Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset
-
Jesse tuolla edellä jo totesi, että ostajat valitsee FSC:n, jos sitä on tarjolla. PEFC -puusta saa metsänomistaja paremman katteen. Tässä vaiheessa metsänomistajien siirtyminen FSC-sertiin on vähän sama kuin antaisi ehdoin tähden pikkusormen pirulle.
FSC-sertiin kannattaa liittyä vasta jos PEFC-puun myynti alkaa takkuamaan. Toistaiseksi ei siitä näy oireita. Lisäksi uudet sellutehtaat lisäävät myös PEFC-puun kysytää. Ei kannata liikaa ennakoida ja lisätä FSC-puun tarjontaa.
MaalaisSeppo 16.12.2015, 10:42Jos ydinvoiman lisäystavoite pitää paikkansa, niin se on Suomen kannalta hyvä linjaus. Loviisaan uusi mylly ja lämpöputki Helsinkiin. Siinä poistuisi jo n. 1/3-osa Suomen kivihiilenkulutuksesta. Venäläistä puutakaan ei tarvittaisi. Muualla kyllä pystytään käyttämään Suomesta liikenevä puu etenkin, kun otetaan huomioon mm. liikenteen biopolttoaineiden lisääntyvä tuotanto.
MaalaisSeppo 11.12.2015, 10:29Mihinkähän perustuu Annelin näkemys, että hiilensidontakakkua pyrittäisiin syömään? Ko. kakkuhan on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla ja sen kasvaessa on turvauduttu fossiilisiin lähteisiin. Pitää tarkastella kokonaisuutta. Jos hiilinielun kasvua vähentämällä voidaan vastaavasti vähentää fossiilisia päästöjä, niin eiköhän toimenpide ole järkevä.
Joka tapauksessa pitää tehostaa toimenpiteitä mesän pinta-alan ja kasvun lisäämiseksi. Kaikki joutomaat käyttöön. Myös sähkölinjojen kaapelointia tulisi edistää kanavoimalla lisääntyvästä niilinielusta syntyviä Durban-sopimukseen perustuvia säästöjä ko. toimintaan.
MaalaisSeppo 8.12.2015, 15:26Järjettömään Durban-sopimukseen ei olisi pitänyt Niinistön nimeään laittaa. Aikoinaan perusteltiin, että EU sitten korvaa Suomen menetykset. Eipä ole kuulunut.
Durban sopimuskin sivuaa näitä viimeaikaisia lumituhoista johtuneita sähkökatkoksia. Yleisöpalstoillakin vaaditaan sähkölinjojen leventämistä. Eräskin kirjoittaja väitti, ettei se mitään maksa, vaan puunmyyntitulot paikaavat metsänomistajien kulut. Durbansopimus tuo laskelmieni mukaan n. 2000 €/ha maksut Suomelle eli arviolta 6000 km sähkölinjojen levennyksen Durban-hinta olisi n. 12 miljoonaa ecua. Ei mitään järkeä.
MaalaisSeppo 6.12.2015, 10:56Yhteiskuntasopimuksella pyrittiin siihen, että kansantalouden kakku olisi saatu kasvamaan isommaksi pienentämällä yksilöiden siivun kokoa. Näin kohtuullisen kokoisia siivuja olisi riittänyt useammalle, kuin nykymeiningillä.
Tämä ei kaikille sopinut. Tuloksena on kakun koon pieneneminen, mutta siivukoko harvenevalle jakajaporukalle säilyy ennallaan. Joillakin ehkä kasvaakin. Joka tapauksessa herrahisseihin päässeiden ja pääsevien siivukoko niin työnantaja kuin työntekijäportaissa (mm. ammattiliitot) säilyy vähintään ennallaan.
Minulla on sellainen käsitys, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöiden tarkoitus on nimenomaan turvata jäljelle jäävän jäsenistön edut. Mitä harvemmaksi jäsenistö saadaan, niin sitä helpomminhan homma hoituu. Eli herrahissien yläporras saa hommansa helpommin hoidettua ja pystyy paremmin keskittymään vaikka golfin peluuseen.
