Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 2,961 - 2,970 (kaikkiaan 3,068)
  • MaalaisSeppo

    Ranen kannattaisi selvittää itselleen kuka oli vastuussa Fortumin verkkojen myynnistä. Tuntuisi omituiselta, jos Vihreät tekisivät välikysymyksen omista tekemisistään.

    MaalaisSeppo

    Arvoisa Tamperelainen. Tartuin viestissäsi viittaukseen, että politiikka oli silloin sairasta, kun kotimaiset tahot eivät ostaneet Fortumin sähköverkkoja. Eiväthän poliitikot vastanneet ostopuolesta vaan olivat myyntipuolella mukana. Ostamattomuudesta olivat vastuussa muut tahot (yritykset, instutionaaliset rahoittajat jne.). 8 %:n tuotto ei riittänyt ostoa harkitseville tahoille eikä Fortumillekaan. Fortum havitteli suurempia tuottoja Venäjältä. Kuinkahan käy?

    Siinä mielessä politiikka on sairasta, että Valtion salkusta myydään omistuksia, joiden tuotto huomattavasti ylittää Valtion lainoista maksetun koron. Tämä ennestään lisää lapsiemme maksurasituksia. Päinvastoinhan pitäisi toimia. Valtion pitäisi ostaa edullisilla lainoillaan ulkomaisten menestyvien yritysten osakkeita (esim Caruna, jos ovat myynnissä) ja näin saada tulovirtaa ulkomailta Suomeen, kun vientitulot ovat hiipuneet.

    MaalaisSeppo

    Ehkä kaupunkilainen (Tamperelainen) ei huomannut, että Fortumin sähköverkolle yritettiin pitkään löytää kotimasta ostajaa (mm. työeläkeyhtiöitä laajassa mitassa). Ei vaan iskenyt tulta. 8 %:n tuotto ei kelvannut kotimaislle tahoille. Ulkomaille kelpasi.Tällainen maalainenkin kyllä sen muistaa.

    Eipä silloisesta hallituspuolueista esiintynyt vastarintaa. Mielenkiintoista nähdä, miten oppositiossa olevat silloiset hallituspuolueet reagoivat. Suu supussa?

    MaalaisSeppo

    Tästä Fortumin sähköverkkokaupastahan keskusteltiin ennen kauppaa pitkään ja yritettiin saada sähköverkolle kotimainen ostaja kissojen ja koirien kanssa. Mm. eläkeyhtiöt olivat tapetilla enemmistöomistajina. Mutta ei onnistunut millään. Fortumilla oli lupa myydä, Ilmeiseti ko. lupa tuli tuolloisen Valtion omistajaohjausministerin Pekka Haavisto ohjauksessa. Eli minulla on sellainen käsitys, että Fortum sai myyntiluvan omistajaohjausministerin kautta. Fortumilla oli siis lupa myydä ja myynnistä vastaava ministeri Jan Vapaavuori laittoi toimeksi, kuten pitikin. Perusperiaatehan ministeriöiden toiminnassa on, ettei toinen ministeri torppaa toisen ministerin toimenpiteitä. Nyt hän saa haukut osakseen. Eräs lohtu tässä sopassa on, että maksajat ovat pääasiassa vihreitä arvoja kannattavien kansalaisten asuinsijoilla. Osittain taustalla varmaankin oli myös Valtion rahantarve ja muhkeat osingot. Kaikki oli ja on ilmeisesti vieläkin kaupan. Huomisesta viis veisataan.

    Ehkä Valtion toimet tehdään tarkoituksella epäseviksi, jolloin niistä ei saa pirukaan selvää.

    MaalaisSeppo

    Kova perintövero saa tietysti verotettavat omaisuuserät ja myös omistajat liikkeelle. Jopa jo nykyisen tasoiset perintöverot. Tästähän on esimerkkejä, kute Wahroos, Fazer, Onninen. Halutaanko veropakolaisuutta kiihdyttää?

    Kiinteää omaisuutta ei tietenkään voi siirtää ulkomaille, mutta jos muiden omaisuuserien haltijat muuttavat enenevässä määrin pois, niin kiinteistöjenkin arvo romahtaa. Ylikireässä verotuksessa kiinteistöt vähitellen siirtyvät verovelkojen kautta Valtiolle, mutta mitäpä Valtio niillä tekee. Ei kiinteistö mitään tuota, ellei siitä ole tuloja.

