Käyttäjän Kurki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 4,561 - 4,570 (kaikkiaan 4,609)
  • Kurki

    Siirsin täältä kirjoitusboksista osoitteen

    (http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/) tuonne WordPadiin ja siellä poistin tuon sanassa cryos phere olevan välilyönnin ja siirsin takaisin tänne kirjoitusboksiin ja painoin lähetä.

    Mutta edelleen tuossa sanassa on välilyönti.

    Kurki

    Miten saa nuo linkit avautumaan.
    Tageillako?
    Miten?

    Kurki

    Ja venäläinen puu on hinnaltaan sitten kaksinkertaista suomalaiseen nähden.

    Pitäisikö suomalaisen puunmyyjän vaatia puustaan samaa hintaa?

    Kurki

    Enhän minä missään muualla ole nähnyt täällä Kainuussa lammaskasvua kuin näillä omilla ojitusmätästysalueilla. Sitä esiintyy vähäisessä määrin n. 0,5…1,5 m männyntaimissa, mutta loppuu,kun kasvavat pitemmiksi. Ikävää siinä on että sivusilmu yleensä lähtee toiseen kasvuun samana kesänä ja kasvva n. 10 cm ja tekee sitten latvaansa kasvusilmut ja seuraavana vuonna kilpailee varsinaisen pääsilmun kanssa siitä kumpaa latvaa myöten muodostuu sitten päärunko. Yleensä taimesta tulee kaksihaarainen ja menee pilalle. Asia olisi toinen , jos tuo pääsilmu suorittaisi uuden kasvupyrähdyksen samana kesänä.
    Tämä lammaskasvu on vain osoitus siitä, että tämän alueen mäännyn siemen ei ole sopeutunut reagoimaan hyvään kasvupohjaan kasvamalla pitempään ja paksummin, vaan käyttäytyy perimän mukaan ja lopettaa liian aikaisin aikaisin pituuskasvun.

    Kuten tuossa ylempänä kirjoitin n. 3 ha alueeltä löytyy vain 5 kpl mäntyjä 11-15 vuotta kasvaneita, jotka ovat reagoineet oikealla tavalla viljavaan maapohjaan eli kasvaneet pituutta ja paksuutta vastaavasti paremmin ja juurenmuodostus niillä on ollut sellaista että ovat hyvin kiinni maassa jo taimesta lähtien eikä lammaskasvua ole ilmennyt ja kasvaneet suoraan tyvitukin matkan.

    Nämä olen katsonut jatkojalostukseen sopiviksi ja tarkoituksena olisi saada risteytyssiementä jo lähivuosina.

    Kurki

    Naapuri valitti keväällä hakkuussa tulleista oksakasoista rajallaan ja ehdotti niiden kasaamista suuremmiksi kasoiksi ja polttamista, kun nuo oksat ovat niin ruman näköisiä.
    En suostunut.
    Mutta hän itse käy kyllä kusettamassa koiriaan meille päin tulevalla yksityistiellä, mutta ei siihen suuntaan jota itse käyttää asioidessaan kuntakeskuksen suuntaan. Eli keväällä lumien sulaessa jätökset jäävät vain meidän tienperän asukkaiden katseltaviksi eivätkä näinollen tule naapurin itsensä katseltaviksi.
    Rumaltahan se kiistämättä näyttäisi.

    Kurki

    Kuusta täällä Länsi-Kainuussa ei kannata yksistään kasvattaa avohakkuualoilla. Ensinnäkin kuusen alkuunlähtö on hidas mäntyyn nähden ja toiseksi hallat ovat melkein joka kesäinen riesa. Nytkin tänä kesänä halla käänteli kuusen taimien latvakasvaimia kaarelle alaspäin, jos ei ollut suojuspuustoa. Kuusi on minulla aina sekapuuna männyntaimikoissa, joka on sitten suoja halloja vastaan, mutta kuusi tule aina huomattavasti jäljessä mäntyä.

    Nyt kun on ollut kaksi huippulämmintä ja kosteaa kesää 2010 ja 2011, niin männyntaimet ovat tänä kesänä reagoineet lammaskasvulla ja tekemällä valtavasti uusia kasvusilmuja, jotka pilaavat sitten mämmyntaimen latvan pensaaksi, jos niitä ylimääräisiä ei leikkaa pois.

