Käyttäjän lintumies kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)
  • lintumies

    Töyhtötiainen aloittaa kolonsa kaivuun Etelä-Suomessa ”näinä päivinä” ja viimeistään huhtikuun alussa , ja kolo voi olla täysin valmis jo kuun puolivälissä, jos vain keväiset säät vallitsevat. Keski-Suomessa tämä tapahtuu pari viikkoa myöhemmin.  Hankikantokeleillä aamuisin huhtikuussa lintuja ei näe usein missään, mutta pesinnän yrityksen paljastaa pökkelön juurelle hangelle varissut kaivuupuru. Päivä päivältä sitä kertyy maahan enemmän. Sen avulla tulevat pesinnät on mahdollista löytää. Keino on mitä yksinkertaisin, mutta harva sen tietää. Haudontavaiheessa  maan jo viheriöidessä kolotiaisen pesän löytää vain sattumalta. Tämä kaikki sanottu pätee hömötiaiseenkin, mutta se on ajallisesti tässä kaikessa noin kuukautta töyhtötiaista jäljessä.

    lintumies

    Kuten sanottu  pökkelöt ovat usein sellaisinaan käyttökelvottomia tiaisten kannalta, mutta niistä saa  usein tietyin vähäisin toimenpitein kelvollisia kolotiaisten pesäpaikkoja.  Tarvitaan vain puukko ja mielellään jonkinlainen käsisaha. Nyt   vain etsitään siitä pökkelöstä puukolla tuohen läpi tuikkimalla se lahoisa kohta, johon tiainen pystyy kolon kaivamaan. Tiaisen kolo on vain noin 10 senttiä syvä alaspäin ja puuhun sisäänpäin ei edes läheskään sitä.  Usein tällainen laho kohta pökkelöstä hakemalla löytyy. Pökkelö katkaistaan tämän lahoisan kohdan päältä  noin 10 senttiä  yläpuolelta tulevasta koloreiästä. Vielä  leikataan tuohesta pieni pala  siitä kolon sisäänmenoreiän  kohdalta. Pökkelön päähän tukko sammalta katoksi ja sateensuojaksi.  Näihin tiaiset tulevat yllättävän usein ja näissä kolonteko ei jää kesken liian kovan puun takia.

    lintumies

    Kun  tekee parimetrisen koivukannon kolotiaisille, kestää käytännössä   ainakin kymmenen vuotta, että kanto on  riittävän laho tiaisen kaivaa. Kymmenestä tehdystä kannosta vain yksi tai kaksi lahoaa siten, että niihin voi kolon  kaivaa. Enin osa pökkelöistä kuivuu auringossa liian kovaksi, ja ne lahoavat vain osittain.  Kovettunut koivuntuohi  on jo läpikäymätön este, vaikka sisusta olisi kuinka  laho.  Useimmat pystyssä olevat pökkelöt käpytikka pirstaa yläosistaan piloille  ennen kuin olisi tiaisen vuoro yrittää. Metsässä voi olla  paljon pökkelöitä, mutta kun niitä jokaista läheltä  katsoo ja niitä puukolla tuikkii, huomaa ,  että melkein kaikki ne ovat käyttökelvottomia tiaisten kannalta  ja  että melkein kaikki ne  kaatuvat maahan aikanaan hyödyttämättä tiaisia  mitenkään. Tasaisesti läpilahonnut pökkelö, johon puukko painuu kuin jääkaapista otettuun voihin, on aivan harvinainen asia  metsässä. Niitä  syntyy vain tietyissä mikroilmasto ja kosteusoloissa: ei saisi  olla liian kuivaa eikä liian märkääkään. Mutta käytännön oloissa on mahdoton  tietää, miten  kanto  lahoaa.  Käytännön oloissa pitää vain  nostaa  tehtyä määrää-  20 tekokantoa  sitten aina vähintään.