    MaalaisSeppo

    Pitäisi ehkä pohtia, miten Suomi on joutunut tähän tilanteeseen. Vuoteen 2008 asti työsopimusneuvottelut sujuivat kohtuullisen hyvin, kun oli mistä jakaa. Sekä työnantajat ja työntekijät saivat osansa kasvavasta kakusta. Vuoden 2008 jälkeen tilanne muuttui. Vienti tyrehtyi, jolloin yritysten voimavarat eivät enää riittäneet kasvattamaan kakkua siinä määrin, että sekä työnantajat ja -tekijät olisivat tyytyväisiä. Silloin systeemiin otettiin kolmas osapuoli eli Valtio, jonka piikkiin kakun vajaus sysättiin. Eli Valtio alkoi ottamaan velkaa, jotta työmarkkinaosapuolet pysyivät rauhallisina. Näin alettiin siirtää tulevien veronmaksajien voimavaroja nykypolven käyttöön työmarkkinarauhan nimissä. Velkasalkku alkaa olla tapissa, jolloin on ajauduttu tilanteeseen, jossa on valittava kumman tyytyväisyyttä pidetään tärkeämpänä työnantajien vai työntekijöiden. Työnantajat voivat liikkua markinaehtoisesti helpommin maasta toiseen kuin työntekijät muist kansalisista puhumattakaan, joten valinta kai on selvä. Ilman työnantajia ei ole töitäkään.

    Osa veronmaksajista hermostui viime keväänä ja esitti äänestyspäätöksessään, että entinen meno ei enää vetele, mutta ei tajunnut, että kyyti alkaa kylmetä. Tähän kylmenevään kyytiin on hermostuttu ja kansaliset ovat lisääntyvästi alkaneet kannattamaan ajatusta, että josko vielä jatkettaisiin entiseen malliin ainakin vähän aikaa. Tämä on tietysti vielä mahdollista. Kyllä Valtio vielä saa laimaa.

    MaalaisSeppo

    Periaatteessa tukin läpimitan kasvutavoite voisi olla hyväkin, jos se näkyy tukin hinnassa. Jotkut sahat voisivat erikoistua järeän puun käyttöön ja toiset pienempiin. Metsänomistaja voisi sitten optimoida oman tuotantonsa. Joissain tapauksissa järeän puun kasvattaminen tulisi nykyistä kannattavammaksi, kun hinta nousisi järeytymisen mukana selkeämmin.

    Kaikki tämä on jo nyt tietysti mahdollista. Siitä vaan. Osa sahoista voisi heti erikoistua järeään puuhun ja hinnoitella ostonsa riittävän houkutteleviksi. Ei tässä mitään ”sääntömuutosta” tarvita.

    MaalaisSeppo

    Ei onnistu pakottavalla lainsäädännöllä. Metsänomistajia on monenlaisia. Ikä on toisille hidaste. Vammaisuus ja muut vajavaisuudet myös. Ikä- yms rasistiset lait kaatuvat viimeistään EU-tuomioistuimessa.

    Myönteist porkkanalait ovat sen sijaan eri juttu. Esim. määräaikainen verohuojennus metsätilojen myyntivoiton verotukseen. Sukupolvenvaihdoskaupathan ova jo nyt hyvin edullisia, joten sinne ei lisäporkkanoita tarvita. Puustakin on ylitarjontaa, joten miksi tämä esitys.

    Lasken tämän pakkoasian ns. ”hetuloiden heilutus-sarjaan”. Saahan sitä kaikenlaista lämpimikseen ehdotella. Tylsä esitys. Ei edes huumoria mausteena.

    MaalaisSeppo

    Karhunampujien tuomio kumottiin Turin hovioikeudessa. Edellä kuvaelmallani tavalla saa kyllä susia metsästää ”laillisesti”. Kyllä suden saa ampua, kun se alkaa järsimään esim jalkaa.

    MaalaisSeppo

    Talousarvioinnissa on oleellista ottaa huomioon ns. dynaamiset vaikutukset. Tyypillinen esimerkki dynaamisten vaikutusten unohtamisesta on esittää, että nostetaan puun hintaaa, niin verotulot valtiolle kasvavat. Näin tietysti käy, jos myydyn puun määrä ei laske. Eiköhän seurauksena ole puun tuonnin lisääntyminen ja puunjalostustuotteiden viennin aleneminen ja lopputulos lienee valtion kannalta negatiivinen.

    Jos puun hinnan nosto olisi järkevää, yhtä järkevää olisi nostaa palkkoja. Jos työssä olevien henkilöiden määrä pysyisi ennallaan, verotulot luonnollisesti kasvaisivat. Ei kuitenkaan taida tämäkään ajatuskuvio toimia. On selvästi nähtävissä, että työttömyys vain lisääntyy nykyisilläkin palkoilla. Ehkä kannattaisi laskea työvoimakustannuksia.

    Mitä tulee esim. palkkojen alentamisen negatiivisiin vaikutuksiin, niin luonnollisesti kulutus pienenee ja kotimarkkinoiden työpaikat vähenevät. Vastaavasti vientialojen työpaikat voivat lisääntyä. Kotimaista kysyntää pidetään kuitenkin yllä velkarahalla, mutta eihän näin voida jatkaa. Kulutamme nyt lastemme voimavaroja.

Esillä 10 vastausta, 2,961 - 2,970 (kaikkiaan 3,068)