Käyttäjän kuusessa ollaan kirjoittamat vastaukset
-
Jees; ”Niinhän sitä voi kunhan lukee vain ja siihenhän ei kirjoja nykyisellään tarvita. Paljon tuoreempaa ja aikaansa paremmin sopivaa tietoa löytyy aivan tältä samalta aparaatilta. Myös ajankohtaislehtitietokin usein mielenkiintoisempaa ja tuoreempaa. Pipertävälle tietysti sopii vanhat sodanjälkeisetkin kun ei sillä rintamalla ajatukset juuri uudistu tai kehity.”
Olet oikeassa, mutta on ajoittain syytä miettiä miksi aiemmin on toimittu toisin. Joskus voisi sanoa, että kannattaa kuunnella kokeneempia, sillai oppimismielessä.
Suomessa on vaan aika hurja tilanne muihin maihin verrattuna, me ollaan koko Euroopassa eniten oltu sitoutuneena metsien osuuteen kansantuotteessa. Ja siksi alan tutkimus on ollut todella intensiivistä. Ylilyöntejä on tullut, niistä on opittu. Tällä hetkellä meillä kaikilla metsänomistajilla on paljon mahdollisuuksia toteuttaa omia fantasioitamme, mutta myös hyödyntää valtion tuella kehitettyjä kasvatusmenetelmiä. Mutta jos valittaa siitä, ettei oma ratkaisu ole tuottanut hyvää tulosta, on katsottava peiliin ensin. Vasta sen jälkeen syyttää ulkopuolisia.
Olen muutamaan otteeseen itsekin kironnut tekemisiäni ja maksanut niistä hintaa. Mutta, voin todeta nykyisten omien plantaasien olevan aikaisempaa paremmassa kunnossa, puusto voi kohtuulisen hyvin. Viimeisten vuosien vuotuiset hakkuut ovat olleet 5m3 hehtaaria kohden, ja puustoa riittää tulevillekin sukupolville.kuusessa ollaan 4.11.2014, 15:26V-Klingalla katkeaa isot rungot siinä missä muillakin terillä, kun pitää raivaussahalle oikeaoppisesti riittävästi kierroksia terässä. Itsellä on ollut omassa sahassa 225 millinen nelilovinen ja en enää muita osta, kierrosherkkä ja tukkeutumaton.
kuusessa ollaan 2.11.2014, 20:16Jees; Kuinka monta puuta olet kasvattanut alikasvoksesta ensiharvennuskokoon?
Omilla tiluksilla on edellisen sukupolven jäljiltä yksi kuvio, jossa harva valtapuusto on syntynyt tälläisellä tyylillä. Ihan ok runkoja osaltaan, mutta koska ovat reilusti muita suurempia, pääsääntöisesti muu puusto on jäänyt niiden varjoon. Vaikka muu puusto (mäntyä ja lehtipuuta) harvennettu kasvatusasentoon, ei niiden kasvu ole ollut kovin suurta. Varsinaisen ensiharvennuksen kohdalla (10 vuotta sitten) kertymä oli todella surkea. Jos alue olisi aikoinaan istutettu täystiheäksi, tämän alikasvoksen hyödyntämisen sijaan, olisi ensiharvennuksessa saatu arvioni mukaan tuplatuotto. Lisäksi olisi jäänyt tiheämpi valtapuusto, nyt käytännössä väljennys jää väliin.
Se, paljonko noista kuusista on lahoja, selviää vasta aukkovaiheessa.kuusessa ollaan 2.11.2014, 17:34Tuon ajourakaukalo-menetelmän kuvia olen joskus nähnyt. Se mietityttää, että kun se kaukalo on ”oja”, se on myös kostein kohta kuviolla. Eli myös heikoiten kantava ja vain talvikorjuukelpoinen?
Lisäksi mietityttää uran reunalla kasvavien puiden juurien vaurioitumisriski, niiden täytyy kasvaa varsin jyrkästi alaspäin, eli korjuun yhteydessä vaurioriski on talvellakin suurempi.Monesti harmitellaan sitä, että ojia perattaesssa joudutaan kaatamaan siitä ojan reunalta isompia puita. Itse lasken sen jopa eduksi. Silloin otetaan hyöty ojien aikasemmasta vaikutuksesta, samalla ojasta 3 metrin päässä olevat ojanpenkkapuita laadukaammat rungot saavat kasvutilaa. Monessa tapauksessa lisääväät kertymää ja jopa mahdollistavat rahan tulemisen siinä hakkuussa.
Ja ojien väleissä olevat rungot tavallaan saavat tasoitusta alun hitaammalle kasvulleen. Lopputuloksena on tasakokoisempi puusto.
