Käyttäjän Kuusahon Ajattelija kirjoittamat vastaukset
-
Tottakai kuusialisvos kannattaa hyödyntää rehevämmillä mailla. Mutta kuivahkot ja sitä karummat kankaat soveltuvat huonosti kuuselle. Miksi kituuttaa kuusta siellä missä mänty kasvaa hyvin ja uusiutuu myös luontaisesti helposti.
Kaavamaisuudesta myöhemmin lisää.
Kuusahon Ajattelija 19.4.2022, 09:01Jatkuvan kasvatuksen suunnittelu pitäisi aloittaa jo istutusvaiheessa, sekä raivauksissa. Jo sulkeutuneisiin ja myöhään harvennettuiin kuusikoihin jatkuvaan kasvatukseen siirtymienen ei onnistu. Ainakin tuulen kaatoja riittää. Puut kyllä tottuu koviinkin tuuliin, kun niille annetaan tilaa riittävän lyhyinä. Myrskyt ovat asia erikseen. Harvennukset tehdään muutenkin nykyään liian myöhään. Joo, en tarvitse metsätalouden oppituntia. Minun mielestä kaavamaisuus vaivaa metsäalaa.
Kuusialiskasvos männikön alla ei ole jatkuvaa kasvatusta. Kuivahkot ja sitä karummat maat kuuluvat männylle ja uusiutuvat melko helposti luontaisesti. Vaatii tietysti pientä pintakäsittelyä.
Kuusahon Ajattelija 18.4.2022, 09:04– Kuusialiskasvos mäntykankaalla ei ole jatkuvaa kasvatusta. Kuivahkot kankaat ja sitä karummat maat kuuluvat männylle ja uudistuvat aika helposti luontaisesti. Vaatii kylläkin pientä pintakäsittelyä.
– Jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen vaatisi suunnittelua jo istutusvaiheessa ja raivausten yhteydessä. Jo sulkeutuneista ja myöhään harvennetuista kuusikoista on aika vaikea siirtyä jatkuvaan kasvatukseen. Ainakin tuulen kaatoja riittää. Jatkuu …
Kuusahon Ajattelija 16.4.2022, 08:45Ei hirvet kuusen taimia syö, vaan pihjala on se ykkösvaihtoehto. Hieskoivu maistuu aika huonosti. Ongelma kuusikoissa tulee myöhemmin. Silloinkin siellä pitäisi olla muuta kuorittavaa. Kuusikoiden ei välttämättä tarvitsisi olla niin sulkeituneita, vaan pitäsi olla muitakin puita.
Itse ainakin ainakin aiheutin kuorintavaurioita liiallisella ennakkoraivaiksella. Mutta opittuani seuraavalla kerralla, ongelma väheni. Kyllä hirvet kasaantuu talvella sinne, missä on evästä. Ja jos sitä olisi tasaisemmin joka puolella, niin tuhot jakautuisivat siedettävimmin .
Viimeisen varhaisperkauksen, siis ensimmäisen raivauksen, omassa taimikossa tein taimikon ollessa keskimäärin 3 metristä. Pisimmät lähenteli viittä metriä. Vain muutamia leppäpuskia olisi voinut käydä aikaisemmin raivaamassa. Kuviolla on todella hyvä metsän alku. Ei tietenkään päde joka paikkaan.
Kuusahon Ajattelija 13.4.2022, 08:18Näinhän se on ja vaikeaa on tätä asiaa muuttaa. Valta on annettu metsästajille ja ainakin meilläpäin maanomistajat mielummin vaikenevat.
Itse olen jo pitkään harkinnut vuokran perimistä. Täällä Enso on ostellut aika paljon metsiä ja kaikista menee vuokraa.
Kukaan ei ole kommentoinut raivaukseen liittyvään mielipiteeseen.
Hirvituhot kirpaisee aina koviten pieniä metsätiloja. Eipä ole paljon tehtävissä, kun ympäriltä on raivattu joka ikinen vesa.
Kuusahon Ajattelija 12.4.2022, 10:20Varmaan tällä palstalla kaikki ovat sitä mieltä, että jäävä kanta olisi sopiva syksyllä siinä kahden kieppeillä tuhannella hehtaarilla. Mutta määrä pitäisi saada ja saataisiin jakaantumaan tasaisemmin.
Varhaisperkaus ja liiallinen ennakkoraivaus ovat vieneet tilannetta vain huonompaan suuntaan. Paikoitellen hirvillä ei ole mitään syötävää, mistä johtuu hirvien kasaantuminen tietyille alueille talvella.
Vanha kemeratuki raivaukseen oli paljon parempi, ainakin syrjäisemmillä ja pintakaruilla mailla. Ainakin itse en ole tarvinnut kuin yhden raivauksen ja senkin hyvin kevyesti. Tankki pari hehtaarilla. Joissakin rehevissä kohteissa reikäperkaus riittää aluksi ja raivaus sitten tarpeen mukaan.
Vaikka liian suuri hirvikanta onkin syyllinen hirvituhoihin enimmäkseen, on meissä metsän kasvattajissakin omaa syytä. Ainakin itse on tullut virheitä tehtyä.
PS. Kuusen alikasvos männikön alla ei ole jatkuvaa kasvatusta.