Käyttäjän leone kirjoittamat vastaukset
-
Ehkä on kuitenkin nyt myöhäistä tehdä yhtään mitään. Tilanne on sama kuin Titanicin komentosillalla, jäävuori on edessä eikä törmäystä voi enää estää. Rakennetut markkinamekanismit jylläävät ja suistavat Euroopan historialliseen lamaan. Silloin myös sähkön hinta lopulta laskee kun kulutus vähenee huomattavasti.
leone 7.9.2022, 10:23Olen toistakymmentä vuotta seurannut sähköpörssiä ja johdannaismarkkinoita. Se mikä Nordpoolissa on tullut esiin, niin säätilat ovat vaikuttaneet välillä voimakkaastikin hintaodotuksiin. Koko ajan on mielessä ollut se, että mitä jos tulee todella vähäsateinen vuosi, silloinhan hinnat nousevat järjettömyyksiin asti. Samalla on herännyt jo kauan sitten pieni ihmetys, että miksi välttämättömyyshyödyke on alistettu pörssikaupalle. Se kun sisältää aina voimakkaan spekulatiivisen elementin.
Mielestäni tilanne on nyt eskaloitunut siten, että Suomen pitäisi irtaantua pörssikaupasta yksipuolisella päätöksellä ja kantaverkko pitäisi erottaa muista kantaverkoista. Sähkön riittävyydessä voi lyhyellä aikavälillä olla vaikeuksia, mutta hinta palaisi ennalleen. Radikaali ratkaisu, mutta en näe muutakaan mahdollisuutta selviämiseen. EU:n toimiin ei voi pätkääkään luottaa.
leone 7.9.2022, 00:01”En tarvitse taloni lämmitykseen sähköä. Minulla on käytettävissä kuivia klapeja ovat olleet katon alla yli 10v. Jotkut polttaa kosteita puita ja palelee. Kriisivalmiutta löytyy.”
Alkaa olemaan jo ylivanhaa klapia, puusta kun haihtuu lämpöarvot kun aikaa kuluu. Kerran poltin muutaman puretun hirrenpalan, hirret hyvän matkaa 1800 -luvun puolelta. Oli erikoinen tunnelma kokon äärellä kun ei lämpöä tuntunut säteilevän tulesta juuri ollenkaan.
leone 3.9.2022, 22:29Euroopan sähkökriisistä voitaneen todeta että se on harjoitetun energiapolitiikan vääjäämätön seuraus. Se olisi tullut päälle ennemmin tai myöhemmin, johtuen Venäjän toiminnasta se tuli ennemmin.
Yksi suuri syy kriisiin on päästökauppa. Aluksihan päästökauppamekanismi ei oikein toiminut koska päästöoikeuden hinta oli alhainen. Sittemmin päästöoikeuden hinta on noussut ja mekanismi on tehnyt tehtävänsä eli ajanut fossiilisten käyttöä alas. Tällöin syntynyttä energiavajetta on paikattu mm. tuulivoimalla tukipolitiikan ajamana.
Harjoitetun energiapolitiikan seurauksena Eurooppa ja myös Suomikin tulivat kuin varkain riippuvaiseksi Venäjän energiatuonnista. Oli hyvin vaikea nähdä kuinka riippuvaiseksi. Tosiasiat ovat nyt paljastuneet karulla tavalla kun Venäjä on laittanut hanaa pienemmälle. Kaiken kruunaa onneton sähköpörssi, joka on rakennettu varsinaiseksi tuomiopäivän koneeksi. Se on syöttö suoraan Venäjän lapaan. Sitten kun yhä suurempi osa tuotannosta on ihan vaan säiden armoilla, niin tilanne on todellakin katastrofaalinen. Eikä siihen ole nopeaa helpotusta luvassa, koska Euroopan johtajat eivät perusongelmaa eli päästökauppaa pysty näkemään. Ja vaikka pystyisivätkin, niin suunnanmuutos vie vuosikymmenen.
Ainoa varma asia on se, että puun energiakäyttö tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, ainakin siellä missä sitä on. Se kun lähestulkoon ainoa polttoaine mitä päästökauppa ei ole demonisoinut ja jolla voidaan tuottaa perusvoimaa.
leone 2.9.2022, 12:20”Estääkö päästökauppa esimerkiksi lisääntyvän öljyn tai kivihiilen polton meillä? Näistähän ei varsinaisesti ole pulaa maailmassa.”
Tekee polton kalliimmaksi. Päästöoikeuden hinta on nyt niin korkea, että se ohjaa voimakkaasti puupolttoaineisiin.
leone 2.9.2022, 12:12”Pientä risupuutahan ei metsiään hyvin hoitaneella edes tule.”
Ihan risuja ei tietenkään kannata kerätä. Vaikkapa kylvömänniköistä hyvällä maalla voi tulla hyvää energiatavaraa.
leone 2.9.2022, 12:03Säiden haltija ainakin yrittää kärjistää energiakriisiä. Kartat näyttävät nyt pohjolaan kylmää keliä. Puolen kuun paikkeilla näyttäisi olevan öisin ihan reippaasti pakkasen puolella koko maassa. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että lämmityskausi pyörähti toden teolla käyntiin heti syyskuun alusta, ilmastonmuutoksen vastaisesti.
Toisaalta ihanteellista keliä savotoille.
leone 2.9.2022, 11:43”Sytymmekö me puunmyyjät hieman hitaasti muuttuvaan energiakenttään ?Ja voivottelemme kuidun huonoa hintaa ja upm koivukuitu kauppoja virosta ???”
Varastotasot määrittävät hinnan niin öljyssä, maakaasussa kuin puussakin. Siinä vaiheessa kun lämpölaitoksilla on polttoainetta enää kuukaudeksi, ja talvi on vielä vaiheessa, puun hinta käyttäytyy samoin kuin sähkön hinta nyt. Mutta niin kauan kun varastot ovat hyvällä tasolla, hinnat eivät juuri nouse. Jos tulee kylmä talvi, niin varastot lienevät alhaalla keväällä. Puun hinta määräytyy jatkossa yhä enemmän sen energiasisällön mukaan.
leone 1.9.2022, 23:20Energiapuun tienvarsihinta saattaa jossain kohtaa ylittää tukin hinnan. Perusteena tälle on energian hintaralli ja se että pienpuu kuivaa itsestään toisin kuten tukki. Arvokkainta puuta onkin kohta tuollainen ohut riuku joka kuivuu nopeasti ja hyvin. 35 eur on vielä hyvin maltillinen (18 eur/MWh), mutta eräs ostomies lipsautti että jo lopputalvesta voi keulia varsinkin jos talvi on kylmänpuoleinen. Eli keräilkäähän niitä riukuja rauhassa kasalle…
leone 17.8.2022, 19:45Se ei sitten kauaa kestänyt. Nimittäin Nordpoolin hintakatto 4000 eur/MWh kilahtaa Baltiassa. Kattoa siten nostetaan 1000 eurolla. Nostaa riskipreemiota ja sähkön hintaa myös Suomessa. Kliffaa olla sähköpörssissä Baltian ja Saksan kanssa.