Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset
-
Eipä ole järeän puun tarvitsijat ilmoitelleet itsestään. Vaikea myydä, jos ostajista ei kuulu mitään.
MaalaisSeppo 29.3.2017, 13:52Tämänkin ketjun yhteydessä on tullut esiin, että metsätalouden osalle ollaan sälyttämässä turhan kulutuksen ja muun taloudellisen toiminnan kestävyysvajetta. Metsätalous sinälläänhän on kestävää ainakin hiilen osalta ja kattaa osan muidenkin toimijoiden kestävyysvajeesta.
Metsäalan toimijoiden pitäisi terävämmin tuoda esiin, että kyllä me oman vajeemme hoidamme ja suuren osan myös muiden sekä kysyä mitenkä muut aikovat osansa hoitaa.
MaalaisSeppo 29.3.2017, 12:19Järeydestä en tiedä, mutta puuta metsissä on enemmän kuin yli 100 vuoteen. Vielä kuitenkin sopii lisää ja lisäähän tulee. Vuosi vuodelta puuta on metsissä enemmän kuin yli 100 vuoteen.
Onko puiden järeys jotenkin oleellista? Eiköhän järeänkin puun määrä lisäänny koko ajan.
MaalaisSeppo 27.3.2017, 13:36Tästäkin aiheesta keskustellaan mustavalkoisesti. Tämä dosenttiporukka näkee lausunnossaan metsän nykytilaisena (kasvu 105 Mm3/a, noussut 20 vuodessa n. 40 %) ja on sen perusteella arvioinut, ettei metsien lisähakkuut ole kestäviä. Metsiä omistavat tahot (kuten minä) ovat kyllä valmiita nostamaan puun tuotantoa vaikka tasolle 150 Mm3/a, jos suurimmalle osalle lisäkasvun puista on myös markkinoita. Dosenttiporukka tietysti ottaisi ko lisäkasvun mielellään vastaan, mutta metsänomistajat empivät, koska eivät luota että lisäkasvua voidaan hyödyntää äänekkään dosenttiporukan vaikutuksen takia. Epäillään, että metsänomistajille vastataan, että mitäs kiihdytitte puiden kasvua; myydä ette kuitenkaan niitä saa.
MaalaisSeppo 26.3.2017, 16:13Suodattimen ilmareikien vapaa pinta-ala on hyvin pieni. Voi olla samaa luokkaa kuin kaasarin kurkku.
On otettava huomioon, että suodattimen tukkeutuessa ilman paine ja tiheys kaasarin kurkussa alenee, eli virtausnopeuden on noustava, ellei haluta tehon laskevan. Kun nopeus nousee, nousee kaasarin kurkun painehäviö nopeuden toiseen potenssiin. Eli suodattimen painehäviön kasvu hukkaa sahan tehoa sekä suodattimessa että kaasarissa.
Jo verraten yksinkertaisten fysiikan perusteiden ymmärtäminen auttaa tässäkin tapauksessa. Ilmanputsari kannattaa puhdistaa ainakin joskus. Itse teen sen ehkä liian harvoin.
MaalaisSeppo 26.3.2017, 14:19Suodattimien läpi virtaavan ilman liikuttamiseen vaadittava teho on helppo laskea = paine-ero*tilavuusvirta/hyötysuhde. Kyllä se moottorinkin suodatin jostakin tehonsa nappaa. Kun suodatin likaantuu, painehäviö kasvaa ja terään menevä teho alenee.
Suodattimien painehäviöön vaikuttaa merkittävimmin pienet, suodatinmateriaaliin tunkeutuvat hiukkaset. Karkea sahanpuru ei niinkään, voi jopa rajoittaa pienemmän pölyn pääsyä suodattimen pintaan.
MaalaisSeppo 26.3.2017, 09:37Ehkä tässä ketjussa on liikaa keskitytty päivystävien dosenttien lausumaan, joka kuitenkaan ei johda mihinkään, johtuen mm sen poliittisista kytkennöistä. Koirat haukkuu mutta puukaravaanit kulkevat kiihtyvään tahtiin metsistä tehtaisiin.
Omatoimiset metsänomistajat, kuten minä, varautuvat ilmastonmuutokseen luonnostaan. Tyypillisestihän he kasvattavat metsiään keskimääräistä tiheämpinä. Tämä vähentää ainakin tuulituhoja. Lisäksi sitoo ja varastoi hiiltä tehokkaasti päätehakkuuseen asti.
Sitolkalle tiedoksi, että metsien muuttuminen taimikoiksi on mahdotonta, jos vuotuisesta kasvusta jää 20 – 30 % käyttämättä. Voit itse vaikka kokella omassa metsässäsi. Hakkaat muutaman vuoden kasvua vähemmän ja mittaat onko puustosi lisääntynyt vai vähentynyt.
MaalaisSeppo 25.3.2017, 14:48Myös metsänomistajien puita koskee vahva perustuslain suoja. Eipähän sitä aivan helposti ohiteta dosenttien lausumilla. Puunsa saa myydä nyt ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa koska lystää.
Lausumalla ei ole muuta kuin kunnallispoliittista arvoa. Kohottaa Helsingin Vihreiden itsearvoa ja äänestysintoa.
MaalaisSeppo 25.3.2017, 09:10Metsien hiilitaseeseen vaikuttaa monta muuttujaa. Puusilmäiset dosentit ovat tarkastelleet julkilausumassaan lähinnä hakkuiden lisäämisen vaikutuksia. Metsien kasvun kiihdyttäminen on jätetty pois keinovalikoimasta. Hakkuiden lisääminen ja kasvun kiihdyttäminen kulkevat käsi kädessä. Ellei hakkuita lisätä (rahaa metsänomistajille), niin eipä ole järkeä kiihdyttää puuston kasvua esim tasolle 150 miljoonaa mottia/a, mikä on mahdollista.
Päyvystävien dosenttien kannanotolla on pelkästään poliittista arvoa. Tieteellinen merkitys on olematon, kun tärkein elementti, eli mahdollisuudet lisätä puuston kasvua on jätetty pois. Ehkä allekirjoittaneet eivät ymmärrä siitä mitään.
MaalaisSeppo 24.3.2017, 22:35Metsänomistajat ovat tosiaan paljon vartijana ja metsänomistajissa on potentiaali myös lisätä vartiointiaan. Siis kiihdyttää metsiensä kasvua. Ei kuitenkaan niin, etteivät hyötyisi siitä mitään.
Ei paljon inspiroi panostaa metsänhoitoon, jos päivystävä dosentti vain kiittää kauniisti ja esittää samalla, että eipä työn hedelmiä tule korjata.