Käyttäjän kuusessa ollaan kirjoittamat vastaukset
-
Itsellä hiukan samanlaiset olosuhteet kuin Timpalla, tilojen järeimmät metsät syntyneet 1920-luvun alkupuolen määrämittahakkuiden jälkeen (valtion metsistä erotettuja tiloja). Paljon tiheäsyistä kuusta, jonka kasvu on hyytynyt parin tukin koossa. Ensiharvennettu 70-luvulla ja väljennys tehtiin 2000.
Maapohjasta ei ole kiinni, niissä kuvioissa joissa on uudistettu kuuselle ja istutettu, kasvu todella hyvää. Koska en pidä suurista yhtenäisistä uudistusaloista, näitä kuvioita uudistetaan portaittain, eli huonoimmat kuviot edellä ja taimikon sulkiessa maiseman, otetaan seuraava paikka käsittelyyn.
Eli periaatteessa ko. kuusikot ovat niitä jatkuvan kasvatuksen tyyppisesti syntyneitä, metsistä joista on otettu järeimmät puut pois.
On hienoa, että jatkuva kasvatusta pohditaan näissä keskusteluissa, mutta kuten Taneli on kertonut, olisi laajamittainen JK paluuta harsinnan aikoihin. On kaunis idea, että kasvatetaan ja korjataan vain järeytyneitä runkoja. Mutta se onnistuu vain harvoissa paikoissa.
kuusessa ollaan 15.1.2015, 20:27Kannattaa käyttää suutarilla, vetäisee vahvemmalla langalla uuden sauman. Näin on tuttu metsuri jatkanut erään merkin kenkiä, joissa aukesi kantapään takana oleva sauma.
kuusessa ollaan 13.1.2015, 12:08Koivun maata kuivattavan vaikutuksen havupuiden taimien kasvuun näkee uudistusaloilla, joihin on jätetty koivuja jättöpuiksi. Niiden ympärillä (halk.n. 10m) havupuun taimien kasvu on hidasta, karummilla kohdilla suorastaan mahdotonta…kun tuollaisia koivuja on kokeeksi poistanut, pienetkin taimet ovat virkistyneet hetkessä.
Pienet koivut eivät niin paljon haiduta, mutta yhden tukin kokoiset ovat melkoisia imureita.kuusessa ollaan 12.1.2015, 19:21Niin, metsäkoulun harjoitteluaikanani -84 varhaisperkaamani männyntaimikon ensiharvensin 2011, sukulaisen tiluksille peltoon -89 istutetut kuusikot olen ollut käymässä läpi samana vuonna.
Nyt männikkö saavuttanut vajaan tukin koon, kuusikko jo kahden.
Voi hyvinkin olla, että noiden kuusikoiden uudistuksen tulen vielä näkemään, männikön en. Itse ensiharventamani männiköt ehkä ehdin uudistaa.Metsänkasvatuksessa edesmenneen isäni (syntyi sotavuosina) ja itseni aikana on mennyt monia vaiheita ja käännöksiä.
-koivuviha ja armottomat halkotalkoot
-männyn suuret kulotukset ja kylvöt (joiden laadukkaita satoja nyt korjataan)
-istutusbuumi ja männyntaimien tunku joka aurausaukkoon ja peltoon
-koivikoiden perustamiset pelloille
-täyskäännös ja luontaisen uudistamisen suosiminen (siemen/suojuspuuasennot)
-konekylvön saapuminen
-kuusen istutus peltoon
-rankka mätästys ja kuusen istutuksen villiintyminen liian karuillekin maille, jotta saadaan nopeampi kasvuunlähtö
-kääntömätästyksen tulo
-kannonnoston tulo
-valtaisa energiapuubuumi, kaikki risut kasalle, hinnalla millä tahansaNyt ihmetellään kaikkien näiden yhteisvaikutusta suomalaiseen metsäluontoon ja mietitään onko mitään opittu.
kuusessa ollaan 11.1.2015, 18:34Mikä on JK metsikön runkoluku, onko se lähempänä väljennyshakkuun edeltävää runkomäärää?
Sehän periaatteessa pitäisi olla muuttumaton (+/- 100r tarkkuudella), jos vain järeitä runkoja poistetaan.Ja sitten yksi näkökulma; Puuston kehityksessä ensimmäiseen harvennusvaiheeseen kehittymiseen tapahtuu jaksollisessa kasvatuksessa n.30-40 vuotta ja sen jälkeen harvennuksia tehdään 15 vuoden välein.
