Käyttäjän Korpituvan Taneli kirjoittamat vastaukset
-
A.Jalkanen: ”Esimerkiksi on paljon tulkinnanvaraa siinä mikä katsotaan missäkin maassa ennallistamista vaativaksi kohteeksi.”
Pitää tässä yhteydessä myös aina kysyä, että mihin aikakauteen halutaan ennallistaa?
Kun meillä ojitettiin käkkärämäntyä kasvavaa suota, niin ojasta nousi melkoinen määrä puuta. Suuriakin tukkipuita, joista pintapuu oli jo täysin lahonnut, mutta sydänpuu ja oksankohdat olivat ihan kovaa puuta.
Olen sitten suoalueen ennallistanut metsäksi, kohtuullisen hyvin mänty kasvaa.
Suohan ei tokikaan ole minkään alueen alkuperäinen olomuoto. Kun maa paljastui aikanaan jään alta, se vähitellen metsittyi. Kasvillisuuden lisääntyessä se alkoi pidättämään liian paljon vettä. Kuvaan tulivat rahkasammale ja muut vettä pidättelevät kasvit ja soistuminen alkoi, puut kuolivat ja kaatuivat lopulta.
Jääkauden jälkeen jäi myös huomattava määrä lampia ja järviä. Osa niistäkin soistui vähitellen.
Nyt sitten ituhipit pitävät suota jonkinlaisena pyhänä ja alkuperäisenä maaston olomuotona, jota palvotaan kuin jumalaa ja kaikkien ojien tukkimisellä yritetään suon määrä maksimoida.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Muistatko Metsuri motokuski? Mehän tässä takavuosina jaoimme jo maan kahteen etupiiriin. Toisesta Sinä olisit kerännyt lahjoituksina kaikki kannattamattomat metsätilat, toinen olisi ollut minun heiniäni. Siinä oli vain se vika että ainakaan minä en saanut yhtäkään lahjoitusta ja tuskin sinäkään. Ja nyt taas olisi kannattamattomia tiloja tarjolla senkun ottaa vain.
Kyllähän se niin on ettei metsä yleisesti ole mikään rahasampo, ellei oteta takavuosien inflaation tuomia kauppavoittoja huomioon. Mutta vaikka se ei ole rahasampo, niin silti pitää olla taitava jos meinaa saada metsätalouden pitemmällä jaksolla tarkasteltuna tappiolle.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Tiedät kyllä Jätkä, että kyse on esimerkki hinnasta. Ei mönkijän oajotaksa tunnilta voi olla sen enempää, kuin ison metsäojakaivurin tuntihinta.
Niin löytyy tuohonkin kaivinkoneeseen tuolla hintaa myös se kaatopää, mutta tässähän oli ajo kysymyksessä.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Vaikeahan tuohon on kantaa ottaa, mutta tuntihinnat ovat kyllä kohtuuttomia.
Minä saan kunnon metsurin työhön kuin työhön 35€/h ja ison kaivinkoneen töihin 70€/h. Nämä ovat siis alvittomia hintoja.
Eihän tuossa aloitusviestissä ollut edes sitä tietoa oliko hinnat verollisia vai verottomia. Näissä asioissa olen metsänomistajana yleensä vertaillut verottomia hintoja, kun ALVi on vain läpikulkuerä.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Trico ruiskutus auttaa kyllä sorkkaeläimille. Jäniksistä ja myyristä en tiedä auttaako niiden suhteen. Majavalle kumminkaan ei auttanut.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Nyt on metsä taas puhdas. Tuskin toista tykkyä tulee samana talvena.
Ei ihan mahdottomia vahinkoja toki tullut vaikka katkenneita mäntyjä kai ainakin satakunta. Viimeisin lumisade ei enää tehnyt lisää vaurioita.
Vauriot lähinnä nuorissa metsissä, eikä yleensä rinnakkaisia puita, joten aukkoja ei juurikaan tullut.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Eikö se ole jo vaarallista olla metsästämässä sellaisessa metsässä, jossa latva voi tulla alas mistä puusta tahansa, milloin tahansa.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Suojakeli tai ainakin vesisade heti pakkasen perään kai vain pahentaa tilannetta hetkeksi, sitten voi helpottaakkin.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Ei tässä ainakaan täälläpäin vielä voi puhua siitä ettei mänty kestäisi lumikuormaa. Pikemminkin vauriot ovat muistutus siitä että riittävästä harvuudesta pitää huolehtia, että vähäistäkään riukuuntumista ei pääse tapahtumaan.
Terveisin: Korpituvan Taneli
On hyviä kokemuksia, mutta jo 10 vuoden takaa. Oli sellainen 1400 kiinnon pystykauppa, pääasiassa energiapuusta. Oli kovin hajanaisia kuvioita, niin tuli myös hiukan tukkia ja aika paljon pikkutukkia.
Ei mitään valittamista hommassa. Pitää kuitenkin muistaa että kyse on aika paljon hankintaesimiehestä ja erityisesti koneurakoitsijasta, joten kokemukset saattavat olla kovin erilaisia paikkakunnittain ja vuosittain.
Terveisin: Korpituvan Taneli