    Tuo lenkous rehevällä paikalla johtuu siitä että meillä ei ole sellaista mäntykloonia, joka pystyisi rajuun kasvuun normaalisti eli aina yksi pääsilmu ja 4..6 sivusilmua eikä lammaskasvua ja juurikehitys oli sellainen että taimi kestäisi hyvin lumen painon talvella routimattomassakin maassa. Nythän männyntaimet ovat ovat joka kevät melkein maata myöten ja on nostelteva pystyyn ja taimien jäykkyys on mitätön, sillä ne ovat niin löysiä että taipuvat jopa solmulle. Puhun nyt näistä hienojakoisista siltti- ja savimaiden ojitusmätästysaloista, joita olen itse tehnyt siten, että matalan turvekerroksen päälle olen kaivurilla levittänyt kauttaaltaan tuon hienojakoisen maan ja ojan n. 6..7 m välein ja siksi heinittyvät ja pusikoituvat järjettömästi.

    En puhu nyt karkeista kivennäismaapohjista, jossa mänty kasvaa aina normaalisti ja jäykempänä ja siemenlähtöisenä suorempana kuin istustutettuna, mutta jotka aurattuna ja siten rehevimpinä sitten luonnostaan kasvavat myös suurimmaksi osaksi lenkoja puita.

    Kurki

    ”Kurki, männyllä ei latvanvaihtoja juurikaan pitäisi tapahtua. Männynversoruoste, myyrien silmunsyönti ja hirvet tietysti poikkeuksena. Useamman metrin pituisissa puustoissa voi eläimet poissulkea. Onko männynversoruoste tuttu riesa? Laita googleen ”Metsätuho-opas” ja katso sieltä kuvat. Jos männynversoruosteenkin voit poissulkea niin kannattaa ottaa neulasnäytteet ensi talvena, saattaa nimittäin paljastua boorinpuutos.”

    Kyllä rehevällä liikaa typpeä sisältävällä mapohjalla männyn latva on altis monenlaisille häiriöille. Ensinnäkin lammaskasvua tuossa 0,5m …1,5 m pituisena eli taimen sen kesän yleensä sivisilmu lähtee kasvamaan lisää samana kesänä ja tekee silmut seuraavan kesän kasvua varten syksyllä. Lisäksi mannyntaimen pääsilmuja on yleisesti 2..3 kpl ja sivusilmut lisäksi. Eli kasvusilmuja saattaa olla 20 kpl, jotka sitten seuraavana kesänä lähtevät kasvuun ja voi hyvin kuvitella minkälainen pensas männyntaimesta tulee, jos puukon kanssa ei vähennä kasvaiten määrää. Kyllä tätä on nähty tänäkin kesänä.
    Kaikki mahdolliset mäntyjen ja kuusien sieni- ja hyönteistuhot punalatikasta lähtien on tulleet ajan myötä tutuiksi mukaanlukien myös haavan aiheuttama männynversoruoste.
    Ja vielä Petelle, minulla on boori-, fosfori-, kalium-, magnesium-,tuhkatannoituskokeita yhtä ”paljon” kuin Metsäntutkimuslaitoksella, joista aikanaan kirjoitan varmasti tännekin jotain.

    Kurki

    ”Haukut väärää puuta Kurki.
    Tässä nimenomaan pidettiin hyvä huoli taimikosta. Vesakko tapettiin MCPA:lla jo puolimetrisenä ja varsinainen taimikonhoito tehtiin oikeaan aikaan.
    Saattaa johonkin pikkuläntille sopia, että kiertelee vuosittain puukon kanssa katsomassa kaikki taimet. Kun taimikoiden pinta-alat ovat kymmeniä kertoja taimikkoasi isompia, menetelmien pitää olla suoraviivaisempia.
    Mutta kun muut vastaavat taimikkoni ovat suorempia?”

