Käyttäjän Korpituvan Taneli kirjoittamat vastaukset
-
Mitenkä on, en ole lukenut täältä vielä yhdestäkään muusta lehtipuuistutusten riista-aita hankkeesta kuin tämä uranuurtajan Jees H-vallan haapaviljelmät?
Onko muualla näitä, ja jos on niin onko kokemukset yhtä myönteisiä?
Ellei ole, mihin on kaatunut homma?
Hintaan, viitseliäisyyteen, ennakkoluuloihin vai tietämättömyyteen.Terveisin: Korpituvan Taneli
Kyllähän se tuuli taas oli pari puuta kellistänyt.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Pitkäparta:
”Samaa mieltä siitä, että hirvi kuuluu suomen luontoon. Sopiva määrä olisi 1 per kunta ja sekin aitauksessa! ”Tanelin raja olisi: talvikanta alle 1/1000ha. Silloin niitä todella vielä olisi siellä luonnossa.
Tällöin pitäisi vielä huolehtia siitä, että kanta olisi mahdollisimman lisääntymiskykyinen, sukupuli- ja ikäjakauma yms. Tällöin saataisiin kuitenkin vasoja ammuttavaksi kunnolla.
Tarpeeksi pieni kanta takaisi myös kunnon ravintotilanteen. Se taas vaikuttaa vasojen määrään ja hengissäpysymiseen valtavasti.Tämä olisi Tanelin vinkki tähän asiaan.
Terveisin: Korpituvan Taneli
A.Jalkanen otti esiin taimien ja siementen laatukysymyksen.
Kuusikymmentäluvulla aloittelin männyn istutusta 2-vuotisilla sirkkataimilla. Kyllähän nekin elossa pysyivät, mutta kasvuun lähtö oli todella hidasta. Oliko tuo nyt kumma kun taimessa oli kaksi neulasta ja nekin sitten tippuivat istutuskesänä. Eli uudet neulaset piti tehdä juuri samana vuonna kun istutuksesta piti selvitä.
Vuosikymmenen lopulla sitten käytin 2+1 taimia. nämä istutukset ovat osin ajaneet ohi jo edellisistä.80-luvulla taimet olivat edelleen 2+1, mutta olikohan siemenessä tms tapahtunut parannusta, mutta tämäkin aukko on ajamassa kiinni ne 20 vuotta vanhemmat kaksivuotisilla istutetut.
Paljon odotan nyt näiltä ”männyn keskipaakku” taimilta, joita nyt maahan iskin.
Ennen istutuksia kokeiltiin nuukuuttaan siemenpuuhommaakin, tuloksella: ”Ei ikinä enää.”
90-luvulla tehtiin konekylvö äestysksen yhteydessä. Siemenen laadusta ei olle mitään muistikuvaa.
Tulos tästäkin oli: ”Ei ikinä enää, muuta kuin selkeälle hiekkakankaalle.”
Niinpä olen päättänyt että ne uudistukset joita teen, tehdään istuttaen, mahdollisimman suurilla taimilla. Tämä minun tapauksessani merkitsee pääasiassa männyn istutusta. Kuusta vain vanhoihin peltomaihin.Taimia sanotaan olevan havupuilla kolmea kokoluokkaa: pikkupaakku, keskipaakku ja isopaakku. onko joku nähnyt näitä männyn isopaakkuja? onko niitä olemassa vain teoriassa.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Tässä välissä olen keskustellut paikallisen Metsäliiton miehen kanssa asiasta. Hänen mukaansa tämä on jo täälläkin päin jalkeilla ja tekee kovasti tuloaan. Hänenkin ostoksiaan on jo näin mitattu.
Edes mielipiteitä kaipaisin!
Kulkeehan jo esim maitoauto tällä periaatteella, mittaus tapahtuu kuormaan imettäessä. Eikä meijerillä ole enää eri talojen maitoja erikseen, Näytteet otetaan lastauksen yhteydessä.
Odotan tältä systeemiltä, pienten hankinta ja käteispuuerien pelastusta. Ostomies antaa vain lapun, että pane tämä pinon päähän, eikä hänen tarvitse enää ajella pikkuerien takia ollenkaan.
Ellei tätä saada toimimaan, loppuu pienten erien myynti kokonaan. Puufirmat vaativat ostajiltaan yhä enemmän puuta per mies, jotain on tapahduttava.Terveisin: Korpituvan Taneli
No, tulihan ne maahan 5850 mäntyä. Oli kyllä aika vaikea. kivinen ja taas toisaalta savinen alue.
Varmaankin kohteet yleensä ovat hiukan helpompia, mutta silti ihailen niitä, jotka tuosta työstä leipänsä ottavat. Se ei todellakaan tule vihellen se raha.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Missä viipyvät nuoremman polven ja itse istuttajien näkemykset?
Tarkoitushan oli yrittää katsoa myös tulevaisuuteen, miten homma tulee muuttumaan.
Senhän me jo tiedämme, että koneellinen istutus on tulossa, mutta mitä muuta on näköpiirissä?
Esim. Miisun kommenttia kaipaan. Mitä tehdään sitten kun ei enää jaksa suurella sydämellä istuttaa. En tarkoita kiikkustuolissa istumista, vaan sitä mitä metsässä silloin on tekeillä?Terveisin: Korpituvan Taneli
Lehtipuun uudistamiseen tarvitaan aita ja mäntykin on riskialtista.
Voitaisiin kysyä uhkaavatko sorkkaeläimet koko metsätaloutta?
Kuusellekkin löytyy syöjänsä niistä. Jopa hirvikin syö kuustakin, kun kanta on n. 6/1000ha.Terveisin: Korpituvan Taneli
Joka tapauksessa et ole keksinyt metsänkasvatusmetodia, joka tuottaisi täysin myrskyn kestävän metsän.
Joskus se jäävuori ei todellakaan ole muuta kuin häipyvä huippu usvan seassa.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Olihan se Titanic myös uppoamaton.
En yritä väittää etteikö Antonilla saattaisi olla hyviäkin ideoita tuulen kestävyyden parantamiseen, mutta tuo ylitsevuotava itsekehu saa aina joskus liiallisia piirteitä.
Terveisin: Korpituvan Taneli