Käyttäjän kuusessa ollaan kirjoittamat vastaukset
-
Juu, en väitä ettei olisi kallista, mutta jos sen suhteuttaakin siihen, että tulevaisuudessa tukkiosuus on esim taimivaiheen latvanvaihtojen vuoksi vähäisempi? Nimittäin tyvitukin osuudella olevat mutkat on todella kalliita lopputulosta laskettaessa, puulajista riippumatta. Vähintään lumppi on tuloksena, joskus jopa nelimetrinen kuitu. Ja kun se yhdistetään mahdollisesti tulevaisuuden uusiin tukkimittoihin, ei lumppauksen jälkeen rungosta tule harvennusvaiheessa lainkaan tukkia. Kuitenkin nämä vikaiset rungot pitäisi poistaa harvennuksissa?
kuusessa ollaan 15.7.2016, 16:00MetsuriMotokuskin kommentista tuleekin esille perimmäinen asia omasta mielestä: Paljonko on hehtaarikustannus perkauksella, kun vesakko on parimetristä ja mitä maksaa ensimmäinen taimikonhoito umpeen kasvaneessa kolmemetrisessä taimikossa?
Jos tuossa MM esimerkissä saadaan viidenkympin hehtaarisäästöllä vikainen kuusikko aikaiseksi, onko se sen arvoista?
kuusessa ollaan 13.7.2016, 12:03Jees kirjoitti:
”Apli valitettaavasti enemmän kuin täysoikeassa. Juuri noin tuppaa käydä että lehtipuu katsotaan nk. helpoksi riistaksi eli siitä on helppo tehdä aina poistettava puu. Se on tätä vuosikymmeniä jatkunutta asenneilmapiiriä joka teettää juuri suurta kuusetusta. Ja tätähän tietenkin pahentaa myös lehtipuun puute jo vuosikymmeniä. Että kieroon on menty ja pahasti. Ja vaikea solmu avattavaksi nykyasenneilmapiirillä. ”Jos jees lukaiset edellisen viestini, niin huomaat että tavoite on kasvattaa laadukkaat RAUDUKSET loppuun asti. Hieskoivun kasvatus kun ei vaan kaikkialla onnistu järjevästi tukkikokoon asti, eli parhaimmillaan kun ovat mukana kakkosharvennukseen asti.
Olen karvaasti 80-luvun alusta alkaneen metsänkasvatukseen sekaantumisen jälkeen havainnut millaisen ongelman olen luonut hieskoivuun luottamisella. Nyt on eräillä kuvioilla ongelmana se, että aikoinaan 50/50 koivu-kuusisekametsissä koivut vain kituvat, kuuset ovat kasvaneet niiltä karkuun. Kuuset nyt 2-3 tukin runkoja, koivuista saattaa saada yhden minimimittaisen ja 45 E kuutiohintaisen tukin, latvakuidun lisäksi. Jos alueilla olisi aikoinaan kasvatuksen alkuvaiheessa onnistuttu saamaan edes 3/4 kuusta, olisi nyt väljennysvaiheessa jätettävissä vain kuusia jatkokasvatukseen. Alueet ovat syntyneet luontaisesti ja raudusta niille ei olosuhteista johtuen ole syntynyt. Ensiharvennusvaiheessa 80-luvun puolivälissä kuvioiden kuuset ja koivut olivat saman kokoisia, harvennuksen jälkeen kuuset lähtivät kasvuun, koivut eivät parantaneet kasvua.Jätkä on oikeassa ja saanut samaa oppia kuin itsekin aikoinaan, sopiva koivusekoitus parantaa kasvua, mutta koivun määrässä sekametsässä pitää olla järki päässä. Itsellä sitä ei aikoinaan ollut riittävästi ja nyt koivuvaltaisia metsiä on tarkoitus väljennysvaiheessa muuttaa havuvaltaisemmaksi. Vaikka vanerin teko lisääntyisi ja sitä myöden koivutukinkin, ei metsillä ole aikaa odotella.
kuusessa ollaan 12.7.2016, 21:09Jeessille tiedoksi, että on mulla vastaavalla prosenteilla koivuvaltaistakin kuviota…mutta silloin tosiaan puhutaan koivuvaltaisesta kuviosta, jossa havupuu on täydentävänä tai toisena ikäpolvena.
Tuossakin kuviossa olisin jättänyt enemmän rauduksia sekaan, mutta ne menivät lähes kaikki hirvien suuhun ja vain hieskoivua oli mahdollisuus jättää. Ne saavat kasvaa enskaan asti, satunnaiset raudukset siitä eteenpäin. Harvennuksissa todennäköisesti poistetaan kuusta ja hieskoivua, kaikki mahdollinen mänty ja rauduskoivu pyritään kasvattamaan uudistusvaiheeseen asti. Eli uudistusvaiheessa kuusta lienee tulevaisuudessa 55%, mäntyä 35% ja koivua 10%.
kuusessa ollaan 12.7.2016, 20:20Tänään sain yhden hehtaarin pikkukuvion kuusikon taimikonhoidon valmiiksi. Osa alueesta vaatii vielä kolmannen, nopean käsittelyn. Syy siihen on luontaisen taimikon hyödyntäminen aikoinaan uudistuksen jälkeen, se alue on niin paljon hitaammin kasvavaa. Alueen naveromätästetty ja istutettu osa (2005) ei tuskin enää tarvitsee huolenpitoa, kuuset ovat sulkeneet valon aluskasvillisuudelta. Nyt alueella 80% kuusta, 15% koivua ja 5% mäntyä. Männyn määrä putosi reilusti tässä kierroksessa, hirvet tuhosivat tänä keväänä niin paljon laadukkaita männyntaimia aukkopaikoista.