    lintumies

    Tällä minun  samoilualueellani Pirkanmaan pohjoisosissa on tiedossani seitsemän kanahaukan eri pesintäreviiriä. En ole niihin perehtynyt varsinaisesti, mutta kanahaukka pesii  lähes vuosi, ja poikasia on pesässä aina vähintään kolme. Samalla alueella pesii vuosittain 0-4 hiirihaukkaparia. Poikasia on usein vain yksi. Täydellisiä pesimättömiä vuosia on sillä usein, kun ei ole myyriä. Poikastuotto on ollut enintään kuusi  poikasta jonain hyvänä vuotena.  Jokin löytymätön hiirihaukan pesä voi jossain aina olla.  Niitä on vaikeampi löytää kuin kanahaukan pesiä. Kanahaukka tuottaa joka vuosi vähintään 20 poikasta samalla alueella. Kanahaukka on joka tapauksessa monta kertaa tehokkaampi lisääntyjä. Varmaan kuitenkin suurin osa poikasista kuolee ensimmäisen talven aikaa.

    lintumies

    Kovaa se on korvessa nyt. Mutta mahtavat rekikelit on, kun sotkee. Takapotku-Valmettini on hyytyneenä korvessa, kun etupyörän vanne petti.  Ursuksella pitää yrittää lähipäivinä sitä ylös nostaa ja uutta pyörää sitten metsässä asentaa.  Täysin loppuunajettuja vehkeitä kumpikin. Kaasupullolla  lämpöä traktorin kylkiin, jos vielä käymään lähtisi. Mitään järkeä tässä ei ole taloudellisessa mielessä. Metsänhoitoa ennen muuta. 40 kiintoa olen saanut tienvarteen. Tavoite on noin 70-80. Polttopuuta tulee 20 kiintoa ainakin. Vuosittain olen tehnyt  aina noin 100 kiintoa.

    lintumies

    Olen 20 vuoden ajan liikkunut metsissä etenkin hömö-ja töyhtötiaisten perässä. Siitä olen satavarma, että merkittävin syy näiden kolotiaisten vähenemiseen talousmetsissä on juuri lahopökkelöiden vähyys., siis pula pesänrakennuspaikoista. Kun metsiin vie niitä pökkelöpönttöjä, alkaa pesintöjäkin tulla. Pönttöön töyhtötiaisen saa pesimään vain harvoin ja hömötiaista tuskin koskaan. Purulla täyttäminen  edistää vain jonkin verran asiaa. Näillä viehättävillä pikkulinnuilla  on pakonomainen kaivamisvietti.

    Parhaiten töyhtötiaisten pesinnät ainakin minulla  onnistuvat kanervakankailla, joilla on varttunutta mäntypuustoa ja jotka ovat  luonnon omia  monokulttuureja.  Siellä  käpytikka ei tuhoa pesintöjä eikä oraviakaan liiku juuri koskaan. Tavallisissa tuoreen kankaan metsissä käpytikka tuhoaa  kaikki löytämänsä pesinnät, ja se löytää ne melkein aina kaikki. Se on kyllä  kauhea peto Suomen metsissä. Nykymetsissä käpytikka  menestyy erinomaisesti.

    lintumies

    Läpimitaltaan 10-senttinen on  hyvä .  Hartioiden tasolta poikki vaan. Molemmilta puolin tunnustellen viiltoa sisään, kunnes selviää,  kumpaan puoleen  alkaa kaatumaan. Tarkkana pitää olla, ettei jää saha nalkkiin. Ei  voi suositella kokemattomalle.   Perämetsämme on näitä koivukantoja ”täynnä”. Maassakin on luokona kuitukokoista koivua  paljon. Metsänhoidon vuoksi pitää koivuja kaataa hyvälaatuisten mäntyjen läheltä, mutta ei niitä  kannata vaikeista paikoista kallioitten väleistä  ja suo-ojien  takaa  lähteä hakemaan,  ehkä kolme, neljä kiintoa koivukuitua on maassa meillä jokaisella hehtaarilla.

    lintumies

    Kaupunki toi aikanaan moottoriratoja korpeen asuinpaikkani lähelle.  Yleisvastuu paikan valvonnasta annettiin paikalliselle metsästysseuralle. Melun lisäksi alkoi heti viereisillä yksityismailla ajelu, kesällä motocrosspyörillä ja talvella moottorikelkoilla. Alue olisi pitänyt aidata verkoilla. Mikään moottorikeskuksen valvonnassa ei  kunnolla toiminut, sillä metsästysseuran tosiasiallinen johtaja , paitsi että oli maanluovuttaja myös  urakoi omaan lukuunsa moottorikeskuksessa. Kyläpäällikön  oma elinkeinotulo meni kaikenlaisen ympäristönsuojelun edelle. Ympäristöluvan myötä valvonta siirtyi ratavastaaville ja metsästysseura sai lähteä radoilta. Rikkomusten osalta tilanne parani aivan olennaisesti, mutta asioista valittaneena sain metsästysseuran vihat luonnollisesti niskaani.

