Käyttäjän Kurki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 4,511 - 4,520 (kaikkiaan 4,693)
  • Kurki Kurki

    Täällä Länsi-Kainuussa vesimyyrä oli maanvaiva 1990-2009. Varsinkin avomaiden törmät olivat kaivettu ontoiksi ja multakasoja joka paikka täynnä.
    Vuoden 2009-2010 kova talvi märän syksyn jälkeen hävitti ne sukupuuttoon ja nyt ei löydy yhtään vesimyyrää mistään.
    Luonto varmasti harventaisi liian tiheän hirvikannan ilman petojakin sille tasolle, jossa sairaudet ja puutostilat pysyisivät kurissa.
    Jos saataisiin esimerkiksi sellainen lumitalvi, että lunta olisi 5m, niin nonikohan hirvi säilyisi hengissä. Kainuussa tuollaisia lumitaivia on ollut viimeksin joskus 1700-luvulla.
    Täällä hirvikanta on nyt aika harva eikä kevään aikana tuonne minun hirviaidan sisälle ole menty eikä sähköpaimenkaan vielä ole päällä.

    Kurki Kurki

    Tuolla 46 m2 pohjapinta-alalla taulukosta en löydä suoraan 22 m mitalle kuutiotilavuutta, mutta 40 m2 antaisi 400 m3 ja 50 m2 antaisi 500 m3.

    Itse mittasin viikolla Utajärvellä Oulujokivarressa yhtä kuusikkoa jossa pohjapinta-ala oli 38 m2 ja pituus 25 m ja kuutioita 450 m3.

    Kurki Kurki

    Kaksi kuukautta on nyt tullut tarkistettua taimikoita pari tuntia aamusta ja toisen kerran joskus illallakin. 10 ha alalla olen lumien jäljiltä oikonut taimia suoraan, suoristanut ylimpiä latvakasvaimia, sahanut ylimääräisiä latvoja pois ja yhdenkäden vesuri mukana vesonut myös vesakkoa taimien ympäriltä.
    Viime talven lumet on painaneet etupäässä kuusentaiminen latvoja kaarelle, jotka eivät oikene. Lisäksi näissä taimikoissa oli paha suopursuruoste-epidedmia vuosina 2010 ja 2012 ja niiden seurauksena puissa on hyvin vähän yhteyttäviä neulasia ja latvat monihaaraisia ja kasvu nolla. Hyvä että sinnittelevät vielä elossa.
    Sitten vielä tämän kevään halla päälle ja luulisi, että ongelmat olivat jo siinä, mutta eikö mitä.
    Nyt ensimmäistä kertaa heräsin siihen, että noiden kuusen latvojen kuivuvumiseen saattaa ollakin vielä yksi ikävä syy.
    Kuusentuomiruoste.
    Tuomen vesaa löytyi tuolta 7ha:n alalta kymmenistä paikoista ja siellä mistä tällainen tuomivsakko kuusten ympäriltä oli, niin kuusentaimet olivat jääneet pieniksi ja latva pensastunut.
    Koskaan en ole kuullut, että täällä Länsi-Kainuussa olisi muissään koskaan kuusikot kärsineet tuomenruosteesta, sillä eihän sitä tuomea kasva muualla näillä harvaanasutuilla seuduilla kuin talojen pihoissa ja sielläkin kituen.
    Mutta minun kohdalleni tuokin vitsaus näyttää osuneen ja tehneen jo vuosia tuhojaan.
    Nyt olen kierrellyt myrkkyruiskun kanssa alueella hakemassa tuomivesakoita ja siinä se hiki irtoaa 30 asteen helteessä.
    Isot kuuset ovat kyllä hyvässä kunnossa ja kasvavat tänä kesänä hyvin kuten isot männytkin.
    Kuusen taimet joko kasvavat pituutta vähän tai ei ollenkaan ja hakevat uutta latvaa.
    Männytaimet kasvavat tänä kesänä pituutta selvästi vähemmän kuin viime vuonna.