Kyseinen kuvio on kouluttava esimerkki itselle siitä, että mitä tehokkaammin ja nopeammin kuviot uudistaa ja istuttaa (kuusen ja koivun maastoissa), sitä helpommalla pääsee. Pieleen menneessä sitten kolmaskin kerta voi tulla vastaan, jos haluaa tasakokoista puustoa ensiharvennukseen kasvattaa. Karummilla männyn mailla lehtipuu hiipuu helpommin kahdella perkauksella, minkä tuon kuvion viereinen lähes ensiharvennuskokoinen männikkö on todistanut (perustettu laikuttamalla+siemenpuilla 1991, perkaus+taimikonhoito riittivät sille).
kuusessa ollaan 10.7.2016, 09:14Koko maailmalle olisi hyvä asia, jos tästä keskustelun aloituksesta poistettaisiin kaikki kommentit ja aloitettaisiin keskustelu alusta.
kuusessa ollaan 5.7.2016, 12:08Eikös se ollut Kirkniemi, jonka haapatarpeen vuoksi jeeskin on tehnyt sopimuksen nykyisen MG kanssa…
Läpimitan nosto tekee väljennysvaiheen harvennuksissa yläharvennuksen kannattavammaksi. Sitä ensitalvena on itsekin tehdä, parilla kuviolla sopivasti järeitä yksilöitä poistettavaksi, ilman aukkojen syntymistä. Yläharvennus muuttaa pakostakin myös edeltävien harvennusten tekotapaa, eli muita järeämpiä yksilöitä ei susipuinakaan kannata poistaa ennen tukkimitan saavuttamista.
kuusessa ollaan 5.7.2016, 11:47Kyllä se juuri niin menee kun A.R:kin mainitsi että jokatapauksessa varjostuksessa tahi ei niin kuusen alkuunlähtö yleensä juuri sitä vajaan kymmenen sentin kasvua per vuosi ja sitten tulee se vuosi kun hyökäistään jopa puolen metrin latvus. Aivan sama onko varjoa vai paistetta.
Lähetetty: 5 min sitten
Lähettäjä: jees h-valtaItsellä on erittäin selkeät kokemukset siitä, miten paljon eroavat lähtökasvultaan kuusen taimet eri tilanteissa.
Paras lähtöönkasvu oli sateella istutetussa, kostean alkukesän naveromätästyksessä, ekana kesänä taimet tempaisivat 20 sentin kasvaimet ja kasvu on ollut senkin jälkeen mallikasta, yli 40 senttiä joka vuosi.
Tämän kevään istutustaimissa on nyt jo 5 senttinen kasvain.
Surkeimmat lähdöt ovat olleet laikutukseen istutetut täydennystaimet, ne jurovat. Syynä se, että pintajuuristollisen kuusen taimet eivät saa juuriaan heti jatkuvasti kostean pintakasvillisuuden alle, vaan yrittävät luikerrella kuivahtelevan kivennäismaan päällä.
Jopa suoraan muokkaamattomaan maahan pottiputkella tuupatut taimet ovat lähteneet selkeästi paremmin kasvamaan, eräällä kuviolla jopa samaa tahtia kuin naveromättäisiin laitetut taimet.Jos kuusi ei saa heti istutusvuonna juuriaan jatkuvaan kosteuteen, taimet laittavat jurotusvaihteen päälle, jota voi jatkua vuosikausia.
kuusessa ollaan 5.7.2016, 11:33Jos tukkien minimiläpimitta nostetaan 22 senttiin (siis ilman mitään latvaosan halvennettuja ”kevytukkeja”), luulen väljennysten myynnin tyssäävän hetkeksi aikaa. Niissä se rankaisee kyllä tosi pahasti, lisäksi harvennuksia saatetaan vetkuttaa pidemmälle tukin määrän lisäämiseksi, jolloin taas jäävä puusto on heikompioksaista ja kasvu ei nouse väljennyksen jälkeen, koska puuston neulasmassa on alhainen.
Tai sitten pitää kuidun hinnan nousta, jotta tuotto ei laskisi merkittävästi.
Aika ilkeä skenaario, ilman uskonnollisuutta.
kuusessa ollaan 4.7.2016, 20:40Virallisia raivurikäyttöön tarkoitettuja teriä on ainakin Stihlillä (aika tiheähampainen), Strandilla ja löytöliitereissä on oranssissa paketissa CMT-merkkistä terää. Nää on itselle tullut vastaan.