    Minusta tuli perikunnan osakas vuosi sitten.  Lopetin heti (muiden suostumuksella) pienriistan metsästyksen mailtani. Laitoin puomin yksityistiemme  alkupäähän, ja ilmoitin metsästyseuralle, että se on auki vain hirvestyksen aikaan. Metsästäjien taukoparakki ,  jolle isäni aikanaan oli antanut sijoitusluvan, sai siirtyä toisen maalle.

    Laitoin riistakameran valvomaan lokakuussa metsiäni, sillä  erilaisten  syiden vuoksi en luota metsästäjiin.  Kameraan  tallentui  viikon aikana ensimmäinen salametsästäjä (kanalinnustaja) . Toimitin kuvan metsästysseuralle. Tekijän  henkilöllisyyttä selvitellään parhaillaan.

    Vuosi sitten yksi veijari veteli luodikolla kuusi, seitsemän kertaa tahallaan tukkipuupetäjän kylkeen  tältä kyseiseltä tieltä. Aseen voi Suomessa vieläkin saada, vaikka olisi täysin edesvastuuton metsästäjänä. Hänen henkilöllisyytensä saatiin selville. Tekijä ei ollut näitä paikallisia, vaan yksi nuori metsästäjän alku kaupungista.

    Inhoan yli kaiken metsässä tapahtuvaa moottoriurheilua ja aika paljon inhoan myös metsästystä.

     

     

     

    lintumies

    Hiirihaukan saa pesimään tekopesää helposti eikä pesämetsikön tarvitse olla paljon minkään kaltainen. Tiedän mistä puhun. Minulla on ollut noin 10 hiirihaukan pesintää tekopesissäni, ja ne paikat ovat kaikkea muuta kuin erikoista vanhaa metsää. Ensiharvennusikäiseen metsään en ole hiirihaukan tekopesää tehnyt, mutta olen varsin varma, että siihenkin asettuisi sopivalla paikalla hiirihaukka.

    Nykymetsissä ei ole mitään mieltä tehdä tekopesää varttuneisiin kasvatusmetsiin, päätehakkuumetsistä puhumattakaan. Ne katoavat hakkuissa niin  nopeasti. Tehty työ on täysin turhaa.

    Pesät on tehtävä erilaisille metsälakikohteille ja silloinkin mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman etäälle metsäteistä. Petolinnuille on tärkeää, että haudonta-aikaan ei ole lähistöllä mitään toimintaa. Hiirihaukka hylkää munapesänsä hyvin helposti.

    Kaikki tekopesäni ovat suurmaanomistajien tiloilla (metsäyhtiöt, valtio, säätiöt, kaupunki, seurakunta) jne. Luvaksi tekemiselle on minulle  riittänyt se, että erilaisissa monimuotoisuusprojekteissa kyseiset isot toimijat ovat tavalla tai toisella ilmaisseet suostuvansa tekopesien rakenteluun.  Yksityisten ihmisten maille en tekopesiä rakentele.

    Vuosi sitten lukijoiden kuvissa oli kuvani ”Hiirihaukan poikasia tekopesällä”.  Paikka on käytännössä kitumaan kallio, metsätalousmielesssä joutomaata. Harva lintuharrastaja olisi siihen ikinä mitään tekopesää tehnyt.  Paikassa oli erikoista vain se, että lähistöllä oln  noin 40 hehtaarin aukko.

    Hiirihaukka ryhtyi rakentamaan tätä pesää toisena vuotena, ja pesi kolmantena. Mahdollisesti on lintu siinä hautomassa nytkin. Käyn kesäkuun puolivälissä katsomassa.

     

     

     

    lintumies

    Jos 10 t tarkoittaa yhtä kuin 10000 ajettua kelkkakilometriä  talven aikana (Arton kommentti) ja kelkkaa käytetään 6 kuukautena  (lienee teoreettisesti  mahdollista vain Pohjois-Suomessa)  ja joka ikinen päivä ajetaan ( ja on 30 päivää/kk),  päivää kohden tulee ajamista  noin 55 kilometriä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)