Käyttäjän Korpituvan Taneli kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 5,327)
  • Korpituvan Taneli

    Kaikki tälläinen toiminta on kannatettavaa!

    Olisiko metsätaloudenkin syytä ottaa oppia. Metsänhoidollisia retkiä nuorisolle, sekä hakkuun ja raivauksen että istutuksen merkeissä. Sitten tietenkin niitä retkiä joissa katsellaan kuvioita, että mitä pitäis nyt tehdä. Mittailua relaskoopilla yms. Tietenkään unohtamatta niitä makkaratulia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Kauhajoella aloittaa myös massiivipuisia kerrostalo elementtejä valmistava tehdas, tehdashallia remointoidaan jo. Aloitus kevättalvella noin 10 työntekijän voimin.

    Firman nimi on ProModules Oy. Sillä on paikkakuntalaisia osakkaita, mutta varsinainen taustatekijä on Laukaalainen JVR-Rakenne Oy, joka rakentaa puukerrostaloja.

    Tehdas tulee käyttämään CLT levyjä joita valmistetaan muutaman sadan metrin päässä ja myös Alajärvellä, joka sekin on sopivalla etäisyydellä. Tehdas käyttää myös LVL-levyjä (viilupuu).

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    CLT-levyjä valmistuu tasaiseen tahtiin. Pientä kipuilua johtopuolella, toimitusjohtaja lähtee eläkkeelle, uutta etsitään.

    Uusi osakeantikin on käynnissä, kaupunki ei lisää omistustaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Jovain: ”Tiedä mikä siinä on, ettei jatkuva kasvatus toimi, onhan se toiminut aina.”

    Joo, onhan se muka toiminut. Minäkin koko metsänomistaja urani ajan (n. 50 vuotta) olen niitä harsinnan jälkiä parsinut, toki nyt on jo parsittuna.

    Suurin onnettomuus mitä Suomen metsätaloudelle voisi tapahtua, olisi avohakkuun kieltäminen.

    Ovatkohan piiperöt vaatimuksia rustatessaan ottaneet huomioon että jatkuvan kasvatuksen metsä kasvaa vähemmän kuin jaksottaisen kasvatuksen metsä. Eli myös hiilinielu pienenee.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Kalle Kehveli: ”2000 kg viljaa, ja talipallot päälle. Kaikenlaiset olijot saa syödä meidän ruokintapaikoilta.”

    Hieno apaja mm rotille myyrille ja hiirille.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Hirvien vaellukset ja vaeltamattomuus olisi oikein sopiva elämäntehtävä jollekkin nuorelle tutkijalle.

    Pääsääntöhän on että vaellus tapahtuu syksyllä kesälaitumilta talvilaitumille ja kevväällä toiseen suuntaan. Kesälaitumet tyypillisimmin esim meren ja järvien rannat, mutta muunkinlaisia kesälaitumia on. Talvilaitumet ovat taas runsaslumisia ja normaalia kylmempiä kangasmaita.

    Tästä säännöstä on sitten tuhansia poikkeuksia. Esim. minun kotipalstalla hirviä on aina, ihan kaikkina vuodenaikoina. yksilöt yleensä vaihtuvat. Erikoisuutena oli yksi vajaan kymmenen hirven lauma, joka oli ainakin 5 vuotta hyvin rajatulla pienellä alueella koko ajan. Sitten pyysin hirvimiehiä apuun, suurin osa laumasta ammuttiin ja loput ottivat pitemmät hatkat. Tuntui kuin muut hirvet olisivat muutaman vuoden oikein karttaneet sitä aluetta.

    Olen myös säännöllisesti vuosittain kesäisinkin nähnyt hirviä myös varsinaisella talvilaidunalueella.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Juu harmaaleppää istuttamaan joukolla, ei ole oikein hirvenkään herkku. Kaippa se hirvellekkin kelpaa jos muuta ei ole, mutta normaalisti harmaalepän lehvästössä ei hampaanjälkiä näy vaikka viereltä on muita puulajeja syöty.

    Terveisin: Korpituvan Taaneli

     

    Korpituvan Taneli

    Remie: ”Visakallo niin hyviä ja viisaita sanoja että liikutuin :”

    Visaisessa kallossa ajatus tosiaan on hyvin selkeää ja johdonmukaista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Vielä tuosta hiomokuusen laatuvaatimuksesta:

    Aiksemmin se hyödynnettin tehtäällä kuin sorvipölkky, jolloin mitta ja päiden suoruus olivat ensiarvoisen tärkeitä. Nykyisin kai hiomossakin on jo muitakin menetelmiä, jotka eivät ole niin vaativia päiden suoruudelle.

    Nykyisin hierrelaitoksiin menevän kuusen (haavan ja koivun) vaatimukset tuoreuden ja esim korojen suhteen ovat samaa luokkaa kuin hiomopuulla, koko puuhan menee hierteeseen eikä ole lajittelua. Hierteet tehdään kuitenkin nykyään siten että puu haketetaan ensin, tosin hake hiukan karkeampaa kuin sellun keitossa. Tämä merkitsee sitä että katkaisu vaatimuksetkin ovat suurin piirtein samat kuin sellupuulla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Kyllä meilläkin on nollalinja jatkunut. Naakka on se asia, joka pikkulintujen ruokinnan estää. Ei ole vielä naakan siirto metsästyslain piiriin, vähentänyt sen kantaa tarpeeksi. Kesäisin ei toki enää näe aurinkoa pimentäviä naakkalaumoja, mutta lintulautojen kiusaksi niitä vielä riittää.

    Korpituvalla on nyt jo kolmas sukupolvi käpytikkoja naputtelemassa A-pylvään nenässä kuusen käpyjä. Sukupolvet on päästy laskemaan käyttäytymiseroista ja siitä että aina välillä on ollut tyhjää. Orava siellä myös edelleen pesii pihakuusessa ja tulee näköjään hyvin toimeen ilman meidän apuakin. Vanhoja pellavia se tosin kuljetti pesävärkeikseen vintiltä, kun ikkuna oli rikki.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 5,327)