MaalaisSeppo 3.12.2015, 20:54Jessen viimeisen viestin perusteella voisi päätellä, että hänen lääkkeensä olisi palkkojen nosto. Näinhän kulutuskysyntä kasvaisi. Muistuttaa ikiliikkujan keksimistä.
MaalaisSeppo 3.12.2015, 10:04Minusta tässä yhteiskuntasopimuskeskustelussa on huonosti tullut eesiin mm: seuraavat seikat:
– yrityspuolella kaikki työ työntekijöille tulee työnantajien kautta. Työnantajien on saatava kaupaksi työntekijänsä työ kulloisillakin ehdoilla. On sevästi nähty, että kauppa ei käy. Voi olla, että osasyynä on työehdot. ehkä myös työnantajien heikko myyntitaito. Voihan olla myös niitä työnantajia, joita ei kiinnosta tuotannon lisääminen, kun pärjäilevät nykyiselläkin.
– julkisen puolen rahoitus voi pitkässä juoksussa perustua vain yksityispuolen tuloksiin. Nyt julkista puolta pidetään yllä velkarahalla. Julkisen puolen palkkojen pitäisi seurata yksityisen puolen kantokykyä, kun menee heikosti, niin automaattisesti vastaavasti julkisen puolen palkat laskevat ja vastaavasti nousuvaiheessa nousevat.
Itseäni kummastuttaa lähinnä vasemmiston suunnasta tulleet näkemykset siitä, että palkkojen alentaminen vain pahentaa tilannetta. Jos tämä väittämä pitää paikkansa, niin silloinhan palkkoja korottamalla tilanne paranesi. En usko, että nykyiset palkat ovat optimaaliset. Optimi on joko nykytason ala- tai yläpuolella. Kukaan ei kuitenkaan ole esittänyt, että optimipiste olisikin nykypalkkojen yläpuolella. Kuka ehtii ensiksi?
MaalaisSeppo 24.11.2015, 18:18Sähköt oli tulut ilmeisesti aamulla tai eilen illalla. Viime- ja edellistalvena harvennetuista koivuista oli ainakin 1/3-osa luokilla. Naapurilla nuorempi koivuntaimikko melkein järjestään luokilla. Nyt tulee suoja ja lumet lähtee, mutta toipuvatko koivuista edes osa? Onko kokemuksia.
Viime talvena energiaharvennettu männikkö oli säästynyt tuholta. Vanhemmista männyistä oksia oli murtunut. Ilmeisesti nuoren männyn oksat taipuvat murtumatta, eikä puukaan taivu niin herkästi kuin nuori koivu.
MaalaisSeppo 19.11.2015, 16:22Tammea ole itsekin harkinnut. Luontaista vaahteraa kasvaa jonkin verran eräällä lohkolla. Yksi tammen taimikin oli auton kääntöpaikalla, mutta hävisi ilmeisesti autojen alle. Yhtään tammea ei kuitenkaan ole ainakaan 3 km. säteellä, joten mistähän oli tullut?
Rehevä etelärinne voisi sopia tammelle, mutta ne hirvet. Toivottavasti ei tästä kuitenkaan kehkeydy uutta hirvikeskustelua.
MaalaisSeppo 17.11.2015, 10:22Käsitykseni mukaan käytetty metsävähennys lisätään metsätilan myyntihintaan, eikä myyntivoittoon. Tällä seikalla on merkitystä vain, jos ostohinta suhteessa myyntihintaan on ollut alhainen, jolloin myyntivoitto kannattaa laskea käyttämällä tilan hankintamenona esim. 40 % myyntihinnasta tai oikeastaan 0.4 *(myyntihinta + käytetty metsävähennys). Muistaakseni viimeisimmässä metsäveroillassa verottajan edustaja oli ko. asiaa kysyessäni ko. kannalla.
Sukupolvenvaihtokaupoissahan käytetyllä metsävähennyksellä ei ole merkitystä, koska mahdollinen voitto on myyjälle verovapaata. Kun myyntivoiton verotus on viimeaikoina kiristynyt ja ehkä vieläkin nousee, kannattaa sukupolvenvaihdoskauppa pitää mielessä.