Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset
-
Jokainen saa tietysti valita oman metsäomaisuuden hoitomittarinsa miten haluaa. On myös hyvä, että tuo niihin liittyviä näkemyksiä esiin täällä.
Talouspainotteiset näkemykset ovat olleet hyvin perusteltuja ja ei niitä sen kummemmin ole syytä kritisoida.
Luonto- ym. elämyksiä saa tietysti muidenkin metsistä ilmaiseksi. Ei kuitenkaan omien toimenpiteiden palautetta. Omassa metsässä huomaa kättensä työn jäljen niin hyvässä kuin pahassakin. Palautettahan ihminen myös kaipaa.
Eikös se Juicekin laula, että elämän tarkoitus on ikävän karkoitus.
MaalaisSeppo 14.10.2016, 12:31Eiköhän suurin osa metsänomistajista ole siinä tilanteessa, että perustarpeet saavat kohtuullisesti tyydytettyä. Siis voivat eri tavoin tavoitella mielihyvää. Toiset saavat sen aikaan rahalla ja sen käytöllä. Näiden tavoitteena metsätalouden osalta on lienee siitä saatavan nettotulon maksimointi.
Lukuisalle joukolla metsä, sen hoito ja eri toimenpiteiden vaikutusten seuranta tuo myös mielihyvää. Talous on tietysti hyvä, mutta vain eräs mittari metsänomistuksen järkevyyden suhteen.
MaalaisSeppo 13.10.2016, 22:28Koivu voi olla jesselle hyväkin valinta, kun hirviaitojakin on tottunut järkkäilemään. Jalostetuilla taimilla saa nopeasti ainakin silmäniloa.
Koivun ja kuusen hintaero on revennyt siinä määrin, että rehevillä mailla kuusi tuottaa paremmin. Saven sekaisiin paikkoihin en koivua suosittele. Jos lehtipuuta kasvattaa, haapa kasvaa niissä hyvin. Itselläni on koivua liikaakin. Savipohjilla rauduksistakin tulee ihme venkuroita. Rehevissä morikkorinteissä sen sijaan suoria ja kasvavat nopesti vaikka ovatkin luotaisesti syntyneitä. Jalostetulla taimilla kasvu olisi tosi reipasta. Olisi mukava kokella, mutta sopivaa paikkaa ei vielä ole.
MaalaisSeppo 13.10.2016, 13:45Olen eri mieltä Annelin kanssa. Valtion ei kannata luopua omaisuudesta, joka tuottaa selvästi enemmän kuin valtion velkojen korko.
Edellisen hallituksen aikanahan näin tehtiin. Myytiin tuottavia omaisuuseriä.
MaalaisSeppo 13.10.2016, 12:13Minkä ikäisenä jesse aiot lopettaa istukset, että ehdit vielä päätehakata metsäsi? Vaikea optimointitehtävä edessä.
Yrityspuolella sellaiset yrittäjät, jotka pitävät yrityksensä hyvässä kunnossa saavat niistä hyvät rahat myydessään sen jatkajalle. Huonossa hapessa olevat yritykset menevät halvalla.
Itse aion myydä metsäni ostohetkeen verrattuna selvästi paremmassa kunnossa kuin ostaessani. Kuittaan silloin hyvät rahat ja niin myös jatkaja myöhemmin. Siis ns vin-vin tilanne, joka ajattelutapa vie kehitystä eteenpäin.
MaalaisSeppo 12.10.2016, 11:26Yksi tapa vähentää yksikkökustannuksia on lisätä tuotantoa, jos yksikkökustannukset näin laskevat. Näinhän mm eläinpuolella tehdään. Tuotanto keskittyy ja pienet tippuvat pelistä.
Metsäpuolella tuotannon keskittyminen harvempien käsiin etenee hitaammin. Tätä kehitystä pyrkii hallituskin edistämään.
Itse uskon, että puun kysyntä uusiutuvana materiaalina lisääntyy siinä määrin, että ylitarjontatilanne loppuu n 5 vuoden jälkeen. Siis laadukkaan puun tuotantoon kannattaa panostaa jo nyt.
MaalaisSeppo 12.10.2016, 09:35Mitenkä harrastelija parantaisi alkutuottajien asemaa? Suostuiko Holmström sorvaamaan paremman sopimusjärjestelmän? Tuskin. Markkinoilla on yksinkertaisesti alkutuotteiden ylitarjontaa muuallakin kuin Suomessa. Yritykset, kuten kuuluukin ostava sieltä mistä edullisimmin saavat.
MaalaisSeppo 11.10.2016, 16:10Holmströmin sopimus mallit eivät juurikaan hetkauta tavallisia tallaajia. Sen sijaan hänen apprikointinsa euron suhteen ja Suomen talouden kyvyttömyys uudistua kylläkin.
Euronhan piti tuoda selkeyttä ko maiden talouden hoitoon. Myös Suomen piti hyötyä siitä. Alkuun homma pelittikin kohtuullisesti. Sitten maiden velkavankeus johti pelisääntöjen ailahteluun ja nyt ei Erkkikään pysy kärryillä.
Suomen rakenteiden uudistamisen hitaudesta hän on huolissaan. Nythän udistamistoimenpiteitä lykätään tai hidastellaan. Mahdollisuuden tähän antaa halpa lainaraha. Otetaan lainaa ja siirretään sen avulla hommaa eteenpäin, kunnes lainahanat menevät kiinni.
MaalaisSeppo 9.10.2016, 14:58Täydentäisin kepan ajatusta, että kannatavuus tehdään ostettaessa niin, että kannattavuuden edellytykset varmistetaan ostettaessa. Jotkut pilaavat kannattavuuden myöhemmin taitamattomuuttaan.
Kepan paletista puuttui metsätilojen myynti. Jotkut tienaavat ostamalla metsätiloja ja myymällä ne kunnostuksen jälkeen.
Omana ajatuksenani on pitää metsä hyvässä kasvukunnossa ja huolehtia mm uudistamisesta sekä myydä tila voitolla, kun en enää pysty sitä hoitamaan. Joidenkin ajatuksena on maksimoida hakkuut ja minimoida hoito sekä jättää heikossa hapessa oleva metsä jälkipolvien murheeksi.
MaalaisSeppo 9.10.2016, 10:34Näädän laskelmien perusteella vaikuuttaa kannattavalta ostaa hakkuuraiskioita ja laittaa ne kasvukuntoon. Varaston kiertonopeus on tällöin todella pitkä. Ehkä voisi kannattaa myydä kunnostettu tila esim 15 vuoden jälkeen. Mitenkähän kannattaisi?
Näädän laskelma tukee käsitästystäni, että päätekakkuuaukon omistajan kannattaa ainakin kasvuisilla maapohjilla varmistaa uuden metsän kasvu, eikä jättää sitä siilleen.
Näätä päätyi laskelmissaan kohtuulliseen tuottoon. Nythän velkaraha on halpaa. Siis velkavivulla oman pääoman tuottoa voi vielä nostaa huomattavasti. Siitä vaan ostamaan hakkuaukkoja, jos niitä saa edullisesti.