    Kurki Kurki

    Missä päin on ollut edullinen?
    Täällä Länsi-Kainuussa ja yhdellä tietyllä kylällä ei satanut viiteen viikkoon eli poutaa oli toukokuun 3 viimeistä ja 2 kesäkuun alkuviikkoa. Lämpöäkin oli parhaimmillaan yli 30 astetta useana päivänä ja hellepäiviä lukemattomia. Kyllä siinä paikat kuivui, mutta kevät kosteus riitti kyllä metsille hyvin. Istutin 1000 kpl männyntaimia rutikuivaan ojitusmätettyyn maahan ja kastelin ne samalla heti perään. Istutusajankohta oli kesäkuun ensimmäinen viikko. Viime viikon perjantaina ja lauantaina sitten satoi 40 mmm ja siihen kuivuus päättyi. Istutetut taimet voivat nyt 100%:sti ihan hyvin.
    Sateita ennen viime viikolla torstain vastaisena yönä oli pahin halla mitä koskaan olen nähnyt. Kuusentaimet menettivät koko alkuvuoden kasvun kaikilla avomaaistutuksilla ainakin tuossa lähellä olevilla Metsähallituksen mailla ja vielä erittäin hyvissa suojapuusto taimikoissakin näkyy paljon nuukahtaneita ja roikkuvia kasvaimia.
    Männnyntaimikoissani oli taas ennätysmäärä latvavikoja.Päälatvakasvaimia saattoi olla jopa 3 kpl ja lisäksi sivukasvaimia 10 kpl. Lisäksi päälatvakasvain teki S-mutkan kasvoi vain 10 cm, kun sivukasvaimet kasvaa puoleen metriin.
    Mahdollisesti tuo halla tuhosi myös mäntyjen kukinnan.
    Männyn kasvuun halla ei näytä vaikuttavan, vaan vanhat pitkät männytkin tekevät pitkän latvakasvun tänä kesänä, kun sadettakin saatiin juuri sopivasti. Näillä sateilla pärjätään seuraavat 4 viikkoa.
    Tämmöinen kesän alku täällä.

    Kurki Kurki

    Nimimerkkien metsät ovat ilmeisesti Keski ja Etelä-Suomessa, sillä hallasta kukaan ei puhu mitään jatkuvan kasvatuksen ongelmana. Olisin sitä mieltä että Suomessa Keski-Suomea myöten jatkuvan kasvatuksen harvat kuusikot ja avomaahan tehdyt istutukset ovat hallalle hyvin arkoja. Toisin Keski- ja Etelä-Suomen kuusentaimien elpyminen on nopeampaa kuin pohojisempana, jossa ne jurovat vuosia.
    Toissa yönä täällä Länsi Kainuussa Oulujärven pohjoispuolella oli yöpakkasta ja arimmilla paikoilla kaikki kuusien alkuvuoden kasvu tuhoutui kerralla.
    Itse en koko elämäni aikana täällä ole nähnyt sellaista että alikasvukuusentaimet kärsivät hallasta tiheän 10m männyntaimikon sisällä, jossa vielä on 2..3 m tiheä koivunvesakko pohjalla. Voiko olla enää parempaa suojaa kuuselle?
    Tuossa joen rannalla vanhemmassa 15..20 m sekametsässä ei halla kyllä tosin ollut vikuuttanut kuusentaimia.

    Mutta kyllä oli Metsähallitukset ojitusmätätetyt laajat avomaalle tekemät kuusi-istutukset surkean näköisiä, kun kävin eilen mielenkiinnon vuoksi katsomassa.
    Itsellä on viitisen hentaaria suojapuuston alle uudistettuja kuusentaimikoita joista nyt suuri osa ottaa takapakkia ja jurovat tästä eteenpäin vuosia.

    Kurki Kurki

    Kannatetaan.
    Ja kesän ajaksi koko porukalle lähete opiskelemaan hiilidioksidin myönteistä vaikutuksista maapallon ilmastoon.

    Kurki Kurki

    Metsänvartija:
    <<<Korjuukustannukset ja korjuuvauriot vaan lisääntyvät nk. jatkuvassa kasvatuksessa.<<<

    Vielä lisää Ikäviä asioita JK:ssa:
    -kun kuusi kasvaa harvassa niin oksat puussa ovat maahan asti, pitkiä ja paksuja
    -yksi iso pitkäoksainen puu ottaa kasvupinta-alasta lähes aarin verran
    – luston leveys ja oksikkuus pilaa puun laadun
    – ei tule tyvitukkia – kelpaa vain selluksi
    – puut jää lyhyiksi harvassa kasvussa
    – uusi siemenlähtöinen taimiaines kasvaa lengoksi, sillä kuntasta tai heinikosta ylös mahdollisesti päässyt taimi on kasvanut maata myöten vuosia
    – maisema on vähäpuustoisen näköinen ja masentava
    – en ikinä haluasi auton ikkunasta näkyvän metsämaiseman olevan JK- metsää

    Kurki Kurki

    Hemputtajan kanssa olen samaa mieltä.

