Käyttäjän Korpituvan Taneli kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 5,326)
  • Korpituvan Taneli

    Jos olisi näköpiirissä että joku tehdasinvestointi nostaisi merkittävästi puun hintoja, niin investoinnit loppuisivat siihen. Me tarvitsemmekin kipeästi uusia tehtaita, Kemin jälkeenkin, että puukauppa ei menisi ihan mahdottomaksi ylitarjonnaksi.

    Olemme eläneet vuosikymmeniä puun reaalihinnan laskun aikaa. Hurjin päiväuni joka minulla on, että uusien tehtaitten myötä saataisiin tuo reaalihinnan lasku edes pysähtymään.

    Koska kuitenkaan minkäänlaista puun hinnan nousua ei ole näköpiirissä, kiikarillakaan katsoessa, niin tehtaita tulee uusia ja vanhoja saneerataan, vielä Keminkin jälkeen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Nuakka.

    Ei siinä asumismuodossa välttämättä mitään vikaa ole, mutta kyllä nuo tilat olisi lämmittänyt paljon vähemmälläkin öljyllä, kunnon laitteilla.

    Nythän asia on kunnossa, kun on puu käytössä ja ilmeisesti nykyaikaisin vermein.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Kyllä osa palstalaisista on lyhytmuistisia.

    Täällähän kirjoiteltiin 10 vuotta sitten että kemiallinen puunjalosteollisuus on kuoleva ala.

    No, mites on käynyt, useita uusia tehtaita on tullut ja vanhoja saneerattu.

    Nyt sitten taas sanotaan että Kemi on viimeinen tehdasinvestointi!

    Höpö höpö. Suomen sellukapasiteetti tulee vielä kasvamaan ja vanhat tehtaat korvataan uusilla. Näin tapahtuu vielä ainakin 50 vuotta eteenpäin.

    Tästä pitävät huolen uudet sivutuotteet, mutta myös paperi- ja kartonkitellisuus tulee tarvitsemaan sellua kasvavia määriä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Nuakka: ”Itse laskeskellut karkeasti omalla kohdalla näin: 10000-15000 litraa polttöljyä korvautuu n. 100 km3 puuta”

    Koko kortteliako sinä lämmität. Tuolla öljymäärällä lämmittää kymmenen omakotitaloa, jos öljyn poltto pannaan kuntoon.

    Nyt kun siirryit puuhun, niin tuota öljynkulutusta ei tarvitse enää murehtia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Tolopainen: ”Energiapuun menekki ei voi tasaista olla, koska talvet ovat erilaisia, eikä kukaan pysty ennakoimaan paljonko  polttohaketta kuluu talvenaikana. Sellutehtaan puunkulutus tiedetään ennakolta.”

    Juu sattumalta on tiedossa tuokin, mutta se ei selitä kaikkea tempoilevuutta. Yhtenä vuotena maksetaan 29€/kiinto ja sitten muutaman vuoden 24 ja 23. Sitten taas tempaistaan ylös.

    energiapuun markkina ei ole vielä vakiintunut, kovaa kouhketta energiapuusta on pidetty jo yli kolmekymmentä vuotta, mutta mitään systematiikkaa ei ole löytynyt.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Arto: ”Kuusi tukilla menekkiä. Työmaalla hakkaavat todella hyvää kuusikkoa aukoksi. Rekka rahaa samaan aikaan pois.”

    Meneekö nurin liian aikaisin eli kasvukelpoisena?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Ainakin täälläpäin on energiapuun suurin 0ngelma se että jos tänään menee kaupaksi kohtuu hyvälläkin hinnalla, niin huomenna ei kelpaa juuri ilmankaan.

    Jos kivihiilestä nyt sitten luovuttaisiin ensin ja vasta sitten katottais että onko järkeä luopua kotimaisesta turpeesta. Näistä molemmista jos luovutaan niin onhan se energiapuun käytölle plussaa. Kysyä kuitenkin sopineen onko turpeesta järkevää edes luopua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Teollisuuden puun osto kohtuullisella tasolla. Lähti heti tammikuulla heikosti liikkeelle, mutta on koronasta huolimatta tai sitten juuri koronan takia, hiukan kirinyt lähemmäksi viime vuoden tasoa. Viimeisessä metsälehti makasiinissa hinnatkin hitusen nousussa.

    Eli mikään ei viittaa siihen että metsäsektori olisi millään tavalla kärsinyt koronasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Tinppa: ”Metsänomistajan kannattaa myös muistaa, että sellu tehdään tukin kasvatuksen sivuvirrasta.  Ilman sellun valmistukseen ohjautuvaa pienimittakaavaista tai muuten tukeiksi kelpaamatonta puuta ja sahahaketta saisimme tukeistamme paljon huonomman hinnan.   Vasta massateollisuus on mahdollistanut kustannustehokkaan metsätalouden.  Aikanaanhan tapana oli ottaa tukkipuusta käyttöön vain tukeiksi kelpaava osa.”

    Taidatkos sen osuvmmin sanoa?

    Sain elantoni 30 vuotta suoraan sellutehtaan kassasta ja eläkkeenikin pääosin sieltä peräisin. Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että tukki on se jota aina on pidettävä metsänhoidon tavoitteena. Timpan edellä oleva kommetti ei kuitenkaan ole mitenkään tuon periaatteen kanssa ristiriidassa. Suomen metsatalous tarvitsee, menekin varmistamiseen sekä sahoja, että sellutehtaita. Myydään siis edelleen tukkia ja sellupuuta. Jos jomman kumman menekki loppuu, romahtaa Suomen metsätalous.

    On turha kiistellä siitä kumpi on tärkeämpi. Eivätkä nämä myöskään mitenkään syö toistansa. Se puu mikä ei tukiksi käy on ihan sopivaa raaka-ainetta sellulle. Jos energiapuu saavuttaa joskus ne määrätavoitteet joita nyt on kolmekymmentä vuotta taivaanrantaan maalattu, niin se sitten syö jo sellupuun kanssa samasta pöydästä, mutta vain osittain. Kaskisten tehtaan tuotantopäällikkö aikanaan kovasti toivoi energiapuun nousua, että sellussa voitaisiin panna latvaläpimitan alaraja  kymmeneen senttiin. Samalla päästäisiin eroon kuivien ja lahovikaisten sellupuitten tyrkyttäjistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

     

     

     

    Korpituvan Taneli

    Kyllähän keväälläkin oli vain kolme päivää kaupanteosta hakkuun aloittamiseen.

    Joillakin ostajilla on tietysti rahapulaakin, muilla haluttomuutta käyttää rahaa yms.

    Yksi vahva taustasyy on ostetun puuvarannon pienentäminen muutamaan kuukauteen. Siinä sitten pienetkin risaukset aiheuttavat tukkipulaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 5,326)