Yksi vaihtoehto on myös kaivaa uudet ojat ristiin vanhojen kanssa, tälläisenkin toteutuksen olen nähnyt.Tosta juuristo tien sidontatapana on omakohtaista kokemusta, myös ”vanhanisännän” periaatteiden osalta. Toimii ns. oman käytön kärryteissä, mutta nyky kuorma-autoille ei niiden apu riitä kuin korkeintaan turvemailla. Mutta siellä sitten joustava suo päästää rungot kallistumaan tiellä kuormituksen mukaan ja silloin ura kapenee entisestään.
kuusessa ollaan 2.11.2014, 09:10Itse aiheesta…ilman mitään uskonnollista vakaumusta.
Kokeilimme ”salaa” jatkuvan kasvatuksen toimivuutta eräällä kuviolla, MT kuusikossa. Siellä oli parisenkymmentä ylisuuren tukin kokoluokkaa lähestyvää runkoa, tasaisesti ympäri kuviota. Ne poistettiin keräilynä yhden kaupan yhteyteen, kuviolle jäi tasakokoinen sekametsä, kolmen tukin soukkaa puustoa.
No, niihin ”esi-jk” -aukkoihin ei ole 17 vuodessa noussut mitään taimiainesta, valoa on piisannut sopivasti. Se on itselle todistanut, ettei menetelmä ole kovin toimiva, etenkin jos syntyviä aukkoja ei muokata. Ja muokkaus lisää kustannuksia, sekä muun puuston juuriston vaurioitumista=lahoa. Ainoat kohteet, missä 80-luvulta alkaneen työurani aikana olen nähnyt onnistuneita taimettumisia, ovat olleet 70-luvun myrskyissä syntyneet suikale-aukot, mutta ne ovat olleet enemmänkin kaistale/pienaukkohakkuita. Ja puusto ollut lehtipuuvaltaista.
Koko ajan ja pääsääntöisesti esitellään kuusikoiden jk:ta.Mielestäni ja vahinkokokemuksina jk toimii kohtuudella karumpien maiden männiköissä, jyrkkä ehkä sille. Eli Lapissa varmasti toimivin, myös maisemallisesti.
kuusessa ollaan 2.11.2014, 08:28Puiden liikkeellelähtönopeus ei kerro puupulasta. Vaan siitä, että metsäyhtiön järjestelmä on havainnut jonkun auton kulkureitille ilmestyneen sopivan kuormanhakupaikan.
Niistä kasoista, mitkä happanee teiden varsilla, voi kyllä päätellä heikommin menevän puutavaralajin…
Oma ennätys liikkeellelähtönopeudesta on ostomiehen järjestelmään kuittaamien erien kohdalla 45 minuuttia…eli ehdittiin hiukan katsoa seuraavaa kauppaa tien sivusta ja ostomies lähti pois, auto tuli hakemaan kuusitukit.
Noiden järjestelmien ideahan on se, että mahdollisimman suuri osa puusta on pyörien päällä, eikä pinolla tuottamassa korkokuluja.
kuusessa ollaan 1.11.2014, 21:24Kovapalaterässä leikkuutehoa heikentää se, että pala on aina suoralla leikkurintauksella. Eli vuolevasti kaarevaa teräosaa ei ole…vie voimaa ja tekee purusta hienoa. Ei haittaa pikkuvesakossa, mutta paksummilla rungoilla vie voimaa. Vain varhaisperkaukseen.
kuusessa ollaan 1.11.2014, 21:21Pahimmaksi kuvioksi on tuttu metsäpalveluyrittäjä todennut rehevät ja rajusti kääntömätästetyt kuviot. Aurauksella sentään havaitsee, mihin suuntaan railo kulkee, noissa mätästyksissä ne montut on siellä jossain vatukon ja pusikon piiloissa. Nilkkoja nyrjähtelee…
kuusessa ollaan 27.10.2014, 15:48Itsellä tarkoitus uudistaa tällä tavoin rämemänniköitä hankintahakkuuna. Eli järeämmästä päästä runkoja poistaen, kun ajaessa poistettavien runkojen kohdalta puutavarakuormaimella pöyhäisee muutamasta kohdasta turpeet esiin, luonto hoitaa uudet taimet niihin kohtiin. Peitteisyys säilyy ja hilla kasvaa myös jk:na.
kuusessa ollaan 25.10.2014, 07:00Olisi erinomaisen mielenkiintoista nähdä kuvat noista Jees-kuusista. Kuusi on todella herkkä nopeille muutoksille, oli kyse sitten valosta tai maaperän kosteudesta.