    Tässä lämpökäyrä Norjan alueelta viime jääkauden jälkeen.

    http://sppiblog.org/news/holocene-temperature-histories-of-northern-and-southern-norway

    Minä ainakin olen järkyttynyt tuon käyrän viimevuosien alhaisesta lämpötilasta.

    Pelkään että ollaan aika lähellä luiskahtamassa jääkauteen takaisin.

    Haloseenikaudella (kivikausi) 8000…5000 sitten Grönlannin jäänreuna oli 1000 km pohjoisempana kuin nyt, eli puolet Grönlannista oli maatalouteen soveltuvaa maata ja rannikoilla voitiin viljellä viljaa kuten viikingit tekivät myös 1200..800 vuotta sitten keskiajan lämpökaudellakin, joka näkyy tuossa käyrässä myös viimeisimpänä pomppuna.

    Nyt toivoisin että tuo käyrä jatkasi tuon nollatason yläpuolelle ylös +2 astetta, niin oltaisiin kivikauden lämpötiloissa.

    CO2:n vaikutus jääkauden jälkeisiin lämpövaihteluihin on nolla ja kun se on ollut nolla tähänkin asti niin varmasti sen vaikutus on nolla tulevaisuudessakin.

    Tässä vielä lämpökäyrä 800 000 vuoden ajalta, jossa jääkaudet ovat asettuneen -2…-10 asteen keskilämpötilojen väliin ja nykyinen viimeisen jääkauden jälkeinen maapallom ilmasto on vaihdellut -2…+2 lämpöasteiden välissä.

    http://www.geocraft.com/WVFossils/panorama/panorama11.html

    Kurki Kurki

    Kävin n.1ha kuusen istutusalla penkomassa heinikon sisältä taimia alle 0,5m. Kyllä heinikon sisällä olevia taimikoita pitää käydä oikomassa ja penkomassa esiin, muuten tuhoutuu liian suuri määrä kalliita taimia. Onneksi tuo heinittyvä alue ei ollut kuin kolmasosa tuosta alasta. Muutama aari oli niin tiheän ei kyllä pitkän heinän peittämä, että viime keväänä täydennettyjä kuusen taimia en löytänyt käsipelillä. Pitää vielä vielä käydä rautaharavan kanssa penkomassa heinikkoa josko löytyisivät ja merkitsemässä kepeillä, sillä kyllä ne taimet siellä ovat, kun vuosi sitten ne istutin. Muokkaamattomaan ja jo valmiiseen heinikkoon ei pitäisi taimia istuttaa ilman että merkitsee ne ja löytyvät sitten helpolsti.

    Kurki Kurki

    Kun olen tarkastanut taimikoita viime päivinä, niin tuollainen ikävä huomio on tullut eteen männyn osalta, että latvakasvu männyntaimilla taipuu helpommin kuin kuusella. Viime talven jälkeen on myös paljon männyntaimien latvoja mennyt poikki siten että ovat lumenpainamina nyt vaakasuorassa eivätkä enää nouse mitenkään siitä asennosta pystyyn.
    Eritoten tuo vaiva on taimikon keskipuuden alittavilla taimilla eli luonto sitten kuitenkin tasoittaa taimikon. Sitten on kasvupaikkaeroja eli rehevällä pohjalle esim. aurausalueelle istutustaimikkoon ei kasva juurikaan yhtään suorarunkoista petäjää, josta saisi tyvitykin.
    Metsähallitus hakkaa nykyisin 50 vuotiset kauheimmat räkämänniköt (paljasjuuri mäntyntaimilla istutetut) paljaaksi täällä Länsi-Kainuussa. Mielenkiintoista nähdä miten nuo alueet uudistetaan.

Esillä 10 vastausta, 4,511 - 4,520 (kaikkiaan 4,693)