Käyttäjän kuusessa ollaan kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,643)
  • kuusessa ollaan

    Syy, miksi haluttua tukkia isoilla yhtiöillä on 20-25 sentin tukit, on sahaustekniikan muuttuminen viimeisten 15 vuoden aikana.
    Modernit moniteräsirkkelit kun ovat niillä tehokkaimmillaan.

    Voisin kuvitella, että tulevaisuudessa perustukin latvaläpimitta nousee yhden läpimittaluokan ja pikkutukki/parrun ottaminen erikoiskäyttöön (talotehtaat) lisääntyy. Tätähän varmasti tapahtuu jo nyt yhtiöiden apteeraustaulukoiden ohjaamana, ilman että sitä paljon huomataan.

    kuusessa ollaan

    Taneli kirjoitti;
    ”Ei voi olla niin että tähän asti on jo vuosikymmeniä kelvannut kuitupuu pitäisi nyt ruveta raivaamaan alas. ”

    Ei se lienekään ideana lopettaa kuitupuun kasvatus, vaan että rungot kasvatetaan sen verran järeämmäksi ja kannattavammaksi korjata. Eli palataan takaisin ”aikaan ennen risupakettia”. Silloin vauhtisokeudessa mentiin metsän sijasta risukkoon.

    Kasvavassa metsässä kasvu 6cm > 8cm tapahtuu muuten varsin nopeasti, jos tiheys on vähänkin järkevissä rajoissa.

    SE on ainakin omasta mielestä ollut aina se yhtiö, joka vetää kireimmälle kaikki määritelmät, ensimmäisenä halusivat siirtää kaiken hankintakuitupuun mittauksen pelkkään kuormainvaakamittaukseen, joka esimerkiksi koko talven aikana kerätyn ja sattumanvaraisesti kerätyiden erien kohdalla asettaa haastetta löytää oikea kuivumiskerroin.

    kuusessa ollaan

    Ei, vaan yksikertaisesti hommalle on käymässä samalla tavalla kuin ruokohelpille…energiaa kuluu enemmän valmistuksessa kuin mitä lopputuotteesta saadaan ulos.
    Kuten on käynyt myös Talvivaaralle, kun nikkelin hinta on laskenut, louhinta ja rikastus on ollut kannattamatonta ja kassa on huvennut.

    Palvelualttiudesta homma ei ole kiinni!

    kuusessa ollaan

    Pahin moka energiapuun kohdalla oli heti alkuun puhua ”RISUPAKETISTA”, joka on johdattanut kaikki harhaan.

    kuusessa ollaan

    Taneli kirjoitti;
    ”- Sellu yms kuitupuut. Sellupuun alamitaksi on vakiintunut 6 cm. Siihen konekorjuu ei sitten näköjään enää pysty. Pystyi kyllä vielä 5 vuotta sitten. Paitsi ettei saanut silloinkaan karsittua kunnolla koivun latvaa.
    – Energiapuu karsimaton ranka, tyviläpimitta 4 cm. Ei siis ilmeisesti kykene enää. Kykeni vielä 5 vuotta sitten.
    – Energiapuu karsittu ranka 4 cm 3m korkeudelta. Ei kykene siihen mitä ostaja lupaa. ”

    Koneella onnistuu vaikka 3 sentin läpimittaan karsiminen, mutta silloin se on kannattavaa kun vedetään isomman rungon latvaa läpi. Näin on toimittu aina ruotsin puolella, jossa latvaläpimitta ei ole ollut niin tarkkaa.
    Mutta kun aletaan tekemään runkoja, joista tulee vain yksi pieni kapula, silloin kouran tilttaus kaatoasentoon-kaatosahaus-rungon syöttö läpi-katkaisusahaus on liian hidasta. Vaikka sitten otettaisiinkin joukkokäsittelynä useampi runko kerraallaan. Eikä se joukkokäsittelylaitteisto ole ilmainen, koneyrittäjäliitto laskeskeli paljonko kuutiohinnan pitäisi olla, jotta investointi maksaisi itsensä. Tuotoksen pitäisi nousta 15-20% jotta homma kannattaisi. Mutta joukkokäsittelyä on tarkoituskin saada maksettua 60+ litraisilla rungoilla, vääristynyt käsitys on ollut vallalla sen kaikkivoivasta hyödystä joka risukossa…

    kuusessa ollaan

    Ei se ole ”nirsoilua”, vaan sitä että pienten runkojen teko ei yksinkertaisesti kannata. Lisäksi pienet rungot hidastavat hakkuuta ja heikentävät työn laatua.

    kuusessa ollaan

    Avainsana koko tässä ketjussa on TÄYSTIHEÄÄN viljelykuusikkoon jätetyt koivut. Ja tätä ”herkkua” piisaa kun katselee hoidettuja taimikoita ympäri Suomea…

    kuusessa ollaan

    Siinä vaiheessa kun järki voittaisi ja siirryttäisiin pystykaupoissa runkohinnoitteluun, eli puuston järeys määräisi hinnan, oltaisiin paljon lähempänä molemminpuoleista oikeutta.
    Nythän jo tavallaan näin toimitaan, sillä järeästä tukista helposti maksetaan ”boonusta” ja pikkutukki/parru on lähellä kuidun hintaa.
    Koneeltahan on mahdollista saada sitten esimerkiksi laatutyvien tai muiden erikoispuiden kappaleet selville ja sitä kautta voitaisiin hintaa nostaa niiden mottien kohdalta laadun perusteella?

    kuusessa ollaan

    http://shop.berner.eu/cdn22/hf0/he7/8967689863198.jpg?conversationContext=1

    Noita neonkeltaisia lateksipinnoiteisia käsineitä on tullut käytettyä pakkasnollakelistä kylmempään mentäessä. Selkäpuoli hengittää ja päästää kosteutta pois. Ovat ainakin itselle riittävän lämpimät vielä -25 asteessa.

    Hinta on kohtuullinen, neljä paria ostamalla ja mukana pitämällä on koko päiväksi kuivat tumput käteen tankkausten jälkeen

    kuusessa ollaan

    Taneli kirjoitti;
    ”Ostomiehet ovat luoneet metsänomistajille illuusion raivaamattomasta tikkumetsästä, josta tulee vielä rahaakin. ”

    Errritttäin totta.

    Nyt vaan asenteet taloustilanteesta johtuen on muuttumassa ja varmasti ostomiehiä uudelleenkoulutetaan uuteen todellisuuteen.
    Onpa energipuun ostotoiminta vähentynyt tietyillä alueilla ja eräskin reipas vuosi sitten ilmoitellut uusi ostajaehdokas on ollut aikas hiljaa. Metsä Group on panostanut viimeisten vuosien aikana omiin voimaloihin, joten heillä on pakottava tarve hankkia niille ”ruokaa”.

    Olisihan se kivaa, jos koneyrittäjä saisi kunnon työpalkan, metsänomistaja omalle tuotteelleen oikean hinnan ja metsäyhtiö laadukasta raaka-ainetta energiantuotantoon. Mutta kun taloudelliset realiteetit ovat mitkä ovat.

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,643)