    Tuossa kaikki on mennyt ihan oikein paria asiaa lukuunottamatta.
    Taimien suoruuden varmistaminen ennen 2..3 m pituutta ja se että kuusta ei ole istutettu 4..5m välein lisäksi samalla kertaa.
    Ikävä kyllä muuta menetelmää kuin taivuttelemalla käsityönä taimet suoraksi ei tällä haavaa ole olemassa, jos haluaa että männyn tyvitukista tulee suora, olkoonkin se miten työlästä tahansa. Metsänomistajaksi ei kannata ryhtyä, jos työtä pelkää, sillä rehevällä kasvupaikalla hyvän männyntaimikon aikaansaaminen vaatii valtavasti työtä,mutta kasvukin on sitten kovaa.Minulla meni alkukesästä roudan sulamisen jälkeen kuukausi tarkastaessa taimien suoruuksia 5ha alueella.
    On minullakin näitä helppoja männyntaimikoita ( taimikoita minulle tulee 1 ha vuosivautia), jotka ovat karuja sora tai heikkamaita, joille ei tarvitse tehdä sen kummepaa kuin raivailee sitten taimikon 1,0..1,5 m pituisena oikeaan tiheyteteen ja niistä kyllä tulee suoria.
    Nyt puhuin niistä ojitusmätystetyistä hienojakoisista maista joita minullakin on ja joihin tulee valtava heinikko ja vesakko ja jotka ovat männylle liian reheviä. Tänä keväänä istutin Kajaanissa 1 ha moreenisen ojit.m-alueen männylle ja varmistuksena lisäksi n.4.. 5m välein kuusta,sillä kuusi ainakin kasvaa kyllä suorasti rehevällä maalla.

    Kurki

    Metsänomistajilla on sellainen käsitys, että kun taimet istuttaa, niistä ei tarvitse enää sitten välittää.
    Ja kun aurausalueelle tulee vielä pusikkoa ja pusikosta näkyy puolen metrin latvakasvuja, niin kaikki OK.

    Ikävä kyllä näin ei ole. Minä käyn läpi joka kevät 0…4 m taimikot niin, että tarkastan jokaisen kalliin istutustaimen suoruuden ja poistan ylimääräiset latvat puukolla ja pitkävartisella sahalla ja oikomalla niitä jo luokalle kasvaneita taimien runkoja, joita vielä käsivoimilla voi sujutella. Pusikko kannattaa raivata aina heti pois, sillä se estää näkemästä taimen lenkouden alkua.

    Tunnustan että minullakin tuli alkkuaikoina tuollaisia lenkotaimikoita pusikon sisälle eli kaikki suurimmat hyvin kasvavat männyntaimet ovat nyt lenkoja susipuita.

    Tärkeintä taimikon hoidossa on taimien suuruuden tarkkailu ja siten arvokkaimman tyvitukin varmistaminen. Mänty, joka on kuivilla karuilla kankailla hyvärunkoisesksi kasvava puu, ei ole ainakaan täällä Pohjois-Suomessa ehtinyt jalostua kasvamaan suorana viljaville hienojakoisille muokatuille maapohjille, vaan kasvaa lähes aina lengon rungon ja vaihtaa vielä latvaa yleisesti, sillä pääsilmun tuhoutuminen on aika yleistä.

    Minun tuosta yhdestä 3 ha männyntaimikkoalueesta kelpuuttaisin vain 5 yksilöä jalostukseen eli ne, jotka ovat kasvaneet luonnostaan suoriksi ja yhtään latvan vaihtoa ei ole ollut n. 20 v kasvukauden aikana keskimäärin 0,5 m pituuskasvulla vuosittain.

    Kurki

    Minullakin on yksi uudistusala, josta näyttäisi tulevan myös korni sekametsä.

    Hakkuussa hienojakoisella kivennäismaalla jätettiin suojuspuustoksi kuusia, hieskoivuja ja mäntyjä tarkoituksena uudistaa tuo 3 ha kuuselle. Samalla hakattiin ojaurat n. 15m välein, joihin kaivoin sitten ojat ja ojamaat tasailin 4m etäisyydelle ojan molemmin puolin ja istutin kuusetaimet 2m välein.

    Nyt kun olen raivannut ojanvarsia tuolla uudistuskohteella, niin huomaan että siemenlähtöisiä männyntaimia ojien varsilla ( n. 3m ojasta alueella) on niin paljon että kornin sekametsänhän sinne saa, sillä männyntaimet ovat jo karanneet paljon pitemmiksi kuin 0,5…1m kuusentaimet ja alkavat kohta olla hallansuoja noille istutuskuusille. Täällä tuo kuusentaimi juroo useita vuosia, että nyt vasta näkee taimien latvoissa 30 cm vuosikasvuja. Mäntyhän pukkaa jo 5 vuoden vuoden jälkeen siemenen itämisestä 0,5 m kasvuja.

    Ikävää vain on, että kaikki nuo kuusentaimet ovat taas( 3 vuotta sitten oli yhtä paha ruoste-epidemia) suopursuruosteen keltaiseksi värjäämiä ja se hidastaa taas niiden kasvua.

Esillä 10 vastausta, 4,561 - 4,570 (kaikkiaan 4,609)