyntiä muille sijoitushalukkaille, niin kai samaa samaa sapluunaa pitäsi soveltaa myös muihin omaisuuseriin, kuten osakkeisiin, kesämökkeihin ja asuntoihin. Asunnothan ovat etenkin Helsingin seudulla jumalattoman kalliita. Eritysvero vaan, jos olet asunut yli kymmenen vuotta, niin jopa alkaisi tarjontaa tulla ja asuntojen hinnat laskemaan. Maakunnissa voisi verokeppi tulla vastaan vasta 20 vuoden asumisen jälkeen. Tämä kiihdyttäisi eläkeläisten muuttoa Helsingistä maalle halvempiin asuntoihin ja laskisi Helsingin asuntojen hintoja reippaasti. Valtion verotulotkin kasvaisivat kummasti, kun varainsiirtovero napsahtaisi 10 vuoden välein Valtion kassaan. Nostettaisiin vielä varainsiirtoveroakin reippaasti, niin Valtio rikastuisi niin paljon, ettei kenenkään tarvitsisi käydä töissä.
MaalaisSeppo 28.2.2013, 11:55On se nyt kummallista, että kun Helsingin herrat hieman palauttavat metsäveroja takaisin Kemera rahoina maakuntiin, niin maakunnan miehet kuorossa laulavat, ettei tartte mitään palauttaa. Tämähän on selvä viesti Helsinkiin: Hyvin pärjätään, nostakaa vielä veroja lisää.
Teollisuus toimii toisin. Teollisuuden maksamista veroista palautuu takaisin suurempi osuus, kuin puunmyyntiveroista. Eivät teollisuuden edustajat kuitenkaan esitä kuorolaulua sanoin” Hyvin pärjätään, älkää palauttako veroistamme mitään takaisin”.
MaalaisSeppo 18.2.2013, 15:34Nokian inssejähän on jäänyt työttömiksi. Pistetään ne kehittämään susille panta, joka antaa sudelle sitä suuremman sähköiskun, mitä lähempänä ihmisasustusta se on. Paikannus vaikka GPS:llä. Joka sudelle tällainen panta. Lisävarusteeksi lamautin, jota käytetään, kun pannan paristot pitää vaihtaa.
Susiongelma loppuisi kerralla ja saataisiin hyvä vientituote. Sopisihan se muillekin pedoille ja ehkä ”kotikäyttöönkin”.
MaalaisSeppo 18.2.2013, 11:44Sukupolvenvaihdoshan on metsäalalla jo nykyään hyvin helppoa, jos sekä luopuja, että jatkaja niin haluavat. Metsävähennys tekee suvun sisäisen sukupolvenvaihdoksen edulliseksi. Mielestäni lisäkannustimia ei tarvita.
Joka ei osaa tai halua käyttää nykyisiäkään sukupolvenvaihdosinstrumentteja, niin voi harkita puuhastelua muualla, kuin metsäalalla.