No, siis JK:ssa pitäisi pystyä jatkuvasti tekemään puiden poistoja 15 vuoden välein, mutta nuoremmasta päästä runkojen järeytyminen tapahtuu vasta 30-40 vuotiaina. Ja näitäkin runkoja on poistettava, sillä muotoin jokaisen järeän poistetun rungon kohdalla kasvatetaan vain yhtä uutta runkoa. Ja suuren kuusen tai koivun kasvutilaan syntynyt runko kehittyy yksinään melkoisen huonolaatuiseksi, etenkin jos se on sekametsään syntyvä mänty.Tälläistä vaan tässä ihmetteli, kun viikonvaihteessa katseli omia metsiään…kun nimen omaan sama porukka haluaa kasvattaa metsiään laadun vuoksi tiheämmässä, JK sotii tätä ideaa vastaan?
kuusessa ollaan 5.1.2015, 20:43Myös Metsähallitus kokeili kuusikoiden suojuspuuhakkuita eteläsuomessa 90-luvun alussa, konekylvön rinnalla. Mutta luopui niistä nopeasti, koska taimettuminen oli todella kehnoa. Käytännössä vaati aina täydennysistutuksen.
Oli ensimmäisiä ”vihreitä merkkejä” hakkuutavoissa, kun luontopuoli sai muualta tekemistä, talouspuoli siirtyi takaisin istutukseen ja sinänsä hyvä konekylvö hiipui.kuusessa ollaan 3.1.2015, 09:23Noiden väärille maaperille istutettujen kuusikoiden tilan korjaa luonto, on havaittua. Monessa liian karulle maalle istutetussa kuusikossa kituminen jättää istutustaimet luonnontaimien jalkoihin ja mänty ottaa vallan viimeistään ensiharvennuksessa. Omalla kuuselle istutetussa kohteessa on nyt seassa 1/3 mäntyä ja runkoluku sen myötä n. 3000. Kuuset kilpailuttavat mäntyjen laatua ja ensiharvennuksessa tehdään lopullinen valinta. Läheiselle siemenpuualalle (maaperä rajatapaus ja hirviriski) istutan kuusta sekaan keväällä 1000 r/ha, jotta voi tehdä valinnan myöhemmin.
Lahoriski ja sen aiheuttamat tuholaisleviämiset ovat tietysti riski, mutta sen jäljet korjaa myös luonto…koivulla ja männyllä.kuusessa ollaan 2.1.2015, 18:35Älkää nyt liiaksi olko huolissanne Suomen muuttumisesta pelkäksi kuusikoksi. Tosiasiassa lehtipuuta ja mäntyä syntyy aina niin paljon sekaan, että niitäkin riittää tulevaisuudessa. Etekin kun hoitamattomia metsiä on tulevaisuudessa ja niissä on lehtipuu valtapuuna.
kuusessa ollaan 2.1.2015, 09:42JK:n kohdalla puhutaan vain kuusikoista, miksi?
Omat näköhavainnot luonnon aiheuttamista ”jatkuvan uudistuksen kohteista” tukevat enemmänkin männyn jatkuvaa uudistamista, tai siis jatkuvaa kasvatusta. Männiköissä sopivassa (riittävässä) harvuudessa kasvatettaessa ja vesakon perkauksilla saavat taimet valoa paremmin kuin kuusikoissa, eikä heinittyminen karummilla kohteilla ole ongelmana. Tämän havaitsee monilla puistometsäalueilla, yleensä mäntyä sinne syntyy ja kasvaa.
Ja lehtipuumetsät ovat toinen kohde, kuten jees-haavikoissa voisi toimia.Mutta, jonkinlainen muokkausmenetelmä pitäisi menetelmän kuulua, muutoin on erittäin epävarma uudistus/kasvatustapa.
kuusessa ollaan 31.12.2014, 12:01Itse olen käsitellyt soistumisarat kohdat kapeilla navero-ojilla, kauhana jyrkkäreunainen kaapelikauha. Saa riittävästi kivennäismaata mättäisiin, jotka olen levittänyt kauhan sivusuuntaisella tasausliikkeellä, kivennäismaakerroksen paksuudeksi jäänyt n.5 senttiä. Sen alle jäänyt sammalkerros ei kuivahda ja taimen juuret yltävät sinne asti heti istutuksen jälkeen. Laaja kivennäismaamätäs lämpiää nopeasti keväällä ja antaa kasvuunlähdölle potkua. Kasan levitys painaa myös kivet mättään sisään, tiivistämättä sitä liikaa.
Kapeat oja lossaantuvat vähitellen matalammiksi ja lopulta jää alle puolimetrinen ja pintavesiä poistava noro, estämään uudelleensoistumista. Matala noro ei haittaa taimikonhoidossa, eikä tulevissa hakkuissa. Yhdellä kohteella maa oli liian kiinteää, eikä noroja muodostunut, nyt aika hyppimistä raivurin kanssa. Eli riskinsä on.
Nyt tänä syksynä tein kiireessä yhden laikutuskuvion viereen erittäin leveän ja vain 20 senttiä syvän navero-ojan 75 senttisellä kuokkakauhalla, saas nähdä kuinka ko. kokeilun oja tasoittuu ajan myötä.